Despre protocolul desecretizat

Dragomir: Singura reacţie adecvată e o plângere penală naţională

Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a declarat, referitor la protocolul încheiat între Parchet şi SRI în 2009, că singura reacţie este depunerea unei plângeri penale naţionale pe numele Laurei Codruţa Kovesi, Florian Coldea, George Maior şi Tiberiu Niţu, semnatarii documentului.

„Se lucra în echipele comune ori în aceste echipe comune, țintele erau luate de Serviciu în atenția sa. Cheltuielile făcute de SRI erau imputabile ca și cheltuieli judiciare, adică intrau în sarcina statului, indiferent dacă Serviciile nu găseau nimic. Un lucru mizerabil e că Parchetul, cu toate că avea suspiciuni legate de cadrele SRI, se obliga să informeze Serviciul. Adică împotriva lui Coldea și Maior imediat Parchetul fugea și le spunea «vezi că s-a făcut un denunț legat de tine». Kovesi, Coldea, Maior și Nițu trebuie să meargă la pușcărie. Singura reacție adecvată este o plângere penală națională, mii de oameni care să semneze o plângere penală împotriva acestor personaje care au distrus țara, care au nenorocit mii de destine și oameni prin acest protocol” a afirmat Daniel Dragomir, într-o intervenție telefonică la postul Antena 3.

Întrebat cum comentează afirmațiile purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, care a declarat că ofițerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuția acestora fiind aceea de a furniza informații către parchete, Dragomir a răspuns: „Dați-mi voie să nu comentez afirmațiile domnului Ovidiu Marincea. Dacă a ieșit oficial la asemenea chestiune extrem de importantă, e cu atât mai rău. Domnul Marincea nu mă impresionează. Dumnealui este în alt film. Participarea SRI în dosare este ilegală și neconstituțională. SRI nu are deptul să se implice în urmărirea penală. Se spune în protocol că au fost ofițeri anume desemnați. Cine i-a desemnat, în ce bază legală? Lucrurile sunt foarte grave.”

Protocolul din 2009 dintre SRI şi Parchetul General are 18 pagini, prevede elaborarea de strategii comune, dar şi constituirea de echipe operative comune. În baza acestui protocol, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.

Protocolul de cooperare din 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de lnformaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale are o parte generală, cu trei capitole, şi o parte specială, cu nouă capitole.

Printre obiectivele cooperării se numără, printre altele, „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2”.

Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale”.

Documentul consfinţeşte, de asemenea, elaborarea şi derularea de către părţi, în domeniile complementare, de strategii, actiuni şi programe comune, dar şi acordarea de către experţii SRI a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care fac urmărirea penală, pentru aplicarea prevederilor art. 91 şi art.98 din Codul de procedură penal.

Totodată, protocolul mai stipulează acordarea de către SRI, în condiţiile legii şi ale documentului, de asistenţă tehnică de specialitate procurorilor în cauzele prevăzute la art.2, în care administrarea mijloacelor de probă impune cunoştinţe ori dotări tehnice specifice sau în cauzele în care se ascultă persoane cu identitate protejată.

Actul mai prevede şi „crearea unor mecanisme informatice care să asigure comunicarea operativă, în situaţii deosebite, a datelor şi informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor fiecărei părţi”, dar şi participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecţionare profesională.

Protocolul SRI-Parchetul General cuprinde şi un capitol referitor la colaborarea cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Astfel, potrivit documentului, SRI a acordat sprijin tehnic pentru asigurarea îndeplinirii sarcinilor ce reveneau Direcţiei Naţionale Anticorupţie – structura centrală, cu privire la punerea în aplicare a actelor de autorizare eliberate în temeiul art.91 din Codul de procedura penală.

Sprijinul tehnic consta în transmiterea semnalului, managementul şi întreţinerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spaţiile destinate Direcţiei.

Recepţionarea semnalului şi transcrierea comunicaţiilor interceptate se făcea de către DNA.

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, a declarat, joi, seara, într-un interviu pentru B1 TV, că ofițerii SRI nu au efectuat anchete penale împreună cu procurorii, atribuția acestora fiind aceea de a furniza informații către parchete.

Întrebat dacă ofițerii SRI au efectuat anchete penale alături de procurori, Ovidiu Marincea a spus:” Răspunsul este nu. Nu, protocolul nu prevede ca ofițerul SRI să își aroge atribuții altele decât cele prevăzute de lege. (…) Nu veți avea surprize citind acest protocol pentru că veți constata că se vorbește despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituții atunci când aplică legea. Se vorbește despre drepturile cetățenilor care trebuie respectate în acest protocol. Sunt invocate decizii ale CAST și nu cred că veți găsi ceva ilegal”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Acest protocol arata ca Romania este un poligon de incercare a politicilor neoliberale duse la extrem…scopul lor: transformarea cetatenilor in populatie cuminte si fara personalitate dirijata(manipulata) in scopul distrugerii ideii de stat de drept….Orwell ar fi negru de suparare ca expetimentul a reusit aici si nu la el acasa…inca…

  2. oare de ce dragomir ne indruma spre lista de nume din protocale si nu spre CSAT decidentul, atita vreme cit s-a adaugat la lege in ce priveste vulnerabilitatile? deci pe cind se vor desecretiza hotaririle CSAT?

    • Cine-I dragomir?un ex-securici prins cu degetele in borcanul cu miere ce latra acum ,la fel ca guita, dupa ce ani de zile totul a fost bun si frumos in serviciile astea cu secretii?

  3. Nu inteleg un lucru: toata lumea se plange de DNA, de Kovesi, de protocoale ilegale, etc. Dar nimeni nu sufla nicio vorba despre cel care are in subordine toata aceasta harababura, cel care nu a miscat nici macar un deget pentru ca toate aceste porcarii sa inceteze: Augustin Lazar. Cel care, finalmente, poarta toata raspunderea, Kovesi fiind in subordinea lui! Daca toate acestea se vor dovedi adevarate, vinovatia lui este mai mare decat cea a celebrului „cuplu” Kovesi-Coldea!!

  4. mai dracomirica ..lasand glumitele tali deoparte ..ia zi bre tu nce aripa reprezinti ..si cini nte o intat sa baji batu pin gard…nu vezi ca s vorbe n vant.. stim ca ai instruire da specialitate da riscu ar fi prer mari sa ti ridishi in contra urentului asa ca ..famane ca n gara ..

  5. Un mare idiot care uită că în Ro s-a furat mai mult decât în Congo (cazul COCOȘ-PESCARIU;HREBENCIUC;BICA-UDREA;…etc
    Am ajuns în rahat și el săracul se crede un mare deștept!

  6. Dragomir,colonel SRI (nu stim sa ii fi fost retras gradul)implicat direct in „ascultari”,nici usturoi nu a mancat, nici gura nu ii miroase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.