Despre problema neautorizării construcțiilor școlare

Un document semnat de Dănuț Ghican, secretarul general al Ministerului Educației Naționale, arată că există 18.295 de clădiri din sistemul școlar care nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu, 3.369 au autorizații, iar 4.204 nu au autorizații sau sunt în curs de autorizare, respectiv 72% nu necesită, 13% nu dețin, iar 15% nu au autorizații sau sunt în curs de autorizare. În ceea ce privește autorizarea sanitară, situația se prezintă astfel: 21.833 de clădiri care aparțin bazei materiale a învățământului preuniversitar de stat au autorizații sanitare de funcționare, iar 3.896 de clădiri nu au autorizații sanitare sau sun în curs de autorizare sanitară, respectiv 85% au autorizații, iar 15% nu dețin sau sunt în curs de autorizare.

Autoritățile locale, conform legii, sunt administratorii clădirilor și terenurilor în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ preuniversitare de stat. În calitatea lor de administratori, acestea au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructiv-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin repararea, reabilitarea și dotarea imobilelor. De asemenea, ”autoritățile administrației publice locale asigură aplicarea măsurilor privind activitățile de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în planurile de analiză și acoperire a riscurilor, ce se întocmesc la nivelul localității și județului”. Conform documentului aminit, elaborat în urma unei interpelări parlamentare făcută de către deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, Ministerul Educației Naționale are în vedere ca toate unitățile de învățământ preuniversitar să fie autorizate sanitar și să dețină autorizație de securitate la incendiu. În acest sens, a semnat un Protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În conformitate cu prevederile acestui protocol, ministerul acordă sprijin MDRAP în ceea ce privește identificarea problemelor de natură investițională cu care se confruntă unitățile de învățământ preuniversitar.

Unitățile de învățământ care vor benficia de fonduri de la bugetul de stat, prin programele PNDL I și PNDL II, coordonate de MDRAP, în vederea realizării lucărilor de investiții necesare pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare, au fost nominalizate prin HG 363/2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației, pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli din capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat. Suma necesară pentru amenajarea grupurilor sanitare aferente celor 858 de unități de învățământ s-a estimat în funcție de numărul de elevi care frecventează unitatea, de numărul de schimburi în care se învață și de prevederile Normativului privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru școli și licee, respectiv Normativul privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru grădinițe și ale Ordinului ministrului sănătății nr. 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor.

Autorizările/avizările privind prevenirea și stingerea incediilor se acordă per clădire. Măsurile impuse de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județele, au fost: monitorizarea/consilierea unităților de învățământ, colaborarea cu autoritățile publice locale și colaborarea cu inspectoratele pentru situații de urgență. În prezent, toate unitățile de învățământ sunt controlate de ISU cel puțin o dată pe an, indiferent dacă acestea dețin sau nu autorizație de securitate la incendiu.

Obținerea autorizației de securitate la incendiu este obligatorie, conform legislației în vigoare, și consitituie o condiție esențială pentru funcționarea în bune condiții a unităților de învățământ. În lipsa acesteia construcțiile respective pot funcționa dacă au implementate anumite măsuri privind securitatea la incendiu, de nivel minimal, dar suficient, pentru a asigura protecția în caz de producere a incendiilor. Majoritatea construcțiilor de învățământ au deja astfel de măsuri, unele din ele adoptate în baza normelor anterioare stabilite de autoritatea competentă pentru securitatea la incendiu. Existența autorizației de securitate la incendiu nu exclude posibilitatea producerii unui incendiu, după cum lipsa acesteia nu induce neapărat faptul că obiectivul este nesigur din punct de vedere al securității la incendiu, se arată în documentul aminitit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.