Două femei la conducerea Comisiei și a Băncii Centrale Europene

Într-un summit de criză ce a avut loc la Bruxelles, președintele Emmanuel Macron și cancelara Angela Merkel au căzut de acord să propună două femei în fruntea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene. Dacă propunerea Christinei Lagarde pentru șefia BCE nu este o mare supriză, numele ei fiind vehiculat de luni bune, varianta pentru executivul UE este una ce nu a intrat în calculele ultimelor luni.

Liderii de la Berlin și Paris au căzut de acord asupra numirii Ursulei von der Leyen, actualul ministru al Apărării din Germania. Potrivit Le Monde, Macron este cel care i-a sugerat Angelei Merkel nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru a-l înlocui pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Von der Leyen, 60 de ani, a fost multă vreme considerată succesoarea lui Merkel la conducerea CDU. S-a născut la Berlin într-o mare familie de aristocrați; tatăl ei, Ernst Albrecht, a fost ministru-președinte al landului Saxonia Inferioară. Von der Leyen a fost și ministru al Afacerilor Sociale și Familiei și este mama a șase copii. Este cosiderată o conservatoare moderată. Von der Leyen vorbește fluent limba franceză.

De cealaltă parte, Angela Merkel o apreciază foarte mult pe directoarea FMI, Christine Lagarde, și ar fi acceptat-o pentru a-l înlocui pe italianul Mario Draghi la conducerea BCE. Până acum, favoritul pentru conducerea BCE era presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Varianta nominalizării a doua femei în funcțiile cele mai râvnite in UE rezolvă în bună măsură și problema egalității de gen de care se cramponează atât de mult instituțiile europene.

Potrivit Le Monde, Macron și Merkel încearcă să-i convingă pe ceilalți 26 de șefi de state și guverne din UE să accepte această variantă și trebuie să o facă repede, pentru că, pe 3 iulie, Parlamentul European își va alege presedintele, iar guvernele din UE doresc să facă ele primul pas. Potrivit presei franceze, Macron și Merkel încearcă să obțină unanimitatea sau cel putin o largă majoritate pentru von der Leyen și Lagarde, până în seara zilei de 2 iulie.

Conservatorii germani pot fi mulțumiți de numirea lui von der Leyen la președinția Comisiei, însă marele perdant ar fi Manfred Weber, capul de listă al PPE la agerile europene, care va pierde astfel și șefia Comisiei, și sefia Parlamentului European, câtă vreme nu ar putea fi nominalizați doi germani la conducerea celor mai importante instituții UE. Însă Le Monde scrie că Weber ar purea împărți mandatul la conducerea PE cu bulgarul Serghei Stanișev, președintele Socialiștilor europeni.

Potrivit noului acord  Merkel-Macron, favorit pentru preluarea șefiei Consiliului European, în locul polonezului Donald Tusk, pentru un mandat de doi ani și jumătate, este actualul premier demisionar al Belgiei, Charles Michel.

La șefia diplomației UE este favorit socialistul spaniol Joseph Borrel.

În acest moment, varianta cu olandezul Frans Timmermans la președinția Comisiei este moartă, scrie Le Monde. Merkel, Macron și Tusk au încercat în zadar să obțină un consens pentru Timmermans în cursul nopții de 1 spre 2 iulie. A fost evocat și numele lui Michel Branier pentru acest post, însă Germania s-a opus. A mai existat si varianta danezei Margrethe Vestager, actualul comisar pentru Concurență. Se pare însă ca daneza va primi un portofoliu în noua comisie condusă de Ursula von der Leyen. Dacă Angela Merkel și Emmanuel Macron vor reuși să-i convingă pe ceilalți 26 de lideri reuniți la Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Cu adevarat alegeri democratice ,hohoho ! si la ce au folosit alegerile pentru pozitiile de varf din brusel daca toate ciolanele se impart strict la propunerile macron+merkel ! ce mai sfidare pe fata, mai baieti! asta e este iuropa noastra cea unita si cu cate viteze vor muschii lor parizieno-berlinezi ? suntem mancati cu fukgi cu tot.

  2. Asta-i ca-n bancurile cu Bula,s-au invartit ce s-au invartit si tot un nemtzotei din gradina lui Merkel au gasit.Si atat l-a dus mintea si pe Macron cel cat un micron.Macar Junker ala era ceva mai neutru.Dar un suedez,un spaniol,un ceh,un polonez…nu se potriveste?

  3. Evreul Rotschild zicea Dati-mi controlul monedei si nu ma intereseaza cine face legea.A pus mana pe tiparnita de Dollari nu da socoteala nimanui face manarii .Au construit mizeria UE au pus de-o banca centrala acuma isi pune fratii si suroriile sefi .La noi ITZAKrescu la FMI a fos asta sora lor o corupta inainte Khann alt frate de-a lor….

  4. Numiri in stil mafiot! Doi puternici ai Europei hotaresc iar colhoznicii marunti aplauda. Bine face Marea Britanie ca se retrage din aceasta cloaca urat mirositoare. Aceste numiri europene amintesc de intelegerile pe sub masa de la noi cand sufragerista incompetenta era numita si renumita ca capetenie DNA iar recent de renumirea ca capetenie BNR a pensionarului mosh Manole.

  5. Bine că au înțeles in sfârșit că Timmermans, Verhofstadt si Weber sunt inacceptabili pentru noi, cei din est, pentru că au interferat nepermis in afacerile noastre interne. E adevărat că doar cehii, polonezii si ungurii au avut curajul să le-o spună in față si determinarea să reziste la orice șantaj. Bravo lor! Ca președintele nostru e preș.

  6. Daca Ursula va conduce UE asa cum a condus armia teutona, mai avem sperante sa vedem kolhozul pe nasalie si cu vata in nas. E de bine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.