Dictatura electorală

PDL nu mai ştie cum să tragă de timp, în speranţa că electoratul îşi va întoarce faţa către el, măcar în procent de 20 la sută, dacă nu în procentul cu care a câştigat alegerile în 2008 – după o guvernare catastrofală (considerată a fi cea mai slabă, mai neperformantă de la Revoluţie încoace, având pe conştiinţă îndeosebi scăderea dramatică a PIB-ului României, ajuns la nivelul unei ţări subdezvoltate; o guvernare a măsurilor de austeritate duse la extrem, cu legi care au sărăcit programat populaţia şi care trebuie pur şi simplu anulate de viitoarea guvernare a USL).

Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria nu au alte griji decât cum să facă să fie perpetuat PDL la guvernare şi din 2012, având de ascuns numai Dumnezeu ştie câte matrapazlâcuri, acorduri secrete dezavantajoase pentru ţară, în plan economic şi financiar, dar care ascund în spate comisioane pentru cei aflaţi la putere (inclusiv acordul cu FMI trebuie renegociat, au anunţat deja cei de la USL). Urmează o toamnă şi o primăvară de foc şi flăcări violete pentru Parlamentul României, aflat şi el sub presiunea noilor legi ale alegerilor locale şi parlamentare, care trebuie să servească strict interesele PDL şi ale lui Băsescu. PDL şi Băsescu vor să destabilizeze totul, să provoace confuzie totală în rândul electoratului şi să bulverseze clasa politică. Se va schimba inclusiv legea electorală – după ce va fi împuţinat la 300 şi ceva numărul parlamentarilor prin lege propusă de USL (să se respecte referendumul lui Băsescu), în speranţa că se vor păstra cele două Camere (în mod logic, cei 18 parlamentari vânduţi puterii, ai minorităţilor, altele decât cea maghiară, ar trebui să dispară). PDL vrea să schimbe şi organizarea teritorială a ţării şi colegiile electorale. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla cu preşedinţiile consiliilor judeţene, dacă vor deveni preşedinţii ale consiliilor regionale. Se va schimba şi Constituţia, să nu mai poată fi demis preşedintele ţării cu majoritatea celor prezenţi la vot, ci cu majoritatea celor înscrişi pe listele de vot (dar pentru schimbarea Constituţiei PDL nu are majoritate necesară, de două treimi în plenul Parlamentului).

Mai mult, PDL vrea vot uninominal pur, într-un singur tur (nu vot mixt, nu prin compensare) – şi dacă ar fi pus în aplicare, PDL şi-ar pierde partidele din actuala coaliţie guvernamentală, UDMR şi UNPR (se înţelege, cei 18 parlamentari ai minorităţilor, altele decât cea maghiară, ar dispărea, prin schimbarea sistemului de vot). Probabil se va coborî pragul de intrare în Parlament la 3 la sută, în disperare de cauză, şi UDMR şi UNPR vor fi înlocuite cu partidul lui Dan Diaconescu, „al poporului sărăcit” (partid care nu există, dar în sondaje ia tot atâtea voturi câte ia „popularul” PDL), plus PRM-PNG. Sau va apărea partidul prezidenţial al Albei ca Zăpada al lui Sebastian Lăzărescu, construit în laboratoarele Palatului Cotroceni cu ajutorul unor serviciile secrete.

Teribil e că PDL a pus colacul peste pupăză, trăgând de timp (poate-poate se termină criza mondială şi România va înregistra o creştere economică reală, care să dea măcar salariile bugetarilor din iulie 2010 întregi în 2012; şi pensiile mici, neimpozitate, să fie mărite la nivelul inflaţiei măcar, iar medicamentele să fie din nou, cât de cât, compensate şi spitalele închise să fie redeschise). PDL a anunţat că vrea cu orice preţ comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, să nu mai înţeleagă nimeni nimic din ceea ce votează. În acest caz, ar fi fost nimerit să avem comasate la aceeaşi dată şi alegerile prezidenţiale anticipate, să scăpăm de toate grijile. Partidele din coaliţia guvernamentală, alături de PDL, au şi ele interesul să tragă de timp, în speranţa că-şi vor păcăli electoratul dezamăgit sau nehotărât. PDL propune să se dea prin lege (schimbând actuala Lege a administraţiei locale), la care Camera Deputaţilor să fie decizională, nu Senatul, o prelungire a mandatului primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene până în noiembrie 2012. Dar Opoziţia nu e de acord. Mai mult, USL a anunţat că e pregătită să-şi dea demisia în bloc din actualul Parlament dacă se va aproba comasarea alegerilor de anul viitor, fie şi prin asumare guvernamentală, şi dacă va fi adoptată legea votului prin corespondenţă (datorită românilor din afara ţării au câştigat alegerile Băsescu şi PDL; românii din „Republica Moldova” având un rol nefast în această afacere electorală, nu numai emigraţia controlată de ambasadele României din ţările Uniunii Europene). Mai mult, opoziţia se gândeşte să protesteze, boicotând alegerile. La nesimţirea actualilor guvernanţi, asemenea proteste ale opoziţiei parlamentare n-ar provoca decât râsete cinice. PDL şi Băsescu asta şi-ar dori, să câştige singuri alegerile, cu o opoziţie aflată în grevă, retrasă din lupta electorală. Vă puteţi imagina că abia aşa s-ar înfăptui la noi visul dictaturii electorale „democratice”, de tip sud-american. PDL îşi face în continuare de cap.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.