Dezghețarea relației cu Rusia

Suntem parte a pactului Nord-Atlantic, situație care impune obligații specifice, care nu pot fi altele decât acelea aplicabile Germaniei, Franței, Ungariei, Turciei, Austriei sau Cehiei.

Politica externă a României încă funcționează neînțeles după propaganda ceaușistă care, în fapt, era una profund duplicitară, poate și datorită faptului că altfel nu era posibil, iluzoriu, să se depășească pe sine.

Deși capitalul rus este prezent în România, oamenii politici dovedesc rezerve în dezghețarea unui flux economic, fiind necesare diligențe la cel înalt nivel pentru încurajarea investițiilor, pentru un punct zero al ieșirii
dintr-un conflict care ar trebui transferat din emoție în justiție și noi tratate politice eliberatoare.

Contenciosul Rusiei reprezintă un subiect pentru toți europenii iar România nu poate fi decât o voce a democrației, de parte sancționării încălcării dreptului internațional, fără abatere.

Dincolo de acest context, România nu mai poate rămâne într-o situație atipică, axată exclusiv pe protecția unor grupuri interne de interes, care în esența la prejudiciază statul.

Suntem într-atât de înverșunați în relația cu Rusia post-comunistă încât alții reușesc să facă și să desfacă politica regiunii împreună cu aceasta, noi urmând o cale care nu duce nicăieri prin această fisură transferată peste generații spre amplificarea constantă a unui rău major.

Lipsa coeziunii politicilor privind dezvoltarea economică se regăsește la scara 1/1 în domeniul investițiilor și a perspectivei atragerii acestora.

O nouă politică a României față de Rusia poate fi un extraordinar mecanism de control a unei stabilități în interesul ambelor părți, cu detensionarea unui absurd militarist în plină desfășurare.

Nu numai istoria de oficializată poartă urmele și amintirea intensă a suferinței, uneori total minimizate. Românii, frații noștri din teritoriile rupte din trupul Țării au nevoie de sprijin, iar acesta nu poate veni din lipsa unei agende concrete. România nu poate face o politică a interesului național total diferită de a celorlalte țări europene.

Recunoașterea unor greșeli reprezintă garanția că acestea nu se vor repeta. Deocamdată, patriotismul nostru , atât de necesar și vibrant, nu își asumă erorile unor conducători și, în consecință, nu are cum să treacă de obstacolul obiectiv pe care îl are în față. Astfel îl pune exclusiv în sarcina altora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

18 Comentarii

  1. e greu de inteles ca Romania a avut numai presedinti agreati de rusi, incepind cu iliescu si terminind cu iohanis? faptul ca cei mai multi decidenti in Romania sint de alta etnie nu spune nimic? si partidul comunist la origini a fost format in proportie de 95% din alte etnii decit cea romaneasca. deci nu se intimpla nimic altceva decit faptul ca istoria se repeta.

  2. Așa e domne cu Coloniile astea…
    Totul se decide peste capul băștinașilor…
    Cărora li se vântură prin fața ochilor tot felul de lozinci mobilizatoare….
    NWO.

  3. Na,..te trezești că intorci iarăși armele, tradițional,..Vezi bre că și Rusia e o FEDERAȚIE, și are legi in care nu mai faci trafic de țigări și droguri..

  4. in Europa urmeaza o noua Conferinta de Pace care va reimparti zonele de influienta in scopul evitarii , pe termen scurt si mediu , a unui Razboi Mondial .
    Tarile baltice , Belorusia si 1/2 din Ukraina , Ungaria , Serbia , Romania , Bulgaria , Macedonia – revin in sfera de influenta rusa .
    Albania , Kosovo , Bosnia – in sfera de influenta turca .
    Croatia , Slovenia , Muntenegru , Grecia – in sfera de influenta germana .
    Westul european – cel mai framintat – sub influenta SUA .

  5. Constitutia Romaniei a fost calcata in picioare si fara REFERENDUM NATIONAL un grup infractionar organizat a hotarat pentru noi etnicii romani. Daca pleaca bazele americane din Romania si rusii vor schimba politica ostila. Dar sa plece si armata rusa din Transnistria.

  6. O politică inteligentă ar fi de dorit. Oricum Uniunea permite niște relații ieșite din comun de pildă a Ungariei, cu niște foloase clare. Fără să fiu un prorus consider că acest articol ar trbui să dea serios de gândit guvernanților.

  7. Cocncluzii gresite. Romania face exact ce i se ordona de la Washington si Berlin. Coloniile nu au politici independet, nici interne nici externe, ele isi servesc stapanii.

  8. Nu trebuia sa renuntam la legaturile economice cu Rusia ! Germania si Ungaria de ce nu renunta ?Nu sant membre NATO ?

  9. ha ha ha ha
    sfera de influenta rusa????? vrabia malai viseaza!
    prima care nu are nevoie de sfera de influenta e Rusia! Rusia isi pastreaza sluga traditionala: Ungaria. Unii intorc armele, altii intorc cu rul. Chestie de gusturi.
    Singura supravietuitoare a tututor imperiilor este una singura: Romania! Iar asta este un fapt.

  10. Romania,in politica externa face strict ce ii se permite,de peste 2000 de ani ,din vremea dacilor
    Intai au fost triburi,organizate statal de Burebista (frontiera de apus a Daciei era pe Vistula) apoi Decebal atacat de romani,ocupatia romana,ocupatia bulgara,ocupatia bizantina,ocupatia otomana,ocupatia ruseasca,ocupatia germana,ocupatia cominternista,ocupatia americana si tot felul de alte ocupatii folositoare omului!Nu va mai faceti griji, Romania se descurca,problema este sa fim cu ochii pe maghiari si bulgari,singurii dusmani naturali, venetici veniti din stepele Asiei!

  11. Romania trebuie sa se inteleaga cu vecinii indiferent de interesele unor grupuri de crima organizata care imping un razboi crancen pe teritoriul Tarii. nato/sua: razboaiele NOASTRE se vor purta in ALTE TARI, CAT MAI DEPARTE DE NOI….TREZITI-VA! toti cei care baga batul prin gardul Rusiei, nu fac decat sa incite la razboi. Romania va fi ocupata de trei tari – Arsenie Boca – si foc din cer va veni peste acestea …

  12. Domnule I.Vieru esti neclar, chiar agramat, in ce vrei sa spui. O cam dai cotita…mai pe romaneste ?! Cauta sa revezi declaratia lui N.Ceausescu la prima Conferinta pentru Securitate si Cooperare din Europa, Helsinki, august 1975 si mai vorbim. O sa afli cum le cerea liderilor lumii desfiintarea concomitenta a NATO si a Trataului de la Varsovia, reunificarea Germaniei, incetarea propagandei mincinoase si ostile a Occidentului „civilizat” la adresa tarilor socialiste si ce intelege el prin democratie. In 1975 domnule !!! Si daca cauti pe NET il vei vedea pe L.Brejnev, cum il tinea de mana si il mangaia pe N.Ceausecu dupa declaratie de parca era un bibelou de portelan. Ce este a mai fost, Ce va fi a mai fost…!!! Treziti-va mai nene ca in cinci ani N.Ceausescu va fi reabilitat de romanii care la Revolutie aveau pana in 10 ani…?!

  13. Inainte de toate, Rusia este cea care trebuie sa-si recunoasca greselile fata de Romania. Or, din pacate, nu se vede nici un semn de bunavointa din partea sa, asteptat de peste 300 de ani de cind, in expansiunea ei, a ajuns la spatiul romanesc.

  14. Alcibiade.Braila: ceausescu, din pacate este reabilit de poolimea, care isi aminteste ca „se dadea”, „se baga” si „se facea”. acesti nostalgici comunistoizi, acum majoritatea pensionari, viseaza si spera ca acele vremuri sa se intoarca – cand iti turnai vecinul ca mananca (haha! era un banc p-atunci) ca sa te pui bine cu sectoristu’. toti cei cu care vorbesc cad intr-o tampeala asa si murmura : eeeeh ce bine era pe vremea lui…aveam vacante…aveam locuinte…aveam toti locuri de muuuncaaa (chiar daca activistii sefi ne abuzau si ne linsau pentru ca gandeam – infractiune grava). ipocrizia, lasitatea si minciuna erau conditiile de baza in evitarea unui conflict frontal cu activistii statului. nu pot sa uit gretosenia vanzatoarelor din magazine. vomitau efectiv daca le cereai ceva. trist. copiii de atunci, tinerii si adultii de astazi nu isi amintesc putregaiul, iar cei mai multi dintre bunici le-au spus ca „era bine”. vai de noi….

  15. Bai marine, e gustos ce mananci? Hai c-am facut si eu unul! Ia-l si pe ala! E cald, moale si cu sambure.

  16. Articol inutil, Federatia Rusa nu doreste relatii cu un stat care intoarce armele, fie si cu 360′ (afirmatia unor ofiteri superiori de regiune care serveau masa).

  17. Fara niciun dubiu, Dl Vieru a suferit de vrea 2.3 ani o transformare radicala pe care nu o voi intelege niciodata!!!
    „Agende”-mape-clasoare…tot felul de subterfugii generate de neintelegerea geopoliticului ca rezultat al neintelegerii
    evolutiei patriei securiste dupa LOVITURA DE STAT – Comintern!!! Sa nu stie ca duplicitatea e mama bolsevismului, fapt demonstrat cu brio de analfabetul Ceausescu in 1975 cand in tandem cu ILEGALII legendati in SUA si RFG, Kissinger si
    Braandt, acesta facand posibila incheierea actului pana la inlocuirea sa de catre STASI/Comintern cu Helmut Schmmitt!!!
    Ceausescu fusese profilat in 1968 drept „luptator pt independenta coloniala”, proces care a continuat pana in 1978 cand
    cu „defectarea SUPERAGENTULUI Securitatii si Comintern Pacepa”…Ceasca nu a miscat nimic altveva decat CONSFINTIREA RAPTURILOR TERITORIALE din Europa comise de Stalin dupa AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL!!!

  18. Mon cher,propun Guvernului Romaniei angajarea ca principal consultant pe politica externa si economie comunitara ,pe tanara pensionara ANGELA MERKEL…Astfel Romania va aplica -corekt politik-principiile UE,intoate domeniile comunitare…O vom declare cetatean de onoare al Romaniei si chiar,presedinte perpetuu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.