Descoperire inedită: O pasăre „gesticulează” ca oamenii

Un studiu observaţional a descoperit pentru prima dată că o specie de pasăre foloseşte comunicarea gestuală, despre care se credea că este apanajul exclusiv al oamenilor.

Un studiu condus de Universitatea din Tokyo, publicat la 25 martie în revista Current Biology, explică modul în care micul şi coloratul piţigoi japonez (Parus minor) bate din aripi pentru a semnala partenerului său că trebuie să intre primul în cuib, un fel de „tu primul” sau „după tine”.

Primăvara, piţigoii japonezi, înrudiţi cu piţigoii europeni, se împerechează şi îşi construiesc cuiburile în scorburi.

Cercetătorii au simulat aceste cavităţi ale copacilor cu ajutorul unor căsuţe cuib plasate în natură şi, analizând în detaliu mai mult de 320 de vizite la cuib, au văzut cum perechea caută o creangă pe care să se aşeze înainte de a intra şi, odată ajunsă pe ea, un membru al perechii, de obicei femela, bate din aripi spre celălalt.

Oamenii de ştiinţă au observat că acest gest determină ordinea intrării în cuib, care este întotdeauna una câte una, şi este echivalent în comunicarea umană cu cuvintele „după tine”. Ei sunt de părere că acest comportament îndeplineşte criteriile pentru a fi clasificat drept gest simbolic, deoarece apare doar în prezenţa partenerului şi încetează după ce acesta intră în cuib.

„Am observat că piţigoii japonezi bat din aripi doar în prezenţa partenerului. Cel mai adesea, femela face acest gest, după care masculul intră în cuib, indiferent care dintre ei a sosit primul. Dacă femela nu bate din aripi, înseamnă că ea intră în cuib înaintea masculului”, a declarat pentru EFE Toshitaka Suzuki, cercetător în domeniul lingvisticii animalelor de la Universitatea din Tokyo.

„Ştiinţa consideră că mersul pe două picioare a permis oamenilor să menţină o poziţie verticală, eliberându-le mâinile pentru o mobilitate mai mare, ceea ce, la rândul său, a contribuit la evoluţia gesturilor. În mod similar, atunci când păsările se aşează pe ramuri, aripile lor sunt libere, ceea ce poate facilita dezvoltarea comunicării gestuale”, adaugă Suzuki.

„Vom continua să descifrăm despre ce comunică păsările prin gesturi, vocalize şi combinaţii ale acestora. Acest efort nu numai că ne permite să descoperim lumea bogată a limbajelor animale, dar serveşte şi ca o cheie crucială pentru a desluşi originile şi evoluţia propriului nostru limbaj”, spune cercetătorul.

Suzuki studiază piţigoiul japonez de mai bine de 17 ani, descoperind anterior că aceste păsări nu numai că folosesc cântece specifice pentru a transmite mesaje specifice, ci şi combină diferite chemări în propoziţii folosind reguli sintactice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Cip cirip cirip cirip! Și rațele alea de care s pline parcurile, comunică prin poziții ale capului și gâtului…cînd sa decoleze, cînd sa se grupeze..dar nu le a observat nimeni 😁

  2. Mai sunt si pitigoii din politica , ce gesticuleaza in preajma ciolanului, „intai eu si ce mai ramane voi”

  3. toate pasarile fac asta. toate animalele…toate aceste creaturi fabuloase „vorbesc” si comunica intre ele. japonezii au descoperit apa calda…din nou.

  4. Șî io am observat că la arrabotei, la turkaleți, la paki’s noștri maneliști șî la „bombardierii” noștri, primu’ intră pă (orice) ușă masculu’, șî abia apoi pyranda… E drept, șî vecinu’ meu alb manelist, bombeiro cu nasu’ pă sus,
    https://www.youtube.com/watch?v=tTTVi20yKSw
    cînd pleacă la o petrecere de-a lor parfumat ca un ghei șî îmbrăcat în roșu, trece primu’ p’în uși, abia apoi își permite să treacă șî ea, supusă. Comportamente dă pițigoi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.