Capitala de secol XX în 9 lucrări restaurate

Două decenii bucureștene, pictate

Strada Colţei. Foto Marius Bunescu

Aseară, Muzeul Municipiului București a deschis expoziția „Vindecări miraculoase. Dezvăluiri despre pictori și pictura lor prin prisma restaurării – Marius Bunescu“, la Palatul Suțu. Expoziția, realizată de Ioan D. Popa, Șeful Secției Restaurare – Conservare a Muzeulului Municipiului București și Simona Predescu, expert restaurator pictură, este a 14-a din seria „Vindecări miraculoase“, proiect de restaurare și expunere a lucrărilor din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București, desfășurat cu scopul de a deschide accesul publicului la opere realizate de marii pictori români.

Cele nouă lucrări realizate de pictorul Marius Bunescu au fost restaurate de echipa de specialiști a Muzeului Municipiului București și ilustrează detalii din București surprinse de artist într-un interval de peste 20 de ani, incluzând perioada interbelică și prima parte a perioadei comuniste.

Sunt expuse lucrările intitulate „Stradă din București”, „București“, „Cișmigiu“ „Terasa Oteteleșanu“, „Palatul de Justiție din București“, „Ruinele Teatrului Național“, „Podul Rahovei“, „Punct sportiv la Herăstrău“ și „Strada Izvor“. Astfel, sunt oferite „două paliere de înțelegere a expoziției: evoluția tehnicii și stilului pictorului, pe de-o parte, și transformările atmosferei citadine a Capitalei, trecute prin perioada interbelică, cel de-al Doilea Război Mondial și prima parte a perioadei comuniste, pe de altă parte“, spun realizatorii.

Negustor de București. Foto Marius Bunescu

La răscrucea regimurilor

Pictorul Marius Bunescu a trăit între anii 1881 și 1971 și reprezintă o influență importantă pentru arta românească, atât ca artist, marcat în perioada incipientă de creație de Impresionismul german, cât și prin funcțiile ocupate și demersurile fondatoare de instituții. Acesta a fost director al Muzeului „Atanasie Simu“ din 1921, a participat la înființarea Sindicatului Artelor Frumoase, fiind ales secretar, apoi președinte, a devenit director al Casei Memoriale Simu, în 1934, a preluat conducerea Pinacotecii Naționle a Muzeului de Artă al RPR și s-a ocupat de amenajarea Galeriei Naționale în 1950. Pe parcursul carierei a primit o serie de premii și distincții, printre care Premiul Național de pictură, în 1938, și Meritul Cultural în grad de cavaler clasa I-a, în 1940.  Expoziția poate fi vizitată până pe 17 iunie 2018, la Palatul Suțu, asigurând continuitatea proiectului „Vindecări Miraculoase“. (Răzvana Ancuțescu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.