Democraţia şpăgii

La o dezbatere publică pe teme istorice, un respectabil domn de profesie taximetrist a cerut dreptul la cuvânt şi şi-a exprimat un punct de vedere asupra stării de lucruri din România.

Venise la conferinţă fiindcă era un pasionat al istoriei recente şi, în urma peregrinărilor sale prin Europa, cunoscuse comportamentul şi pretenţiile mai multor popoare europene. Bineînţeles că i-am oferit dreptul la cuvânt şi l-am ascultat cu maxim interes.

Câteva dintre ideile sale le împărtăşesc şi eu şi poate milioane de români.

1. Democraţia şpăgii.

Nu există în România decât un singur partid politic, oricât de ciudat ar părea. De la marile grupuri de interese până la secretara unui important personaj politic, mafia transpartinică domină viaţa politică românească.

Polemicile de la televizor sunt de faţadă, pentru naivii care chiar cred într-un pluralism autentic. Rechinii arătaţi de presă au interese comune cu alţi peştişori din toate partidele. Un mare lider PD are interese şi firme comune cu un lider mai mic PSD. Liberalii când este vorba de bani coabitează cu adversarii lor din PD. Interesant ar fi de văzut întreaga listă de firme în care se găsesc ca acţionari oameni care în aparenţă sunt adversari politici.

Democraţia şpăgii va fi reperul politicii româneşti pe mulţi ani de aici înainte. Ea se întemeiază pe o corupţie endemică, pe un electorat pasiv şi slab educat.

2. Infrastructura aproape inexistentă şi lipsa unor măsuri imediate.

Traficul în Bucureşti, dar şi pe şoselele naţionale a devenit un coşmar. Totuşi, autorităţile nu par deranjate de chinul zilnic al automobiliştilor. Ce e mai grav este indiferenţa faţă de viitorul Bucureştiului. Societăţi specializate apreciază că în trei ani de zile practic în Bucureşti nu se va mai putea circula. Ce fac oamenii îndrituiţi să rezolve această problemă? Îşi văd liniştiţi de afacerile lor spunând că „după noi vor veni alţii, care vor face la fel”, iar responsabilitatea actuală va fi uitată.

Telespectatorii s-au obişnuit deja cu imaginile unor marcanţi lideri politici care trec pe la DNA. Există vreun rezultat în aceste cercetări? Doar unul de imagine şi apoi uitarea, fapt ce va scârbi electoratul, iar absenteismul de la urne va deveni normă.

Democraţia şpăgii atentează cel mai grav la siguranţa naţională.

O naţiune poate dispărea nu numai cotropită sau asimilată de alta, ci şi prin plictis, lehamite şi pasivitate, iar România se va transforma în 20 de milioane de Românii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.