„Desenele“ din sârmă ale lui Doru Mărculescu

Un ploieștean face adevărate minuni din firele de sârmă. Desenele-sculptură din firul continuu de 1mm presupun multă migală, dar și o trecere de la materie la bogata simbolistică exprimată în tablourile sale.

Suntem obișnuiți cu artizanii de bijuterii din sârma de cupru,  fier, aluminium. Inele, pandantive, brățări, cercei și broșe sunt accesorii pe care le întalnim, cel mai adesea, în târguri și expoziții.

Doru Mărculescu (53 de ani) a relevat, însa, o nouă artă a sârmei: aceea a  desenelor pe suport de carton. Portrete, personaje din desene animate, texte și flori, semne din zodiac ori imagini abstracte, dau viață tablourile sale.

Bucuria de a munci

Doru Mărculescu a avut multe experiențe profesionale, de la brokeraj în asigurări până la director general, de la antreprenoriat la corporatism, de la șomer până la doctorand, dar nu-și găsea împlinirea.

«Acum muncesc  14 ore pe zi, de la 7 dimineața până la 11 seara, dar îmi place la nebunie…de fapt nu muncesc ci doar mă bucur, iar și iar, de ceea ce poate ieși din mâinile mele», mărturisește Doru.

Sârma călăuzitoare sau firul  Ariadnei

În Antichitate, numele Ariadnei a rămas asociat cu mitul labirintului, care, în plan simbolic, înseamnă probă, încercare, drum spre esenţial, spre propria interioritate. Ieşirea din labirint este ieşirea la lumină, supremaţie a spiritului asupra materiei, a veşniciei asupra efemerităţii, iar în toate aceste situaţii, firul Ariadnei este semnul bun, călăuzitor.

Labirintul artistului

Paradoxal sau nu, cele două facultăți absolvite și un MBA nu l-au ajutat pe Doru să își găsească un serviciu, în România, cauza, afirmă el, reprezentând-o vârsta.

«După multe încercări, CV-uri trimise și prezențe la interviuri, am renunțat la România și, în 2016, am plecat în U.K , să muncesc. M-am adaptat cu mari dificultăți. Nu îmi plăceau: clima, ceea ce făceam  și, din păcate, nici oamenii. Singurul gând pe care îl aveam era să fac niște bani și să mă întorc acasă. Îmi trebuia totuși o idee de a reuși să fac ceva, în România», afirmă Mărculescu.

În vara lui 2016, în timp ce se întorcea acasă, de la muncă, a găsit pe jos o bucată de sârmă și a început să o modeleze. Din ziua aceea, pasiunea pentru modelajul sârmei a crescut și a căpătat diverse forme și astfel, visul prinde si el, contur : «Voi face asta» își spunea din ce în ce mai des, Doru. La jumătatea lui 2017, s-a întors în România și a continuat să creeze tablouri din sârmă. Banii câstigați în Anglia se terminau, iar nevoia de a investi în scule, accesorii, marketing, promovare, etc. era mare. Afacerea nu putea fi susținută fără toate acestea, așa încât, a  fost nevoit să se angajeze, ca recepționer la un hotel, în schimbul de noapte, putând, astfel, lucra și la tablourile sale. Salariul era foarte mic și nu reușea să îi acopere cheltuielile. Așa că a decis să se întoarcă în Anglia, în 2018, pentru patru luni de zile.

Muncește 7 zile din 7 și se întoarce în țară cu banii necesari și cu zeci de lucrări noi.

 Restul e plăcere 

 «În copilărie îmi doream libertate, ceea ce îmi ofereau părinții mei doream să am și în jurul meu. Iată că, acum, la 53 de ani, mă apropii de acest ideal. Și, mă joc de dimineață până seară, după cum am mai spus», conchide Doru.

Tablourile au preţuri diverse, pornind  de la 40 de lei şi ajungând la 500 de lei sau mai mult, în funcţie de model.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. Frumos! Tehnica este veche, dar subiectele sunt vesnic noi. Le vezi cu reala placere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.