Dispută: Magazine închise sau nu duminica

Guvernul Poloniei se va întâlni cu reprezentanții industriei de retail pentru a le reaminti de obligativitatea respectării interdicţiei de deschidere a magazinelor duminica în contextul eforturilor unor magazine de a găsi portiţe care să le permită să evite restricţiile, potrivit Notes from Poland.

„Duminica ar trebui petrecută cu familia. Este o zi pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cum­părături în magazine„, a declarat Marlena Malag, ministrul polonez pentru familie şi politică socială. „Despre asta am vrea să discutăm cu retailerii”.

Interdicţia a fost introdusă în Polonia în 2018 de către guvernul condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), punând în practică o iniţiativă lansată de Sindicatul Soli­daritatea şi biserica catolică.

Totuşi, restricţiile conţin o serie de excepţii pe care unele lanţuri de retail încearcă să le exploateze. La începutul anului, guvernul a închis o astfel de portiţă ce permitea magazi­nelor să rămână deschise dacă ofe­reau servicii poştale.

În Ungaria, Zoltan Karsai, preşe­dinte al Sindicatelor Angajaţilor Comerciali, a declarat că problema închiderii magazinelor duminica, o măsură deja introdusă în 2015-2016, merită renegociată în contextul actual al crizei energetice, relatează Daily News Hungary.

Potrivit acestuia, scumpirea acce­lerată a preţurilor electricităţii şi ga­ze­lor ar justifica în acest moment o astfel de măsură. Totuşi, deocam­dată, ţinta companiilor comerciale este de a se închide la amiază în a şaptea zi a săptămânii.

Sindicatul nu vrea ca problema închiderii parţiale a magazinelor în zile­le de duminică să devină una po­litică. Acesta a lansat un chestionar care a fost deja completat de mii de oameni. Angajaţii din domeniul comercial sunt întrebaţi dacă vor să se odihnească duminica.

În cazul în care o astfel de măsu­ră va câştiga susţinere semnificativă, aceasta ar putea intra în scurt timp în atenţia autorităţilor. În acest scena­riu, spune Karsai, noul sistem ar putea fi introdus încă din 1 ianuarie anul viitor.

Măsura de închidere a magazi­nelor duminica a fost iniţiată pentru prima dată în Ungaria în 2014. Astfel, centrele comerciale şi maga­zinele cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi nu aveau voie să des­chidă în zilele de duminică.

Măsura a fost în vigoare timp de un an, între 15 martie 2015 şi 23 aprilie 2016. Ultima întâlnire dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicatelor pe această problemă a avut loc în octombrie 2018, însă negocierile nu au avut niciun rezultat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Da! Duminica este ziua Domnului !
    Este ziua Invierii Domnului nostru Iisus Hristos!
    Trebuie sa respectam si sa cinstim acesta zi prin participarea la slujba din Biserica !
    Doamne ajuta !

  2. O masura crestina, in U.E.? Haida-dé!
    Unde se cred polonezii si ungurii astia…tot n-au priceput ca Marele Colhoz e copiat dupa predecesorul sau, Uniunea Sovietica? In URSS puteai sa sarbatoresti linistit: ziua femeii comuniste, ziua muncii, ziua internationala a gulagurilor vesele, orice, dar mare atentie la Mos Craciun, cum ii spuneai, ca il chema oficial Mos Gerila, sa nu te fi scapat la vreo sueta sau in public!
    Sancta simplictas, unii inca mai cred ca UE e ceva pentru binele lor.

  3. Iote fleosc! Duminica poate fi si zi de cumparaturi prin magazine. Nu-i nicio relaxare mai pladcuta decat sa te duci, sa casti gura si sa-si cumperi ce-ti place sau ce ai planuit in cursul saptamanii, cand vii batut in cap de la serviciu si nu-ti mai arde de nimic.

  4. Păi? Pe când și-n România? Sau cei câțva firfirei pe care-i câștigă cu greu românii slugărimd in multinaționale, n-au dreptul sa facă “purici” in buzunarele propri?…

  5. 2 ore pe zi, inchis sambata, duminica ca sa salvam energie. Cozile afara si doar vanzatorii inauntru la 15C vand ca la ghiseu. Nu uitati sa veniti cu sticle la schimb altfel nu se vinde la risipitori. Si nu uitati in 5 ani vine apocalipsa cu incalzirea globala io zic ca nici nu mai merita sa va faceti planuri pe termen lung cu facultati, cariera, sa constructia unei case! Penteu ce daca o sa murim arsi cu totii?

  6. Reintoarcerea la caverne ! Bine a spus Marx: religia este opiumul maselor. Sa credem, normal, omeneste dar sa mai privim si spre infinitul universului. Ca avem azi la informatii si surse de documentare cat incape. Sa nu sarim calul, suntem totusi in sec. 21…

  7. LIBERTATEA inseamna a lasa la latitudinea fiecaruia cum doreste sa isi conduca afacerea. alta manipulare intru SEGREGARE. LASATI OAMENII IN PACE. Nu va mai transformati voi IN CREDINCIOSI SI BARDA LUI DUMNEZEU! El ne vede pe toti si daca VREA ne judeca. SAU POATE NU. RELIGIA SI BISERICA SUNT CELE CARE L-AU UCIS PE ISUS PRIN „REGULI”. ISUS NU A INSTITUIT DECAT O SINGURA REGULA IN ESENTA: IUBESTE-TE PE TINE SI PE APROAPELE TAU! toate manuscrisele de la marea moarta sunt „pierdute”. bunul simt si „pune-te in pantofii celuilalt” trebuie sa primeze. altfel, cine doreste si poate sa munceasca. cine nu, nu.

  8. De ce nu publicati comentariile care arata clar ce este la fata locului in tarile care au inchis magazinele sambata si duminica? Poate dumitale oricare jurnalistul S.T. doresti sau esti adeptul acestei porcarii dar nu poti si nimeni nu poate cere ca toata lunea sa fie deacord cu dumitale sau cu guvernul oricare ar fi! Eu am expus realitatea si nu barfe sau auzite de la altii, ori materiale citite online! Pana nu vad cu ochii mei realitatea, in anumite cazuri citesc printre randuri din live, nu scriu comentarii!

  9. Exact ca-n Germania, ce-i chiar atât de rău? Ca tot vrem sa-i copiem in toate…

  10. Macar se poate presupune că la iarnă, prin mall-uri, va fi cald.
    Să vezi înghesuială ca să prinzi un loc pe băncuță…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.