Fostul președinte Emil Constantinescu a reacționat ferm

Domnul profesor Emil Constantinescu

În 2012, o echipă americană a aterizat la București. Unul dintre oficiali era Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton. Era să fie una dintre zilele importante din istoria contemporană a României, mai ales că rezultatele Referendumului îl trimiteau acasă, sau îl lăsau în garaj, pe Traian Băsescu.

După ce marinarul ajuns președinte a comis abuzuri și gafe, prostii și golănii, compromiteri și ridiculizări de instituții și funcții, milioane de cetățeni români au votat demiterea sa. Pentru a-l salva pe Băsescu, americanii l-au trimis la București pe Philip Gordon, omul lor de operațiuni politice murdare. Cu acel prilej, Philip Gordon s-a întîlnit cu tot felul de politicieni și șefi de instituții care îl susțineau pe Traian Băsescu, și cu nimeni dintre cei care votaseră împotriva aiuritorului președinte.

Din cîte am aflat, Emil Constantinescu l-a sunat pe ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, și i-a cerut o întîlnire la reședință. În caz contrar, o va suna pe Hillary Clinton. Fostul președinte Emil Constantinescu a fost vizitat de unul dintre oficialii americani și de Douane Butcher. Demersul oficialilor americani l-a înfuriat peste măsură pe Emil Constantinescu. Fostul președinte a reacționat ferm și a invocat cîteva dintre acțiunile și colaborările dintre el și Bill Clinton, dintre România și SUA, de la Parteneriatul strategic la pregătirea aderării la Uniunea Europeană și NATO. În fapt, președintele Emil Constantinescu a fost cel care l-a adus pe Bill Clinton la București și a deschis cu adevărat politica României spre Uniunea Europeană și SUA.

Cînd americanii s-au dus la Emil Constantinescu acasă, au început să-i vorbească despre neregulile din Referendum și, ca orice american amețit de lungimea zborului peste Ocean, s-au scăpat și au pomenit de cele două milioane de voturi fraudate la Referendum. Numărătoarea abia se terminase, americanii abia aterizaseră și ei știau deja de cele două milioane de voturi fraudate, deși pînă atunci nimeni nu pomenise de o asemenea cifră, neregulile Referendumului fiind cu adevărat nesemnificative.

Fostul președinte al României a reacționat și a contestat cifra, mai ales că nici o instituție nu o invocase, numărul neregulilor consemnate și raportate fiind absolut ridicol (și din care fusese ales, mai mult pentru exemplu, cazul lui Liviu Dragnea). Atunci, fostul președinte l-a întrebat pe Duane Butcher de unde deține această cifră. Americanul i-a răspuns că o are de la SRI, iar Emil Constantinescu i-a replicat:

– De cînd se ocupă SRI de monitorizarea alegerilor și furnizează informații despre ele?

Emil Constantinescu a înțeles atunci că se pregătea trîntirea rezultatului Referendumului.

În timp ce Victor Ponta se ducea la Bruxelles să ia notițe de la Manuel Durao Barosso pentru viitoarea colaborare cu Traian Băsescu, iar Crin Antonescu dormea în Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu a scris o celebră scrisoare către președintele Comisiei Europene (un adevărat document istoric ) și s-a ridicat în apărarea rezultatului unui vot democratic, a adevărului, contestînd cifra și anunțînd cîțiva politicieni și jurnaliști în legătură cu sforăria politică în derulare.

Eu am fost între primii care au aflat despre cifra aiuritoare de voturi false, inventată ca argument pentru salvarea marinarului de la rușinoasa debarcare. De ce două milioane? Pentru că cifra de două milioane de voturi, vezi Doamne fraudate, aducea numărul voturilor de la Referendum sub numărul celor cu care Traian Băsescu cîștigase alegerile din decembrie 2004.

Așadar, două milioane fraudate făceau parte din argumentul american de trîntire a rezultatului Referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

În mandatul său, Emil Constantinescu a avut parte de multe asemenea momente. România era cu finanțele la pământ și se afla la un pas de încetare de plăți. A trecut țara peste cel mai cumplit moment financiar din anii postdecembriști. A decis blocarea trecerii avioanelor rusești prin spațiul aerian al României. A condus de la distanță operațiunea de blocare a minerilor în marșul lor spre București. A pledat pentru și a promulgat Legea accesului la dosarele fostei securități.

Și multe altele, înfruntînd toate ostilitățile posibile ale unei lumi marcate de comunism și de suspiciune.

Profesorul Emil Constantinescu a și fost tocat de toată presa pesedistă sau sub acoperire a acelei vremi. Cu toate acestea, a rămas calm, cu aceeași figură încruntată, de geolog care încearcă să citească în inima unei pietre.

Peste ani, toate sau cele mai multe dintre acuzațiile, bîrfele și înjurăturile la adresa lui s-au scuturat ori s-au golit de sens, profesorul rămînînd în lumea politică și universitară internațională o figură respectabilă și căutată. Conduce organizații și fundații, organizează congrese și dezbateri și acoperă o arie geografică și problematică pe care n-o poate concura nici un alt compatriot.

Emil Constantinescu a fost un adevărat bărbat de stat la venirea minerilor. Și în 1990, și la ultima incursiune din ianuarie 1999. Pînă la limitele clare ale legii, a fost chiar și un negociator, un om rece, dar de mare bun simț, un patriot și un veritabil om politic.

Zilele acestea nebune m-au trimis cu gîndul la anii tensionați din mandatul său. Și pentru prima dată, am avut sentimentul că ne lipsește, deși este printre noi, domnul profesor Emil Constantinescu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

33 de Comentarii

  1. Daca Emil Constantinescu este cel care a „deschis politica Romaniei” catre statele unite si tocmai prin prin Philip Gordon, atunci e limpede care au fost inceputurile marii tradari de tara.NU SUNT DE ACORD CU CE SCRIETI IN ARTICOLUL ATIT DE ELOGIOS (CONSTANINESCU AR TREBUI SA VA MULTUMEASCA URGENT).Constantinescu avind o relatie cu Gordon, n-aveau cum sa nu se intilneasca in acele zile decisive pentru istoria Romaniei prin impunerea lui basescu, ca presedinte.Gordon avea nevoie de informatii si „consilieri” ca de aer, asta fiind atuul meu.Constantinescu a fost „invins” de servicii in competitia tradatorilor de tara dar asta nu inseamna ca a ramas pe ultimul loc.

    • Nu comentez fiindca vreau sa imi pastrez buna apreciere asupra stiintei si intuitiei marelui jurnalist Cornel Nistorescu.Profit insa de prilej pentru a-i spune ca prima macheta a ziarului Cotidianul on line a fost cea mai buna. Incercarile ulterioare nu fac decat sa sporeasca dezordinea prezentarii subiectelor si sa indeparteze cititorii.

    • E unul, „Stanciu”, ofuscat ca nu ne inregimentam parerii Maestrului referitoare la Omul lui Ilici-KGB, inscaunat de
      Astalos in 1996, dupa ce l-a legendat prin marele bluf kgb-ist, „Balconul Universitatii”!!! I-a tinut scaunul cald lui Ilici si a tradat a doua oara iesind din competitia prezidentiala in vara 2000, mult prea tarziu pentru Conventie sa
      mai pregateasca alt candidat,aruncandu-l in arena pe colonelul de Securitate Isar-escu! Ilici-Constantinescu, Basescu-
      Iohanis, aceeasi schema securista, ca de altfel si tradarile Constantinescu si Ponta, in 2000, respectiv 2015. Culmea
      e ca primul nefiind asa de harsit in cele conspirative, a recunoscut ca e victima Securitatii!?

  2. „Constantinescu i-a transmis că ar dori să-l întărească”
    Ei, l-a intarit?

  3. Nu ati inteles nimic,mai cititi o data,simplu!Dl.Constantonescu nu avea nicio legatura cu Gordon,dar avea cu Clinton si a vrut ca Gordon sa ascult si un anti-basist!Dar si-a dat seama ca referendumulvdeja era anulat cu ajutorul “licuriciului” si nu se mai putea face nimic!Asa a fost!

  4. dl profesor Emil Constantinescu v a spus un adevar pa care voi capete patrate nu l ati acceptat ca steti dastepti nevoie mare…. m a invins systemul..in rest barfa jutnalistica ..am ascultat muilte acuze la adresa profesorului..de fapt prin eliminarea ljui ..a murit asporiratia romaneasca catre dereptate…in rest haloimis…

  5. …păi n-o „avem” pe firica lui pandele ?!…ce ne mai „trebuie” ?

  6. Mă tem că domnul Nistorescu are dreptate şi profesorul Constantinescu a fost învins de un sistem corupt şi trădător! Şi când te gândeşti cu manipulează Unchiul Sam pe proprii aliați te cuprinde furia… Dar Băsescu? El care părea un adevărat patriot relaxat si plin de umor? Cum naiba a făcut să îngenuncheze sistemul, că aşa a zis!- dacă azi toată suflarea vorbeşte de Statul paralel si de Binomul malefic? Care Sistem a fost învins de căpitanul Nemo al politicii din adâncuri?

  7. Daca era asa mare batbat iesea in public si spunea dezprw aceste manevre. Despre santaj si toate cele. A ales din nou sa taca.

  8. Inca un bun exemplu ca Romania e condusa de servicii si interese straine,iar democratia cu alegeri libere si vointa populara e pentru naivi.Cat despre elogiile la adresa profesorului Constantinescu,banuiesc ca le-ati facut din pura politete,fara a uita ca domnia sa a venit la putere pe un urias val de simpatie si a terminat lamentabil din toate punctele de vedere !

  9. Cinste si dumneavoastra, domnule Nistorescu, pentru acest elogiu.

  10. PSD A PRIMIT UN URIAS CADOU ( daca o fi fost cadou ) DE LA Emilica , prin retragerea sa din cursa pt. Cotroceni , care a lasat complet descoperita Conventia Democrata ! PSD I-a multumit de multe ori , ultima oara cu sinecura neobrazata , Academia Levantului !

    • Stimate Domn,
      Comentariile dumneavoastra sunt pripite, pornesc din zvonuri, barfe si informatii neverificate. Ma voi referi doar la „Academia Levant”. Nu se numeste asa, ci Instituitul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului (ISACCL). Si nu este o sinecura pentru Emil Constantinescu. Legea de infiintare, publicata in Monitorul Oficial in mai 2017, dar si pe site-ul ISACCL, precizeaza foarte clar ca membrii Consiliului Stiintific si Emil Constantinescu, presedintele Consiliului Stiintific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, nu sunt retribuiti. Vorbim despre sinecura sau manipulare? Ar fi cazul sa va puneti aceasta intrbare.

    • te rog nu uita : dezinetrarea PNTcd , cea ,ao om[[rotanmta realozare a lu Milica.

  11. se cheama ca nu poti face bine unui popor ticalos de necivilizat, cu forta…

    • Esti tu civilizata, starpitura nazi! Tu vrei” civilizatie” modelul tau! Ei bine nu se poate!

  12. … nu ndle bashescu i cinic si are intradevar humor ..ne fat; el a invins systemul din care face parte cu toate succesurili…

  13. Dl.Emil Constantinescu l-a avut bun sfatuitor pe Mugur Ciuvica-cel care acum il apara inversunat pe Dragnea in fiecare seara la Antena 3 si l-a pus prim ministru pe Victor Ciorbea- un dezastru-nu pot sa il admir pe Dl.Emil Constantinescu.Poate cei doi au fost intotdeauna oportunisti dar in ansablu guvernarea E.Constatinescu a fost un dezastru si o dezamagire pentru toti romanii care l-au votat.

  14. ce scrii matale nistorescule, seamana cu laudele scrise pe vremuri de 7 ianuarie si 26 ianuarie, mai ales…l-a adus constantinescu pe Clinton la Bucuresti, cum l-am adus eu…Clinton a venit la Bucuresti, sa ne mangaie pe crestet, dupa amanarea invitarii in NATO..presa din Romania, exaltata ca de obicei, ne dadea sigur intrati in NATO, iar liderul regional, ala invins de servicii, era plouat rau…p.s. ati discutat cu unul din cei 15000 de specialisti ai liderului, to’arasul ciuvica de la a3 ??? ar fi bine de stiu si parerea sa…

  15. Ca de obicei, cand cineva aminteste despre politica prooccidentala si democratica a lui Emil Constantinescu, sar in sus securistii de serviciu, care uita intentionat ca daca Emil Constantinescu nu ar fi condus tara in 1996-2000, acum Romania nu ar fi nici in UE si nici in NATO, ci doar o anexa la bratul lung al Rusiei. De asemenea, ii reproseaza ca a decis sa nu mai candideze inca un mandat, uitand ca a facut acest gest tocmai pentru a demonstra ca nu tine cu dintii de scaun (asa cum strigau atunci detractorii)si ca poate exista chiar si in politica cineva care nu isi urmareste propriile interese. Si nu serviciile l-au invins, asa cum cei spalati pe creier striga in gura mare la nesfarsit. Fostii securisti, pe care i-a dat afara din sistem, au plecat in presa, l-au atacat prin toate mijloacele media, incepand cu antena 1 si terminand cu Vadim.

  16. Se putea să fie un român lăudat şi să nu sară în sus, contrariaţi, conaţionalii „de bine”? Noi, ca popor, chiar nu suntem capabili să fim oneşti, raţionali, echilibraţi, adică să criticăm atunci când e cazul şi să apreciem când avem pe cine, fără ranchiună, frustrări, manipulări? Se pare că nu… de-aia ţara asta e aşa cum e, fiindcă nu ştim să ne apreciem valorile, ci doar să ne bârfim şi să ne jignim între noi.

  17. Sub mandatul sau din umbra a dirijat tara si politica tot oamenii lui ilescu (e celebra zicerea lui constatinescu la term8narea mandatului ,, m au invins securistii ) nu s a facut lustratia iar legea CNSAS a aparut in ultimele 3 luni ale mandatului .

  18. Hmmm…..dar Tratatul cu Ucraina in anii ’90? Cedarea lejera( alaturi de Adrian Severin) a Bucovinei de Nord, Hertza si Bugeacul ? Nici macar nu a clipit !

  19. Domnule, a dus si el o politica anume, una de integrare economica, politica si militara in mult laudatul sistem occidental. Daca a fost sau nu de bun augur acesta politica, asta numai istoria o poate spune dintr-o perspectiva a timpului. Aceasta integrare poate fi considerata una buna pentru Romania daca migrarea fortei de munca in Occident o consideram benefica. Ea e benefica in plan individual, asta fiinca ofera un loc de munca romanilor, nu insa si in planul socio-economic al Romaniei care e pagubita de deficitul de valoare adaugata al acestor romani care muncesc, cu spor, in folosul altor natiuni.

  20. Mi-am adus aminte o intimplare care il priveste pe dul Emil Constantinesc.
    Din 98 pina in 2007 sau 2008 ,mi-am petrecut o saptamina sau doua la Nucsoara.
    Celebra pt descoperita eroina Rizea.
    Prin 99 -2000 s-a reparat soseua care lega Domnesti de Nucsoara.
    Si in acelasi timp s-au alocat un minim de bani pt amintirea eroilor omorati in munti ,pina in anul 1956.
    La intrarea in sat ,in golful lacului ,pe mal ,vis a vis de cimitir si biserica ,s-a strans o basculanta cu bolovani ,iar pe o laterala ,s-a pus o placa de marmura comemorativa,legata de istoria locurilor si luptatorilor .
    IMI PARE TARE RAU !
    M-am intilnit mai jos de Patria ,acum multi ai cu dul Ministru Ciumara,care vizitase locurile si chiar casa alaturata monumentului ,unde locuia un batran care facuse 17 ani de puscarie politica,dul Preda.
    Mi-am luat inima in dinti si l-am intrebat pe dul Ministru ,de ce au facut un monument asa de saracacios si de ce nu au facut si ei o scoala de partid,pt ca bani existau .A dat din umeri si am inteles ca nu a fost decizia lui.
    L-am suparat si imi pare tare rau .Dle Emil poate ne raspunzi domnia ta !

  21. emil cconstantinescua fost marea dezamagire a politicii romamnesti, a ajuns atat de jos ca s-a pupat si cu iliescu-ilici.

  22. Va rog sa-mi spuneti care este deosebirea dintre Basescu si Iohannis.
    Multumesc.

    Il rog pe dl. Constantinescu sa ia atitudine fata de Iohannis deoarece a incalcat Constitutia Romaniei.

  23. Imi aduc aminte cu groaza de anii 1997-2000 ! Romania era in stare de colaps general cu inflatia ajunsa la 167%, distrusa economic, social si sindical. Intr-o singura zi de august 1997 toata fala industriei grele constructoare de masini, laminate, agricola-vegetala, zootehnica si alimentara a Romaniei si judetului Braila a fost anihilata si distrusa si 36.000 de ingineri, maistri, muncitori super calificati trimisi in somaj. Intr-o singura zi. Totul era in haos si anarhie. Insa, atentie, din respect si apreciere pentru Mugur Ciuvica,l-am iertat de mult pe acest ageamiu de E.C.

    • iNs aexcatt in aceiasi zi pe holurile Palatului Victoria colcaiau samasarii gata sa faca contracte !!! Ei, samsarii stiuau prrcis ce urmeaza sa se inchida si care vor gi urtmarile in economie! Nu si cei 15.000 xde speicalitsi ai lui Milu’ . Mai tineti minte sucarul cu benzina de extractie?

  24. „România era cu finanțele la pământ și se afla la un pas de încetare de plăți. A trecut țara peste cel mai cumplit moment financiar din anii postdecembriști.”

    Sa avem pardon, domnule Nistorescu, dar poate nu stiati ca fostul presedinte l-a dorit cu orice pret pe Daniel Daianu la Ministerul de Finante si, dupa o amanare de 7 luni, a ajuns Decebal Traian Remes la conducerea acestui minister si el a fost cel care a trecut tara peste potentiala catastrofa. Daca liberalii nu ar fi reusit sa il oblige pe Constantinescu sa-l accepte pe Remes atunci am fi intrat in incapacitate de plata. NU CONSTANTINESCU a produs revirimentul ci Decebal Traian Remes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.