Cum spunem adio gazelor din Marea Neagră

Transgaz

Recent, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care modifică celebra lege offshore, impusă de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, în sensul reducerii poverii fiscale pentru investitorii din Marea Neagră.

Această lege este cea care reglementează exploatarea gazelor și a fost, în neumărate rânduri, clamată că este principalul motiv pentru care ExxonMobil și Petrom au dubii să înceapă extracția în mare (BSOG a anunțat însă că va investi și produce gaze, chiar și în condițiile “defavorabile” fiscale). Acum este modificată, taxele percepute scad, deductibilitatea fiscală, iar patronatul din petrol și gaze salută noile condiții. În consecință, ne putem aștepta, cât de curând, poate chiar după ce premierul Viorica Dăncilă se va întoarce din vizita în SUA, ca Exxon să anunțe că acum e bine și că va începe extracția zăcămintelor estimate la peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze în 2-3 ani.

Pe scurt, ce spune legea offshore actualizată:

– Sistemul de taxare devine mai prietenos, în sensul că impozitul suplimentar se aplică doar de la un nivel de preț de 100 de lei/MWh,
– companiile petroliere primesc permisiunea de a vinde gazele și prin contracte directe,
– cresc deductibilitățile, iar taxele nu se vor mai aplica la prețul de referință de la hubul din Viena.

Cu alte cuvinte, o mare parte din investiția pe care companiile o vor face în extracția gazelor va fi deductibilă fiscal, adică taxele pe care ar trebui să le plătească sunt mult diminuate un anumit număr de ani. În plus, s-a ridicat plafonul pentru care se plătește impozit suplimentar la 100 de lei/MWh, de la 85 de lei. Redevențele rămân aceleași, între 3,5% și 13%.

Un regim fiscal semnificativ mai prietenos, așadar, pentru investitori, ceea ce presupune ca bugetul de stat să primească, cel puțin primii ani de exploatare a gazelor, mai puțini bani decât în varianta promovată acum un an(la acel moment se estimau între 10 și 15 miliarde de euro, pe toată durata de exploatare a zăcămintelor). Dar nu aceasta ar fi cea mai “dureroasă” modificare. În definitiv, statul roman nu s-a făcut admirat prin modul inteligent prin care cheltuie banii adunați la buget, preferând, de prea multe ori, pomenile sociale în defavoarea investițiilor. În schimb, ce lovește direct în economia României este prevederea că investitorii pot vinde toate gazele prin contracte bilaterale. Punctul din varianta actuală a legii offshore prevede că minimum 50% din cantitățile extrase să fie puse la vânzare pe bursa locală. Acum, se scoate această limitare, deci gazele ce vor fi extrase pot fi vândute oricui, adică inclusiv direct la export. Adică exact ce doresc vecinii noștri Ungaria și Ucraina, dar și UE, cu Austria(punct terminus pentru BRUA) în prim plan, în general. Argumentul va fi că România nu are suficient consum intern, cu doar 1 din 3 gospodării alimentate cu gaze și cu industria chimică funcționând la avarie și aceasta, cu gaze din import, mai ieftine. Am arătat, pe larg, aici România nu va beneficia de niciun metru cub din gazele Mării Negre de ce Ungaria este favorită a primi gazele Mării Negre, cu Ucraina secondând-o. Ultimul impediment ca mare parte din resursa din platforma continentală să ajungă la export este eliminată acum, ruta către Vest fiind gazoductul BRUA (aproape de finalizare), iar către Est, Isaccea – Negru Vodă, unde lucrările pentru realizarea reverse flow sunt în grafic România vrea să preia alimentarea parțială cu gaz a Ucrainei. Ca un argument, suplimentar, trebuie precizat că, n momentul acesta, vecinii unguri au în derulare o investiție uriașă în petrochimie(4,5 miliarde de dolari), din care prima fază va fi finalizată în 2021, costă 1,2 miliarde și presupune construcția celei mai mari fabrici chimice din Europa Centrală și de Sud-Est în zona Borsod-Abaúj-Zemplén, la 200 de km de Oradea. De precizat, momentul în care este finalizată această investiție coincide cu primele extracții de gaze din Marea Neagră.

Faptul că gazele, cu o mare probabilitate, vor pleca masiv din România reprezintă un handicap major pentru economia noastră în sensul că ratăm oportunitatea ca țara noastră să se reindustrializeze în chimie și petrochimie. Unde este mult gaz, apare industria lângă, a se vedea situația din Golful Mexic, SUA, unde boom-ul din ultimii ani a gazului de șist adus un boom similar în chimie și petrochimie. Explicația este că profitul pe care îl poți realiza procesând gaze este de până la 3 ori mai mare decât a-l arde pentru încălzire. Gaz mult aici ar fi adus, aproape implicit, mari investitori lângă sursa de extracție, adică în Dobrogea. Gazul nu rămâne aici înseamnă că statul trebuie să se mulțumească doar cu ce adună din taxe fiscale, de tranzit și redevențe, atâtea cât vor fi.

Consum mic pentru o bogăție atât de mare

România are, în prezent, un consum anual de circa 12 miliarde de metri cubi, din care circa 10,5 miliarde reprezintă producția locală a Petrom și Romgaz, restul reprezentând importuri din Rusia, care și acestea se fac mai mult doar din pricina prețurilor competitive cu care, de doi ani, vând rușii în regiune. Concesionarea perimetrelor din Marea Neagră, care a început din 1999, a avut ca scop declarat să asigure securitatea energetică a României, diminuând și mai mult necesitatea importurilor, dar și să facă din România un producător major de gaz în regiune. Prevederea care impunea comercializarea a minimum 50% din cantitățile extrase pe bursa locală urmărea ca România să facă și alocarea în regiune, întrucât chiar dacă firme străine ar fi vrut să cumpere, trebuiau să-și înființeze o firmă aici.

Noua lege, pe larg

Iată proiectul de lege care modifică legea offshore şi nota de fundamentare a Ministerul Energiei.
Proiectul de lege propus se referă la un set de amendamente menite să adapteze cadrul legal existent la specificul proiectelor petroliere offshore. Aspectele necesar a fi modificate sunt următoarele:
Se impune clarificarea și completarea prevederilor privind stabilitatea regimului fiscal și de redevențe petroliere incluse în Legea Offshore. Asigurarea și reconfirmarea stabilității este o condiție esențiala nu numai din punct de vedere legal, dar și din punct de vedere economic, pentru a face posibilă continuarea investițiilor în proiecte offshore având în vedere: costurile semnificative ale investițiilor offshore, durata îndelungată a realizării proiectelor și riscurile specifice ridicate ale investițiilor offshore.
Având în vedere nevoia de a avea un sistem fiscal competitiv care sa atragă investiții, costurileridicate și termenul lung de realizare si recuperare a investițiilor în sectorul offshore, este necesară eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.
Se impune eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate. În plus, este necesară menționarea principiilor pentru determinarea prețului de referință în legislația primară pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ.
Este necesară mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagra.

Este necesară eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.

Pentru a permite implementarea practică a deducerii la calculul impozitului pe veniturile suplimentare offshore a valorii investițiilor din segmentul upstream, se impune clarificare legislativă și eventual emiterea unui ordin pentru clarificarea aplicării articolului 19, în special cu privire la alineatele 9 și 10. Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu are în atribuţiile sale aprobarea tuturor investițiilor offshore efectuate de titulari (de ex. instalații tehnologice/facilități de tratare, prelucrare, transport; alte investiții cum sunt diverse infrastructuri, de ex. platforme maritime, etc), verificarea valorii contabile a investițiilor intrând în competența Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Impozitul pe profit și impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt două impozite diferite și de aceea este necesar ca baza impozabilă să fie determinată în mod adecvat pentru ambele impozite. În condițiile existenței a două impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifică afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similară aplicabilă pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internaționale relevante.

Se impune eliminarea obligațiilor de tranzacţionare pe pieţele centralizate din Romania pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore şi, în consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internațională în domeniul resurselor naturale. De altfel, dreptul de a dispune liber de cantităţile de petrol și gaze naturale extrase, înscris în acordurile petroliere şi prevazut de Legea Petrolului ca drept al oricărui titular de acord petrolier, a fost considerat de către investitori ca fiind un element esenţial al concesiunii și pe care aceştia l-au avut în vedere la încheierea acordului petrolier, respectiv la momentul efectuării investițiilor în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1057 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. A fost nevoie sa-l bagam pe Dragnea la puscarie pt a putea incuraja investitorii .
    Bine cel putin cu Caracalu’ca toata atentia e indreptata acolo ….

  2. Romania NU este STAT INDEPENDENT. Romania este o jenanta COLONIE.Iar romanii, pe oricine incearca sa faca ceva pt a retransforma Romania in STAT INDEPENDENT, or il baga in puscarie, or il impusca. Pentru ca, romanii NU SUNT UN POPOR.

  3. ‘ Tara bogata, popor blestemat … ‘ de-a lungul istoriei sa-si vanda doar materia prima, in trecut : lapte, miere, grane, lemn, petrol, la care adaugam acum si gazele, totul pentru … interese de grup .

  4. „Preferand…pomenile sociale in defavoarea investitiilor”. Ce cauta asemenea idei liberale peaicea?

  5. Dragnea sta la inchisoare doar pentru că a deranjat profiturile străinilor și jecmanirea țării de gaze.romanul care este patriot nu este iubit nici macar de ceilalți romani.Pretul încă unui mandat la cotroceni a fost obținut grație închiderii lui Dragnea.restul sunt brasoave penale ale penelistilor.

  6. Păi cum,… Acum o să cumperi gaz de la rus, sau mai grav, de la unguri ?? Ia să iasă pe sticlă ciumații gen bichir, care in mod patriotic, ortodox , iși rupeau gura pe sticlă de cum ne fură gazul ungurii, de cum nu e posibil și romania cum permite. Păi să iasă alde ăștia și acum și să explice un pic poolimii, de unde or să cumpere la iarnă gaz,. Să aud,.

  7. Ne-au lucrat si lucreaza strainii ca pe niste imbecili! Klaunul si adeptii lui sunt in spatele acestei manevre! Rusine. Noi tot cu lemne ne incalzim si cumparam ingraseminte si materiale plastice de la altii!

  8. 1/Cine este autorul acestei modificari? 2/Este important sa cunoastem parerea partidelor privind aceste modificari.3/Aceasta modificare este cuprinsa si in protocolul semnat de catre presedinte la vizita din State?

  9. Werner si sistemul din spatele sau isi rezolva problemele cu mana psd-ului, asa cum a stat treba si cu petrolul,cand nastase l-a dat gratis austriei. Dragnea a platit cu puscaria pt ca a avut tupeul sa-i înfrunte pe guvernatorii straini si acum nimeni nu mai are curajul sa se opuna. Mai bine castigau ucraineni teritoriul din marea negra, macar ne ramanea litoralul intact.

  10. Acum vedem de ce l-au arestat pe Dragnea . Sunt siderat de conditiile josnice ofedite statului roman . Eu sunt sigur ca nu va ramane asa , chiar daca proasta satului este relaxata acum de laudele americane a peimarilor intalniti , in viitor romanii si Romania va birui iar iancheii lacomi vor fi aratati in adevarata lumina . Orban face contracte directe cu americanii si se pise pe crucile romanesti de la Marasesti si Valea Uzului , si pe suzeranitatea Romaniei .

  11. Nivelul de ignoranta al PSD e monumental. Matahala de la Cotroceni ii face in toate felurile, ei se apara ca niste pisoi plouati; le-au bagat presedintele la inchisoare pentru fix nimic, ce-au inteles ei? Sa lichideze „greaua mostenire” a respectivului si sa execute ce li se cere. Le-au luat 20% printr-o propaganda neagra continua de 2 ani, ei isi fac autocritica!! Ignoranta / incompetenta crancena. Habar n-au ce li se intampla. Au vazut cate compromisuri a facut LD si unde a ajuns, n-au inteles nimic; isi inchipuie ca cedarile le aduc un beneficiu. Da, o sa dispara in 7 ani, in loc de 5. Vai de capul lor de pafaristi.

  12.  Sa citim publicistica marelui patriot nationalist M.Eminescu, pentru care a si fost asasinat, si vom intelege ca asa cum tefelistii, sorosistii, corporatistii din ziua de azi au fost scoliti de „valorile” occidentului, asa si tinerii din vremea lui Eminescu au impus formele fara fond invatand tradarea si vanzarea de neam in lupanarele occidentului apostat,iudeomason, antihristic, antinational:

    „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

    „caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”

    „astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile”

    „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup”

    „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

    „Am admis legiuiri străine?
    Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

    „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

    “Am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

    „Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de încetăţenire, ci era de-a dreptul declararea României în teritoriu neutru, colonizabil cu toate seminţiile”

  13. Sigur ca Romania este o colonie , adica : piata de capital , sursa de materii prime ieftine, piata de desfacere pentru produsele altora , furnizoare de forta de munca ieftina , tara subdezvoltata economic si social, tara condusa cu obedienta totala , tara lipsita de independenta politica ! Cine sunt vinovatii care nu raspund pentru asta ? Mai putin straini si mai mult , hoti si borfasii nostrii , autohtoni ! O tara datoare vanduta occidentului , cu o suma , in jur de 100 miliarde de euro , poate fi o tara INDEPENDENTA ? Deci cam asa stam , cam asta-i trista realitate romaneasca ! Africa , Africa, Africa ! Acolo-i locul nostru ! Suntem , clar , in lumea a-III-a ! Degeaba ne tot scapam pe noi si ne tot dam mari ! Nu ne baga nimeni , dar nimeni , in seama !

  14. @Samuel
    Pai d’aia ni „l-au dat” noua , stiau ca si-l dau lor , de la ucrainieni n-ar fi vazut nimic .

  15. Corect spune Claus cel jalnic și hotz, Huooooo pnl-ei corciți cu băsiști și fraieri lui orban

  16. Statul paralel a executat ce au vrut investitorii straini: au bagat pe Dragnea la puscarie pentru ca a indraznit sa opreasca ceva si pentru poporul roman. In plus indraznise sa mai creasca salariile la romani (care aveau cele mai mici salarii din UE), alocatiile copiilor si pensiile parintilor nostri. N-am vazut pe nimeni iesind in apararea lui cand era bagat la puscarie dupa o inscenare de proces a doua zi dupa alegeri. Clasa politica a inteles ca orice faci pentru poporul roman nu ii intereseaza in schimb daca faci ceva ce supara pe straini ( investitori, ambasade) se lasa cu puscarie. Asadar servesc pe straini. Lasitatea, lipsa de caracter si obedienta e la mare pret in zilele noastre nu numai printre asa zisii intelectuali si elite ci chiar comentatori cu staif: am citit un articol despre OMV al unui ” curajos ” de pe ziare, unul Peia care ne spunea el cum a fost vandut PETROM dar nu a suflat un cuvant despre ce se intampla in zilele noastre: gazele din Marea Neagra, adica despre cum a incercat Dragnea sa faca ceva si pentru romani, cum a fost bagat pentru asta la puscarie si cum e tepuit poporul roman. I-a secat curajul… e plina tara de „curajosi” din astia care spun jumatati de adevar si ignora realitatea pentru stapanii lor…

  17. Legea nu se putea modifica fara tradatorii romani, specialisti in linsul clantelor dar mai ales a kururilor straine pentru propria parvenire. Unde sunt golanii cu epoleti de la siguranta nationala si alti viermi cu aceleasi atributii? Se gandesc ce sa isi mai cumpere din banii primiti pentru tradarea tarii? De ce nu avem nici un magar din asta anchetat de procurorii abuzivi care trimit handralaii de la jandarmerie sa o ia pe sus pe biata femeie de la Caracal? Ca eu nu cred o secunda ca legea se modifica asa aiurea fara ca niste lingatori de kururi straine sa isi primeasca comisionul. Ar trebui sa stim numele tradatorilor de tara care au redactat acest document, sa-i vedem prin ce partide lancezesc pe banii nostri si de ce fripturistii de doi bani vor modificarea legii? Inca o dovada ca Dragnea este un patriot si trebuia bagat la puscarie pe inventiile unei justitii corupte pentru ca jefuitorii si cozile lor de topor sa se imbogateasca fara munca, cu ce se deosebesc astia de proxeneti, traficanti de droguri? Cu nimic. Astia ne fura inzecit.

  18. La nivelul acela de coruptie se bate palma intre cei cu gentile cu bani, ce cistiga bine din resrsele tarii si profitul obtinut (sau plusvaloarea, cum ar zice unii), si altii care fac legile si nu au scrupule sa ia gentile pentru propria inavutire (cum ar spune tot aceia, sunt pusi pe capatuiala) . Iar aia cu „Reprezinta interesele celor ce iau votata la alegeri si a tarii, so le-o spuna lui nutu.

  19. Sterling resources…Patriotismul securimii politice si administrative este sublim dar lipseste cu desavarsire…Asistam in direct la o tragedie…Bine zicea Cioran: popor nefericit si necinstit…Neantul valah…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.