Dosarul Electronic Național intră în teste

Dosarul Electronic Naţional va intra de săptămâna viitoare în testare la trei curţi de apel din ţară, cele din Alba Iulia, Bucureşti şi Timişoara, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat George Cătălin Şerban din Ministerul Justiţiei (MJ).

„O să enumăr câteva dintre proiectele aflate în derulare şi anume ECRIS V, sistemul de management electronic al dosarelor. La acest moment, în instanţe se rulează ECRIS IV, care este supus unui proces de virtualizare şi centralizare a datelor, urmând ca imediat în perioada următoare să facem tranziţia de la ECRIS IV la ECRIS V. Pentru a putea prevede acest ECRIS V, am făcut ceea ce se cheamă virtualizarea şi digitalizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar (…). Vreau să vă spun că la acest moment este finalizat Dosarul Electronic Naţional unic. Mai exact, începând de săptămâna viitoare, va intra în faza de testare acest produs, care este o aplicaţie informatică finalizată, testată de STS şi certificată la nivel de securitate”, a declarat secretarul de stat, în conferinţa de presă susţinută la Alba Iulia.

George Cătălin Şerban a menţionat că sunt trei curţi de apel unde se intră în teste cu acest dosar electronic, respectiv cele din Alba Iulia, Bucureşti şi Timişoara.

„Va fi o perioadă de testare, după care concluziile pe care le vom desprinde vor fi folosite pentru a implementa acest Dosar Electronic Naţional la scară naţională”, a adăugat Şerban.

Secretarul de stat s-a referit şi la un alt proiect derulat de Ministerul Justiţiei – „speech2text”, program care converteşte vocea în text, despre care acesta le-a spus jurnaliştilor că are „o acurateţe cu mult peste ceea ce vă puteţi imagina”.

Şi aici, IT-iştii de la CA Alba Iulia sunt printre cei care s-au oferit să intre în grupurile de lucru ale ministerului şi să asigure dezvoltarea acestui produs care este, la rândul său, finalizat şi va intra în fază de pilotare, a spus secretarul de stat.

George Cătălin Şerban a estimat că această aplicaţie ar putea să fie implementată în toate instanţele din ţară într-un orizont de timp de „unu, doi ani”.

„Sunt anumite probe care se administrează în sală, de exemplu declaraţia unui martor. Dincolo de faptul că e înregistrată pe un sistem de înregistrare, pentru că acest ‘speech2text’ vine automat în pachete cu sisteme de înregistrare în sala de judecată – e un proiect un pic mai complex – practic, vocea pe care martorul o exprimă la microfon va fi convertită în text. Această operaţiune ar fi trebuit oricum făcută de către grefierul cauzei – el este cel care consemnează declaraţia martorului şi o transcrie într-o declaraţie – şi atunci, uşurează foarte mult munca grefierului”, a explicat secretarul de stat.

Şerban a menţionat că proiectul „Justice Data Centers”, mai exact centre de date pentru întregul sistem de justiţie, este o investiţie de 134 milioane de lei, fără TVA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Siktir cu ECRIS V, sistemul de management electronic al dosarelor! Degeaba ba mincinoșilor daca o hotărâre judecătorească cu părți un roman și un străin, nu poate fi definitivă fara acordul cetățeanului străin din străinătate! Degeaba daca tot după cel puțin un an se definitivează minuta, apoi mai durează 6 luni până la 1 an sa devină real definitivă pentru legalitate! Trec anii și cetățeanul sau minorul român este deposedat de drepturi sau amânat până moare de la drepturi! Nu e bășcălie, eu mă chinui de cel puțin un an sa fac acte copilului și nu pot din cauza stufoseniilor și deciziilor romane în detrimentul cetățeanului român dar favorabil celui străin! Cel puțin 4-6 luni durează infirmarea cetățeanului străin despre acțiunea juridică, el nu răspunde în niciun fel, mai trimite o înștiințare și trece anul, se judeca procesul de recunoaștere acte străine și minuta e pe net dar durează cel puțin 6 luni definitivarea hotărârii pentru că, trebuie acordul cetățeanului străin, care nu răspunde și se repeta acțiunea! Acele acte judecatoresti definitive din străinătate, le au ambele părți, sunt in dublu exemplar, știu despre acte ambele părți, doar justiția de budoar din România are alta linie de umilință totala pentru proprii cetățeni, sibterc cel puțin 2 sau 3 ani fara drepturi inclusiv pentru un minor! Dar mănâncă rahat împuțit hoiturile politice că au implementat justiția pe tema europeană! Canci, minciuni crase, fiecare politician minte de rupe!

  2. Ce mare ra#at acest speech2text? Asa este implementat de multi ani de zile intr-o gramada de softuri si aplicatii. Si dosarul electronic ce face? Au dat 134 milioane pe asa ceva? Inca o hotie la buzunarul cetatenilor… Puneti mai bine AI sa judece in locul coruptilor si incompetentilor de judecatori, ale caror decizii nedrepte ingreuneaza viata cetatenilor cinstiti… Veti scuti astfel o gramada de bani pe salarii uriase si pe pensii speciale, AI lucreaza 24/24 cu eficienta cu mult mai mare decat judecatorii umani, nu e coruptibila, nu mai ajung sa se prescrie dosare…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.