Domnia prin lege

De câțiva ani sunt raportor pentru România în cadrul unui studiu anual efectuat de World Justice Project (WJP). Rapoartele parvenite din 140 de țări ale lumii măsoară indicele de domnie a legii (rule of law) și prezintă tendițele globale sau regionale în acest domeniu. Oricine poate consulta acest WJP Rule of Law Index 2021, pe pagina de internet a organizației – vezi linkul din primul comentariu.
În anul 2021, România a înregistrat un regres al domniei legii și un declin democratic, la nivel european fiind pe locul 25 din 27 (în urma noastră sunt Ungaria și Bulgaria). La nivel global încă ocupăm un loc decent (41 din 140, față de 37 din 140 în 2020, dar cu mult înaintea Ungariei, a Turciei și a Ucrainei).
Nu e de mirare ce s-a întâmplat: sub domnia comandantului acțiunii și a suporterilor săi de la președinție, din guvern, din corpul medical și din lumea academică, România a fost o țară a fărădelegii (reamintesc că starea de alertă a fost menținută doi ani în baza unui număr de 23 de hotărâri de guvern anulate în justiție) și a batjocoririi drepturilor omului și a libertăților sale fundamentale.
Practic, în România, în ultimii doi ani, nu a fost vorba de domnia legii (rule of law), ci de domnia prin lege (rule by law), care este atributul unei autocrații, suținută cu biciul legii și ciomagul sancțiunii.
De-a dreptul șocantă, însă, este constatarea din WJP Rule of Law Index 2021, din care rezultă că domnia legii a intrat în declin, în ultimii 5 ani, în 61% dintre țările analizate.
De asemenea, 4,4 miliarde de oameni trăiesc în țări unde domnia legii a slăbit în ultimul an.
În acest categorii intră țări care, cândva, erau modele de democrație și domnie a legii: Australia, Noua Zeelandă, Canada, Franța, Germania, Italia și, desigur, SUA (unde se fură alegeri…).
Iată, deci, efectul principal la plandemiei: tigrul din sufragerie pe care lumea „civilizată” refuză să îl observe.
Automat veți întreba unde se situează Rusia și China în acest clasament. Inutil, pentru că aceste țări dețin, cam dintotdeauna, lanterna roșie în clasament. Aceste țări sunt the devils you know, deci nu aveau cum să producă surpriza. Dar în aceeași situație, de lanternă roșie, se află și Ucraina. Iar SUA devin pe zi ce trece un antimodel de democrație.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Utopia la … superlativ. ‘ Legea este o barieră peste care dulăii sar, cățeii trec pe dedesubt iar boii se opresc ‘.

  2. „Domnia prin lege”, ca să citez exact, este ultimul tip de domnie dintre toate cele pe care înțelepții lumii le-au descoperit şi aplicat vreodată. O altfel de domnie decât cu biciul, sabia sau bâta. Domnia prin lege este puterea celor mulți asupra celor puțini, a majorității, asupra minorității, precum ne învață specialiştii în materie şi, care, odată stabilită „conform regulii de bază,” dobândeşte caracter general, universal- valabil, conform tuturor legilor fizicii, caracter pe care dealtfel l-a avut dintotdeauna, doar că, savanții de renume, specialişti într-ale fizicii, ocupați cu ecuații exponențiale, cosoni, electroni, coante, fante şi altele asemenea, nu au băgat de seamă că şi la sat se aplică, asta e, ca la stat, şi-ntre sate, ca-ntre state. Succes, viață lungă şi zăpadă la cacadâri!

  3. Cu tot respectul, cred că domnul Piperea ar trebui să (ne) explice ce înțelege domnia sa prin Lege. E vorba, cumva, de hotărârile staborurilor din fiecare feudă de pe teritoriul coloniei? Sau de ordinele venite de la Stăpânul coloniei?
    Căci, oficial, de ieri cam astea ar putea fi „Lege” în (încă) România.

  4. ‘Caragiale forever’ : ‘ membru în mai multe comitete și comiții ‘ !

  5. Statele democratice au la baza functionarii lor un set de legi. O democratie consolidata (si putem lua ca exemplu Anglia sau Marea Britanie ca exemplu) functioneaza in baza acelorasi legi, pe care nu le modifica decat cu titlu de exceptie, de sute de ani. Legele reprezinta regulile care trebuiesc respectate de catre cetateni si autoritati si care creaza mediul civilizat in care cele doua entitati-statul si cetatenii pot exista si se pot desfasura fara a-si leza reciproc drepturile, respecandu-si in acelasi timp indatoririle, totul avand ca nobil scop nivelul superior de viata al oamenilor . In Ro setul acela de legi este un hatis sinistru prin care un stat cu tendinte mafiote isi agreseaza propriii cetateni. „legile” sunt modificate constant in defavoarea cetateanului roman si scopul existentei acestor legi nu este grija fata de cetatean ci metodele prin care acesta poate fi umilit, jefuit si stresat de catre cel ce ar trebui sa fie in slujba binelui cetatenilr-statul insusi. Locul pe care se afla Ro, este superonorabil, raportat la realitatea in care traiesc romanii in ceea ce ar trebui sa se numeasca patria lor, casa lor si a copiilor lor.

  6. S-a demascat,e coleg cu Emil Constantinescu care e in Board of Drectors WJP si l-a propus pe Piperea raportor,mai castiga si Ghita Presedinte-Piperea un banut :)) Cine-l sustinea pe Constantinescu,la vremea cand au vrut sa-irada institutul inutil?PSD !!!! Mare e gradina lui Dumnezeu
    „Tradare sa fie,dar cel puţin s-o ştim şi noi!”cum spunea nemuritorul Branzovenescu!

  7. Legea este o foarte importantă parte a contractului social, derivat al moralei și ,implicit, culturii.Cum la cultura cu „c” mic stăm cam prost, internalizând valori orientale, precum mangla, șmecheria și corupția iar la capitolul/morală/ suntem, mai degrabă, superstițioși, legea cea stufoasă până la nonsens devine paralelă cu rolul clamat.Accesul la justiție este inegal și relativ la sumele dixponibile iar principiile ei, ca egalitatea, devin extrem de relative.Rezultatele sunt submediocre, raportat la costuri iar baroul, o procopseală.Vorbim mult și facem inversul a ceea ce spunem.Contractul social este șubrezit substanțial de strâmbătatea și puținătatea practicii judiciare și de ligile cu dedicație promovate de un corp legislativ aflat la marginea delincvenței.Din țară, rămâne, ușurel, toponimul.Chixul UE este cea mai de seamă speranță a politicului și asta spune multe.

  8. Mie mi-ar fi rusine sa fiu antiglobalista ,sa arunc articol dupa articol antiglobalist prin presa si aparitii tv si sa semnez condicuta intr-o oficina globalista ca WJP cu sediul in 1025 Vermont Ave, NW #1200 Washington, D.C. 20005

  9. ” Spuneti-mi ce-i dreptatea.-Cei tari se ingradira
    Cu-averea și mărirea în cercul lor de legi
    Prin bunuri ce furara…” La lozincile mincinoase despre: domnia legii, stat de drept etc . Mihai Eminescu a dat răspunsul adecvat de acum 150 de ani

  10. Da, da. Din pacate si in Romania justitia a devenit POLITIZATA, judecatorii si procurorii aplicand rule by law in beneficiul progresismului globalist si nu rule of low in beneficiul cetateanului roman. Pe de alta parte(de fapt aceiasi) nu putem avea incredere in judecatori pana cand nu vor fi anchetate toate spagile de la RETROCEDARI !

  11. După unii sînt trei legi ce sînt naturale:
    1. Să nu vătămezi
    2. Să nu furi avutul cuiva.
    3. Să nu lipsești pe cineva de libertate.
    Restul sînt regului la care aderi de bunăvoie și-n cunoștință de cauză și de care te poți lepăda. Vrei „gratuități”? Te asociezi cu alții ce vor același lucru, hotărîți cît să fie abonamentul (taxa, impozitul, accizele samd) și stabiliți care vor fi acele „gratuități” și cum se folosesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.