Documentul german care propune un soi de MCV economic

Planificata reformare a reglementărilor fiscale din UE ar trebui să solicite guvernelor ţărilor cu un grad ridicat de îndatorare să-şi reducă în fiecare an datoria cu cel puţin 1% din PIB, se arată într-un document al autorităţilor germane consultat de Reuters.

Documentul, pregătit pentru a fi prezentat în următoarele luni în cadrul discuţiilor din blocul comunitar, prevede ca ţările cu grad mediu de îndatorare să-şi reducă în fiecare an datoria cu minim 0,5% din PIB.

UE încă nu a definit ce ţări vor fi clasificate ca având „un grad ridicat de îndatorare”, dar în prezent cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale ca procent din PIB în rândul statelor membre UE se înregistrează în Grecia (178%) şi Italia (147%).

Conform unei propuneri consultate de Reuters, vor fi menţinute limitele existente din UE de 3% din PIB pentru deficitul bugetar şi de 60% din PIB pentru datorie, iar guvernele cu o datorie mai ridicată vor negocia cu CE căi individuale de reducere a datoriei, legate de reforme şi investiţi.

În condiţiile în care nivelul datoriei din multe state membre UE depăşeşte limita de 60% din PIB, ele vor avea la dispoziţie între patru şi şapte ani pentru a reveni pe o traiectorie descendentă, care va fi negociată cu CE pe baza analizelor de sustenabilitate a datoriei.

Un guvern poate negocia mai mult timp pentru reducerea datoriei, dacă promite reforme şi investiţii care stimulează creşterea sau rezilienţa, consolidează finanţele publice sau abordează priorităţile strategice ale UE, cum ar fi tranziţia digitală şi verde sau capacităţile de apărare.

În cazul în care economia se confruntă cu şocuri care sunt dincolo de puterea guvernelor, va exista o clauză specială care va permite o deviere temporară de la acordul convenit pentru reducerea datoriei, deşi va trebui aprobat de alte guverne.

Germania şi alte state membre UE sunt îngrijorate că propunerea de a negocia căi individuale de reducere a datoriei va da prea multă putere politică Comisiei Europene. „Reglementarea ar trebui să stabilească o limită mai scăzută pentru necesarul declin al nivelului datoriei guvernamentale ca procent din PIB. Ca prag, ar trebui un declin de cel puţin 1% din PIB pentru ţările cu un grad ridicat de îndatorare şi cel puţin 0,5% din PIB pentru cele cu un grad mediu de îndatorare”, se arată în documentul autorităţilor de la Berlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

15 Comentarii

  1. Colonia Rumania unde se află cu datoria publică?…fiare vechi cumpărăm!…

  2. Incet, incet , statele membre UE se vor desprinde si vor miscora, pe cit posibil, datoria publica ca un semnal al independentei comune .La nivel militar se va intimpla la fel .Razboiul din Ucraina , dincolo de tragediile datorate in mare parte loviturilor directionate impotriva civililor ,ofera UE posibilitatea desprinderii de tot ceea ce inseamna dependenta .Dependenta de Rusia este deja realitate . Urmneaza refacerea militara pe segmentul de NATO ce contine fortele militare ale natiunilor Europene .SUA se va retrage din Europa pe masura ce zona Pacificului va deveni cu mult mai importanta pentru ea .China va dechide un front de lupta cu Taiwanul acolo unde SUA si aliatii ei din zona vor deveni parte a confruntarii .UE nu va participa , de facto , in disputa viitoare, ea va securiza doar granitele cu Rusia si isi va aduce aproape toate natiunile europene pina la Nipru sau poate chiar dincolo de el .

  3. Bancuri pentru proști,.Economia are reguli stabile, matematice și cu declarații, măsuri politice nu poți face nimic. Ai nevoie de disciplină, competență, seriozitate și muncă..Plus un dezvoltat simț de gospodar…

  4. MCV-ul german e o alta invitatie la austeritate. Asta dupa ce ,,sudul” UE – deja celebri PIGS – a facut datorii monumentale, cu ale sale economii putin competitive, ca sa sustina economia de export a Germaniei. Care trebuia sa-i exploateze pe unii.

    Interesant e ca Germania se teme de cresterea puterii politice a Bruxelles-ului. Ca doar Uniunea Europeana a aparut ca sa serveasca intereselor Germaniei, atat economice cat si politice. Nu pe ale sudului sau estului.

  5. E mare lucru cand altii cu mai mult fosfor in cap se gandesc si la cretinii UE,cum sa-i salveze inainte de faliment, asta e si rostul UE
    SUA,care e cea mai indatorata tara de pe planeta si din Univers:),ea are voie si nu are nici o apasare,ea e Banca Lumii, daca ea da faliment,cad toate economiile lumii,cand ea fabrica dolari fara numar ,inflatia creste peste tot in lume,… si tot asa

  6. In 1994, 160 de tari au cazut de acord (noi unde eram??) sa reduca populatia lumii la 800 de milioane pana in 2030 (agenda 2021). asta in cazul in care pietrele din georgia/sua vi se pareau o „cpmsiratie” sau picturile din aeroportul denver…

    https://www.facebook.com/watch/?v=1313862055713407

    iaca aici discursul Ultimului Presedinte AMERICAN RONALD REAGAN LA onu (despre forte „straine” care provoaca razboaie si moarte, in conditiile in care oamenii, in majoritate, NU vor razboi)…
    **Presedintele Reagan a încercat să avertizeze lumea despre speciile străine – afirmație. Într-un discurs la ONU, președintele Reagan a spus: „Ce-ar fi dacă noi toți din lume am fi amenințați de o putere exterioară, din spațiul cosmic, de pe o altă planetă.
    „Am afla dintr-o dată că nu avem deloc diferențe”.
    În altul, el a spus: „Poate că avem nevoie de o amenințare exterioară, universală, care să ne facă să recunoaștem această legătură comună.
    https://www.c-span.org/video/?c4745885/user-clip-reagan-1987-speech

  7. Bine macar ca Romania nu are nici o datorie pentru ca noi nu mai existam ca natiune

  8. Partidul care a facut datoria sa isi piarda dreptul automat dreptul la guwernare. Sa scrie negru pe alb in MCV ca pleaca la plimbare. Sau la puscarie pentru furt tot guWernarul.

  9. @200 de miliarde alocate productziei de armament in Germania 2023!… Cea fara de gaze NS2? …Suntem Tratatzi proshti? Lumi Orwelliene????

  10. Dulapul va trimite alti sparanghelisti. Are es’perenta Pandemica!

  11. Chiar imi place. Daca isi reduc datoria cu 1% pe an, Grecia in 178 de ani si Italia in 147 de ani chiar vor scapa de datorii.
    Mai greu la noi, unde conducatorii tradatori s-au invatat sa fure pe datorie, ca ei nu se imprumuta ca sa traiesc eu mai bine.

  12. maxor: nu mai intereseaza biserica unica. si nici pe Ronald Reagan nu il interesa. VORBEA DESPRE CU TOTUL ALTCEVA. Probabil nu i-ai inteles discursurile. probabil ca nu ai inteles nimic din link-urile din comentariul meu :)). de aceea am ajuns aici, ca cititi si nu intelegeti. religia fiecaruia este foarte importanta, pentru a implementa CREDINTA SI EDUCATIA. importanta, insa, este CREDINTA. degeaba pupi icoane si poli de popi si iesi si blestemi si balacari la poarta bisericii dupa slujba, da? ceea ce cei mai multi dintre „crestini” fac. maxtor cumva iti urmaream comentariile…iar m-am inselat.

  13. Documentul autoritatilor germane sa fie aruncate la cos !Pt.ca n-are nici-o legitimitate-suntem egali !

    Fiecare tara sa-si ia masurile necesare,in deplina suveranitate si independenta !
    Germania a transformat tarile din fostul lagar in piete de desfacere, ei ea, cinstita a livrat mercedesuri poluante ,singura AMerica i-a cerut despagubiri!
    Nu stie Germania ce e in Romania,lipsita de locuri de munca si forta de munca tocmai pt.ca ea ca hegemon a impus printr-un nivel ridicat sa fuga toti la Angelica ,dezechilibrind celelalte economii, in speta Romania,oprind orice dezvoltare ahtiata dupa materii prime!Asa a falimentat si Grecia ,Italia,SPania gafaie ! Bancile ei germane si ale UE stabilesc nivelul dobinzilor ,si secondata de FMI, trage de pe economiile ce o alimenteaza.Angelica vroia austeritate,acum Scholz care epe nicaieri vrea mcv economic, pt.ca asa ii cer bancile.Deci nu ajutor,nu colaborare, stringem „neindatorarea „ca asa vrea Bruxellul !
    Stie cineva ceva de finantele Bruxellului ?Cum se lafaie cu birocratia lui artistica?Asadar mai intretinem si un Imperiu otoman care era nimic pe linga Imperiul Nemtesc de azi.

  14. Samaritene, Samaritene, kă-ka-t-ea-i în izmene/mare-i sacul cu prostii/nu ne spune de-unde vii/oricum o făcură-i lată/mai bini du-te peste Baltă/ c-acolo te trage ața/ acolo ți-e cotineața. Ori câtă bunăvoință ar avea omul tot n-ar avea ce comenta la tine. Hai, că ai viza asigurată!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.