Dezbatere „Woman in politics”

O componentă esențială de dezbatere lipsește din spațiul public, în pragul alegerilor parlamentare, când candidați și promisiuni se confruntă: implicarea femeilor în poziții-cheie în administrația publică și în politica românească în general. Joi seară, 24 noiembrie, reprezentanții Danube Youth Alliance au organizat, în acest context, o dezbatere în care tinerii s-au interesat de alegerile parlamentare.

În cadrul evenimentului au fost atinse subiecte referitoare la implicarea femeilor în politica românească.

În urma discuțiilor, am aflat că 11,7 % din femei au funcții în Parlamentul României, din care 13,3 % în Camera Deputaților și 7,4 % în Senat. Doar 66 din cei 554 de parlamentari sunt femei, iar în actualul Guvern condus de Dacian Cioloș, o treime din miniștri sunt femei. Cea mai bună reprezentare a femeilor există în Partidul Socialist Român (PSR) – 41,5 %, iar cea mai slabă în Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 24%.

Mirela Zivari, psiholog și candidat din partea PNL, pe locul cinci, la Senat, pentru București, a oferit un răspuns referitor la implicarea sa recentă în politică, dar și despre ce anume le deosebește pe femeile din politică de bărbați: „Politica pentru mine e ceva nouă, sunt în faza de studiu de caz. Mi-am luat prin surprindere și familia cu această decizie. În acest domeniu leadership-ul este o himeră sau o Fata Morgana. Nu știm exact ceea ce înseamnă, avem multe de învățat. Noi ca femei avem multe pătimit, multe palme de luat. Noi avem capacitatea de a construi relații armonioase cu cei din jurul nostru, avem empatie, abilități și dorință socială de înțelegere. Am stat acasă și a trebuit să compensăm foarte mult și cred că istoric ne-am dezvoltat mai mult decât bărbații aceste calități. Dacă ar fi să mergem și mai departe în ceea ce privește capacitatea de a dezvolta leadership-ul știm să fim puternice fără a confunda puterea cu dictatura.”

În discursul Oanei Bîzgan, Candidat pentru Camera Deputaților din Partea Uniunii Salvați România (USR) au fost punctate de asemenea chestiuni referitoare la rolul femeilor în politica românească, ea vorbind și despre ce anume le deosebește de bărbați în acest domeniu. „Dacă vrei ca un anumit lucru să fie spus în politică roagă un bărbat, dacă vrei ca acel lucru să fie făcut, roagă o femeie”, cu acest citat al Doamnei de Fier, Margaret Thatcher, și-a început pledoaria feministă Oana Bîzgan: „E bine că a spus ea acest lucru pentru că știm că nu suntem singure. În jurul nostru sunt oameni din ambele genuri care ne spun să mai stăm, că suntem în linia a doua și nu în față. Am simțit și eu această intimidare când am intrat în politică. Ei ne tot trimit la cratiță, dar vreau să spun că această cauză a noastră este transpartidică. Femeile au o cauză comună. Participarea părții feminine în politica românească este reală. Dacă luăm 30% din bărbații incompetenți din acest domeniu și îi înlocuim cu același procent de femei nu este nici o diferență. Atunci de ce ni se cere extra calitate? Cine hotărăște care este calitatea? Ca electoratul să aibă putere să hotărască care are calitatea femeilor, trebuie ca noi să ne implicăm. Nu a fost o decizie deloc ușoară pentru mine,dar ceva trebuie să se schimbe. Vreți ca ceva să se schimbe? Luați-vă palme, mergeți acolo, la luptă. Nu lăsați pe nimeni să vă trimită să le spălați vasele.”

Silvia Davidoiu, Coordonator Național al Strategiei Dunării MAE, a vorbit despre experiența personală referitoare la acceptarea sa într-o funcție de lider: „Am început această meserie acum 25 de ani și în administrația românească din anii 1990, femeile nu puteau să depășească statutul de secretară. Lucrând într-un domeniu care era eminamente masculin și misogin, pe structură, m-am confruntat din prima zi cu această problemă. Revolta a urmat într-un mod firesc, administrația de acum are ca și coloană vertebrală femeile. Încetul cu încetul, bărbații au ajuns la concluzia că și ideile noastre sunt bune. ”

Andra Croitoru, secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea dintre Femei și Bărbați a făcut mențiuni statistice despre implicarea femeilor în politica din România: „Agenția noastră se ocupă, printre altel, de monitorizarea anuală a numărului de femei la nivelul administrației publice. Aceast lucru servește la două scopuri. Pe de-o parte raportăm la Comisia Europeană din motive statistice, iar pe de altă parte, monitorizăm în ce măsură crește numărul de femei din poziții de conducere din administrații. În privința calității femeii din politică eu cred că România are nevoie de cote. În primul rând vorbim despre participare echilibrată la nivelul populației.Ajungem la un număr cât de cât egal, de 30 sau 40 % și după aceea putem să discutăm dacă această consolă este una benefică. Eu îmi doresc ca în viitor în Parlament să fie mai multe femei, mai mult decât 11%, iar prin proiectele pe care le susțin să poată să-și dovedească solidaritatea și suroritatea față de alte femei.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.