Execuția bugetară la 11 luni de guvernare

Deficitul s-a adâncit, veniturile au crescut ușor, cheltuielile au explodat

Execuția bugetului general consolidat la finele lunii noiembrie ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 10,2 miliarde de lei, respectiv 1,21% din PIB, mai mare decât în perioada similară a anului trecut, când s-a consemnat un deficit de 0,73%. Veniturile la buget realizate în timpul guvernării PSD-ALDE au fost în sumă de 228,2 miliarde de lei, reprezentând 27,1% din PIB. Anul trecut, în 11 luni de guvernare tehnocrată, ponderea veniturilor în PIB s-a situat cu puțin sub nivelul atins în acest an, 26,9%. S-au înregistrat creșteri față de anul trecut la încasările din contribuțiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii și venit (+8,5%) și din veniturile nefiscale (+22,1%). Încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 11,1% față de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale. Încasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au crescut cu 39,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se observă o recuperare în ultimele luni a decalajului înregistrat în primul semestru la nivelul încasărilor astfel că se înregistrează o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului 2016, respectiv cu 1,5%, în condițiile în care încasările au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările din luna februarie 2016, cât și de reducerea din februarie 2017 a cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Încasările din accize au fost cu 3,5% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 13,8 miliarde de lei, cea mai mare parte din acești bani fiind destinați agriculturii.

S-a cheltuit mai mult

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 238,4 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 12,9% față de primele unsprezece luni ale anului trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 21,3% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum și de creșterile salariale acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și din educație de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 30% a salariilor personalului din bibliotecile naționale și muzee naționale începând cu iunie 2017, majorarea cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar începând cu iunie 2017, majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale polițiștilor începând cu 1 octombrie 2017, precum și aplicarea începând cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea reflectându-se la bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și la bugetele locale și bugetele instituțiilor autofinanțate. Dobânzile sunt cu 0,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent. Subvențiile sunt în scădere cu 6,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 0,6% din PIB.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1.000 lei, precum și măsurile ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale; majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Investiții în scădere

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,5 miliarde de lei, respectiv 2,1% din PIB. Anul trecut, la 11 luni, ponderea investițiilor în PIB a fost de 22,9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Traiti o adevarata drama. Desi multi vorbesc perorativ despre contracte cu statul in acelasi timp este criticata pastrarea sau REDUCEREA cifrelor in investitii deci a CONTRACTELOR cu STATUL. Nu puteti arata cu degetul, spunand ca se unii au contracte cu statul si in acelasi timp ca de ce nu se inmultesc contractele. Cat despre investitii intr-o tara CAPITALISTA, investitiile sunt in majoritate particulare. O dovada ca lucrurile sunt pe o panta ascendenta este demostrata de ”foamea” de bani/credite care a ”miscat” ROBOR-ul, de cresterea preturilor in imobiliare, de cresterea vanzarilor de alimente care i-a incurajat pe producatori/negustori sa mareasca preturile. Traiul de zi cu zi s-a imbunatatit, astfel ca desi a crescut numarul supermarketurilor aglomeratia este aceeasi sau chiar mai mare. Soferii se plang de ingreunarea traficului. Toate au un singur numitor conditii de trai mai bune, oameni mai optimisti care incep sa spere. Insa daca in tara asta ceva ”se misca” trebuie aratat drobul de sare sau altceva pentru intretinerea unei stari depresive, doar asa unii spera ca pot distruge si pustii Romania, tot sapand la fundamentul vietii cu niste cifre nesemnificative. Chiar urati acest popor? Invatati sa fiti bun!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.