Se umblă la prețuri: Cu cât se scumpesc locuințele

Românii care vor să achiziționeze un apartament care se încadrează în plafonul de 600.000 lei cu TVA de 5% mai pot face acest lucru până la 31 decembrie 2023, taxa urmând să crească la 9%, din 2024, majorare care se va regăsi și în prețul final al locuințelor.

De la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare noua cotă de TVA de 9% pentru apartamentele care nu depășesc plafonul de 600.000 lei (aproximativ 120.000 euro) și în limita a 120 mp utili, restul locuințelor urmând să aibă aceeași taxare de 19%, ca și în prezent.

Cota de TVA de 5% rămâne valabilă pentru apartamentele finalizate și achiziționate până la finele anului 2023 sau pentru apartamentele finalizate sau în constructie pentru care s-a încheiat un precontract și s-a achitat un avans în 2023. Așadar, clienții care doresc să cumpere un apartament cu TVA de 5% (în loc de 9%) trebuie să semneze un precontract până la 31 decembrie 2023 și să plătească un avans, chiar dacă vor semna în 2024 contractul final de vânzare-cumpărare.

”Lipsa predictibilității legislative este cea mai mare problemă pentru dezvoltatori, în condițiile în care un proiect imobiliar de amploare are nevoie de cel puțin doi ani pentru a fi executat. Iar tot acest joc cu schimbarea TVA și a plafonului de patru ori în patru ani a produs un stres atât dezvoltatorilor, cât și clienților acestora, care nu mai știu cum să-și planifice bugetul și ce decizii să ia. Ne trezim la mijlocul jocului cu reguli schimbate și, mai mult, cu anomalii care distorsionează piața. Ultima anomalie stridentă de data aceasta, elefantul din cameră, este faptul că cei care au semnat un antecontract în 2022 pentru un apartament care va fi livrat în 2024 au fost excluși din această măsură tranzitorie și vor fi obligați să plătească 9% TVA, pe când cei care fac acest lucru în 2023, plătesc 5%. Avem foarte mulți clienți în această situație și este de înțeles ca ei să fie supărați. Din păcate, noi, dezvoltatorii, suntem doar mesagerii acestui nonsens legislativ. Ce trebuie să înțeleagă clienții noștri este că nu dezvoltatorii scumpesc apartamentele începând din 2024, ci statul, prin majorarea taxei pe valoarea adaugata pe care dezvoltatorii sunt obligați să o colecteze și care va genera o majorare cu 2.500-5.000 de euro a prețului final”, a declarat Liria Themo, director de marketing al complexului Atria Urban Resort.

Trendul ascendent al prețurilor va continua și în 2024

Piața imobiliară a traversat și în 2023 un an dificil, marcat de provocări venite din surse variate, precum dobânzile mari, creșterile de prețuri la materialele de construcții, schimbările legislative sau blocajele la nivelul autorizațiilor de construire și a planurilor urbanistice în Bucuresti, care au menținut prețurile pe un trend ascendent, trend ce se va păstra și în 2024.

”Din experiența proprie, dar și din ce am discutat cu alți dezvoltatori, în 2023 nu a fost vorba despre o scădere a cererii de apartamente, ci mai de grabă de o amânare a achizițiilor. Au existat atât de multe mesaje contradictorii și zvonuri din mediul financiar și politic, încât multi au ales să aștepte, sperând că prețurile vor scădea. Oamenii s-au convins însă, în timp, că prețurile nu numai că nu au scăzut, ci chiar au crescut – cu aproximativ 3-5%, dacă vorbim de București -, iar odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noului pachet fiscal, cererea a crescut semnificativ. În cazul nostru, cererea pentru apartamente la Atria a avut un salt de peste 25% în această toamnă, față de perioada verii, o confirmare a faptului că oamenii s-au acomodat cu ideea că prețurile nu vor scădea și există premise să crească și la anul”, a mai spus Liria Themo.

Evoluțiile de pe piața imobiliară arată că trendul ascendent al prețurilor, în București și orașele mari, va continua și în 2024, chiar dacă va fi mai moderat. În ceea ce privește chiriile, acestea sunt deja pe val și vor continua să crească, trend întâlnit în toate capitalele europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

16 Comentarii

  1. Define irony: ai un rahat de minjster”al fa.iliei” care are ca o biectiv creșterea natalității iar ca măsură principală(probabil) ai limitarea accesului la locuințe în detrimentul evident al cuplurilor de tineri întru hrănirea unui grup de paraziti interni și internaționali.Rezultatul e mai mult decât previzibil.Chiatra Neagră își deschide fălcile hulpave si in România(încă), presedintele pleacă tai tai iar kamarila nresătulă-si freacă labele anterioare.Genocidul a început, comandat prin cur ier de ursulica.Si cică România-i țară!Auzi bre, patriotizm!(z intenționat, de la ultima generație)

  2. Ce lege tampita care loveste fix in oamenii care inca vor sa locuiasca in Rromania si reusesc cu greu da adune acea suma (chiar si prin imprumuturi). Este un atac la viitorul tarii!
    Guwernanti prosti: dati o lege ca cine ia spaga sa o dea inapoi inzecit!

  3. @Ironic, statul poate să umble la impozite la bănci si energie.Înca ai monedă locală și cu asta multe se pot face, cum ar fi să impozitezi nevândutele si progresiv dupa d luni de la constructie.Atunci sa vezi concurență si prețuri.Mai umbli la ptovizioanele cămătarilor bancari si nebancari în funcție de profitul din dobânzi la proprietari de prima si unica locuință(făra alt imobil) și la amenzi pe chirii pe neveu.Dacă vrei, binenteles.Viktor vrea si poate. Klaus, Csolaku, palavre.Scopul din dosul tromboanelor e , ca deobicei, jecmăneala.

  4. @postakel gudurau, Traiesti din impozite ??? Ce-i aia sa tot impozitezi ce nu este al tau ???

  5. Ce-i baeț’? Primirăț’ peșcheș de la deZvoltatorii pe butuci să creaț’ devălmășie?…

  6. o sa scada preturile in draci! Daca mai pleaca 2-3 milioane si mor si parintii…
    Deja pe la tara se dau gospodarii frumoase cu 10-15 000E!
    Vom ajunge o tara ca Turnul Babel!

  7. N-ai pricipit. Ironicule, nu te impozitează pe tine ci pe marii imobiliari cu locuinte nevândute per nr de apartamente, vile etc, ca pe mijloace de producție, ceea ce și sunt, ca și cum ar fi închiriate, pentru că sunt făcute de vânzare.Dacă omul vrea să le vândă, nu plătește nimic, pentru că are precontract cu cumpărătorul care a achitat prima(ele) rată.Dacă zace blocul, costă!Asa c-o să-l vândă la un preț accesibil ca să nu iasă-n pierdere.Azi își permit orice, pentru că formează un trust fiindcă pot sta gratis ani lungi plătind doar terenul și sunt pe mână cu băncile care-si recuperează pierderile mărind dobânda sau alte taxe inventate.Cu banca procedezi asemenea.Si atunci să vezi dansul prețurilor.Pentru că, în occident, la jn sistem similar cu al nostru, nenorocirea unora a devenit mina de aur a altora.China e mai brutală.Banca te anunță că imobiliarul e în faliment și ai pierdut banii cu care ai cotizat 20 de ani.O dărâmătură de nicăieri din Suedia a stat la vânzare pe 1.000.000 câtiva ani.Trendul nu invită tineretul la procreere iar criza-si arată colții în viitor.Prețutile cutiei de beton pe Pământul lui Dumnezeu n-are nici o legătură cu realitatea.Să-ți mai spun că-n anii ’50 un tânăr oarecare american își construia o casă în maximum 5 ani și plătea concomitent rata la mașină? Că generația asta creștea câte 3-5 copii/familie și educația, încrederea-n viitor și prosperitatea erau lucruri obișnuite?

  8. @postakel – ai dreptate, preturile sunt supraevaluate la toate imobilele, mai ales la ap ceausiste, de catre mafia imobiliara, ap in blocuri care trebuie casate, cu instalatii distruse, cu igrasie si chiar probleme de structura. Sunt tari din vest, sau chiar in Rusia, unde un bloc comunist era garantat 50 de ani, apoi era demolat. Chiar si la cele noi, profitul depaseste in multe cazuri 100%, asta ar trebui reglementat de catre stat. Am terminat anul trecut o casa de 40 mp la tara, in nordul Moldovei, majoritatea materialelor cumparate inainte de maririle de preturi din 2022, care m-a costat 12.000 euro (zece mii) in regie proprie, doar materialele au fost 9.000 euro. Nu cu pretentii, dar cu fundatie de beton, ziduri de bca de 20, izolata termic, acoperis de lemn si tabla tiglata,apa curenta, electricitate, fsianta, parchet, glet pe pereti si vopsea, usi si ferestre de termopan, inclusiv soba pe lemne si boiler la baie tot pe lemne. Imi amintesc si preturile la manopera in 2020: sapat fundatia si fosa septica cu utilaj 1600 lei, realizat acoperis de catre o echipa de 4 oameni din sat 5200 lei, in 3 zile, electricitatea cu materiale inclus 1500 lei, gletuit-zugravit 2200, tot un baiat din sat. In rest eu cu un frate, am turnat fundatia si ridicat ziduri, montat usi, ferestre,faianta, parchet,instalatia de apa, izolatia externa. Acum aceeasi treaba ar fi dublu, deci vreo 30.000 euro, oricum de 4-5 ori mai putin decat ar costa cumparata de la ,,dezvoltator”, cu credit pe viata!

  9. S-o stăpânești sănătos.Si eu mi-am făcut una din cornier 50×50×5 sudat spate-n spate cu cepe de beton și brâu de beton armat subțire cu ciment mult si sort , cernut.Manpower eu&fiul.Panotat cu foi de ciment, izolat cu saltele de fibră și plăci de rigips verde de 12,5.Pe jos nisip bătut,foaie de nylon și pavele (vechi, de stradă) acoperite cu disprobit,styrodur si laminat si 2 foi de ciment in baie cu gresie.Acoperis de tablă, tavan rigips cu EPS50 peste, lipit.Am norocul că am canal și gaz și un client arhitect de unde am luat în barter fiarele și proiectul contra instalatie la vilă+ branșament, hârțoage.60mp în două reprize de 6 luni /buc.Bani pe tabla, electrozi, discuri, ciment(50 de saci, parcă), sort, table plăci rigips si ciment, ceva lemne, vopsea antirugina, izolații,chirie mai(compactor)si tralala.Fără mari economii și împrumuturi.Restul in timp.Înveti de toate, dacă vrei.Dacă nu-ti place, vb ălora de la Hornbach, cu cuiu strâmb „așa ai vrut tu”A iesit brici A bătut vântul acu vreo trei ani la 120kmh(e șes), nu s-a clintit.Pereții interiori tot pe cornier, legat jos , intre pavele.La ailaltă mi-au zburat vreo 50 de țigle. Pentru mine si nevastă e confort 1 sporit, si-mi văd și rosiile pe geam la dormitor.De rămas, îi mai dau vreo 70 de ani pe puțin, brâul stă 40 cm în pământ iar nailonul e gros , ridicat de margini și nu putrezeste.Casă de cosmar pentru”verzi”.Habar n-am cât a costat dar nu cred ca se apropie tare de 15.000 desi se poate să fie si mult sub.

  10. Apropo, sub extrudat am șapa pe pavele cu plăci osb12 date cu teul cu disprobit iar extrudatul primul strat pus cât încă-i lipicios. Nevasta se tine departe în timpul procesului de fabricatie pentru că stie mai bine ca tine că ai greșit si mută bucataria si baia dupa ce-ai pus podeaua peste țevărai recomand ppr verde băgat in pantalon de pvc, traseu drept prin extrudat pentru shit happens spre distribuitor(ieftin si repede)iar baia cu bucătaria spate-n spate(logic). Nu puneți burete de spray pe metal sau instalatia electrică. Spor oricui se apucă.Mie mi-a iesit și am facut-o pe la 56 de ani asa că n-are de ce să nu vă iasă si vouă.Succesuri si viată bună tuturor(celor care o merită).

  11. @postakel gudurau ! Si unde sunt anii 50 ? Unde-i Libertatea de atunci ? Acum impunem permanent reglementari si birocratie, de asta s-a ajuns aici ! Daca e a lui sta si 2000 de ani, nu trebuie reglementat nimic, de dragul nimaniu, daca nu are sa-si faca cum poate, ca de altfel copiii se fac usor . In rest batem campii despre cum sa impartim -tuturor dupa necesitati- si asa e comunismul la usa !

  12. @Ironic, în anii 50 politica SUA era obosită, anemică după WW2 iar viata curgea firesc.N-a durat mult.A urmat Koreea în ’55 dar era un conflict limitat.Apoi Vietnamul in ’63 ale cărui „fructe” le culege America azi.Pe nesimțite, Franta anilor ’60 a început să se dea la salariile oamenilor si a importat Maghreb. A urmat Deutschland alles bules în ’70 cu turci, ca în ’15 s-o c^ce de tot cu mutti multiculti. Moacele de Bukhri(loco) visează”asiatice”.Spuneam ceva de Goldoni si Pinocchio, analizate de J Peterson, pasajul cu Insula Plăcerilor unde copiii lenesi si răi se transformă-n măgari.Ia gândește-te, unde trăiește elita azi și-o să ai răspunsul.Cât despre socialism, principiile lui dispar odată preluată puterea.49 de state cu, spun unii, 200.000.000 de morți.Și n-or fi fost toți”dujmanii patriei”.Eu unul propun structuri pe meserii.Măcar așa mincinoșii vor trece la șaibă iar valoarea va fi ținta străduintei.În ’35 un studiu american indica că la un progres liniar va aduce bunăstare și un schimb de 2 ore de lucru 5/7.Progresul a fost geometric.Am avut săptămâni de 12 ore/zi și nu sunt milionar si nici singurul.

  13. Bunăstarea socialismului preconizat a fi instalat seamănă cu fabula „Lupul și Dulăul”, mai puțin faza cu bunăstarea dulăului.Dacă, ipotetic, ai trimite un boschetar în distopia aia nenorocită, odată ce l-ai aduce înapoi ar arunca sticla cât colo, ar călca pe seringă, s-ar spăla și s-ar angaja orice, numai să nu mai ajungă acolo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.