Gheorghe Piperea: Despre un faliment generalizat, ascuns

Câteva date macroeconomice de la BNR și de prin publicațiile sau rapoartele de specialitate:
În România sunt peste 690 de mii de societăți comerciale. Doar 15 mii sunt bancabile.
Cum supraviețuiesc celelalte 675 de mii de firme dacă nu pot lua credite de la bănci sau IFN-uri, nu pot participa la licitații, nu pot emite titluri comerciale de valoare și nu pot primi nici eșalonări de datorii bancare sau fiscale, nici alte facilități de trecere prin pandemie?
Simplu – cele mai multe nu supraviețuiesc, ci sub-viețuiesc, sunt inactive, înghețate, fictive.
O treime dintre societățile comerciale din România supraviețuiesc prin împrumuturi perpetue de la acționari/asociați sau prin reportarea pierderilor și trecerea lor pe cheltuieli deductibile.
De mai mult de 8 ani, BNR, prin vocea prim-vicelui Florin Georgescu, atrage atenția că sute de mii de societăți comerciale duc lipsă de capitalizare, uneori pierderile determinând active contabile negative (pierderile sunt cu mult mai mari decât averea societăților). Pentru anul acesta, raportul BNR include această realitate ca risc sistemic.
În România sunt 244 de mii de societăți care nu respectă reglementarea privind dotarea cu resurse financiare de către acționari/asociați – aportul la capitalul social este măsura asocierii la risc a acestora, dar capitalul social este de 200 de lei în cazul srl-urilor și de 90 de mii de lei în cazul sa-urilor.
Nu mai puțin de 237 de mii de societăți au active nete negative.
Potrivi legii, acționarii/asociații au obligația ca, într-un an de la constatarea acestor pierderi, să reintregească fondurile necesare, din resurse proprii, adică să suporte pierderile.
Situația bizară a celor 237 de mii de societăți cu active nete negative (pierderile depățesc averea) este semnalată de Florin Georgescu încă din 2013, dar nimic nu s-a schimbat – aceste societăți încă există. Cu toate acestea, legea spune că, dacă se depășește termenul de un an, societatea trebuie să se dizolve. Capitalul suplimentar necesar acoperirii acestor pierderi este de nu mai puțin de 32,5 de miliarde de euro, adică 15% din PIB!
Este limpede că acesta este un faliment generalizat, ascuns de împrumuturi (uneori fictive) acționariale și tolerat în mod iresponsabil de infrastructura fiscală și financiară a României.
De regulă, acest faliment ascuns caracterizează IMM-urile, dar în această companie „selectă” se află și mari nume, ca Metrorex, precum și entități – vultur, puse pe căpătuială judiciară, cu ar fi Gabriel Resources, firma canadiană care a dat Statul român în judecată, la ICSID, pentru 6 miliarde de dolari despăgubiri, pentru că nu i s-a permis să exploateze cu cianuri aurul de la Roșia Montana.
Acesta este unul dintre motivele principale ale intermedierii financiare pricăjite care caracterizează sistemul bancar român – lipsa capitalizării de risc, lipsa asumării pierderilor de către acționari/asociați, ceea ce înseamnă șteregerea sentimentului de responsabilitate și hazardul moral. Starea generalizată de de-responsabilizare este cauzată și de bănci, care tolerează sau încurajeăză transferul repetat al expunerii și al garanțiilor, de la un SPV la altul, deci băncile sunt în propriul cerc vicios. Deocamdată, băncile profită serios de foamea artificială de bani a statului român și de populismul unor programe de finanțare a populației, ca Prima casă ori IMM Invest. Dar nu durează mult. Estimez finalul ospățului pe la nivel de ianuarie – februarie 2022, căci statul nu va mai avea bani și nici credit.
Interesant este că, din totalul economiilor populației în depozite bancare, doar 67% se întorc în creditare. Băncile stau cu fundul pe un munte de lichidități, fără să poată să le valorifice și să le întoarcă în economie, prin creditare. Poate că nu vor, poate că nu știu cum să le valorifice, cert este că, pe de o parte, oamenii economisesc, amânând sau reducând consumul (ceea ce înseamnă pregătirea pentru scăderea economică și pentru „zile negre”) și, pe de altă parte, pierde din valoarea economiilor, pentru că dobânzile sunt deja de 5 ori mai mici decât inflația (5,7% acum, cu perspective de creștere la 7% în octombrie, după congresele penele și usere). Asta în condițiile în care prețul tuturor produselor de bază și al utilităților a crescut deja cu peste 30% față de începutul anului.
Încă o veste „minunată” – nu mai puțin de 47% dintre salariații care lucrează în privat sunt încadrați cu salariul minim pe economie, adică încasează 1500 de lei net, pe carte de muncă. Vorbim de peste 2,3 milioane de salariați! Tot să promovezi societatea de consum și economia de piață în asemenea condiții!
(notă „nesemnificativă” – există o uriașă pătură socială care nu apare în rapoarte și în analize și care este complet ignorată de politicieni; mă refer la persoanele care realizează venituri din profesii independente, adică PFA, întreprinderi individuale sau familiale, freelanceri, artiști, cântăreți etc.; pandemia i-a afectat cel mai mult pe aceștia; aglomerația de pe litoral și vânzoleala românească din Grecia, Turcia, Bulgaria sau Croația nu ar trebui să ne facă să ne ducem după fentă; e vorba de disperarea de a prinde ultimul tren; la întoarcerea din concediu, realitatea crudă nu va putea fi pusă pe grătar, cum zic Paraziții, ci va trebui luată în piept; deci, lunile septembrie – octombrie sunt revelatorii din punctul de vedere al scăderii calității vieții și al însărăcirii accentuate a clasei de mijloc).
Dar nu vă fie frică – avem un premier minunat care ne asigură că trăim ca în basme, iar situația se ameliorează din ce în ce mai rău… Până și copii de 16 ani sau adolescenții de până la 29 de ani se pot urca beți sau drogați la volan, că peste doujdă ani o să fie iertați pentru „păcatele tinereții” (mă rog, cu condiția să ajungă miniștri de finanțe, premieri și președinți de partide și să subjuge țara cu datorii de minim 50 de miliarde de euro).
PS Din dosarul penal al lui Cîțu, publicat integral pe mediafax, rezultă că avea o alcolemie de 0,16 la sută (1,6 la mie, în sistem european), adică un pic mai puțin de comă alcoolică.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Daca fiscul ar verifica cheltuielile personale ale detinatorilor de societati cu pierderi sau profit 0…..

  2. Păi ești de mult in faliment și nu pricepi.. Ce fel de economie e acela unde defapt cumperi de la unul ca să vinzi cu doi lei mai scump mai incolo ?? Ce produci, care să fie lider, sau o valoare adăugată, vandabilă mondial ?? Ai bugetari proști, lacomi și fuduli, evident incompetenți,.. care au leafa peste privat, de multe ori.. Ce crezi cum e posibil de să reziste așa o economie ?? Ai o structură tatală falimentară,. unde puzderia de primării nu se pot intreține singure..E normal bre ?? Ai instituții guvernamentale care de decenii nu fac nimic,.. nu au un rezulta al activității. E bine bre române ??Ai o agricultură sublimă,..dar care nu există..primarii dau contra unui bcșiș terenuri agricole de prima calitate in zone intravilan , de construcție,. E normal bre ?? Deci cum vezi o țară funcționând cu astfel de carențe majore..?? despre braconaje și jaful pădurilor, distrugere a naturii să nu mai povestim..

  3. marea resetare…. ce sa mai produci daca piesele de care ai nevoie pentru un proiect vin din china? ce sa mai produci daca agricultura este vanduta si/sau compromisa pentru romani si Romania „pas-cu-pas”? niste #spalati pe creieri ar fugari in continuare batranelel cu leustean, in timp ce miliardarii aka securimea de carton vand Romania pe bucati. miliardele si comisioanele se duc in pooolitik pentru a ridica tirania impotria romanilor. continuat sa fim #imbecili in loc SA FIM UNITI IMPOTRIVA DUSMANULUI COMUN. IMPOTRIVA T6RADATORILOR ROMANIEI. AVEM CE MERITAM!

  4. Cite din sutele de mii de societati platesc angajatii cu salariul minim si restul in mina ? Este legala si corecta aceasta practica ?

  5. filozofati. Toate firmele de succes sau nu au linii de credit. Daca este o firma care produce, plata produselor vandute se face la 30-60 de zile, daca n-ar avea un credit n-ar putea sa plateasca angajatii si sa cumpere materie prima. Sunteti un bun jurist, dar ar fi bine sa nu filozofati despre mersul economiei. Este adevarat ca avem o situatie dificila, dar nu intrati in depresie, vom supravietui daca nu vom fi tradati de guvernanti. Uneori Cerul compenseaza faptele negative cu un cataclism, iar daca unii se vor crede Zei, vor avea momente cand vor intelege ce rau au facut poporului lor atunci cand s-au lacomit si jefuit pe altii. Cititi cu atentie cartile sfinte si veti vedea ca totul se plateste, apar avertismente din partea lui: Ezechil, Isaia, Isus sau Ioan Evanghelistul si multi altii.

  6. @ si totusi …. @ Marele Urs are dreptate .
    Inclusiv autorul acestui articol.
    Va spun din experienta , suny privatizat din 1991 , am un SRL , comert si servicii , intr-un spatiu comercial cu vad deosebit dfe bun.
    In anii buni = 1994 – 1999 am inchiriat citeva spatii si am facut profit bunicel , legile erau permisive , nu erau Marii mafioti la putere .
    De cind suntem in UE , toate afacerile au decazut , 75 % din societati declarindu-si falimentul sau suspendindu-se .
    Cum . s a r a c i a . devenind generalizata va dati seama ce viitoar are Piata Privata din RO …..

  7. Acesta este modelul de capitalism adus de marele lobby ocidental: paraziteaza statele cu impostori si incompetenti la nivelul „institutiilor -cheie”, iar apoi exploateaza la sange tot_resurse naturale, active, resurse umane samd! Reteta asasinatului-economic in varianta originala acceptata de sekurime, armata si marii tradatori din servicii, armata si „clasa politika”. Cea mai mare parte din cele 15.000 firme cu bonitate bancara sunt desigur pline cu rudele si interesele economice ale aceste clase de conducatori degenerati, antinationali, anti-Romania! Prin urmare, in RO fac profit firmele-internationale din retail care sponsorizeaza serviciile si colaboreaza cu firmele-capusa ale celor 60000( cati or fi?) de sekurici antinationali. In rest, fiecare firma, in afara P-C-R, e cum spune dl Piperea, candidata la faliment sau falimentara! Marilor capitalisti romani- precum Tziriac sau dedemanii- le convine acest status quo: de aceea nu au intreprins si nu intreprind nimic pt a sprijini o clasa politica romaneasca competenta si patriotica!

  8. Noi nu avem capitalism, asta nu se înțelege. La noi nu se respecta regulile economiei de piață, avem doar monopoluri de grup sau personale. Strutomagar se numește.

  9. Nasol ! Dar sa vedeti „nasol” si haos cand vor pleca americanii din Romania ! Ca in Afganistan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.