Docuart Fest are loc între 27 septembrie și 2 octombrie

Între 27 septembrie și 2 octombrie va avea loc Docuart Fest V, adică peste 40 de proiecții de film și masterclass-uri la Cinemateca ”Eforie” și Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea.

Selecția de film documentar exclusiv românesc se remarcă mai ales prin diversitate. Cele 25 de filme aflate în competiție sunt semnate de studenți, regizori profesioniști și realizatori de televiziune, fiind reunite producții care aduc diverse abordări ale autorilor și, de asemenea, experiențe diferite. Important de menționat este că 20 dintre aceastea sunt în premieră.

Acestora li se adaugă o nouă secțiune necompetițională, “Variațiuni / filme despre oameni și locuri”, spațiul în care sunt grupate imagini reale ale existenței, surprinse întocmai de camera de filmat. Ca mostră a acestei experiențe, Docuart organizează în parteneriat cu A.R.C.E.N. “Bucureștii ce se duc | Povești din cartierul evreiesc”, un tur ghidat despre locurile și oamenii capitalei, în zilele de 24 și 25 septembrie.

Secțiunea de Focus, în 2016, se apleacă asupra documentarelor regizorului Bose Ovidiu Paștina.
Lista filmelor cuprinde co-producții cu țări precum China, Republica Cehă, Marea Britanie, Republica Moldova sau Serbia.

Acestea surprind povești de viață ale zilelor noastre sau întâmplări apuse, cărora timpul nu le poate întoarce spatele. Portrete, istorisiri, culturi, cercetări – documentarele își așteaptă publicul să treacă pragul Cinematecii ”Eforie” și al sălii Horia Bernea de cinema din Muzeul Țăranului, pentru a le cunoaște pe toate. Fiecare film va avea o dublă proiecție în fiecare dintre cinematografe și va fi însoțit de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii.

La Cinemateca ”Eforie”, festivalul debutează de pe 27 septembrie, de la 19:00, cu gala de deschidere în cadrul căreia va fi proiectat filmul “100 de movile” (R. Max T. Ciorbă) înscris în competiție în secțiunea principală, schițând povestea unui elvețian vizitând muzicieni români care încă păstrează folclorul în opera lor. La final, regizorul alături de cei prezenți în film, Alexandru Arcuș și Marius Andrei Alexe (MC Bean, Subcarpați), vor fi răspunde întrebărilor din sală.

Proiecțiile sunt precedate de masterclass-uri ale cineaștilor Cristian Tudor Popescu și Dan Curean, despre manipulare în documentarul contemporan, pe 1 octombrie, de la 11:00, respectiv, perspective de interpretare a realității în filmul documentar, pe 29 septembrie de la aceeași oră, la Cinemateca Eforie.

Între aceste două sesiuni de masterclass va avea loc o dezbatere a unui eveniment îndelung discutat. La aproape un an de la drama Colectiv, Docuart Fest aduce în cadrul dezbaterii “Cum se vede realitatea la televizor” reprezentanți ai celor 5 posturi TV (Digi 24, ProTV, TVR, Antena 3 și Discovery) care au realizat documentare despre cele întâmplate. Cinci unghiuri distincte de abordare vor fi dezbătute chiar de realizatorii acestora, vineri, 30 septembrie, de la 11:00, la Cinematecă.

În programul festivalului este inclus un live performance cu rol de explorare a depresiei. Cinty Ionescu și Sorin Păun (re)interpretează și (re)mixează live povești personale legate de depresie, pornind de la documentarul interactiv “Fața ascunsă”.
Programul complet poate fi consultat pe http://festival.docuart.ro/program/.

București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul ”Accces” și de Centrul Național al Cinematografiei, în urma selecției la concursurile de finanțare. Intrarea este liberă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Dobrescu 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.