Disfuncționalități și posibile mari conflicte la nivelul statului

Legislația României este în marea ei parte nesincronizată principiilor funcționale, constituționale și celor privind drepturile și responsabilități. În perioada crizei maxime, cum începe să se anunțe gestionarea efectelor epidemiei, toate lipsurile ies la iveală, mai mult, statul însuși intră în conflict cu proprii săi funcționari. Cât despre cetățeni, aceștia sunt la cheremul unor arbitrarii imposibil de anihilat.

Dacă populația a fost retrasă în casă pentru a limita contaminarea, chestiunea rezolvându-se destul de simplu prin declararea stării de urgență, nu aceeași eficiență se constată la nivelul structurilor statului. Faptul că oricine, simplu cetățean sau funcționar, revendică drepturi, denunță încălcarea unor proceduri specifice însăși stării de urgență, nu poate fi trecut cu vederea.  Două cum s-au comportat autoritățile în ultimii 30 de ani nu pot invoca încredere maximă din simplul motiv că nu avem creat un sistem cu adevărat operativ și eficient în slujba oamenilor. Invocarea forței și ridicarea de statui unor mastodonți din sistemul medical nu rezolvă  nimic, ba se poate transforma într-o legitimare a statului  incompetent și corupt.

Decretarea stării de urgență implică punerea întregii structuri publice în stare de alertă, similară celei de război. În egală măsură,  înzestrarea celor implicați în operațiuni trebuia de multă vreme făcută, în sensul că epidemia încă nu s-a instalat și lipsa unor materiale elementare se resimte cu acuitate. Instituțiile statului au fost obișnuite cu acțiunile formale, multe dintre ele protejându-și nefuncționalitatea conformă printr-un autoritarism securisto-comunist detestabil.

Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne se află în acest moment la cârma operațiunilor printr-o fragilă organizare și operativitate în raport cu acțiunile și pestectiva acestora. Există situații că zeci de mii de persoane au încălcat prevederile stării de urgență, ceea ce reprezintă un indiciu important că măsurile de până acum vor fi înăsprite în continuare, cu încălcarea unor drepturi. Starea de nemulțumire din sistemul, destul de nereglemenat pentru asemenea situații, este mult mai ridicată și pe fondul unor sarcini de serviciu care au fost în amplitudinea lor mai mult formale. Funcționarul public, cu excepții desigur, nu a fost obișnuit decât să facă parte din fotografia statului care a asigurat o imunitate grotescă în ideea imperioasă de-a fi protejate vârfurile politice infracționale.

Faptul că în curând cei din „linia întâi” își vor cere drepturile, care nu vor fi puține și simple, obligă deja legiuitorul la o formulare a  responsabilităților, altfel nimeni nu mai poate oferi nimic nimănui. Cu găurile negre ale sistemului  actual, starea de urgență se apropie de lipsa cadrului legal și evenimente dintre cele mai grave care nu au legătură cu epidemia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Disfunctionalitate?! Serios! La cata prostie, la cata lacomie persistenta, la cat control si coordonare extinsa exista, la cata executie to-do list la secret exista, nu vad disfunctionalitate! Vad doar o practica executorie de executanti dar in forta primita de la cei carora le plac bipezii care stau in genunche si expun tara plus conationalii la orice bataie de joc cu motivatia „ordonanta nr…” sau „asa nu se cere de prin boschetii alcoolici strainezi=minciuni crase”!

  2. Italia iese in strada! Asa nu se mai poate !
    Vreti sa murim toti ?
    Mai bine NU !!!

  3. Disfunctionalitate , sau hababura ! Sunt anuntate mereu , noi restrictii , ca si noi „victorii” ( vin materialele medicale din import ) Rezultatele sunt ,insa, din ce in ce mai triste si mai ingrijoratoare ! Creste rapid numarul deceselor , creste numarul medicilor afectati ! Halal protectie ! Se pare ca suntem , totusi, abia la inceput (spun specialistii ) . Varful , sau varfurile abia urmeaza ! Ce vreau sa spun , de fapt ? Iata : procentul de vindecari este constant , in jur de 10% ; se pare ca ar fi ceva metode de tratament , dar una este 10% cand ai 100 de infectati si alta este 10% cand ai 2000 de infectati ! Procentul de vindecati , nu creste deloc ! In ce directie mergem ? Spre dezastru ? La capatul tunelului nu se vede nicio luminita ! Poate sa apara , doar , un miracol(!) , dar cine mai crede in miracole ? Imi este groaza cand ma gandesc la ziua de maine !

  4. Ce srie mai sus. Economia dupa ce salvam Romania…Aveti bani fonduri de razboi. Dati la fiecare 10 milioane …pensionar…salariat…sef de stat…10 milioane egal la toti…6 luni…si cine mareste pretu la alimente impuscat de armata.

  5. „ridicarea de statui unor mastodonți din sistemul medical”,ce tare :))!Cine sunt „mastodontii” si cine le- ridicat statui,sau e o fraza la plesneală ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.