Despre competiţia pe piaţa gazelor: La unul decizia e la Viena, la altul e la DNA

„Ideea de competiţie şi de piaţă liberă este una <ideală> pe piaţă gazelor din România, deoarece sunt doar doi producători şi deciziile în cazul unuia se iau la Viena, iar în cazul celuilalt, la DNA.

România a avut curajul de a porni ceea ce înseamnă o adevărată reforma structurală în domeniul energiei. Evident că pericolele sunt foarte mari, pentru că, pe de-o parte, o piaţă liberă a energiei, iată, cum a fost cazul energiei electrice, a dus la o scădere a preţurilor şi la servicii de mai bună calitate, dar şi cu implicaţii negative, iar o altă piaţă, pe care în aceste zile încercăm să o facem cât mai liberă, piaţă gazelor, ne arată că nu întotdeauna ceea ce urmărim şi atingem că şi scop.

Este ideală ideea unei competiţii şi a unei pieţe libere, dar, de exemplu, la gaze avem doar doi producători – e greu să păstrezi, de fapt, un echilibru când ai doar doi jucători – la unul din aceşti jucători deciziile se iau la Viena, la celălalt cred că se iau la DNA (…).

Ceea ce mă interesează pe mine şi interesează societatea românească este că, în condiţii de competiţie şi concurenţă corectă, beneficiarul indirect, şi anume marii consumatori de energie, cei care creează locuri de muncă, cei care plătesc taxe şi impozite, cei care asigura competitivitatea României în zona de export în special, dar şi pe piaţă internă, să supravieţuiască acestei reforme pe care o facem. Altfel, s-ar putea să ajungem, cum s-a mai întâmplat în România, în situaţia în care operaţia a reuşit şi pacientul a murit”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.