Din închisoare, cu dragoste „Eu când vreau să fluier, fluier” – cheia succesului

Joi, 25 martie, va avea loc, la CinemaPro, premiera de gală a filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”. Regizată de Florin Şerban, pelicula, cu numai doi protagonişti, a fost selectată la Festivalul Internaţional al Filmului de la Berlin, unde, pe lângă succesul de critică şi public, a fost recompensată cu două premii: Marele Premiu, Ursul de Argint, al Juriului şi distincţia „Alfred Bauer”, pentru noi perspective în arta cinematografică.Regizorul Florin Şerban, care a studiat regia de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică şi la Columbia University, din New York, debutează cu această peliculă în lungmetraj.

Povestea despre lupta cu sine pentru limpezirea minţii şi a sufletului a unui deţinut (interpretat de George Piştereanu) dintr-un penitenciar pe malul Dunării, împletită cu istoria abandonului familial prin plecarea în Italia a mamei şi cu o romantică întâlnire a dragostei în persoana unei studente la Sociologie (Ada Condeescu) venite în practică la închisoare, este spusă cu puţine cuvinte. În film joacă şi zece deţinuţi adevăraţi, de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, alături de actori profesionişti, precum Clara Vodă şi Mihai Constantin.

Întrebaţi despre motivele marelui impact al filmului la publicul din străinătate, regizorul Florin Şerban, aflat până joi la un workshop la Bratislava, legat de un proiect viitor, a apreciat că „succesul la publicul străin se datorează, cred, faptului că este un film puternic, care poate să placă sau nu, dar care nu te lasă indiferent. Este o peliculă plină de emoţie. Esenţial, din acest punct de vedere, este personajul principal, a cărui evoluţie îl aduce până la final din ce în ce mai aproape de sufletul spectatorului. Cred că acesta este secretul filmului. Desigur, proba de foc va fi premiera de la Bucureşti, pentru că filmul a fost făcut pentru publicul de aici. Sper că va fi bine primit pentru că are ceea ce place spectatorilor de la noi: emoţie. Şi, de asemenea, tehnic vorbind, este foarte bine lucrat, putând concura cu filmele occidentale”.

Cei doi actori principali, George Piştereanu şi Ada Condeescu, se află astăzi la penitenciarul din Craiova, unde este proiectat filmul pentru deţinuţi. Vizita face parte dintr-un program special gândit pentru soarta viitoare a peliculei, ce va călători în mai multe închisori. Ada Condeescu a mărturisit că, după părerea ei, „filmul a avut mare succes la Berlin, deci în faţa unui public extrem de divers, venit din toată lumea, incluzând şi presa, şi profesioniştii, pentru că este o poveste care are în centru puterea de decizie a personajului principal.

Deşi atinge probleme sociale, nu se poate vorbi despre un film social, deci nu acesta a fost motivul succesului. Cred că au contat, în primul rând, „recitalul” regizoral şi faptul că este o producţie care invită oamenii să treacă dincolo de ideile preconcepute, inclusiv cele legate de penitenciar, şi să descopere caractere, idei. Personal, pe lângă marea satisfacţie pe care mi-au pricinuit-o felicitările primite la Berlin pentru modul în care am reuşit să comunic sentimente, chiar fără ajutorul cuvintelor, rolul din această peliculă m-a transformat. Simt că am evoluat şi din punct de vedere profesional, şi din cel uman”.

Speranţele celor trei pentru primirea rezervată de publicul bucureştean se bazează şi pe ideea că acţiunea filmului este autohtonă şi „sparge” cumva tiparele. „Publicul a fost încântat, cred, datorită simplităţii poveştii şi excelentei construiri a personajelor care au reuşit să «iasă din ecran» şi să emoţioneze”, consideră George Piştereanu. „Apoi, povestea este generală şi oferă posibilitatea privirii ei din mai multe unghiuri de vedere: şi din cel al omului sărac, şi din al bogatului, şi al mamelor… Cred că filmul este capabil să schimbe multe principii de viaţă. În ceea ce priveşte publicul român, cred că va aprecia pelicula, pentru că este povestea noastră, vorbeşte despre ceea ce ne doare pe noi, despre perioada critică a abandonului familial. Iar eu am găsit în această producţie oportunitatea de a demostra ce pot şi de a-mi deschide un drum în actorie”, a continuat el.

Regizorul şi actorii vor păşi joi seară pe covorul roşu de la CinemaPro, cu emoţiile oricărei premiere, în pofida palmaresului redutabil al creaţiei lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.