Despre pensii și minciuna guvernanților

MINCIUNA, CEL MAI PREȚIOS CAPITAL AL GUVERNANȚILOR!

Fără a fi singular, Președintele României Klaus Johannis sublinia în discursul ocazionat de participarea sa la ceremonia de deschidere a anului universitar de la UMF “Carol Davila” impactul negativ al fenomenului dezinformării caracterizânu-l drept o “epidemie de fake news”! Ca pentru a-i confirma temerile, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, are o intervenție ce îl vizează chiar pe Președinte: “Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare!”

Accepțiunea termenului fake news vizează, aparent în exclusivitate, zvonurile lansate pe rețelele sociale (facebook, twitter, youtube, etc.), ignorându-se nocivitatea incomparabil mai mare a minciunilor lansate în mod oficial de guverne prin intermediul instituțiilor mass-media. Julian Assange, prin WikiLeaks, a adus la cunoștința publicului larg practicarea la o scară incredibilă a minciunii ca politică de stat.
Conceptual, Puterea și pragmatic, instituțiile ce o reprezintă (parlament, guvern, etc.) neavând nici un interes ca detaliile afacerilor, consecințele reale sau beneficiarii lor să fie cunoscute cetățenilor evită dezvăluirea adevăratelor obiective prin disimulare sau minciună. Este modalitatea uzitată pentru a preveni generarea nemulțumirii și sentimentelor de revoltă, a manifestărilor de rezistență sau, mai grav, a acțiunilor organizate contra Puterii!

Recenta majorare a pensiilor constituie exemplul necesar și suficient pentru a ilustra cele de mai sus.
In luna ianuarie a acestui an, Ministrul Muncii Raluca Turcan anunța, recalcularea, pe bază de contributivitate și echitate, a cinci milioane de pensii în următoarele 18 luni: „Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”.
In luna noiembrie a.c. Florin Cîțu declară că liberalii și social-democrații au agreat forma finală a principiilor programului comun de guvernare. Printre altele “a fost convenită creșterea pensiilor cu un procent peste 7%.”
In data de 6 decembrie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, precizează încadrarea creșterii pensiilor în pragul de 9.4% din PIB angajat față de Comisia Europeană.

Coroborând cele două declarații, teoretic credibile prin prisma autorilor, rezultă compatibilitatea perfectă între majorarea pe bază de contributivitate și echitate a pensiilor cu 7%, situație cunoscută de Florin Cîțu care nu poate invoca necunoașterea pragului de 9.4% din PIB, anterior asumat.
In urmă cu doar câteva zile, pe 14 decembrie, Marcel Ciolacu anunță cu nedisimulată mândrie că “Pachetul social, condiția impusă de PSD pentru a intra la guvernare, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Așa cum am promis (…) pensia minimă va crește de la 800 la 1.000 lei, iar pentru restul pensiilor creșterea va fi de 10%.”

Bravo, PSD! A supralicitat creșterea de 7% ofertată de PNL, majorând-o la 10% pentru toate pensiile!
Oare?!

Guvernul a decis două zile mai târziu, prin OUG, ca anumite categorii de pensionari (cei care depășesc 4 000 de lei, circa 1 000 000 de persoane) să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate.
Evident, Marcel Ciolacu, un politician a cărui afișată bună credință nu poate fi dublată de o incredibilă naivitate, nu poate susține că în ședința de Guvern (din care el nu face parte!) declarația sa privind majorarea tuturor pensiilor cu 10% a fost infirmata fără acordul său. Cine poate crede că, în mod perfid, fără a-l încunoștiința, ministrul finanțelor Adrian Câciu va susține și va obține aprobare în Guvern ca 20% dintre pensionari, “având pensii mai mari de 4000 de lei ar putea să-și plătească contribuția la sănătate astfel încât să beneficieze, evident, și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește!”
Dovedind o remarcabilă solidaritate cu Marcel Ciolacu si Florin Cîțu, Adrian Câciu (interesantă apropierea fonetică a numelor ultimilor doi!) ține să sublinieze că această măsură este un avantaj evident al pensionarilor vizați, evidență pe care nimeni nu o sesizează. Cu certitudine, nici domnia sa…

De menționat că introducerea noii taxe a fost precedată de declarații ferme ale primului ministru Nicolae Ciucă, ale lui Marcel Ciolacu și… Adrian Câciu prin care românii erau asigurați că nu se vor introduce noi taxe!
Conform Legii nr. 95 /14.04.2006, art. 224.n “pensionarii, pentru veniturile din pensii (…)” beneficiază de asigurare, fără plata contribuției. Legea nu a stabilit o limită de venituri până la care pensionarii beneficiază de această prevedere. Faptul că Guvernul modifică o Lege prin OUG, care ocupă un loc inferior în ierarhia constituțională a normelor, își poate găsi o explicație juridică, daca s-ar găsi cineva care să o conteste pe aceasta din urmă. Important este faptul că… s-a introdus o nouă taxă urmând aceeași abordare de înșelare a opiniei publice blamată de guvernanți când nu sunt ei autorii!

Explicații de genul “anulării unei exceptări de la plata CAS” sunt menite a denatura realitatea, subliniind că nu li s-a luat pensionarilor un drept, pentru a nu readuce în atenția publicului o decizie a Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor drepturi câștigate. Conform acestei explicații, anularea de la plata dărilor medievale fumăritul sau vinăriciul permite reactivarea lor, deoarece nu ar însemna câtuși de puțin introducerea de noi taxe! Poate se vor revitaliza în 2022!

Cititorii printre rânduri vor fi înțeles că pensionarii care încasează mai puțin de 4 000 de lei lunar (circa 4 milioane) constituie o parte importantă a electoratului PSD, în timp ce noii plătitori de CAS (circa 1 milion) sunt susceptibili a vota împotriva „stângii”.
Ordonanta de guvern, pe lângă faptul că subliniază, prin incapacitatea apărării doctrinei și electoratului, rolurile decorative ale generalului Ciucă și Partidului Național Liberal în Guvern, conferă caracterul de minciună declarațiilor anterioare ale liderilor politici referitoare la subiect: creșterea efectivă a netului unei pensii de peste 4 000 de lei variază în jurul valorii de 1% !
Istoria a dovedit în nenumărate cazuri eșecul garantat și deseori tragic al politicii de a paria pe naivitatea poporului, folosind democrația ca o formă perversă a dictaturii.

Laurentiu Gabriel MITRACHE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

26 de Comentarii

  1. Ca politicienii mint, se poate intelege. Face parte din fisa postului.
    Dar, noi, cei care le ascultam zilnic aceste minciuni, noi, cum suntem? Nu cumva niste cretini?
    Cand cineva iti da o palma, se presupune ca reactionezi. Dar cat de tampit poate fi cineva, care zi de zi este mintit si accepta in continuare acest lucru?
    Si atunci, ”politicienii nostri” de ce n-ar face-o? Prost e cine face sau cine accepta?

  2. Micsorarea pensiilor mari este trecuta in PNRR. Deci „job done”. Acum haideti cu totii in fata Parlamentului sa protestam impotriva certificatului verde.

  3. Asta e ca și când să scoți un fir de păr din palmă,..dacă nu ai pus mâna anterior intre craci,.Iar românia e plină de patrioți bătuți in cap și foarte isteți, care evident nu pricep, nici nu vor să știe și au impresia că li se cuvine, căci e ”țara mea” deși nu produce decât pagubă și mizerie,.fără mască..

  4. Escrocheria cu pensiile, indemnizatiile, gratuitatile, terenurile, imobilele acordate „revolutionarilor”, au secat Bugetul de 32 ani, si nu se mai termina. „Revolutionarii” sunt cadorisiti cu patalamale de la partide, pile din Guvern, pile de la Secretaratul ala de rahat, in fiecare an, de 32 ani, apar hoarde de escroci – de la 300 ‘rivolutionari” in 89′, azi, sunt 10 milioane, deci, trebuie sa fie recompensati numai si numai urmasii directi ai romanilor ucisi in 89′, si care, zac la 2 m sub pamant. Nici o Tara din UE, de nicaieri, nu-si seaca Bugetul cu niste escroci facuti de Iliescu&Roman, dupa modelul bolsevic al ilegalisitlor. Legea cu „revolutionarii’ trebuie modificata in Parlament, numai pt cei ucisi in 89′.

  5. ciciu chiar in Cotidianul mai deunazi , cu mare minie proletara infiera regimul johalimberal sustinind legea scholgutei cu maririle astronomice ale pensiilor , pe hirtie bininteles caci hirtia suporta orce mirsavie .Venind pisdeii la putere , logic era sa o puna pe nasa legii 127 in fruntea ministerului unde sa mareasca cu 26% plus compensare pentru perioada dupa 01.09.2020 , iar din 01.09.2021 retroactiv punctisorul de pensie , automat plus compensare in timp , sa fie 1875 leuti .Da de unde ! Pai de nu stiu cind alti exaltati au scris lege in care educatia era gratulata cu scorul de 6% din pib , dar nici o grupare politruca nu respecta asta cum nu respecta nici chestia cu max. 300 de trintori in marea adunare a escrocilor impusa de romani la un banal referendum ( aici toti politrucii spun ca boborul a fost luat la misto de petrov pentru a-si scapa solzii ).

  6. ce sa spun .., le plang de mila celor cu pensii de peste 4000 lei , fosti securoi , militari care in 89 au tras bine mersi in popor , le plang de mila fostilor secretari de partid , le plang de mila tuturor cacanarilor care aveau cele mai mari salarii nemeritate ..!!

  7. Din punctul meu de vedere, nu este echitabilă niciun fel de exceptare de la plata unei taxe. Ori o faci suportabilă pentru toată lumea, ori o faci facultativă, introducând niște avantaje pentru cei care o plătesc.
    De asemenea mi se pare că este o mare minciună a administrațiilor (indiferent de culoarea politică) veșnica recalculare a pensiilor, de fiecare dată mai echitabilă. Păi măi politicianule, ai dovezi că la calcularea anterioară s-au produs inechități? Arată-le public. Dacă unii se fac vinovați pentru ele, trage-i la răspundere.
    Te gândești tu, politicianule, că,în felul acesta de a pune problema, întreții o stare de stres pentru toți bătrânii?

  8. Pe linga faptul ca se arunca cu vorbe aiurea de catre gowernanti ,noi cei cu pensiile mici nu am cerut mariri stiind ca nu-i de unde ( ar fi daca ar disparea specialii carese infrupta cu 30% din deficitul bugetar ce merge exact la pensiile lor) ci doar ceea ce Legea 263 /2010 ne-a acordat . Adica acel coeficient de inflatie care de 2 ani l-a papat Turcana ! Adica vorba CCR -un drept cistigat ,nu ? Da cu cei63 de miliarde de euro ,euro mu lei imprumutati de gowernele Orban-Catzu se mai aude ceva sinister Caciu ? Bani pe care-i vor plati stra-stranepotii nostri ????

  9. ARGHEZI -„MINCIUNA STA CU REGELE LA MASA ” ,CE-I NOU IN A FACE POLITICA ?-NIMIC !,NOI SUNT DERBEDEII,PAMBLICARII,EXCROCII,TRADATORII CARE AU VENIT IN VALURI DIN 89 PANA AZI.
    CA-I REGE SAU PRESEDINTE ,ORI DICTATOR ,BAZA POLITICII ESTE MINCIUNA ,MANIPULAREA =DEZINFORMAREA SI FORTELE OBSCURE PE CARE SE SPRIJINA. NICIODATA ACELE FORTE DE COERCITIE NU VOR APARA CETATEANUL ,ELE VOR APARA CLANURILE MAFIOTE INFILTRATE IN CEEA CE SE CHIAMA ADMINISTRATIA SAU GUVERNAREA STATULUI.

  10. Majorarea pensiilor cu 10% nu exclude impozitatea celor de peste 4000 RON.

  11. Hotia acestor nenorociti care fac pe ministrii si lideri de partide este ca impoziteaza un DREPT, adica pensii pe contributivitate si nu impoziteaza un FAVOR,adica pensiile nesimtite …

  12. Cine are peste 4000 lei pensie din CONTRIBUTIVITATE se simte JEFUIT!!!!Nu pensie speciala!!!!DIN CONTRIBUTIA MEA AM PENSIE PESTE 4000 DE LEI!!!!!CALCULEAZA CINEVA CIT A TREBUIT SA CONTRIBUI PENTRU A AVEA PENSIE PESTE 4000 DE LEI?????MAREA JECMANEALA ESTE CA DIN FONDUL DE PENSII SE ALOCA BANI SI PENTRU PENSIILE SPECIALE!!!!!MAI RAMINE IN ROMANIA DE BAZA IN CALCULAREA PENSIILOR CONTRIBUTIVITATEA??????SAU MERGEM PE SPECIALI ,NESPECIALI SI PROSTII CARE MUNCESC AU DOUA JOBURI CONTRIBUE SI LA SFIRSIT IA O M…E PESEDISTA,PENELISTA,USERISTA?????MERGEM PE IDEEA CA CEL CARE MUNCESTE ORI E PROST ORI NU GINDESTE?????

  13. Capodopera Vasilica Dancu(Grupul de la Cluj): ” Lumea e rea, pensiile și salariile speciale nici nu exista”(acum 4 zile)
    Ce sa mai zici,ramai masca,numai UBB Clujul poate livra asemenea hahalera dialectica

  14. Dupa doi ani … DOAR de DISPARITIE NEINCETATA a BANILOR din ROMANIA (rapt ECONOMICO-FINANCIAR continuu) …
    Dupa doi ani … DOAR de INGHETARE si REGRES in REFORMELE avand caracter SOCIAL …

    o sa mai dureze CATVA TIMP pana cand STANGA cea ROMANEASCA … VA putea REDRESA viata ECONOMICO-FINANCIARA-SOCIALA a ROMANIEI !!!
    Si pentru a o READUCE … cel putin la nivelul anilor 2017-2019/primavara !!! Si la LEGILE acelor TIMPURI !!!

  15. Pensiile de peste 3000 de lei erau deja impozitate. Iar ca salariat am contribuit la sanatate si pensie cu sume importante. Pensia nu ar trebui impozitata, este din cat am contribuit in 40 de ani de munca. Dar trebuies platite pensiile de serviciu fara contributua pe masura, si tot de la ceilalti pensionari se iau banii. Nu le da statul nimic.

  16. Cata nesimtire?!
    Cum cred guvernantii ca o sa ma descurc la 47 de ani cu o pensie ciuntita pentru CASS, de 9.800 lei.
    Adica m-am sacrificat, ca esential si acu imi ia CASS pentru saracime?
    Nu e corect!
    Noi esentialii avem spitalele noastre, doctorii nostri, hotelurile noastre, mrdicamentele noastre.
    Ale noastre, nu ale saracimii.
    Sa va fie rusine!

  17. „pensionari (cei care depășesc 4 000 de lei, circa 1 000 000 de persoane) ”

    Sunteti sigur ca nu ati gresit?! Daca 1 mil din 5 mil. au pensii peste 4000 lei, stam foarte bine, probabil suntem in topul pensiilor din Europa. Asta daca presupunem pe cale logica ca alti vreo 2 mil au pensia intre 3000 si 4000…
    Statiscile prezentate la TV aratau ca sunt cateva zeci de mii de pers. cu pensii peste 4000 lei.

  18. Klaus Iohanis trebuie Judecat pentru invinuirea de GENOCID
    Romania a invins pandemia ,vaccinarea a fost un succes , fara masca in locuri publice , comportament de Dictator si decizii ce au provocat moartea a zeci de mii de romani

  19. ”Genocidul

    (1) Săvârşirea, în scopul de a distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a uneia dintre următoarele fapte:

    c) supunerea grupului la condiţii de existenţă de natură să ducă la distrugerea fizică, totală sau parţială, a acestuia;

    se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

    Așadar, avem așa:
    – genocidul împotriva pensionarilor (în particular) și a persoanelor în vârstă (în general):
    – genocidul împotriva pacienților suferind de boli cronice, altele decât scorneala Covid19;
    – genocidul împotriva a 40% din populația României, cei ajunși sub pragul minim de sărăcie, care nu-și mai pot asigura nici măcar un minim elementar al condițiilor de existență (hrană, căldură, îmbrăcăminte, asistență medicală elementară).

    Deci avem 3 acte materiale distincte ale infracțiunii de GENOCID!
    Autor: klaus werner iohannis & camarila de malthusieni.

  20. @xyz:sunt pensionarii cu pensii speciale in aia 1.000.000, le-a iesit un porumbel din gura
    Din presa:
    1. Pensiile SPECIALE cresc cu 8% în proiectul de buget pe 2022.
    2. Ofiterii din armata si interne,cca 140.000 iau peste 80% din pensiile speciale, adica cca 1,5 miliarde euro anual
    3. Fără pensii speciale
    Eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală(program USR,iata ca au reusit:)))
    4.cca 3.500 magistrați beneficiari; pensia medie specială în magistratură e de 10.000 lei
    5. Atentie,7 dintre principalele 8 tipuri de pensii speciale pe care statul român le plătește în momentul de față au fost eliminate în urmă cu zece ani de Guvernul Boc și reintroduse, în 2015 și în 2016, de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea. Curtea Constituțională a acceptat, în urmă cu zece ani, suprimarea acestora; și există chiar și hotărâri pronunțate de CEDO care au spus că tăierea lor a fost legitimă
    6.La nivelul percepției publice,intre 2019-2021 PNL a reușit chiar contrariul:

    – A creat impresia, foarte răspândită, în momentul de față, în societate, cum că ar fi făcut tot posibilul ca să elimine pensiile speciale, dar a fost împiedicat de judecătorii de la CCR, „beneficiari ei înșiși de pensii speciale”.

    – A indus, la nivel de masă, convingerea că pensiile speciale sunt – prin voința CCR – niște privilegii inalienabile.

  21. ha, ha
    in primul rand ar trebuie desfiintate pensiile speciale
    in al doilea rand daca ai peste 4000 o duci f bine

  22. Politicienii României n-au considerat niciodată că locuitorii țării noastre se mai numesc și „cetățeni” ci doar electori sau contribuabili. Și-au adus aminte de ei numai înaintea alegerilor, în rest, pentru ei „cetățenii” pur și simplu nu există. Între alegeri contribuabilul ajunge să fie închis dacă nu a plătit taxele pentru plata salariilor și diurnelor aparatului de stat în care sunt incluși și aleșii. Fix înaintea alegerilor, contribuabilul se transformă în elector și ca urmare i se povestesc niște lucruri frumoase despre viitorul său în cazul în care va face alegerea corectă la urne. După consumarea alegerilor, electorul se transformă imediat în contribuabil pasibil de pușcărie.

  23. cati au pensii pe contributivitate de peste 4000 de lei? daca punctul de pensie este de 1442 lei cineva ar trebui sa aiba peste doua puncte, 4000/1442=2,77. Dar aceasta valoare este o medie pe 35 de ani, toti la inceput au o retributie mica, in vremea trecuta un inginer stagiar avea 0,67 puncte fata de salariu mediu brut, deci asta inseamna ca persoana respectiva in ultimii ani ar fi trebuit sa aiba un salariu echivalentul a 4-5 salarii medii brute pt o medie de 2,77. Daca azi un salariu mediu brut este de 5450 lei pt 4-5 puncte ar trebui ca persoana sa aiba un brut de 21.800 lei sau chiar 27.250 lei. Chiar intelegeti ca este vorba de persoane platite precum un presedinte. Deci dupa ce au avut mii de euro netul nu-i cazul sa-i plangeti pt ca li se opreste 40 de lei, 100 de lei la unul cu o pensie de 5000 lei sau 600 de lei unuia cu o pensie de 10.000 lei Nu le mai plangeti de mila celor bogati…

  24. Mai plăcut decat să incasezi o pensie specială e să -i vezi pe atâția otravindu-se din cauza asta.
    E ca și cum ți-ai cumpăra un AUDI mare mare pe motorină acum cand s-a dat ordinul cu jucariile electrice.
    Ca si cum ai mânca o friptura babana de vită acum cand se pregateste meniul cu lăcuste. Ca si cum te-ai afisa cu o blonda cu ochi albastri acum cand in America abanosul devine obligatoriu. Citat din Gica Petrescu: ” Să vadă lumea ca mi-e bine !” …vers din hit ul de mahala ”Cu lăutarii după mine”.

  25. „Nu le mai plangeti de mila celor bogati…”

    Un ITst cu 12.000 lei net pe luna, in fiecare luna, este bogat ? De la 1 Ian asteapta o marire de salar de 10%. Bey, mergeti la munca, nu la scris vagoane ! Voi cumparati mai mult decat vindeti.

  26. DOAR SA DE VREA !
    PENSIILE SPECIALE SE POT DESFIINTA !
    ESTE NEVOIE DE VOINTA POLITICA
    Asa cum a facut Emil Boc in 2010 .
    Dar Ponta le a introdus din nou
    Si asta tine de clasa ppolitica !
    Iata ce a declarat un fost ministru al Justitiei

    „De reformat, sistemul se poate reforma.
    Pensiile speciale sunt rezultatul unor decizii politice.
    Nebazându-se pe contributivitate, nu există absolut niciun impediment
    pentru care ele să reprezinte un bun câștigat.
    Nu există așa ceva.

    Deci cine are CURAJUL POLITIC DOMNILOR !

    Așa cum au fost date de nicăieri, fără o bază, așa se pot și lua, se pot corecta.
    Nu poți sa faci lucrul acesta la o pensie bazată pe contributivitate, dacă pensia omului este foarte mare nu ai cum să o reduci

    Dar

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.