Deficitul comercial s-a adâncit! Iese tot mai multă valută din țară

Deficitul balanţei comerciale în perioada ianuarie-mai 2021 a fost 8,836 miliarde de euro, mai mare cu 1,477 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În primele cinci luni ale anului, exporturile au crescut cu 26%, iar importurile au crescut cu 24,6%, comparativ cu perioada 1 ianuarie-31 mai 2020. Putem să ne punem întrebarea cum avem o creștere de deficit în condițiile în care ritmul de creștere al exporturilor este peste cel al importurilor. Răspunsul este că valoarea exporturilor este mai mică decât cea a importurilor,  29,925 miliarde de euro în primele patru luni față de 38,762 miliarde de euro.

Aceste date arată că producția internă nu poate să susțină cererea și drept urmare românii cumpără foarte mult din străinătate. În felul acesta, iese valută foarte multă din țară pentru că noi răsplătim munca altora. Atunci când importurile depășesc exporturile, cererea de valută a unei țări în ceea ce privește comerțul internațional este mai mică. Reducerea cererii pentru o monedă face ca aceasta să fie mai puțin valoroasă pe piețele internaționale.

În perioada 1.I-31.V 2021, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,4% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate (30,3% la export şi 29,9% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2021 a fost de 22,182 miliarde de euro la expedieri şi de 28,456 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,1% din total exporturi şi 73,4% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.V 2021 a fost de 7,743 miliarde de euro la exporturi şi de 10,305 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,9% din total exporturi şi 26,6% din total importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Unde este ratatul sa spună:”am promis, am facut”,…. rahatul praf.

  2. Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 22,182 miliarde de euro la expedieri şi de 28,456 miliarde de euro la introduceri / MINUS 6,274 MILIARDE EURO
    Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 7,743 miliarde de euro la exporturi şi de 10,305 miliarde de euro la importuri / MINUS 2,562 MILIARDE
    CEA MAI MARE PARTE A DEFICITULUI IN RELATIA CU …”PARTENERII” !!
    Piata lor de desfacere, nu ?

  3. Pai cum sa nu fie deficit comercial din moment ce Romania si-a distrus toata industria autohtona, iar ceea ce cumparam provine in prezent aproape in totalitate numai din export?! Pana si ,,Daciile” acelea de la Renault sunt in realitate tot din export. Banii castigati de Renault in Romania, zboara la Paris.
    Mai mult de atat, avem imprumuturi care au ajuns la 50% din PIB. Daca s-ar fi intamplat asa ceva pe vremea guvernarii PSD, protestele din Piata Victoriei nu s-ar mai fi terminat niciodata, iar Marian Ceausescu si-ar fi dat foc urland in stilu-i caracteristic, precum bonzii din Vietnamul de Sud in aclamatiile rezistilor (si bine ar fi facut, ar fi scapat tara de un nebun!).
    Toate institutiile si fundatiile europene si mondiale ar fi condamnat guvernarea incapabila PSD-ista si i-ar fi cerut imperios sa plece.
    Clicii Guvernului Meu vad ca nimeni nu-i mai zice nimic, dimpotriva inghit gogosile lui Citu.

  4. PETRUNJEL DIN ALBANIA,CARTOFI DIN FRONZA SI JERMANIA,MORCOVI DIN TURCIA(INCL CEAPA,…………………)
    SA TRAIASCA jonanis

  5. De astazi ANAF incepe controalele la HORECA pe litoral. In loc sa faca un control riguros al exporturilor de cereale si importurilor de produse alimentare (in mod deosebit), Citu face actiuni de imagine prin care striveste ce-a mai ramas in picioare din turismul romanesc. Gasca lui Catu, Isar , Gorghiu si alti apropiti ai acestora sunt insensibili la lipsa de interes in colectarea taxelor si impozitelor de la marii comercianti transnationali sau de fapt sunt cei care gireaza , pentru beneficii banuite, acest faliment programat al Romaniei.
    Se stie ca cea mai mare pierdere de bani a statului roman se face prin nefiscalizarea comertului cu cereale dar si al importurilor de alimente. Aceasta este o practica a marilor retailer din India si pana in Europa.

  6. Ok…si? Sunt destui IMBEC.LI care ii lauda…pot sa moara de foame dar bine ca au scapat de CIUMA ROSIE si DRACNIA…atat timp cat tzara e plina de IDI.TI , Bucurestiul e plin de gunoaie( si la propriu si la figurat) dar nimeni nu iese cu parul la Gasca Johanista de cretini patentati…sa fir PRIMIT!

  7. De ce nu vezi niște realități bre,. IMPORTUL este o mare afacere, este la fel de productiv ca și prostituția. Iar să imporți trebuie să cotizezi,.știi tu cui,.Pe urmă poți importa orice gunoi, de la roșii la deșeuri de construcție..Ai pupat un dos, dar faci un ban,.. necinstit și patriotic..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.