Despre valul 4: „Putem spera la cel mult 2 săptămâni de platou”

Școlile se deschid în câteva zile și părinții sunt mai preocupați de achiziția de rechizite decât de siguranța copiilor în clasă, spune Octavian Jurma. Valul 4 crește mai repede decât oricare dintre valurile epidemice de până acum. Epidemiologul adaugă, însă, că „există și o brumă de speranță”.

Conform epidemiologului, valul 4-Delta crește mai repede decât oricare dintre valurile epidemice de până acum, în medie de 2 ori mai repede.

Mai mult, infecția cu tulpina Delta este și de 2 ori mai gravă într-o populație prea puțin protejată de vaccin.

„Ne îndreptăm spre prăpastie și criza politică apasă pe accelerație în loc să apese pe frâna epidemică. Există însă o brumă de speranță și mă grăbesc să o dau de veste până nu e compromisă de realitate”, spune Jurma.

Bazându-se pe „un accelerometru săptămânal al pandemiei”, epidemiologul afirmă că, în general, valurile sunt produse de o perioada de 8 (plus/minus 2) săptămâni de creștere accelerată, separate de perioade de platou.

„Valul 2 în România a avut, de fapt, două perioade de câte 8 săptămâni de creștere accelerată, în iunie-iulie și în septembrie-octombrie, separate de o perioadă de platou de 6 săptămâni în august-septembrie. Volumul acela uriaș de cazuri a fost produs de 16 săptămâni de creștere accelerată și 10 săptămâni de platou (viteză constantă). Din perspectiva accelerației, valul 4-Delta a depășit deja valul 3-Alpha și a recapitulat până acum prima fază ascendentă a valului 2 (cea din iunie-iulie) cu 8 săptămâni de creștere de 2 ori mai intensă, care a făcut ca valul 4-Delta să plece de la o valoare de 2 ori mai mică decât valul 2 și să ajungă la o valoare de 2 ori mai mare după prima faza de creștere. Analiza istorică ne spune că după 8 săptămâni ar trebui să vedem o scădere dramatică a accelerației în această săptămână sau în săptămâna următoare. Odată ce pandemia se izbește de zidul măsurilor de combatere a pandemiei (dacă se iau) sau al imunității colective (când se instalează) accelerația se prăbușește rapid și avem un vârf al numărului de cazuri urmat de o fază descendentă”, susține Jurma.

Potențialul platou de 2-3 săptămâni este „singura rază de speranță realistă pe care o mai avem în acest moment al pandemiei”: ar fi un răgaz foarte util pentru a da spitalelor timp să se pregătească pentru faza de creștere care va debuta cel mai probabil la 2 săptămâni de la deschiderea școlilor.

Epidemiologul spune, însă, că speranța este firavă pentru că depinde de echilibrul dintre distanțarea produsă de vacanțele de la finalul lunii august și începutul lunii septembrie și evenimentele organizate după 1 august: „probabilitatea ca accelerația să crească la 2 săptămâni după deschiderea școlilor este foarte mare în continuare, deci putem spera la cel mult 2 săptămâni de platou în care să ne tragem puțin sufletul”.

Jurma adaugă că analiza accelerației internărilor în spitale este și mai îngrijorătoare decât a cazurilor noi: „până la urmă, vaccinarea exact asta urmărește, să decupleze curba cazurilor noi de curba internărilor și deceselor și exact asta se observă în țările vaccinate”. În România, însă, se observă că rata de creștere a internărilor în valul 4-Delta începe la 1-2 săptămâni după creșterea numărului de cazuri noi și este mai rapidă decât în valul 2 și valul 3: „Acest aspect este mult mai îngrijorător decât creșterea numărului de cazuri noi. De aceea repet: numărul de cazuri grave și foarte grave crește de 2 ori mai repede decât în valul 2 și 3, ceea ce confirmă studiile din alte țări care arată că tulpina Delta produce forme de boală COVID-19 de 2 ori mai gravă decât tulpina Alpha într-o populație nevaccinată”.

„În următoarele 2 săptămâni vom afla dacă această este perioada cea mai intensă de creștere a valului 4-Delta și urmează un scurt platou de 2-3 săptămâni al numărului de cazuri noi sau aceasta este doar o perioada de platou a acelerației, caz în care numărul de cazuri va continua să se dubleze la 2 săptămâni până la finalul lunii, după care vom vedea dacă deschiderea școlilor va avea un impact asupra curbelor epidemiologice”, își termină postarea epidemiologul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

14 Comentarii

  1. daca ramane ma-sa „in faza de platou” 2 saptaluni
    e numai buna de balamuc!
    (au si nimfomanele limitele lor).

  2. Jurma minte. Nu exista nicio dovada ca varianta Delta este mai grava decat prima pentru populatia nevaccinata. Dar, da, ea este mai grava pentru populatia vaccinata. Varianta Delta este mai infectioasa pentru cei vaccinati iar expertii inca nu isi explica pe deplin motivul. Ipoteze/teorii sunt cateva, inclusiv vaccinarea.
    „Jul 1, 2021 — According to Andreas Gassen, chairman of the association of health professionals, the Delta variant is not significantly more dangerous”

  3. Nu stiu cine e epidemiologul ala si cit pricepe din toata povestea asta ci corona. Un medic, chiar doctor in medicina si specialiat in viroligie, mi-a spus complet altceva. De ce sa il cred pe acest epidemiolog (anonim) pe care nu-l cunosc si nici nu stiu daca o fi vre-o beizadea ce a terminat facultatea cu cinci pe linie sau care a facut vre-o facultate privata pe bani, si acum isi zice expert sau o fi cineva ce stie ce vorbeste (punct unde ammari dubii auzind parerea), decit sa il cred pe medicul meu bine cunoscut in breasla si a carui parere conteaza pentru multi profesionisti din medicina, din diverse domenii.

  4. Octavian Jurma spune că studiază pandemia, dar că nu este epidemiolog și nici expert în sănătate publică, precum și că folosește metode statistice și algoritmice că să studieze pandemia dar că nu este bio-statistician. Cu alte cuvinte, predicțiile și statisticile având ca subiect pandemia reprezintă, de fapt, un hobby al lui Jurma, omul nu are nici o calificare profesională în acest sens. Nu este nici clinician nu trateaza pacienți…Cu toate acestea Cotidianul ii atribuie competenta de epidemiolog…adica il citează ca pe un epidemiolog recunoscut cu acte pe care de fapt nu le posedă…Mai sa fie!!

  5. Daca erai cu un IQ serios te-ai fi uitat pe statistici, ”cocoasele” MONDIALE si ai fi aflat ca-i mai mic, mai firav decat bravele valuri anterioare, ca-i cu 20% mai micut decat precedentul https://www.worldometers.info/coronavirus/, rapiditetea este data ca concgresul, cacofonie meritata, este pe 25 sept fata de alegerile locale de pe 27 cand oamenii trebuiau speriati sa nu participe, acum tot asa o fi? sa nu mearga decat ai lu Citu-Matu-Cutu dupa indicativele de scena si presa a marelui om de 1,6 m sau 1,7 m…PS de ce se accelereaza daca populatia este vaccinata si a trecut prin boala in proportie de 30-40%? Nu cumva vaccinatii sunt mai vulnerabil de ai „bagat acceleratia” care in 2020 nu ti-a mers ca voiai 10.000 de morti in august 2020 si un milion de cazuri pana in octombrie 2020…Cum realizati accelerare cu pixul sau stiloul?

  6. De ce afecteaza Delta-„planul” vaccinatii? Poate le-a „sters” memoria imunitara sau capacitatea de a reactiona in fata unui „zburdalnic” de Covitel care in 2021 cand a aparut n-a reusit sa fie la fel de voinic si agresiv ca maretul Covid mutatia din UK acela a reusit sa tina UK in rosu luni de zile cu succes atunci varful a fost 67.000 acum sta in platou pe la 38.000 o tara vaccinata in proportie de 70%…cu o populatie de 68 de milioane, iar noi ne chinuim, ne jelim cu 2078 de cazuri cand ar trebui sa avem peste 10.000 ca sa fim la fel de ”civilizati” ca UK Franta, etc? Haideti scribilor dati bataie la statistici si raportari!!!

  7. 2 saptamani cat tin spectacolele fara masca in Romania? Si unde, tocmai in clujul satelor si comunelor afectate de coro! Misto!

  8. Bai lasati-l dracului pe Jurma asta ! ,, Specialistul ” , ” expertul ” asta nu este epidemiolog ! Nu este nimic , nu are nicio specialitate ! Cititi-i CV-ul ! A urmat o facultate de medicina dar nu a practicat niciodata ! Comentariile lui despre pandemie si Covid 19 sunt un fel de hobby !

  9. SI ASTA.TOP SI EU .ACUM CREDE CA ESTE MOMENTUL SA APARA CA PADUCHELE IN FATA,SA STIE LUMEA DESPRE EL CA DOAR DOAR II VA DA VREO FUNCTIE>,,cONFORM EPIDEMIOLOGULUI,,.GRESIT EL ESTE DOAR UN STATISTICIAN IN DOMENIUL SANATATII>sA-SI ARATE DIPLOMA DE SPECIALITATE SI CE FUNCTIE ARE SI UNDE>iN TARA AVEM UN SINGUR SPECIALIST IN VIRUSOLOGIE.SI NU ESTE EL>asA NU MAI DATI PARERI NEAVIZATE,PE CARE LE AUDE SAU LE CITESTE EL DE PE net.

  10. E vorba de platoul de televiziune, ce n-ati inteles? Acolo vor „spera” expertii. De ce numai doua saptamani? Pentru ca urmeaza filmul horror „Climate Change 3” cu romanii pe post de zombie inchisi in casa, in rol principal.
    Va dorim o seara placuta si nu uitati sa consultati astrele.

  11. Cati bani a luat de la guvernul meu pentru aceste minciuni?…jumară asta a uitat ca virusul si co vidul sunt două noțiuni diferite…!..el studiază graficelor propagandiștilor comuniști când creșteau producțiile la hectar!!..

  12. Numai specialiști pe aici . Toți absolvenți de medicina de Facebook specializările “știu eu mai bine “ și “am auzit ca…”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.