Drumul Moldovei spre NATO trece pe sub scutul SUA

Ministrul moldovean al Apărării spune că ţara sa ar putea renunţa la neutralitate şi consideră că Rusia şantajează România, în timp ce Voronin vede cum Washingtonul şantajează Chişinăul, pentru ca Republica Moldova să participe la operaţiunile NATO din Afganistan

Chişinăul ar putea renunţa la neutralitate, ca urmare a deciziei României de a accepta găzduirea componentelor scutului SUA antirachetă, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă.

Intervievat de Radio România Actualităţi, ministrul a precizat că strategia Rusiei este de a şantaja România prin intermediul unor state terţe, precum Republica Moldova, unde Moscova tergiversează reglementarea conflictului din Transnistria. Astfel, Rusia îşi asigură pe mai departe prezenţa militară în stânga Nistrului, pe teritoriul moldovean, în flancul estic al NATO.

Vorbind despre o eventuala renunţare la neutralitate, Marinuţă a apreciat că protecţia oferită de scutul antirachetă se va extinde şi asupra Republicii Moldova şi va demonstra astfel beneficiile apartenenţei la o alianţă militară, în contrast cu marile cheltuieli pe care le presupune asigurarea securităţii în condiţii de neutralitate.

În ianuarie, ministrul moldovean s-a aflat la Washington, unde a participat la consultări bilaterale vizând reformarea armatei moldovene şi acţiunile militare desfăşurate împreună cu SUA. Chişinăul a precizat recent că va trimite un contingent de militari în Afganistan. Gestul a venit după acordarea de către administraţia SUA a unui împrumut de 262 de milioane de dolari, iar fostul preşedinte Vladimir Voronin a vorbit despre un şantaj din partea Washingtonului.

Marinuţă a fost propus pentru funcţia de ministru al Apărării de către Partidul Liberal, iar declaraţiile sale vin în contextul iniţiativei preşedintelui interimar, liberalul Mihai Ghimpu, de a modifica nu mai puţin de 69 de articole ale Constituţiei. Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei a sugerat însă Chişinăului să se limiteze doar la modificarea procedurii de alegere a preşedintelui, în vederea ieşirii din actuala criză politică şi de legitimitate.
 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.