Cine mai sare în apărarea lui Augustin Lazăr

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, „să abandoneze imediat” procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Cele două asociații ale magistraților spun că procedura a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi că „pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român”.

Poziția celor două asociații, integral:

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, asociație profesională a judecătorilor, și Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, asociație profesională a procurorilor, solicită ferm Ministrului Justiției, dl. Tudorel Toader, să abandoneze imediat procedura de revocare a Procurorului General al României, dl. Augustin Lazăr.

O astfel de procedură, care ocolește practic garantul independenței justiției, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, și care nesocotește dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană și pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei și însăși existența democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ și descurajant transmis unei părți importante a corpului magistraților.

În contextul modificării pachetului de legi privind funcționarea sistemului judiciar din România, Comisia de la Veneția a subliniat, în cuprinsul Avizului nr. 924/2018, „necesitatea asigurării autonomiei parchetelor din perspectiva modalității de numire și revocare din funcție a procurorilor șefi, astfel încât să se asigure protecția magistraților față de imixtiuni politice”. Se constată, pe de o parte, o creștere a implicării factorului politic în activitatea Ministerului Public, iar pe de altă parte, necesitatea unor „garanții corespunzătoare în ceea ce privește transparența, independența și sistemul de control și echilibru al puterilor în stat”. Astfel, în același sens, Comisia a statuat că  ”o măsură principală pentru a întări independența parchetelor și a procurorilor ar consta în revizuirea, în contextul unei viitoare revizuiri a Constituției României, prevederilor articolul 132 (1) al Constituției României. La nivel legislativ s-ar putea avea în vedere, în privința chestiunii revocării, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu.”
Precizăm că această viziune privind creșterea independenței Ministerului Public și, concomitent, excluderea vreunei ingerințe a factorului politic în activitatea parchetelor este constantă în opiniile Comisiei de la Veneția, în special raportat la situația României.
Desfășurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz are caracter consultativ, și fără a oferi un drept la apărare procurorului supus revocării nu ține seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang înalt fiind trecuți practic sub controlul exhaustiv și nelimitat al Ministrului Justiției, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii în gestionarea carierei acestor magistrați. Cât timp un procuror șef poate fi revocat la aprecierea discreționară a unui om politic, fie el și ministru al justiției, nu mai poate fi vorba de vreo independență, fiind creată o influență politică excesivă.
În consecință, privită în acest context, revocarea din funcție a procurorilor de rang înalt ignoră standardele europene și numeroase principii internaționale. Ne referim, punctual, la Principiile Națiunilor Unite privind rolul procurorului[1], adoptate la Havana în 1990, Recomandarea Consiliului Europei (2000)19 privind rolul procurorului în sistemul de justiție penală[2], Standardele de responsabilitate profesională și declarația privind obligațiile și drepturile procurorilor[3], adoptate de Asociația Internațională a procurorilor la 23 aprilie 1999, Raportul Comisiei de la Veneția privind standardele europene în ceea ce privește independența sistemului judiciar (CDL_AD(2010)040)[4] adoptat la data de 17-18 decembrie 2010, Avizul nr. 9 (2014) al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (Carta de la Roma)[5] Referitor la libertatea de exprimare a magistraților, în Avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de modificare a legilor justiției, pe lângă propunerea de abandonare a art.9 alin. (3) din Legea nr.303/2004 (care statuează obligarea judecătorilor și procurorilor ca, ”în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă și executivă”), Comisia de la Veneția arată că magistrații „sunt îndreptățiți să își exprime opiniile asupra modului de funcționare a sistemului judiciar, chiar dacă aceste opinii ar avea și implicații politice, dat fiind că funcționarea sistemului judiciar este un subiect de interes public”.
În aceeași notă, în cauza Baka c. Ungariei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că opiniile exprimate de judecători în legătură cu buna funcționare a justiției, chestiune de interes public, sunt protejate convențional, ”chiar dacă au implicații politice, judecătorii neputând fi împiedicați să se implice în dezbaterea pe aceste subiecte”. „Teama de sancțiuni poate avea un efect descurajator pentru judecători în a-și exprima punctele de vedere cu privire la alte instituții publice sau politici publice. Acest efect descurajator se manifestă în detrimentul societății în ansamblul său”, menționau judecătorii CEDO în motivarea hotărârii citate.
Având în vedere toate aspectele de mai sus, cât timp nu s-a realizat modificarea Legii nr. 303/2004, astfel încât avizul CSM să capete caracter obligatoriu, așa cum a solicitat Comisia de la Veneția, este necesar ca orice procedură de revocare a procurorilor de rang înalt să fie evitată sau, după caz, abandonată.

Asociația Forumul Judecătorilor din România
judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte
judecător Anca Codreanu, Tribunalul Brașov, co-președinte

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor
procuror Antonia Diaconu, co-președinte
procuror Adrian Cosmin Iordache, co-președinte

FOTO stiri.tvr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Forumul celor mai bine platiti bugetari nu este o organizatie, este o coada de topor cu mustacioara ridicola numita Danilet. Bazaconiile transmise sunt rahaturile binecunoscute prin care de ani buni Danilet isi indeplineste misiunea primita.

  2. Multe asociații “profesioniste” mai au judecătorii și procurorii; mute de obicei de peste zece ani de când justiția din România este brațul înarmat al celor ce fac jocurile în politica și alegerile din România, dar galăgios de vocală când un om al Serviciilor riscă să fie mișcat. Și tot scandalul este vanitate și comoditate fiincă știm că spre a satisface condițiile cerute de lege, la dl. Lazăr s-a ignorat unele condiții, trebuia să fii om al binomului deci oricine va veni va fi atestat și pregătit de Sistem. Mă mir că domnul profesor Toader nu vede că în justiție este un Berenger, toți din jurul dânsului ,inclusiv năucul domnul Iordache, sunt deja de mult RINOCERI!

  3. Adica,sa inteleg ca deasupra tov.dom.procuror nu se mai afla nimeni,decat eventual cel de sus care sa-l mangaie pe crestet daca virgula calca-n strachini,independent de orice si de oricine…Atunci de ce mama dreakului,au pus-o pe liber(vorba vine)pe Luluta,Portocala si alte citrice,fata de care a tacut ca godacu-n papusoi,el n-are nici o raspundere ?Dar protocoalele(sau portocalele),dar nupurile ratacite in dosarul de cadre,dar,dar…etc.,etc….Si auzi ca se mai tem si de sanctiuni,vezi doamne au pus oile sa pazeasca lupii…Sa te strambi de ras…

    • Stramba-te de ras: Romania condusa de un condamnat penal e amuzanta rau.

  4. In majoritatea tarilor europene, procurorul general si restul sefilor de parchete sunt la dispozitia Ministrului Justitiei… acum 2 ani MJ din Germania a demis Procurorul General, pe motiv ca sustinea continuarea cercetarilor intr-un dosar ce privea jurnalisti care au avut acces la niste documente secrete. Cum se face, la tarile astea „etalon” nimeni nu comenteaza nimic… iar la noi, unde PG a dovedit in repetate randuri ca e incompetent, ca nu stie ca legea bate regulamentul, declaratii cu iz politic si ca procurorii nu ar fii independenti, fara sa prezinte macar un exemplu de presiune asupra lor din partea politicului, imediat se „urmareste cu atentie”. Hai sictir, urmariti cu atentie ce se intampla la voi in tara.

  5. Sunt dispus sa iau in seama ce zic astia o mie de tovarăși numai dupa ce isi precizează pozitia fata de magaria înscenata lui Tiberiu Nitu ca sa i se faca pârtie lu’ iubirea lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.