Denunțătorul Sorinei Pintea, lovitură după lovitură în timp de pandemie

Compania Tehnoplus Medical, controlată de Octavian Niculescu, denunțătorul și martorul DNA în dosarul Sorinei Pintea, a primit în perioada situației de urgență nouă contracte de furnizare de echipamente medicale în valoare totală de aproape 28 de milioane de lei, conform unei centralizări făcută de către Cotidianul după informațiile prezentate de Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Sunt contracte cuprinse între 7.011 lei și 12,99 milioane de lei, iar 7 dintre acestea au fost oferite de către Ministerul Transporturilor și câte unul de către Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. De fiecare dată, cu o singură excepție, Tehnoplus Medical a fost singura companie care a transmis oferte și, în consecință, a fost aleasă de către autoritatea contractantă. Conform anunțurilor publicate, pe SEAP, contractele au fost acordate prin negociere fără publicare prealabilă motivul invocat fiind ”Extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.

Unul dintre contracte prevede furnizarea de 24 de cărucioare Troley de urgențp, 53 de bucăți Troley terapie intensivă, 11 bucăți de sisteme de reglare temperatură, 120 de paturi de terapie intensivă și 34 de sisteme de transfer pacienți. Valoarea contractului a fost de 12,99 milioane de lei iar beneficiarul a fost Ministerul Transporturilor. Tot de la Transporturi s-a încasat suma de 11,97 milioane de lei pentru gurnizarea de 120 de paturi terapie intensivă. ”În contextul epidemiologic actual cu declararea pandemiei de către OMS și introducerea acestei noi patologii în alerta internațională și ținând cont de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României procedura de atribuire aleasă este Negociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, se spunea în anunțul publicat pe SEAP.

Tot de la Transporturi s-a primit un contract de 1,47 milioane de lei pentru furnizarea a 74 de bucăți de sisteme de încălzire pacienți prin pătură cu flux de aer. Aici a fost singura dată când Tehnoplus Medical a avut concurență, însă ministerul a ales oferta companiei condusă de Niculescu. Un alt contract consistent a fost de 508 mii de lei primit tot de la Ministerul Transporturilor pentru furnizarea a 36 de loturi de echipamente de protecție, substanțe dezinfectante și echipamente medicale pentru spitalele din rețeaua sanitară proprie a ministerului.

De la Spitalul Clinic Județean Timișoara, Tehnoplus Medical a primit un contract de 457.563 de lei pentru un pat special pentru terapie intensivă.

Conform Hartabanilorpublici.ro, firma lui Niculescu a beneficiat de-a lungul timpului de contracte prin achiziție directă în valoare de 45 milioane de lei de la instituțiile statului.

Octavian Niculescu este unul dintre cei mai vechi actori din industria medicală, fiind un furnizor preferat la SIE și SRI pe spitale, pentru că livrează ”absolut orce, de la pansamente și seringi, la mobilier și aparatură medicală, până la secții și săli de operație la cheie”, așa cum relatează Jurnalul Național în 2018. Banca Mondială a sancționat practicile neortodoxe ale companiei lui Niculescu și în 2017 a introdus-o pe lista de excluderi a BM timp de doi ani. ”Această excludere este instituită conform clauzelor unui Acord de Negociere de Soluţii (Negotiated Resolution Agreement – NRA) încheiat între Banca Mondială şi societatea menţionată, încheiat în urmă unei anchete desfăşurate de Banca Mondială cu privire la anumite acuzaţii de dare şi luare de mită în cadrul activităţilor aferente Proiectului de Reformă în Sănătate 2. Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat că mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. Aceste plăţi constituie o practică inacceptabilă, penalizată prin sistemul de sancţiuni al Grupului Banca Mondială. Conform prevederilor Acordului NRA menţionat mai sus, Tehnoplus se angajează să coopereze cu Vicepreşedinţia Grupului Banca Mondială însărcinată cu probleme de integritate şi să-şi îmbunătăţească programul propriu de conformare, astfel încât acesta să fie aliniat Ghidului de Integritate şi Conformare aprobat de Consiliul Director al Băncii Mondiale în anul 2010.Această excludere instituită asupra societăţii Tehnoplus Medical S.R.L poate fi adoptată şi de alte bănci de dezvoltare multilaterală, conform prevederilor Acordului de Recunoaştere Reciprocă a Excluderilor (Agreement of Mutual Recognition of Debarments), semnat în dată de 9 aprilie 2010”, se spunea în comunicatul Băncii Mondiale.

Niculescu este denunțător de la finele lunii februarie în dosarul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. În data de 26 februarie, acesta l-a înregistrat la firma sa pe al doilea denunțător din dosar, Mihai Coste, urmând ca apoi să ajute DNA să-l prindă pe Coste în flagrant la București. După acest flagrant, Coste a devenit colaborator DNA, iar la 28 februarie, Sorina Pintea a fost reținută de procurorii DNA. Procurorii o acuză că, în calitate de manager al unui spital din Baia Mare, Pintea a primit sumele de 10.000 de euro și 120.000 de lei de la Niculescu, via Coste, pentru încheierea unui contract de achiziție publică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Poate e ”securist” sub acoperire,altfel cum ma-sa-n coor e atat de ”solicitat” ????

  2. Eu nu cred ca e un securist si firma lui este una din multele firme acoperite ale SRI-ului… Cica Romania ar fi un securistan si populatiei nu ii pasa dar in acelasi timp se plange si se intreaba de ce o duce in halul asta de 30 de ani, nu-i asa…

  3. Premiile Lingura de Lemn pentru cele mai stupide sfaturi de sănătate în timpul pandemiei: Adina Alberts, Iulian Capsali, Dana Budeanu și Viorel Cataramă(presa de azi)

  4. Jevronski Sekuricius „Corector” nu e interesat de colaborarea marsava Secu-DNA de a folosi ofiteri acoperiti ca miliardari de casa drept martori falsi!!! Neuronul lui grav avariat nu-l poate ajuta sa priceapa nici ratiunea inculparii Dnei Pintea, pentru ca prin vacantarea postului sa fie legendati propriii agenti acoperiti ca ministrii, FARA DE CARE INSCENAREA DE TIP DICTATORIAL DIN ULTIMELE TREI LUNI NU PUTEA FI POSIBILA…
    Protocoalele justitiei cu Secu functioneaza in continuare nestingherit, Securitatea controland de un an absolut toate
    institutiile statului, inclusiv cele trei puteri…
    institutiile statului

  5. Cel din cazul Sorinei Pintea nu se poate numi flagrant, ci mai curand inscenare. Este o sceneta identica precum ,,flagrantul” lui Decebal Traian Remes, cu punga cu caltabosi …..[Leo]

  6. E firma ce munceste pt a acaparabanii acelui segmnent ca siacea oportunitate in final sa ajunga cam la aceiasi insice molfaie ciolan

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.