Directori atacaţi după ce au anunţat concedieri masive

Mai mulţi directori ai Air France s-au ales cu hainele făcute zdrenţe după ce lucrătorii companiei au luat cu asalt o întâlnire a şefilor ce a avut loc la aeroportul Charles de Gaulle din Paris în semn de protest faţă de anunţul potrivit căruia vor fi disponibilizaţi 2.900 de salariaţi.

În timp ce directorul executiv, Frédéric Gagey, a reușit să fugă la timp din calea protestatarilor, aceștia din urmă și-au vărsat furia pe alții rămași în sală. Şeful de la resurse umane, Xavier Broseta, şi Pierre Plissonnier, şeful zborurilor transcontinentale, au fost nevoiţi să escaladeze un gard, ajutaţi de agenţii de pază.

Broseta a apărut la bustul gol, iar Plissonnier a avut costumul rupt în bucăţi. “Erau la un pas de linşaj”, a declarat un lider sindical.

Violenţele au apărut luni după ce Air France a anunţat că restructurarea vizează 300 de piloţi, 900 de însoţitori de zbor şi 1.7000 de angajaţi de la sol. Protestatarii au cerut demisia directorului grupului Air France/KLM, Alexandre de Juniac.

„Aceste atacuri au fost făcute de indivizi izolați”, susţin cei de la Air France, care au adăugat că vor face plângere.

Violențele au fost condamnate și de secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, precum și de premierul Manuel Valls, care s-a declarat “scandalizat”. Sindicatele au convocat pentru luni o grevă — ce nu a afectat semnificativ traficul aerian — și un protest în fața sediului companiei de lângă aeroportul Charles de Gaulle. Dar manifestanții și-au pierdut răbdarea și au pătruns în sala unde se desfășura ședința Comitetului de companie la care conducerea încerca să explice reprezentanților sindicali proiectul de restructurare propus.

Este pentru prima dată în istoria transportatorului aerian francez când sunt avute în vedere concedieri forţate, în special în rândul personalului navigant şi al angajaţilor de la sol.

Restructurarea personalului va fi însoţită şi de o reducere a numărului de zboruri pe distanţe lungi, dintre care jumătate sunt deficitare, precum şi a flotei companiei cu 14 aparate, cinci anul viitor şi alte nouă în 2017.

În acest fel, Air France vrea să reducă frecvenţa zborurilor pentru mai mult de 20 de destinaţii începând din 2016 şi să închidă anul următor cinci legături spre India şi Asia de Sud-Est.

Aceste măsuri au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al Air France-KLM, după eşecul negocierilor cu piloţii cu privire la noile măsuri de productivitate. Conducerea a solicitat anterior personalului navigant să zboare aproximativ 100 de ore suplimentare pe an, fără remunerare, şi să renunţe la unele din zilele de odihnă, un scenariu respins în unanimitate de sindicate.

Grupul nu este la prima restructurare din ultimii ani. Din 2012 şi până la finele anului trecut, Air France a dat afară 5.500 de oameni. Compania este grav afectată de concurenţa firmelor low-cost care au împânzit Europa dar şi de cea a firmelor din Golf, pe distanţele lungi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.