Dincolo de Prut și la Tiraspol

De cum ajungi pe la mijlocul podului peste Prut vezi steagul românesc fîlfîind jos, pe malul apei. E înfipt acolo spre a aminti călătorului că și dincolo de apă se află tot pe un pămînt românesc. Ei bine, dar de îndată ce ajungi în vama românilor moldoveni lucrurile încep să se schimbe. Încep controalele, cititul și răscititul documentelor, ca în cel mai „estic” stil posibil, ca să nu-i spun comunist, sovietic sau căcăcios milițienesc. Unde mergi, ce duci, ce vinzi etc. Asta este, am zis și am așteptat cuminte, ascultînd mereu o limbă română frumoasă, cîntată, îndulcită la consoane și pe la sfîrșitul cuvintelor.

Satele seamnă cu acelea de dincoace de Prut, doar că Leușești este deja prima emblemă moldavă a satului mai sărăcuț, cu niște case mai mici, fără acareturi impunătoare, fără șuri, fără grajduri și fără magazii, cu grădinile golașe și cu pomii pregătiți de iarnă. Satele Moldovei arată așa cum sunt și multe dintre cele de dincoace de Prut, mai sărace și mai apăsate de cerul plumburiu, cu o nevoie cumplită de modernizare, cu drumuri de pămînt, cu puțini „bunei” grăbiți să treacă drumul de la o casă la alta, cu puțini tineri și cu aceeași înfățișare de dormitor rural ocolit de economie și uitat de programele statului. Și în surata noastră țară de limbă și istorie românească, guvernele au uitat de sate și de țărani și s-au complăcut în a le trata ca pe niște rezervoare de forță de muncă pentru vestul Europei.

Drumul spre Chișinău curge drept peste dealuri și taie păduri desfrunzite, de parcă te-ai îndrepta spre Crasna, spre Vaslui sau spre Albița. Șoseaua veche este fără spărturi și fără polițai ieșiți la colectat de șpagă. Într-un ceas și jumătate am și ajuns în mijlocul Chișinăului. Atîta doar că intrarea în Chișinău este mai frumos marcată și, la orele de seară, ca și la noi este sufocată de trafic. Nu chiar ca la București, dar încercată și ea. Spre marea mea uimire, orașul arată cu mult mai european decît l-am lăsat în urmă cu 20 de ani. Atunci îmi ziceam că mă voi întoarce la Chișinău numai cînd Moldova se va uni cu țara. Orașul de atunci arăta marcat de comunism și oamenii încă se mișcau și vorbeau în vechiul stil sovietic.

(VIDEO) Surpriza anului în fotbalul mondial

Numai că o călătorie la Tiraspol pentru un meci istoric cu Real Madrid avea să mă aducă mai repede în orașul visurilor românești. Primul lucru de necrezut. Chișinăul de astazi arată mai frumos decît credem noi, cei de la marginea Uniunii Europene. Bulevardul Ștefan Cel Mare arată ca o arteră europeană curată, largă, luminată, cu magazine îngrijite pe ambele părți, cu vitrine cum la București sunt puține, cu restaurante și cafenele ca în orice oraș important al continentului. Balamucul auto este departe de ceea ce trăim noi pe malurile Dîmboviței. Există la Chișinău un bun gust și un stil pe care nu-l găsești pe Bulevardul Magheru și nici pe Bulevardul Decebal din Capitală. Artera moldavă bate de departe la gust și spirit gospodăresc cele două bulevarde cu ifose și pretenții din capitala României, unde, în loc de progres și ordine, se aștern delăsare și degradare. Nenorocul de la București vine și de la un primar căzut din Lună, ce pare a căuta încă intrarea din primăria de peste drum de Cișmigiu. La Chișinău, orașul strălucește, pregătit parcă pentru un nou traseu. Marea surpriză vine de la faptul că orașul acesta cosmopolit slavo-român nu trădează nici o urmă de tensiune. Peste tot te poți înțelege românește și rusește, poți vorbi engleză și alte limbi de circulație internațională și nimeni nu pare blocat în disputele etnice trîmbițate la București. Poate că între ei se mai hîrîie sau se bîrfesc. Dar pe față, nu vezi semne. Aș spune că un curent pro-România este departe de a atinge clocotul anilor 1990. Dimpotrivă! Unioniștii sunt mai puțini, moldovenii obișnuindu-se că trebuie să conteze pe ei înșiși, că sunt o țară și că aspirația lor la Europa este îndreptățită și susținută de comunitatea internațională.

Discutînd cu cîțiva moldoveni, nu am putut să nu înțeleg faptul că România contează mult mai puțin peste Prut, că visul care ardea ca o flacără după căderea comunismului în cele două țări s-a cam redus la un pîlpîit tremurător. Cel puțin la generația tînără. Oamenii știu că serviciile secrete românești care au pariat pe Vlad Plahotniuc s-au făcut de băcănie, că banii cheltuiți de România s-au risipit și că jongleriile lui Traian Băsescu de a strînge voturi din Moldova pentru alegerile de la București au fost, în cele din urmă, descifrate și au produs destulă dezamăgire. După înțelegerea ruso-germano-americană pentru schimbarea politică majoră din Moldova, mare parte a populației s-a întors cu fața spre Europa, nu spre București sau spre Iași, cum ar fi trebuit în situația în care am fi avut niște oameni deștepți.

Pe măsură ce cobori dinspre Chișinău spre Transnistria, adică spre Tighina (Bender) și Tiraspol, nu se poate să nu observi cum casele arată mai pipernicite, oamenii îmbrăcați mai modest, satele mai apăsate de începutul de iarnă. Pînă și drumul este spart. Cobori spre Nistru pe drumul care duce mai departe spre Odesa și spre Ciorno morsk (Marea Neagră) și vezi cum viața se face parcă mai grea, mai prețioasă, mai strînsă de nevoi.

Ei bine, din acest peisaj aspru dai într-un punct de frontieră păzit de soldați înarmați și de vameși cu ochii în patru, semn că pe acolo se intră în Republica Moldovenească Nistreană, o republică nerecunoscută de mai nimeni, în fapt, o regiune frămîntată a Republicii Moldova. Istoria zonei este lungă, complicată și violentă. După 1990, a trecut printr-un război. Lucrurile sunt prea complicate ca să le lămuresc într-un articol de ziar, mai ales că toată deplasarea mea a fost pentru meciul de fotbal Sheriff Tiraspol-Real Madrid în grupele Champions League.

Transmisiunea partidei Sheriff Tiraspol-Real Madrid, realizată de români

Trebuie să mărturisesc, însă, că eram destul de reticent în legătură cu deplasarea. Numai derularea transmisiei de către firma românească Studio Video Art, singura din România implicată vreodată în transmisii de Liga Campionilor, m-a încurajat să încerc, iar Ticu Alexe, care mai fusese la Tiraspol pentru transmisia meciurilor cu Internazionale Milano și Shakhtar Donetsk m-a mai încurajat. Așa că, trecut pe o listă de oaspeți la meciul Sheriff-Real Madrid, am intrat în această republică bau-bau politic, economic și militar din sudul Republicii Moldova.

Fotbal şi (geo)politică la Tiraspol

Am traversat repede orașul Bender (Tighina), am trecut și podul peste Nistru, păzit de soldați înarmați la ambele capete și am ajuns la parcul în care se află stadionul lui Sheriff Tiraspol, echipa no name devenită vedetă peste noapte, echipa care învinsese cu 2-1 Realul pe terenul său de la Madrid. Surpriză totală! Stadionul din Tiraspol se află într-un parc impresionant, alcătuit din trei stadioane dotate cu nocturnă și din alte patru terenuri (cu nocturnă și ele) pentru antrenamente. De asemenea, parcul mai include un bazin olimpic cu tribune pentru meciurile de polo și o sală de sport cu teren de tenis, plus două hoteluri, unul pentru sportivi și echipa de fotbal și un altul pentru Academia de fotbal Sheriff Tiraspol, pentru juniori și copii. Bijuteria de stadion cu 13.300 de locuri a fost inaugurată în 2002 și este cea mai mare bază sportivă a unui oraș care numără abia 135.000 de locuitori. Tiraspolul dă această echipă, campioană de ani buni a campionatului din Republica Moldova. Ce mă așteptam eu să fie un infern, un spațiu îndoielnic de la marginea lumii, s-a arătat a fi un club organizat ca la carte, cu dotări impresionante și cu o adevărată mișcare sportivă în jurul său.

Unii m-au sfătuit să nu părăsesc parcul sportiv Sheriff Tiraspol. Ce să spun!? Să ajung la Tiraspol și să stau închis într-un parc?! Drept pentru care am pornit în cîteva expediții prin „capitala Transnistriei”. Surpriză și mai mare! Orașul arăta ca de sărbători, curat și cu clădirile scăldate în lumină, cu lumea alergînd la cumpărături și cu magazinele asaltate ca în pragul Sărbătorilor. Nici vorbă de nesiguranță, de pericole, de incidente.

Tiraspolul este și sediul Armatei a 14-a. Unele cazărmi au fost modernizate și transformate în apartamente și scoase la vînzare. Nu departe se află unitățile militare cu intrările marcate cu faimoasa stea roșie a armatei rusești. Un cartier al orașului se numește Cazarma Roșie. Un altul Borodinka sau altul Belye Kazarmy. Vă dați seama că nu am călcat pe acolo! Un taximetrist îmi spunea că orașul a fost mult mai mare. După 1990,Tiraspolul avea peste 200.000 de locuitori dar războiul din Transnistria și criza economică au redus mult populația. Cei mai mulți au plecat la muncă în Europa de unde trimit bani familiilor rămase acasă.

-N-ai ce munci în Tiraspol, zicea el. Ori în armată, ori în poliție, ori taximetrist! Altceva n-ai ce face. De muncă nu găsești decît în Europa și în Rusia.

O pensie obișnuită este de 1.000 de ruble. Adică undeva în jur de 55 de euro.

Moldovenii din Chișinău zic că valul de sărăcie și criza economică abia vin spre Tiraspol. Dumnezeu știe! Pînă una alta, orașul este curat și luminat, cu cîteva parcuri, între care cele dedicate Ecaterinei a II-a (fondatoarea orașului) și generalisimului rus Suvorov sunt de departe cele mai frumoase.

Rezultatul meciului vă este cunoscut. Real Madrid s-a răzbunat.

A treia zi am făcut o fotografie pe malul stîng al Nistrului, cu fața spre țară și cu gîndul la Mihai Eminescu.

”De la Nistru pîn la Tisa/……

Și gata!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 38

38 de Comentarii

  1. Tot cu gândul la Eminescu:
    Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, /
    Țara mea de glorii, țara mea de dor, /
    Brațele nervoase, arma de tărie, /
    La trecutu-ți mare, mare viitor!

  2. Tot din mai actual ca niciodată prin te ce a scris, Mihai Eminescu: “Auzi departe strigă slabii / Și asupriții către noi, / E glasul blândei Basarabii / Ajunsă-n ziua de apoi. / Și sora noastră cea mezină / Gemând sub cnutul de calmuc…

  3. Ce nu ne spune editoarialistul e ca Tiraspol arata ca Pitestiul,daca nu mult mai rau
    Chisinaul vara e plin de verdeata si e ok

  4. Dl. ziarist Nistorescu se intrece pe sine, in frumusetea scrierilor si acuratetea descrierilor, totul in cea mai dulce si corecta limba romana – cu fiecare aparitie a „Cotidianului”, incat, am devenit dependenti de citirea zilnica (chiar de 2-3 ori/zi) a publicatiei. Editorialele semnate de dl. Nistorescu, sunt antologice pt politica, societatea romaneasca – si nu numai, iar, evocarile de sate si orase romanesti, incita sa ajungem cat mai curand pe meleagurile descrise.
    La Multi Ani Cotidianul! Creatorilor tai, ziaristi de talent si constiinta, Sanatate !

  5. Romanii blazati si infumurati au fost impotriva reunirii Basarabiei la tara mama. Majoritatea romanilor s-a manifestat in acest mod, doar moldovenii de dincoace de Prut i-au privit cu simpatie pe fratii lor de sange. In final cei de dincolo de Prut doar au tranzitat Romania ducand altora zestrea lor cea mai valoroasa: inteligenta, talentul si ambitia. Tinerii moldoveni se dovedesc la nivel de varfuri a fi egali si chiar superiori celor din Romania, este de ajuns sa vezi performantele lor in muzica noua comparativ cu manelistii nostri care ne fac
    de ras la pana si la Eurivision. S-au adaptat mai rapid cerintelor de afara. Ii vezi pe moldovenii din diaspora cum prospera, au familii frumoase cu cate doi,trei copii blonzi, frumosi si talentati ce vor revigora natiunile acolo unde s-au stabilit.In general comunitatile lor ii evita pe romani. Romania a pierdut mult prin politica antiunionista pe care a dus-o in toti acesti 30 de ani. De fapt a fost lucrarea securistilor.

  6. O, Dumnezeule! De ce Cumanul BASARAB l-a alungat pe Carol Robert d ”Anjou? O întrebare: A-ți citit, auzit, văzut vreun document prin care Regatul Maghiar a obligat pe românii cuceriți să vorbească ungurește ??? Dacă Robert cucerea Muntenia,
    Oltenia și apoi Moldova, Europa avea altă soartă, Regatul maghiar avea ca populație majoritară ROMÂNII ! ȘI urma o europenizare! Latina devenea limbă de stat -oficială- și nu CHIRILICA RUSĂ-,turcii își rupeau iataganul în sudul Dunării,, dar ce să mai zici? Doar nu l-om acuza pe ROBERT???

  7. N-a existat niciodată niciun curent unionist la Chișinău. Iar schimbarea politică recentă nu s-a făcut deloc cu acceptul Rusiei.

    Pe de altă parte, pe americani și pe germani îi doare în cot de Basarabia, care n-are valoare strategică sau economică. Iar intrarea în UE e imposibilă din cauza Transnistriei, care e (definitiv) un teritoriu militar rusesc și nu-și poate avea locul în Europa. Bruxelles n-are niciun chef să importe în Uniune conflicte de tip ucrainian.

    Basarabia, abuziv denumită Moldova, va rămâne foarte multă vreme în provizorat și minciună. Momentul adevărului istoric a fost în 1991 și a trecut. Adio!

  8. @roman din diaspora: Nu stiu de unde ai tu informatia dupa care Romania ar fi dus o politica antiunionista, poate de la diaspora ruso-ucraineana. Antiunionismul s-a manifestat cu precadere in Republica Moldova, din cauza amestecului rusesc, politic insotit de boicot si santaj economic, dar si din cauza orgoliilor locale, cei in functii inalte tinind de ele mai presus decit interesul ca romani. Initiativa de unire trebuie sa vina din Republica Moldova. Or, pina acum, guvernul de la Chisinau nu a deschis nici o discutie in acest sens. Dupa mizerabila proopaganda antiromanesca din timpul lui Gorbaciov, Romania se teme si de umbra ei. Orice gest indraznet din partea sa ar fi imediat prezentat de propaganda ruseasca drept politica expansionista. Unirea cu Republica Moldova nu e vazuta cu ochi buni nici in forurile europene, se pare ca nici in America. Tot ce poate face Romania este sa sustina cultural, pe cit posibil si economic, Republica Moldova, in asteptarea unor timpuri mai bune.

  9. @just: Nu e chiar just ce spui tu. Basarabii nu au fost cumani, nazdravania conului Djuvara fiind contrazisa de analiza genetica a mormintului de la Curtea de Arges. Daca latinofonii din Panonia (Tara Piinii) nu si-au mentinut limba, cum aveau sa o faca cei dinafara Carpatilor, unde refugiul muntilor nu exista? Despre limba de cult, inca si mai injust: nici ungurii, cu limba de cult latina, nu s-au latinizat si nici romanii, cu limba de cult slavona, nu s-au slavizat. Imprumuturile, destul de sporadice, nu a schimbat caracterul funamental al nici unei limbi.

  10. Merci cenzura, m-ai oprit si nu am spus mare lucru! Poate esti frate/sora cu Marele Urs!!

  11. Normal că au făcut frumos pe arterele principale din Chișinău și că nu mai seamănă cu realitatea de acum 20 de ani. Vorbim totuși despre o populație care a circulat cu munca prin Europa, mulți au neamuri afară prin Italia, Spania, Germania etc. , trimit bănuți familiei și au căutat să amenajeze cât au putut și la ei acasă după modelul vest-european. În plus, Republica Moldova își trage seva imagologică din mai vechea Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, care era un STAT-VITRINĂ, artificial creat de sovietici după un rapt teritorial imperialist și un genocid anti-românesc comis în Basarabia. Nu este întâmplătoare organizarea aerisită și monumentală a Chișinăului, ca pentru a etala ceva deoarece acesta era exact obiectivul de imagine al URSS: să se dea mari cu dezvoltarea și prosperitatea pe care au creat-o în Basarabia față de cei din România, vezi-Doamne, rămași la coada vacii. Doar că azi, rolurile s-au inversat, așa e viața ce să-i faci… Dar, cu tot respectul pentru maestrul Cornel Nistorescu, NU CRED că frumosul oraș Chișinău a are premise ca să o ia, nici măcar estetic, înaintea orașelor Iași, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Alba-Iulia, Brașov și chiar în multe privințe înaintea Bucureștiului. Maestre, Chișinăul este altceva, a fost gândit pentru alte scopuri de sovietici, de propagandă imagologică, doar că în prezent seva financiară a orașului nu mai vine din URSS ci din alte surse. Nu putem compara orașul-vitrină Chișinău, cu Bucureștiul gândit auster de comuniști și ideologizat ca un fel de Magnitogorsk al României, ca mare centru al industriei socialiste, de producție de mașini-unelte, cu metrou, viitor port la Dunăre și cartiere de milioane de muncitori subordonate acestui scop. Articol frumos, l-am citit cu plăcere.

  12. Aș mai adăuga doar că, într-o viitoare Românie Mare refăcută, AȘA CUM AR FI NORMAL, Chișinăul și Iașiul ar aduce întreaga regiune a Moldovei, de la Carpați la Nistru la nivelul de dezvoltare al Transilvaniei, cu banii peșin ai României pompați acolo și ai celor atrași masiv din Vest. Altfel, așa cum este structurat acest stat de sovietici încă de la crearea RSS Moldovenești în 1940, el nu poate servi decât unui scop de imagine, propagandistic și, eventual, destabilizator, fiind ușor de instrumentalizat. Nimic din toate acestea nu poate aduce dezvoltare și prosperitate peste Prut și nici forță firmelor de acolo ca să se bată cu firmele din UE în care se pompează sute de miliarde de euro. Pentru Rusia de azi, Rep. Moldova mai poate fi și o monedă de schimb, pentru a obține ceva în alte dosare. Rușii au interese economice de sute de miliarde de euro în România, înghețate de 30 de ani, pe care le vor deblocate, iar reunificarea României ar putea aduce asta după modelul Germaniei. Câți bani mai lua azi Rusia din afacerile cu nemții dacă bloca unificarea celor două Germanii? În tot cazul, dacă gândim logic și în termenii normalității, pentru basarabeni, România Mare a fost și va fi, viitorul. S-ar putea să vină o zi în care să spunem: viitorul este azi.

  13. Bre,nu imi mai trebe vizite la ,,fratii,,nistreni..Ultima oara,ceva mai de multisor,poftisem la un peste de imi crescuse pipota in mine,fix sa arunc o undita la Nistru ..Pai ce? Sa trec pe la acest rau mare si frumos fara sa dau la peste si sa fac o baita?? Ma manca in fund ca pe maimuta,bre.Zis si facut,bre.Nici bene nu aruncasem undita la apa ca m-au si gabjit meletenii lor..Mai pe scurt o noapte intreaga am curatat la barabule de mie se acrise pana in ziua.Aveau aia la pichet o camara de era plina de barabule pana in tavan.Necaz mare,bre.Aia cica dupa ei a fost o ,,lectie,,de invatatura de minte,bre.Imediat cum de s-a cracanat de zi pusca am iesit pe poarta pichetului,bre.Nici macar o privire inapoi de ramas bun,bre.Ma mangaie totusi gandul si amu ca ,,fratii,,au fost totusi milosi si nu m-au pus la curatat vreun morman de ceapa ca ala eram…Pisam ochii pana in zi,bre.In concluzie meletenii nostri sunt beti pisoi de casa fata de ai lor,in Romanica ma luau la buna ziua,domnule,va rog,daca se poate ..si la final imi puscau o amenda pe care oricum -n-o plateam in vecii vecilor.Lectie invatata,bre.Lectie bifata,bre.

  14. Când vizitezi un oraş doar prin centru, atunci nu ai cum să tragi concluzii obiective. Da, centrul Chişinăului e frumos şi curat, dar cam atât. Cum o coteşti de pe artera principală – case sărăcăcioase şi blocuri cenuşii. Intrările în oraş frumoase, cu şosea de centură completă. Şi fără extensii gen Chitila, Sinteşti, etc. La fel şi cu impresia d-lui Nistorescu despre unire, formată doar după discuţiile cu câţiva cetăţeni.În realitate, procentul unioniştilor a ajuns la peste 40% (https://www.g4media.ro/numarul-unionistilor-in-crestere-accelerata-in-moldova-cel-mai-recent-sondaj-arata-ca-44-dintre-ei-vor-unirea-cu-romania.html) şi va continua să crească. Subiectul rămâne însă unul sensibil din cauza influenţei ruseşti, dar şi a intereselor unor funcţionari de acolo cărora suveranismul le asigură poziţii în stat. În frunte cu preşedintele Maia Sandu! Transnistria e altă poveste, dar mulţi înstelaţi de-ai noştri au făcut bani frumoşi cu înstelaţii de acolo. Apoi, dacă satele moldoveneşti de la drumul naţional sunt sărace, nu vreau să vă spun cum arată cele pierdute printre dealuri! Europenismul pentru Republica Moldova e o iluzie politicianistă, în afară de firimituri, nu o să primească mai nimic de la Bruxelles (ca şi noi înainte de aderare), cât despre integrarea în UE, asta e SF! Când marile cancelarii vor hotărî ca soluţia Moldova înseamnă reunirea cu România, atunci se va face, la fel ca în 1918. Voinţa popoarelor contează numai dacă e pe placul şi conform intereselor decidenţilor mondiali. Deocamdată, pare că nu s-a hotărât şi nici nu interesează soarta unei ţărişoare fără resurse, formată din câteva şiruri de dealuri…

  15. De la Nistru pân la Tisa/ Tot românu plansu-mi s-a! Trăiască România dodoloata!

  16. Chișinău a fost întotdeauna, cel puțin în epoca postcomunistă, un oraș mult mai îngrijit și mai primitor decât București- ul căzut pradă rechinilor imobiliari și administrației tziganesti-securiste hiper-lacome…Sa schimbam capitala la Târgoviște sau la Curtea-de-Argeș.Arhitecti buni se mai găsesc în România…

  17. ,,Aș mai adăuga doar că, într-o viitoare Românie Mare refăcută, AȘA CUM AR FI NORMAL, Chișinăul și Iașiul ar aduce întreaga regiune a Moldovei, de la Carpați la Nistru la nivelul de dezvoltare al Transilvaniei, cu banii peșin ai României pompați acolo și ai celor atrași masiv din Vest,,dixit saul si mai lua o gura….
    Bengosule ,frumosule,care bani ? CEI 130 MLD EURO DATORIE A ROMANIEI ? Adica sa-i punem si pe cetatenii RM la plata datoriilor pe care le-au facut hotii si tradatorii din mlastina damboviteana ?Ce-au facut hotii de la noi ptr proprii cetateni incat sa-i convinga pe cei din RM de buna intentie ?
    Ce-au construit romanii dupa 1918 acolo ,macar asa propagandistic ,de ochii lumii ? NIMIC !Doar au jefuit! Dupa noi potopul !Si le-au facut legi mai aspre decat aveau ei,restrictive,asa cum fac si acum tradatorii ajunsi la guvernare.

  18. Rusii niciodata nu au fost majoritari in Moldova, asa ca nu mai da vina pe rusi pentru ca visul tau unionist nu s-a realizat. In 1990 moldovenii romani reprezentau cam 65% din toata populatia Moldovei iar rusii reprezentau doar 12 sau 13%. Daca se vroia unire cu Romania, moldovenii ar fi votat DA la referendumul din 1994. Dupa caderea URSS-ului rusii nu mai aveau nicio influenta in fostele tari socialiste si ca atare rusii nu puteau opri revenirea Moldovei la Romania daca asta s-ar fi dorit. De exemplu in Kazakstan rusii reprezentau aproape 40% din populatie dupa caderea URSS-ului dar chiar si asa rusii nu au putut opri Kazakstanul din a deveni stat independent.

    Adevarul trist e ca moldovenii nu doresc unire. Cei de la Chisinau nu vor sa imparta puterea cu cei de la Bucuresti. Mai bine te-ai preocupa de soarta romanilor din Bucovina de Nord.

  19. @Just vorbesti niste tampenii mai mari ca tine si ca Juvara la un loc. Juvara nu vedea decat cumani peste tot in istoria noastra.
    -Basarab nu era cuman sub nicio forma, fiind crestin oprtodox, ba chiar oltean sau teleormanean. Numele nu-i definitoriu ptr nationalitate. Cumanii, niste minoritari, nu erau crestini si respingeau crestinismul. Serghei Mizil sau Vadim Tudor sunt rusi?
    -Robert d’Anjou nu venea in Valahia ca sa ne aduca prosperitate, ci ca sa omoare, sa inrobeasca, sa prade si sa-si puna slugile lui la butoane. Avea baiatul nevoie de sclavi romani, ca aia pe care i-au avut pana mai deunazi in Transilvania.
    Erau ei romani imputiti, dar la munca si la razboi erau buni. Mai venea d-l Carol si ca sa ne faca papistasi, cum i-a facut pe romanii transilvaneni greco-catolici.
    NICIUN OCUPANT AGRESOR NU-TI ADUCE LAPTE SI MIERE, DESTEPTULE. IA EXEMPLU CE AU FACIUT UNGURII CU ROMANII DIN TRANSILVANIA.
    Te pomenesti ca aia se rasculau atat de des de bine ce o duceau sub unguri?
    -Nu era lege de maghiarizare fortata, dar masacrau sate intregi si-i rastigneau pe preotii romani pe usile bisericilor romanesti. De frica invatai ungureste automat si te rebotezai Ianos din Ion.
    NU GANDESTI NICI CAT O CURCA BEATA.

  20. @ o cafea tare ti-ar prinde bine si tie ca sa nu te afli in vorba degeaba. Vor fi fost rusii o minoritate dar sint minoritatea dominanta, care are in spate Moscova cu politicienii si armata sa. Mai mult, ei isi dau mina cu ucrainenii si gagauzii daca e sa-i sicaneze pe romani. Cine a provocat razboiul pe Nistru si cine sustine tifna asa numite autonomii gagauze, adica nici 10 sate imprastiate, locuite de o populatie fara capatii? Cine a infiintat si cine sprijina moldovenismul, adica dihotomia dintre romani si cei din stinga Prutului, considerati a fi un alt popor? Spre finele anilor ’80, se discuta deja in RSSM despre independenta. Sustinatorilor independentei, vazuta de unii ca etapa spre unirea cu Romania, li s-a pus in vedere ca, in caz de secesiune, vor avea o republica cu populatie majoritar romaneasca dar vor avea si una gagauza si rusa, chiar ucraineana. Cecenii au luptat cu ardoare pentru independenta, impresionind o lume intreaga cu rezistenta lor, precum odinioara finlandezii, si nu s-au ales cu nimic. Basarabenii nu se grabesc cu unirea pentru ca stiu pe propria piele de ce e in stare rusul. In absenta amestecului rusesc in Basarabia, drumul acesteia ar fi fost demult altul.

  21. In opinia mea, mediu, doar putin peste Geo Bogza „175 de minute la Mizil”.

  22. Tiraspolul
    pare ca este nou oglinda a Rusiei in noua Germanie bicefala, Moldova.

  23. pai paste tot e mai curat si ingrijit, comparat cu teleormanu groapa de gunoi si sobolani a europei cum va portetreaza „occidentu”. Ce papadia mea nu intelegeti, ba strambilor.

  24. Un medic scolit temeinic la Chisinau si care de multi ani ii opereaza pe nemti este seful (si indrumatorul) echipei de transplant pulmonar din Bucuresti. Este singura echipa din tara care face astfel de transplanturi complicate.

  25. Ceea ce tu ai spus mai sus nu schimba cu nimic faptul ca romanii care reprezentau 65% din populatia Moldovei au refuzat unirea cu Romania la referendumul din 1994. Daca romanii de acolo vroiau unire, ar fi votat-o la referendum.

    Poti tu sa te oftici si sa-i injuri pe rusi cat oi vrea dar realitatea ramane ca dupa 1991 rusii nu controlau deloc Moldova si moldovenii nu au dorit reunirea cu Romania cand au avut ocazia sa o obtina in 1994. Daca ar fi vrut-o, ar fi obtinut-o asa cum Germania de Est s-a reunit cu Germania mare.

  26. Intr-adevar, iti trebuie o cafea foarte, foarte tare ca sa te trezeasca din betie. Nu a fost nici un fel de referendum pentru unirea cu Romania si, daca ar fi fost, ar fi fost pierdut cu brio, data fiind propaganda romanofoba facuta de rusi si ucraineni, care continua si azi, ceea ce se vede si din comentarii. Rusii au controlat si controlaza Republica Moldova, prin masiva prezenta militara pe Nistru, santaj economic, influenta media. Germania s-a reunificat pentru ca a platit cu virf si indesat Rusiei ca sa se retraga. Romania nu avea cum face asta.

  27. rusii ca rusii da cei mai antiromani(din Ro si Md)sint UCRAINIENII,neam de nazisti criminali

  28. TRĂIASCĂ RUSIA ȚARĂ SFÎNTĂ ȘI ALEASĂ DE BUNUL DUMNEZEU SI MĂICUȚA DOMNULUI. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE REINTREGITA CREȘTINĂ ORTODOXĂ. TRĂIASCĂ CREDINȚA NOASTRĂ STRĂMOȘEASCĂ ORTODOXĂ MOȘTENITĂ DE LA SFINȚII APOSTOLI UCENICII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU SI MÎNTUITORUL LUMII. TRĂIASCĂ DOAMNA DIANA SOSOACA UN BUN PATRIOT CARE LUPTĂ PENTRU BINELE ACESTUI SĂRMAN POPOR ROMÂN PENTRU DREPTATE SI ADEVAR SI MERITĂ SĂ FIE SUSȚINUTĂ ȘI SPRIJINITĂ BUNUL DUMNEZEU SI MĂICUȚA DOMNULUI SĂ AIBĂ MILĂ DE NOI PĂCĂTOȘII SI SĂ NE DĂRUIASCĂ POCAINTA DE PĂCATELE NOASTRE ȘI DE NECREDINTA NOASTRĂ AMIN. JOS U.E DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ IN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. CITIȚI CARTEA SFÎNTULUI PAISIE DIN MUNTELE ATHOS INTITULATĂ SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ, CARE SPUNE CLAR CĂ UE ESTE O DICTATURA SATANICA ANTICRESTINA PUSĂ IN SLUJBA LUI SATAN SI ANTIHRIST. PUTEȚI CUMPĂRA ACEASTĂ SFÎNTĂ CARTE PRIN COMANDĂ POȘTALĂ LA NR DE TEL 0213311022 EDITURA EVANGHELISMOS ȘI DE LA TOATE CELELALTE EDITURI ORTODOXE ȘI O236326730 EDITURA EGUMENITA. DOAMNE APĂRĂ SI OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI ȘI PE TOATĂ LUMEA TA CEA BUNĂ ȘI CREDINCIOASĂ DOAMNE AJUTĂ ȘI MULTĂ SĂNĂTATE VĂ DORESC. NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU CUM SPUNE MAJESTATEA SA REGELE MIHAI.HRISTOS A ÎNVIAT. POST UȘOR ȘI BINECUVÂNTAT CU MULT FOLOS PENTRU SUFLET CĂ SUNTEM ÎN POSTUL NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU SI MÎNTUITORUL LUMII. DOAMNE AJUTĂ AMIN.

  29. Nu este chiar asa. Sa nu uiti ca la conducerea URSS era Gorbaciov care fusese castigat de americani. Nu s-ar fi opus reunirii romanilor cu prea multa forta daca Iliescu si cei ai sai ar fi fortat-o mizand pe entuziasmul unei mari parti a romanilor moldoveni maturi si in varsta de atunci. Germania s-a unit pentru ca era o mare putere economica europeana si nu avea granita comuna cu URSS-ul de atunci. Unirea s-a putut face si mai tarziu dar generatiile de peste Prut s-au schimbat ca mentalitati istorice, mai ales elevii si studentii veniti cu burse in Romania care au simtit pe pielea lor dispretul ‘fratilor’ bombalai si infumurati. Putin nu a fost niciodata contra reunificarii. Putin chiar si-a exprimat mirarea afirmand intr-un context: nu inteleg de ce romanii nu se unesc??? Sigur ca Transnistria nu ar fi intrat in discutie si ar fi ramas cu Ucraina ca apoi impreuna sa fie din nou alipite Rusiei. La summit-ul nato de la Bucuresti Putin a incercat mereu sa-i explice lui Bush Jr ca Ucraina este un stat inventat ceea ce trada de atunci intentiile sale de recuperare a Ucrainei.

  30. @ @anonim: Ce spui tu are destul adevar, dar nu uita ca si moldovenii de la dreapta Prutului se bucura cam de aceeasi atentie din partea muntenilor, chiar a transilvanenilor, si totusi nu le trece prin cap sa se separe. Iliescu, omul Moscovei, este ultimul om care sa initieze unirea. Cit il priveste pe Gorbaciov, exact pe timpul lui, miscarea identitara din RSSM a fost amenintata cu farimitarea tarii daca vrea independenta, in perspectiva, unirea. As vrea sa cred ceea ce spui despre Putin, numai ca faptele il contrazic. Fortele antiromanesti, deci antiunire, din Republica Moldova sint sustinute de Rusia. Tot Rusia este cea care sustine dogme aberante in privinta istoriei recente, neasumindu-si raspunderea pentru gravele probleme pe care politica sa agresiva le-a creat. Rusia nu a facut nici un gest consistent de bunavointa fata de Romania, dovada tergiversarea problemei tezaurului, mult mai usor de rezolvat decit problemele create de raptul teritorial. politica lui Putin este aceea de refacere a Imperiului Rus si, din aceasta perspectiva, Moldova de peste Prut este si ea vizata. Singurele tari care au scapat, cel putin pe moment, de acest viitor nedorit sint cele care au intrat in NATO, respectiv Balticele. Toate celelalte foste gubernii, ma rog republici unionale, sint inca tinute intr-un fel sau altul in lesa Moscovei. Rusia ar avea mult mai mult de cistigat daca ar renunta la confruntare, dar nu ii sta in fire, nici acum si nici in trecut.

  31. Anonime, daca tu ai impresia ca rusii controlau Moldova dupa ce ei au pierdut controlul asupra celorlalte republici soviete, nu prea mai are rost sa discut cu tine. La referendumul din 1994 moldovenii au votat ca Republica Moldova sa fie „stat independent si unitar”. Poti tu sa repeti vechile platitudini unioniste despre „fratii de peste Prut” cat oi vrea, asta nu o sa schimbe rezultatul referendumului din 1994.

    Si tu, ala de la 5:52, dispretul pentru basarabeni provine din faptul ca ei vor sa primeasca lapte de la doua vaci fara sa cumpere pe niciuna; daca banul vine de la Bucuresti, ei zic ca sunt romani, daca banul vine de la Moscova, ei zic ca sunt rusi. Ei vor bani de peste tot si in acelasi timp vor sa ramana independenti, fara responsabilitati fata de nimeni. Mult succes cu astfel de oameni.

  32. Basarabenii sunt perceputi la modul real ca fiind mai ambitiosi, mai luptatori si chiar mai inteligenti ca medie comparativ cu romanii. De aici intervine comportamentul multor romani, mediocri pentru ca de astia este vorba, care ii jignesc mereu. Vezi maratonul si semimaratonul de 1 decembrie de la Bucuresti cand cei de peste Prut au facut legea pe podium. De ce ?

  33. @ Cafeaua … Nu cafea ai luat tu de dimineata ci o gura de samagon. Moscova nu a pierdut controlul decit asupra Statelor Baltice, care au avut sansa sa fie primite imediat in UE si NATO. Acest singur fapt arata ca a fost un aranjament la nivel inalt, la fel ca la Yalta. Asa-zisa destramare a URSS nu a fost decit retragerea, neconvingatoare totusi, a Imperiului de la periferia care devenea tot mai dificil de controlat, odata ce insusi centrul era confruntat cu dificultati crescinde. Acum Imperiul se reface sub ochii complezenti, chiar interesati, ai Occidentului. Rusia si-a pastrat vectori de influenta in fostele provincii, militare dar mai ales politice prin rusofonii colonizati acolo. Aceasta se vede clar in ‘Republica Moldova’, careia Rusia i-a facut razboi pentru a-i rupe o parte din teritoriu, i-a creat o enclava etnica, oricind altele in perspectiva, plus sicanele politice ale minoritarilor, de unde si rezultatul referendumului. Daca vorbesti de ‘platitudini unioniste’, te arati fara doar si poate ca un troll. Daca exista doua state romanesti, oricid pot exista trei sau mai multe, visul de aur al sovinilor unguri, care acum se gudura iar pe linga Rusia.

  34. Mi-a facut placere citirea acestui articol, scris de un melancolic central european instalat intre sentimentali. In fotografie, am remarcat ca domnul Nistorescu isi poarta masca coborata intr-un…parc gol…Asta dupa ce in mod curajos se dusese sa ii duca lui Julian Assange premiul Cotidianul pentru curajoasa dezvaluire de catre acesta din urma a crimelor de razboi comise de imperialismul yankeu in Irak si Afganistan. O metafora?
    In vara anului 1995 domnul Pacurar, ministrul culturii al Moldovei, la invitatia omologului sau francez, efectua o vizita de doua zile in Franta. Cu aceasta ocazie am petrecut o seara agreabila in compania domniei sale. Din spusele sale am retinut ca elitele conducatoare moldovenesti doresc sa conduca aceasta entitate fara nici un fel de subordonare fata de Bucuresti.

  35. După postările noastre de ieri în care am măturat pe jos cu trolii mancurți de sacrificiu, aripa degenerată, constat că azi s-a activat pe acest forum un eșantion superior de troli. Din postările acestor inși aflăm acum că reunificarea nu s-a produs deoarece „studenții bombălăi (!?) români i-au disprețuit pe cei din Basarabia veniți la studii în România” (pe banii cui, vă rog?), că „basarabenii din anii ’90 doreau masiv reunificarea dar, ce să vezi, România s-a opus”, dar și că „basarabenii sunt mai deștepți decât media românilor – 🙂 – și de aceea sunt jigniți și dezamăgiți de mediocritățile din România”. Acestea sunt toate, mesaje de laborator KGB, aruncate la înaintare pe forumuri PENTRU A DETURNA DISCUȚIA de la orizontul constructiv spre care ne îndreptăm și care nu-i coafează pe unii: refacerea României Mari și reluarea cooperării economice cu Rusia la nivel de mega-afaceri. Și chiar avem cu ce, noi, România. Nu am timp să cred că acești useri sunt bolnavi mintal, pentru că dacă ar fi, „problemele” dânșilor sunt de competența psihiatrilor. Când crezi că lumea din România te disprețuiește pentru că ești basarabean – frumos, luptător și inteligent, și că românii cei urâcioși și mediocri ți-au blocat dreptul la o viață mai bună și la un viitor prin „refuzarea” reunificării, prietene, ai ceva probleme cu tabla de pe casă.
    @Ziua de după Cred că sunteți un descendent direct al lui Albert Einstein. Habar n-aveam că „elita” moldovenească nu dorește „subordonarea” față de București. Mai bine ministru anchilozat peste pârloaga din Basarabia, decât funcționar supus legislației naționale și a celei comunitare europene în România, unde trebuie să scrii programe de dezvoltare și să aplici la competiții de proiecte europene. Este excelent că aveți această „elită moldovenească”, măcar ea să o ducă bine și SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ.

  36. Un sfat pentru romanii din asa zisa republica Moldova: stati departe de Europa corupta si mafiota! Moldovenii care le au practic cu biserica (ca si romanii credinciosi atat cat pot) stiu ca Putin cu Rusia sa sunt singurii aparatori ai ortodoxiei cu toate cele bune ale ei.

  37. @roman din America: Cu alte cuvinte, stati pe mai departe sub cizma ruseasca, ca doar asa va poate fi bine. Pina una, alta, nu numai romanii, fie din Romania sau Republica Molodova, emigreaza spre Europa si America dar o fac chiar si rusii din paradisul lui Putin. Exemplul personal este cel mai convingator. De ce nu lasi tu America pentru Rusia?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.