Domeniul în care România bate Franța

Țara lui Dracula vampiriază piața europeană a porumbului sau, cel puțin, o domină, susțin jurnaliștii de la Le Monde, referindu-se la faptul că în acest an România recoltează între 14,5 și 15 milioane de tone de porumb, comparativ cu 11,8 milioane de tone obținute de Franța. Asta înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, potrivit unei estimări a Asociaţiei generale a producătorilor de porumb (AGPM), citată de cotidianul Le Monde. „Agricultorii francezi nu au reuşit să evite puterea românească. Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului sau, cel puţin, o domină…Nu este chiar o surpriză. Gurmanzii ştiu că, dacă polenta (terci din făina de porumb) este apanajul regiunii munţilor Apenini, acest fel de mâncare gustoasă poartă numele de mămăligă în Carpaţi. Dar investitorii din România nu se gândesc doar la apetitul compatrioţilor lor. Profitul mare din cerealele galbene este rezultat din export”, scrie Le Monde.

Producţia de porumb a Franţei a fost afectată de inundaţiile din primăvară care au întârziat plantarea. Apoi căldura din vară a uscat terenurile. În ciuda acestor condiţii climatice haotice, sectorul agricol francez a reuşit să limiteze daunele printr-un randament la hectar de 93 de chintale de porumb. Chiar dacă este vorba de o scădere faţă de cele 103 chintale obţinute în 2017, trebuie menţionat că anul trecut a fost vorba de o producţie istorică. Cu toate acestea, industria franceză de porumb este destul de optimistă, susțin cei de la Le Monde.

Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că România va fi şi anul acesta pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb. „Ministerul Agriculturii confirmă ceea ce scrie publicaţie franceză. România va fi şi anul acesta pe primul loc la cultura porumbului, însă datele finale le vom furniza la încheierea recoltatului, întrucât până la această dată din suprafaţa însămânţată s-a recoltat 87%. Urmează să finalizăm recoltatul porumbului în următoarele săptămâni”, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4584 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Franta a avut 60-70 de zile (in primavara) de ploi si furtuni zilnice pe tot teritoriul,ma mir ca au mai obtinut vreo recolta de ceva!

    • Așa este trebuia să se pronunțe ministerul justiției …scuza și tu că e ministru agriculturii

  2. …. si cu toate asta, Romania importa jumatatea de carne de porc pentru consumul intern! Cine e de vina? Raspuns: supermarketurile cu capital strain, care ocolesc produsele romanesti! nici celebra lege privind jumatate din legume si fructe sa fie romanesti, in sezon, nu este respectata! Merele si perele romanesti se strica in pomi sau la producatori, caci supermarketurile, care detin 75%% din comertul romanesc, nu le cumpara! Uite asa ne-am stricat productia in toate domeniile!

  3. Fratilor, pe buna dreptate francezii astia sunt speriati de potentialul de productie al pamantului romanesc si au facut tot ce au putut sa ne saboteze pe fata! Avem cele mai mici subventii pentru agricultura din UE si totusi producem! Cernoziomul ciocolatiu din Campia Romana, cernoziomul din Campia de vest, brun roscatul de padure din Moldova, pamanturi fertile care ne tin pe toti in tara asta unde nimeni nu a murit de foame! Domnii francezi ne vor sabota in continuare deoarece reprezentam o concurenta demna de luat in calcul. Este pacat ca se intampla asta, cu toata simpatia pe care o purtam noi romanii pentru Franta. Dar bunul Dumnezeu este sus si vede si ii va rasplati pe toti dupa inima lor. Amin!

  4. Mai interesant ar fi cat valoreaza aproximativ porumbul recoltat, cata subventie au primit, ce impozit platesc. Si pe cealalta parte, cat produc firmele romanesti si cat cele straine, si cum se lupta impotriva evaziunii fiscale foarte ridicate din acest domeniu. Ca prea putin conteaza cate milioane de tone se recolteaza daca sunt vandute la negru sau duse prin alte parti fara a se plati nimic in tara, ca se stie ca multe barje cu porumb sunt incarcate si duse direct la incarcare in porturi, pe alea cum sunt calculate incarcatura de porumb? De fiscalizarea in acest domeniu nu se preocupa nimeni, spre exemplu cum afli cat a recoltat o ferma, unde sunt produsele si daca taxele platite sunt la valoarea reala si nu este vanduta la negru?

  5. Ma bucur de productia asta de porumb , da’ ma intreb de ce-om fi asa de prosti si batuti in cap ! Pai, ce facem cu porumbul ? Fuga cu el la export si in loc importam , carne si preparate din carne , de toate felurile, obtinute pe baza porumbului romanesc ! Nu era mai bine sa exportam noi carne si preparate si nu porumb ? Pai, nu ! Nu , ca pe noi ne bantuie gripa aviara , pesta porcina , boala limbii albastre , etc , etc, iar pe altii , nu. Fie ca specialistii nostrii in zootehnie sunt zero barat , fie ca pur si simplu nu avem specialisti ! „Vai de el roman saracul , Inapoi tot da ca racul ! ” N.B. Spunea , cineva mai sus de subventii mici in zootehnie ( parca numai in zootehnie ?). Are dreptate ! Guvernul ar trebui sa-i ajute tehnic , cu bani si informatic, pe cei care vor sa faca ceva in domeniu , macar pentru inceput sa iasa la export , iar noi sa nu mai mancam , carne fada , cu gust de papura , sau fara gust ! Avem porumb , atunci de ce ne autopedepsim ?

  6. ..incercam o gluma da mi am dat seama ca nu i loc de gluma.ca si lemnul si porumbul face buzunarul plin in alte parti..si mai este ceva ; cate milioane de tone s au produs in fermele care s in proprietatea nstrainilor si ne ocolesc bujetu???ce mai tura vura ne întoarcem da unde am plecat ; suntem batutiu in cap ..ca Hitler ne propusese ba faceti ba agricultura ..si merjeti in acest sentz..eii sunt sigur ca nici o schimbare bnu se va produshe ca urmare a comentariuilor noastre..vine Julien , pruna, si alti specialisti da rasa murdara si ne îmbrobodesc..

  7. la majoritatea comentatorilor plouă, ori e soare ori e umbră tot plouă. de parcă ar fi mai bine să nu facem nimic. bine că nu s-a scris că „de vină e Dragnea”

    • Oricum, voi sunteti prea multi. Si prea obraznici. Si, de fapt, sunteti ziggani maghiarizati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.