Dubla dramă a Ucrainei: înaintea „denazificării” a fost „modernizarea” neoliberală

Cercetătoarea ucraineancă Olga Baysha, autoarea volumului „Democracy, Populism and Neoliberalism in Ukraine: on the fringes of the virtual and the real”, a studiat ascensiunea președintelui Zelenski și modul în care și-a exercitat puterea. Într-un interviu pentru The Grayzone, Baysha vorbește despre cum Zelenski a îmbrățișat neoliberalismul, despre autoritarismul său, despre cum acțiunile lui au contribuit la actualul război, despre viziunile culturale complexe și despre opțiunile politice și identitatea ucrainenilor, despre alianța dintre liberali și naționaliști în timpul revoluției Maidan și dacă ocuparea Donbasului de către Rusia va fi mai puțin acceptată de populația din regiune decât ar fi fost în 2014.

Olga Baysha: Sunt de etnie ucraineană, născută în Harkov, la granița cu Rusia. Părinții și rudele locuiesc acolo. Înainte de războiul de acum, Harkov era unul dintre principalele centre științifice ale țării. Locuitorii se mândreau că trăiesc în ”capitala intelectuală” a Ucrainei. În 1990, în Harkov a apărut prima televiziune independentă din Ucraina. Abia terminasem studiile universitare și am fost invitată să lucrez la televiziune de către unul din foștii colegi. Ascensiunea mea meteorică de atunci nu a fost singulară. Presa independentă avea nevoie de mulți ziariști. În marea majoritate a cazurilor erau tineri ambițioși, fără educație jurnalistică și fără experiență de viață. Aveam în comun dorința de occidentalizare, lipsa de înțelegere a contradicțiilor sociale care caracterizau tranziția post-sovietică și faptul că nu-i înțelegeam și nu-i ascultam pe muncitorii ”retrograzi” care se opuneau reformelor: ei nu înțeleg ce înseamnă civilizația, spuneam noi. Ne vedeam ca o avangardă revoluționară de reformatori progresiști. Noi, jurnaliștii, am creat mediul favorabil pentru neoliberalizarea Ucrainei, prezentată ca occidentalizare și civilizare, cu toate consecințele ei dezastruoase pentru societate. Aveam să-mi dau seama de toate astea după ani de zile.

Mai târziu, când supervizam documentarele unei televiziuni din Kiev, mi-am dat seama că mitologia progresului istoric unidirecțional și inevitabila occidentalizare a ”barbarilor” creează terenul ideologic pentru experimente neoliberale nu numai în spațiul ex-sovietic, ci în întreaga lume. Această hegemonie a ideologiei occidentalizării m-a condus către primul program doctoral, la Universitatea din Colorado, în SUA, și apoi către cercetările pe care le fac acum.

Ne vedeam ca o avangardă revoluționară de reformatori progresiști. Noi am creat mediul favorabil pentru neoliberalizarea Ucrainei, prezentată ca occidentalizare și civilizare, cu toate consecințele ei dezastruoase pentru societate

The Grayzone: Potrivit studiilor unor sociologi ucraineni, sondajele arată că majoritatea ucrainenilor nu sunt interesați de identitate, ci de slujbe, salarii și prețuri. Studiile tale se concentrează pe reformele neoliberale aplicate în Ucraina începând din 2019 – împotriva opiniei publice dominante. Cum privesc ucrainenii aceste aspect?

Olga Baysha: În mediile sociale în care am trăit –  în estul Ucrainei, în Crimeea și în Kiev – foarte puțini oameni sunt preocupați de chestiunile identitare. Subliniez mereu că vorbesc despre „medii sociale”. Ucraina este o țară complexă și divizată, unde estul țării și vestul țării au viziuni total diferite în privința chestiunilor sociale importante. De la independența din 1991 avem două idei despre identitate: ”etnicul ucrainean” versus ”slavul din est”. Ideea etniei ucrainene se bazează pe cultura ucraineană, limbă, etnie, istoria centrată pe etnie și este populară în vestul Ucrainei. Ideea slavismului estic, care arată că națiunea ucraineană a fost creată pe baza a doua grupuri etnice, a două limbi și doua culturi – ucraineană și rusă – a fost acceptată în sud-estul Ucrainei. Însă, în general, majoritatea ucrainenilor sunt mai preocupați de aspectele economice.

Până și independența din 1991 a fost legată de economie. Mulți ucraineni au sprijinit ideea divorțului politic de Rusia pentru că se așteptau ca Ucraina să o ducă mai bine pe plan economic – așa ne promiteau fluturașii propagandei. Dezideratul acesta nu a fost atins. Prăbușirea URSS a schimbat radical viețile oamenilor și asta în rău, din cauza neoliberalizării Ucrainei – marketizarea sferei sociale și ruinarea statului sovietic al bunăstării.

Despre reformele neoliberale ale lui Zelenski? Le poți judeca după sondajele de opinie – circa 72% dintre ucraineni nu au sprijinit reforma agrară a lui Zelenski, principalul punct al agendei sale neoliberale. După ce partidul lui a aprobat reforma, în ciuda opoziției societății, cota lui Zelenski a scăzut de la 73%, în primăvara lui 2019, la 23%, în ianuarie 2022. Motivul este simplu: oameni s-au simțit trădați. În platforma sa electorala neoficială, care a fost serialul ”Servitorul Poporului”, unde juca rolul unui profesor de istorie, Zelenski promitea că va conduce țara în așa fel încât profesorii să trăiască ca președintele și președintele să trăiască ca profesorii. Promisiunea nu a fost îndeplinită. Oamenii și-au dat seama că au fost prostiți o dată în plus – reformele au fost nu în favoarea ucrainenilor, ci a finanțelor globale.

Despre reformele neoliberale ale lui Zelenski? Le poți judeca după sondajele de opinie – circa 72% dintre ucraineni nu au sprijinit reforma agrară a lui Zelenski. Oamenii și-au dat seama că au fost prostiți o dată în plus – reformele au fost nu în favoarea ucrainenilor, ci a finanțelor globale.

The Grayzone: În ce măsură credeți că prioritizarea economiei în fața identității a fost schimbată de războiul actual?

Olga Baysha: Acum, prioritatea oamenilor este sa supraviețuiască, iar securitatea este principala preocupare. Pentru a-și salva viața, milioane de ucraineni, inclusiv mama mea și sora mea, copii ei, au plecat în alte țări din Europa. Mulți sunt pregătiți să rămână acolo pentru totdeauna, să învețe limba, să adopte stilul de viață străin. Toate aceste evoluții nu pot să prioritizeze identitatea. Pe de altă parte, intensificarea sentimentelor etnice și consolidarea națiunii în fața invaziei este un fapt evident. Discuțiile de pe platformele sociale între cei din Harkov pe care îi cunosc personal se poartă acum în limba ucraineană, pe care nu au folosit-o până acum, pentru a sublinia că sunt împotriva invaziei străine.

A prezenta conflictul ca pe o înfruntare între democrație și autocrație, între civilizație și barbarism înseamnă manipulare, iar asta este o chestiune esențială pentru a înțelege situația

Acesta este un alt aspect tragic al războiului. Revoluția Maidanului, în 2014, care nu a fost susținută de mulți ucraineni din sud-estul țării, i-a transformat pe aceștia din urmă în ”slavi”, ”sovki” și „vatniki” – termeni care denotă că sunt barbari și retrograzi. Revoluționarii Maidanului s-au considerat forța progresistă a istoriei și i-au privit pe cei anti-Maidan ca fiind „ceilalți”, pentru că vorbeau limba rusă și aderau la cultura rusă. Această populație rusă nu și-ar fi imaginat sub nicio formă că Rusia le va bombarda orașele și le va ruina viața. Tragedia lor este dublă: o dată, lumea lor s-a prăbușit în mod simbolic la revoluția Maidanului; apoi, lumea lor este distrusă fizic de Rusia.

Dacă Ucraina va păstra regiunile din sud-est, atunci oricine se opune naționalismului agresiv va fi distrus. Va fi sfârșitul unei culturi unice, care nu a vrut să fie niciodată complet ucrainizată, dar nici rusificată. Dacă Rusia se va înstăpâni în aceste regiuni, așa cum se laudă acum, nu știu cum se va descurca cu resentimentele întregii populații, cel puțin în orașele care au fost grav afectate, precum Harkov.

Tragedia rusofonilor lor este dublă: o dată, lumea lor s-a prăbușit în mod simbolic la revoluția Maidanului; apoi, lumea lor este distrusă fizic de Rusia.

The Grayzone: Arătați în carte cum Zelenski s-a folosit de talentul actoricesc pentru a-i face pe oameni să-l susțină pe o agendă despre pace, democrație, progres, anticorupție, care însă ascundea o altă agendă, nepopulară, una neoliberală. Cum a făcut asta? Ce a spus în campanie și ce a făcut când a ajuns la putere?

Olga Baysha: Victoria uimitoare a lui Zelenski și a partidului său, transformat apoi într-o mașină de vot pentru reformele neoliberale (într-un regim turbo, cum ei înșiși au spus) nu poate fi explicată fără succesul serialului TV, despre care mulți analiști cred că a fost platforma electorală informala a lui Zelenski. Platforma oficială a avut doar 1.600 de cuvinte și câteva politici. Serialul a avut 51 de episoade și a oferit o viziune detaliată despre ce trebuie făcut pentru progresul Ucrainei. Mesajul lui Zelenski a fost pur populist. Serialul îi prezenta pe ucraineni ca un tot unitar, fără sciziuni, problema fiind doar oligarhii și politicienii corupți. Țara ar urma să se însănătoșească doar după ce ar scăpa de oligarhi și de marionetele lor, după ce proprietățile lor ar fi confiscate, chiar fără respectarea legii. Odată ales, președintele Zelenski chiar a făcut asta cu rivalii săi

Interesant, serialul ignoră tema războiului din Donbas, care a izbucnit în 2014, cu un an înainte de începerea difuzării. Pentru că temele Maidanului și a relațiilor Rusia-Ucraina sunt foarte delicate, Zelenski le-a ignorat, pentru a nu periclita unitatea națiunii lui virtuale, a telespectatorilor lui și, până la urmă, a alegătorilor lui.

”Normalizarea” și ”civilizarea” Ucrainei înseamnă privatizarea terenurilor și a proprietăților statului, dereglementarea relațiilor de muncă, reducerea rolului sindicatelor, creșterea tarifelor pentru utilități și tot așa.

Promisiunile lui Zelenski au fost la limita dintre real și virtual. A vorbit despre „progres”, înțeles ca ”modernizare”, ”occidentalizare”, ”civilizare” și ”normalizare”. Discursul progresist despre modernizare i-a permis să ascundă planurile reformelor neoliberale, lansate la doar trei zile după venirea la putere. În timpul campaniei, ideea de progres nu era legată de privatizare, de vânzarea terenurilor agricole, de reducerile bugetare. După ce și-a consolidate controlul asupra președinției și Parlamentului, Zelenski a arătat însă că ”normalizarea” și ”civilizarea” Ucrainei înseamnă privatizarea terenurilor și a proprietăților statului, dereglementarea relațiilor de muncă, reducerea rolului sindicatelor, creșterea tarifelor pentru utilități și tot așa.

The Grayzone: Înainte de Zelenski, în conducerea Ucrainei au fost numiți mulți străini. Similar, mulți dintre oficialii lui Zelenski au legături cu instituții neoliberale globale, despre care spuneți că îl manipulează pe Zelenski, care nu înțelege economia si finanțele. Care sunt interesele aici? Sunt avute în vedere și interesele populației?

Olga Baysha: Maidanul din 2014 a marcat începutul unei ere în termeni de influență a Vestului în deciziile suverane ale Ucrainei. Această influență a existat de la declararea independenței, în 1991. Camera Americană de Comerț, Centrul pentru Relațiile SUA-Ucraina, Consiliul de Afaceri SUA-Ucraina, European Business Association, FMI, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, OMC, UE – toți au influențat deciziile din Ucraina. Însă niciodată până la Miadan nu au fost numiți cetățeni străini la conducerea tarii. Asta a fost posibil doar după Maidan. În 2014, Natalie Jaresko – cetățean american – a devenit ministru de Finanțe. Aivaras Abromavicius, un lituanian, a devenit ministrul Economiei și Comerțului, Alexander Kvurașvili, un georgian, a devenit ministrul Sănătății. În 2016, Ulana Suprun – cetățean american – a devenit ministru interimar al Sănătății. Alți cetățeni straini au fost numiți în eșaloanele inferioare. Este inutil să mai spunem că aceste numiri nu au fost voința ucrainenilor, ci au fost recomandările instituțiilor globale neoliberale. Este surprinzător, pentru că jumătate din populația tarii nu a susținut Maidanul.

Mulți dintre acești din urmă ucraineni trăiesc în regiunea de sud-est. Cu cât mergeai spre la est, cu atât Maidanul era respins mai mult. 75% dintre cei din regiunile Lugansk și Donețk nu au susținut Maidanul. În Crimeea, revoluția a fost susținută de doar 20% din populație.

Numirile cetățenilor straini în guvern nu au fost voința ucrainenilor, ci au fost recomandările instituțiilor globale neoliberale. Este surprinzător, pentru că jumătate din populația tarii nu a susținut Maidanul.

Cu toate acestea, instituțiile occidentale au spus că Maidanul a fost revolta ”poporului ucrainean”, prezentat ca un tot unitar – un truc ideologic foarte eficient. Când îi încurajau pe protestatarii de la Kiev, membrii ”comunității internaționale” nu îi respectau pe milioanele de ucraineni care aveau viziuni anti-Maidan și astfel contribuiau la escaladarea unui conflict civil. Acest conflict a dus la dezastrul de astăzi.

Ce se poate spune despre interesele străine legate de neoliberalizarea Ucrainei, făcută în numele poporului ucrainean? Interesele străine sunt multe. În primul rând a fost reforma agrară, iar apoi a urmat lobbyul financiar. Fondurile de pensii din Vest și fondurile de investiții au vrut să investească bani care se depreciau și au cerut sprijinul FMI, al Băncii Mondiale, al BERD. Asta nu a avut nimic de-a face cu interesele ucrainenilor.

The Grayzone: Cum stă Zelenski la capitolul democrație, libertate de expresie, pluralism politic, comparativ cu ceilalți președinți ai Ucrainei post-sovietice?

Olga Baysha: Sunt de părere că democrația este o fantezie neoliberală, pentru că ea nu poate exista în sistemele neoliberale controlate nu de oameni, ci de instituții supranaționale. Asta a devenit limpede după Maidan, când au fost numiți miniștri străini, propuși de aceste instituții pentru a le reprezenta interesele în Ucraina. În zelul său reformist, Zelenski a mers și mai departe. În februarie 2021, a închis principalele trei canale TV ale opoziției. Un alt canal a fost interzis în 2022, înainte de război. În martie 2022, după ce a izbucnit războiul, au fost arestați zeci de jurnaliști, bloggeri și analiști. În aprilie, au fost închise și doua canale TV de dreapta. Mai mult, Zelenski a semnat un decret prin care televiziunile rămase trebuie să prezinte doar viziunea guvernului asupra războiului.

Sunt de părere că democrația este o fantezie neoliberală, pentru că ea nu poate exista în sistemele neoliberale controlate nu de oameni, ci de instituții supranaționale.

Toate aceste evoluții sunt fără precedent în istoria Ucrainei independente. Eu cred că Zelenski își întărește tendințele dictatoriale arătate imediat după venirea la putere, când a creat o mașină de votat legi în parlament, pentru a aproba reformele neoliberale, indiferent de opinia populației.

The Grayzone: Vreau să vorbim despre lista „Pacificatorilor” (Myrotvoreț), despre care se spune că are legătură cu guvernul și cu serviciul secret SBU. Este o listă a ”dușmanilor statului” și publică informații personale despre acești ”dușmani”. Unii dintre ai au fost asasinați. Ce puteți spune despre această listă?

Olga Baysha: Siteul naționalist Myrotvoreț a fost lansat în 2015, ”de un consilier de la Ministerul de Interne al Ucrainei” – așa scrie un raport ONU despre acest site. Numele fondatorului este Anton Gherașcenko, fost consilier al fostului ministru Arsen Avakov. Batalioanele naționaliste au fost create sub patronajul lui Avakov, în 2014, pentru a fi trimise în Donbas și a suprima rezistența împotriva Maidanului. Myrotvoreț a fost parte din strategia generală de intimidare a oponenților loviturii de stat. ”Inamic al poporului” este oricine îndrăznește să se exprime public împotriva Maidanului sau să conteste agenda naționalistă a Ucrainei, iar numele lui poate să apară pe acest site. Au fost uciși astfel un jurnalist, un deputat. Se cunosc numele asasinilor, însă nu sunt arestați, pentru că în Ucrina zilelor noastre, unde viața politica este controlată de radicali, acești oameni sunt considerați eroi.

Siteul acesta nu a fost închis după scandalul generat de publicarea datelor personale ale unor politicieni străini, inclusiv ale lui Gerhard Schroeder. Spre deosebire de domnul Schroeder, care locuiește în Germania, mii de ucraineni care au apărut cu datele lor pe acest site nu se mai pot simți în siguranță. Cei arestați în martie 2022 figurau și pe acest site. Pe unii îi cunosc personal – redactorul-șef al unui ziar din Odessa și posesorul unui canal de YouTube. Alții au fugit din Ucraina. În aprilie 2022, simțindu-se în siguranța, Tarik Nezalejko a spus pe YouTube că serviciul secret din Ucraina este un fel de „Gestapo” și a dat informații despre cum poți să scapi de agenții SBU.

Mă gândesc tot mai mult la calea spre modernizare a lui Augusto Pinochet, care este chiar admirat de neoliberali. Crimele regimului Pinochet nu au fost investigate o lungă perioadă

Acestea fiind spuse, Ucraina nu este o țară democratică. Mă gândesc tot mai mult la calea spre modernizare a lui Augusto Pinochet, care este chiar admirat de neoliberali. Crimele regimului Pinochet nu au fost investigate o lungă perioadă. În cele din urmă, lumea a aflat adevărul. Nu pot decât să sper că așa se va întâmpla și în cazul Ucrainei.

The Grayzone: Profesorul Volodimir Ișcenko a spus într-un interviu recent că, spre deosebire de Europa de Vest, în spațiul post-sovietic este un parteneriat între naționalism și neoliberalism.

Olga Baysha: Sunt de acord cu Volodimir. În Ucraina avem un parteneriat între liberali și naționaliști bazat pe intoleranța față de Rusia și față de toți cei care vor să coopereze cu Rusia. Văzută prin prisma războiului actual, această cooperare pare justificată. Însă alianța a apărut cu mult timp înainte, în 2013, când s-a creat mișcarea Maidanului. Acordul cu Uniunea Europeană era văzut de liberali ca o cale spre democratizare, modernizare și civilizație. Spre deosebire, Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia, era asociată cu regresul civilizațional și cu despotismul asiatic. Naționaliștii radicali au fost cei mai activi luptători în Maidan. Unitatea dintre liberali și acești luptători a fost esențială pentru transformarea unui protest civic într-o luptă armată pentru răsturnarea neconstituțională a guvernului. Rolul naționaliștilor a stat însă și la baza apariției mișcării anti-Maidan din estul Ucrainei, care se împotrivea loviturii de stat. În parte, ceea ce observăm astăzi este urmarea tragică a acestei alianțe nefericite.

În parte, ceea ce observăm astăzi este urmarea tragică a acestei alianțe nefericite între liberali și naționaliștii radicali.

The Grayzone: Care este relația lui Zelenski cu extrema dreaptă?

Olga Baysha: Zelenski nu a exprimat niciodată opinii despre extrema dreaptă. În serialul ce i-a servit ca platforma electorală, naționaliștii erau prezentați într-o lumina negativă: proști și marionete ale oligarhilor. În campania electorală, Zelenski a criticat o lege a președintelui Poroșenko care îi obliga pe funcționarii publici, pe militari, medici și profesori să cunoască limba ucraineană. ”Trebuie să dăm legi care sa consolideze societatea, nu viceversa”, spunea Zelenski. După venirea la putere, Zelenski a dat însă o lege care promovează limba ucraineană în toate sferele vieții publice, pe linia trasată de Poroșenko, spre satisfacția naționaliștilor și furia rusofonilor. Zelenski nu a făcut nimic pentru pedepsirea naționaliștilor pentru crimele comise împotriva opozanților politici din Donbas. Este relevant că Zelenski a fost susținut de unul dintre cei bănuiți pentru asasinarea unui jurnalist.

Mulți cred că Zelenski s-a apropiat de extrema dreapta pentru că, deși sunt o minoritate în Ucraina, acești radicali nu ezită să folosească forța împotriva politicienilor, magistraților, oamenilor legii, jurnaliștilor și asa mai departe. Cu alte cuvinte, ei intimidează societatea, inclusive puterile statului.

Propagandiștii pot repeta cât vor marota ”Zelenski este evreu, deci nu poate fi nazist”, însă adevărul este că radicalii controlează procesul politic din Ucraina prin violența împotriva celor care se opun agendei lor naționaliste. Radicalii numesc asta ”safari politic”.

Zelenski s-a apropiat de extrema dreapta pentru că, deși sunt o minoritate în Ucraina, acești radicali nu ezită să folosească forța împotriva politicienilor, magistraților, oamenilor legii, jurnaliștilor

The Grayzone: Credeți că Zelenski joacă un rol constructiv în calitate de lider al Ucrainei în vreme de război?

Olga Baysha: Urmăresc cu atentie discursurile lui Zelenski și pot spune că modul în care prezintă conflictul nu lasă nicio șansă soluțiilor diplomatice, pentru că repetă mereu că forțele binelui sunt atacate de forțele răului. Nu poate fi o soluție politică. Sunt însă realități care contrazic această imagine mitologică a conflictului – faptul că Ucraina s-a împotrivit ani de zile implementării Acordurilor de la Minsk, semnate în 2015, după înfrângerea din Donbas. Potrivit acestor acorduri, Donbasul trebuie să primească autonomie politică în cadrul Ucrainei – ceva de neconceput pentru radicali. Kievul nu a aplicat acest document ratificat de ONU și a continuat războiul în Donbas. Viața oamenilor de acolo a devenit un coșmar. Războiul de acum este o prelungire a celui din 2014. A vedea lucrurile în acest fel nu înseamnă că ești de acord cu invazia rusă de acum, dar arată că și Ucraina este responsabilă pentru ce se întâmplă acum.

A prezenta conflictul ca pe o înfruntare între democrație și autocrație, între civilizație și barbarism înseamnă manipulare, iar asta este o chestiune esențială pentru a înțelege situația. Zelenski propagă viziunea lui George Bush – ”fie esti cu noi, fie cu teroriștii” – și asta îi permite să nu-și asume personal responsabilitatea pentru dezastrul de acum.

Calitățile actoricești sunt esențiale atunci când Zelenski vinde întregii lumi această imagine, iar lumea aplaudă. Nici măcar nu-și ascunde satisfacția. Întrebat de un reporter francez cum i s-a schimbat viața, Zelenski a spus: ”Acum viața mea este frumoasă. Cred că este nevoie de mine. Simt că este cea mai importantă semnificație a vieții mele – să fie nevoie de mine. Să simți nu doar că respiri, mergi, mănânci, Să simți că trăiești”. Pentru mine, declarația este alarmantă: arată că Zelenski se bucură că războiul îi dă ocazia să joace pe scena lumii, se bucură că trăiește, în timp ce milioane de ucraineni duc o viață groaznică, iar alte mii de oameni au murit.

Zelenski propagă viziunea lui George Bush – ”fie esti cu noi, fie cu teroriștii” – și asta îi permite să nu-și asume personal responsabilitatea pentru dezastrul de acum.

The Grayzone: Unii comentatori ruși sugerează că Ucraina are o atitudine de superioritate când vine vorba despre pro-occidentalism versus pro-rusism. Credeți că asta a contribuit la neînțelegerea de către liderii ruși a realităților din Ucraina?

Olga Baysha: Tind să cred asta. Jumătate dintre ucraineni nu au fost de acord cu Maidanul, iar milioane de ucraineni din estul țării au fost de acord cu intervenția rusă. Știu asta, pentru că rudele mele locuiesc în acea zonă. Însă asta era valabil în 2014 și poate să nu mai fie valabil acum. Au trecut opt ani, a răsărit o nouă generație, crescută într-un alt mediu social, mulți oameni s-au obișnuit cu noile realități. Oamenii îi urăsc pe naționaliștii radicali, însă cu siguranță urăsc și mai mult războiul. Realitatea de pe teren este mai complexă decât se așteptau decidenții ruși.

Superioritatea ucrainenilor care se identifică mai mult cu occidentalii decât cu rușii este cea mai tragică parte a întregii perioade post-Maidan, pentru că această superioritate a împiedicat găsirea unui limbaj comun între „progresiști” și compatrioții lor lor pro-ruși și „retrograzi”. Asta a dus la revolta din Donbas și la operațiunea antiteroristă a armatei ucrainene împotriva intervenției ruse, asta a dus la acordurile de la Minsk, la neaplicarea lor și, în cele din urmă, la războiul de acum.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 47

73 de Comentarii

 1. AM FOST IN UCRAINA IN TIMPUL CAMPANIEI ELECTORALE A LUI ZELENSKI…BANI RISIPITI CUMPLIT DE MULT..SI PRIMARUL DIN KIEV, VITALI, LA FEL….SOROS A BAGAT BANI GREI IN FUNDUL LOR…DE AIA EI TREBUIE SA JOACE ROLUL PENTRU CARE AU FOST ALESI…POPORUL II DETESTA SI PE CONDUCATORII LOR (editat)(editat) PENTRU CA AU ARUNCAT TARA IN RAZBOI CU RUSII…PE RUSI I-AU LUAT IN RUSIA, CARE SI CUM A VRUT SA PLECE..
  PE UCRAINIENI I-A IMPRASTIAT ZELENSKI IN TOATE ZARILE…PE BARBATI CARNE DE TUN..FEMEILE SI COPIII ALUNGATI DIN TARA…BATRANII ABANDONATI TOTAL….ASTA E FATA INVATATURILOR SOROSISTE..

  ROMANIA A FOST DISTRUSA TOT DE (editat) LUI SOROS…ALDE RENATE WEBER, ALINA MUNGIU, INTELECTUALII RUPTI IN KUR VESNIC INDOPANDU-SE SI BAND PE LA AMBASADE SI BATJOCORIND POPORUL SI TARA PENTRU UN FURSEC…(editat) CARE AU TRAIT CA IUDA SI VOR CRAPA CA IUDA..

 2. Tovarasa Olga Bashinska nu-si da seama ca esenta invaziei ruse in Ucraina a fost tocmai rezultatul infruntarii dintre democartia infiripata in Ucraina si totalitarismul putinist instaurat in Rusia, care n-a agreat ceeea ce se petrece in Ucraina ca sa nu se extinda ideea democratica europeana si la alte republici sovietice.
  Iar daca nu vede ca ceea ce fac acum rusii in Ucraina este o infruntare intre civilizatie si barbarismul sovietic, inseamna ca doamna in cauza este chioara rau de tot.
  In afara de pofta de anexare, Putin a dorit si distrugerea din fasa a democratiei si deschiderii catre Europa a Ucrainei, care i-ar fi restrans considerabil tarlaua. Putin s-a speriat enorm cand a auzit ca Ucraina vrea in UE si NATO, cum il sperie acum Finlanda si Suedia.
  Denazificarea si salvarea rusofonilor sunt minciuni gogonate, din moment ce i-a omorat pe ucraineni si rusi la gramada. Cert e ca si i-a facut pe toti dusmani pe vecie.
  Un articol cu multe idei de baza trase de par si ilogice.

 3. Du-te ma hungure cu gogosile tale ozgoresti. Du-le peste Tisa.

 4. Poate citesc si fanfaronii nostri de la conducere acest text. Si mai merg sa se pozeze cu Zelenski, ca niste catei la expozitie.

 5. Daca si voi…. A fost bine cu URSS , a fost bine cu rusofonii . – A fost mai bine dupa „Maidan ” . Care drek si-a bagat coada acolo ?Ce aveti de impartit de nu va-ntelegeti ?Stepan Razim si Taras bulba v-ar ucide . Fara sa stea pe ginduri.i cred ca si cel pe care-l numiti „poet national”: Taras Sevcenco , nu v-ar milui.

 6. Probabil ca linistea se va asterne in Ucraina adata cu reinfiintarea administratiei NOUA RUSIA in sud estul Ucrainei,teritoriu care a mai purtat acest nume inainte de infiintarea Ucrainei.Realitatea etnica descrisa de interlocutoare duce catre aceasta directie.E limpede ca Zelenski a fost antrenat pentru acest conflict.Dar daca Putin stia acest fapt de ce a intrat in capcana?Conflictele se pregatesc minutios inainte de a „izbucni”.

 7. Maine sa cititi interviul meu. Totul e exact pe dos.
  Putin a ascultat-o si el pe Bashinova asta si acu aproape ca se duce de inima rea.
  Deci, maine e interviul cu Olga Gelieva.

 8. A modernizat Nuland și amerlocii Ucraina, până au nazificat-o. Asta e calea către succesul unei înfrângeri garantate.

 9. Nu pricep de ce ți-e milă de ukran ,. Doar singuri ei și-au făcut-o..S-au făcut saltea la licurici doar spre a fura in neștire,. Au plănuit totul cu lux de amănunte de multă vreme, nu doar de 8 ani,.Au o clasă politică de mafioți naziști, de și america e invidioasă,.

 10. „profesorii să trăiască ca președintele și președintele să trăiască ca profesorii. ”
  -nu pot sa cred:
  i-a fraierit cu jidaneala sparta!

 11. Ileana Rollpartzon tu intodeauna stii mai bine, esti mai informata. De stii draga ce nu stie aceasta jurnalista UKRAINIANA?

  Chiar ai mult tupeu.

  Si propaganda are o limita, o linie rosie, dincolo de care apare prostia si onbstinatia care dovedeste o boala psihica.

  Tu de unde stii ce face armata rusa in Ukraina?
  Ce au facut si fac MAZI ukrainieni nu te intereseaza?
  Totusi sunt 14.000 de civili ucisi in Domabas si sute de copii. Ai auzit de Cimitirele copiilor din Dombas ucusi de NAZI ukrainieni?
  De modul cum sunt schingiuti si impuscati prizionerii rusi fara a se tine cont de conventiile internationale ai auzit?

  De faptul ca la Odesa armata a dat ordin ca militarii sa se instaleze in scoli si in Spitalul de Oncologie ai auzit? Ca documentul a fost facut public.

  Stii ca acordul de la Minsk care ar fi adus pacea a fost ratificat inclusiv de ONU, dar nu a fost implementat de Ukraina?

  fata draga lasa propaganda, ca nu convingi pe nimeni!!

  Rept vorba romaneasca – ragetele de magar nu ajung in rai!!!

  Zelenschi in cor cu occidenatli ne spun ca ei apara in Ukraina „valorile europene” si democratia?

  Care sunt alea, sa ne dumirim si noi!!!

  Suprimarea opozitiiei? Suprimarea presei? Anularea dreptului la liberatea cuvantului? Arestari abuzive ca pe vremea lui Stalin? Uciderea jurnalistilor si politicienilor incomozi? Arestarea politicienilor si jurnalistilor care se opun politcii lui Zelenski?

  Care sunt valorile pe care le apara Zelenski?

 12. Inca o dovada ca, vorba romanului, „lucrul amestecat miroase a rahat” (pardon !) … Nu numai ca Ucraina este un stat cvasiartificial, creat (si) prin furturi de teritorii de la vecini, dar nici macar „la ei acasa” nu se inteleg ! Probabil, daca ne uitam pe harta si, bineinteles, in mod destul de grosier tratata problema, ar fi fost mult mai corecta o solutie de genul „in stinga Niprului” si „in dreapta Niprului” (solutie care, din pacate, mai devreme sau ma tirziu ar fi adus tot la situatia de acum, cu cele doua blocuri militare fata in fata …) … In orice caz, articol cinstit, idei corecte, un adevarat balon de oxigen dupa hirdaul de minciuni care ni se arunca zilnic in cap, un geam deschis pe care intra in sfirsit si aer curat !

 13. @ SALVAMAR Bingooo ! Felicitări !.Unii au impresia că despre ce nu se vorbește, acela nu există,. Iar că o minciună repetată devine adevăr,.

 14. Întărirea minciunii că e vina oamenilor nu a celor ce conduc mai ales din umbră.

 15. Sa înțelegem printre rânduri ca începe debarcarea și înlăturarea lui Zelenski.Actorul si-a jucat rolul,actorulsi-a terminat rolul.

 16. Am o singura intrebare: ce ne pasa noua de Ukraina? Ne-au tratat ca pe milogi, nu recunosc drepturile minoritatilor, sunt condusi de khazari anticrestini, s-au inghesuit la pomana, iar slugile de la carma Romaniei isi bat joc de noi si le cauta in coarne. Sa se duca in Polonia, ca aia sunt belicosi si plini de taiati imprejur.

 17. Stiu dle @Vax ptr ca eu cred ceea ce vad cu ochii la TV si in presa straina, nu ce latra Putin si Govorit Moskva. Asa ceva cred doar lingaii de meserie, grupa de munca in care te incadrezi si tu cu succesuri.
  Daca apreciezi atat de mult Rusia si pe Putin , de ce nu te duci in Rusia? Astia 5-6 milioane de la noi au apreciat Occidentul si au plecat acolo. N-am auzit macar de unul care sa plece in Rusia.
  Hai, fa-ti valijoara si dobrii puti na Moskva, daca esti asa de lesinat dupa Putin si Rusia lui!

 18. @ Max multumesc pentru informatie. Am citit mai multe articole, dar m-a zgudit aricolul

  „Un trădător mai puțin”: Zelensky supraveghează campania de asasinare, răpire și torturare a opoziției politice

  Oare se va apuca cineva sa il traduca? Eu o sa imi iau timp saptamana viitore sa il traduc macar partial. Sa vad und il voi putea posta.

  Lumea lui Zelenski este lumea gruzinului ucigas de rusi Stalin.
  Eu chiar ma intreb, astia din UE si din NATO, sefii de guverne din UE chiar nu sunt informati despre ce se intampla din 2014 incoace in Ukraina sau sunt obligati de SUA sa fie ca cele tri MAIMUTE MAFIOTE – nu vad, nu aud, nu vorbesc?
  Ei cat timp cred ca vor putea sa ne prosteasca cu asertiunea ca in Zelenski si gashka apara valorile europene si democratia?

 19. INTREABAREA …e CU TOTOTUL si CU TOTUL ALTA :

  – Ce rea daca la „6 ianurie” reusea isnurectia civila la CAPITOLIU in USA si .. democratii erau invinsi …unii sernatori ucisi de revolutionari etc.

  ATENTIE : Nu intreb ce era in USA azi …DA! …azi !
  ci ce era in Ukraina azi !

  DA ! … AZI !

  (unde le era „nazi-onalismul” sub Trump azi ?I

  si

  (de ce mereu in sitorie soarta lumii depinde de alegera catrorva (ca-n cazul celor „catorva” care …totusi … nu l-au ales pe TRUMP in acel moment alegand ce au si ce vor avea de azi … )

  ATENTIE la MIDTERM …USA e intr-i situatie … social INFLATIONARA ! si rezulatele americane cu rasturanrile de putere de la ei
  vor …PUR-SI-SIMPLU

  RASTURNA LUMEA ! (stiu ce va zic pentru ca am vazut simulari …si niciuna nu duce la …liniste-sociala ! 🙁 )

  RABDARE SI TUTUN ! Spectacolul GROAZEI sigur urmeaza ! China se inarmeaza inca … nu e ca n-o face ACCELERAT 🙁 🙁 🙁
  SECOLUL XX1 = „am cam belit-o!”

 20. 13 MAI 2022 LA 19:55.. Nu trebuie să apreciezi nimic altceva decât ADEVĂRUL bre,.Să nu pui botu la propaganda belicoasă americană a cărui slugă ești. Să știi mereu să-ți pui intrebări și să cauți răspunsuri. Pun pariu că nu știi că banii dați de marica și UE către ukrani au garanție din partea UE. Adică de ukranul nu va putea returna aceste sume de ”ajutor”, le va returna americanului UE, adică tu și eu bre,. Precis aceste ”nimicuri”, amănunte, nu le știi.

 21. @@SALVAMAR
  Da-ne un exemplu unde rusi-s mai parshivi decat americanii la ABU GHRAIB (vezi ca-i necenzuta pe wikipedia ce-au ne-facut acolo)
  si pe urma facem comparatii cu … AGENTUL (nu CIA) ORANGE !

  🙂

  (intreb pentru ca te vad tare-n argumente si sti istorie dar nu sti sa faci propaganda = esti foarte sincer si asta conteaza in lumea falasa de azi 🙂 )

  puup
  😉

  [daca nu gasesti da macar un exemplu …fara „simularea inecului”… al soldatilor germani inj ww2 la fel de pervers ca cel american ! nu vorbesc de crime de razboi …ci de crime PERVERS de razboi …si nu facute de „unitati speciale” ci de soldati obisnuiti ! = ARMATA REGULATA nu … „armata politica” …polotrucii rusi, americani sau germani )

  😀 (asa ca tori suntem im grozaviile noastre oameni nu doar din aceeasi specie ci din aceeasi rasa si crestini si din aceeasi religie ??? 😀 ???)

 22. Nu, nu. Donbasul nu trebuie să fie regiune autonomă în Ucraina. Asta e o capcană. Printr-o regiune autonomă, Rusia ar controla politica externă a Ucrainei. Donbas, dacă vrea cu rușii, să intre în federația rusă.
  Marchevici lasă vrăjeala.

 23. E curajoasa doamna sa exprime atatea adevaruri pe care ucrainenii sunt nevoiti doar sa le gandeasca.Va plati si caraghiosul asta care a confiscat o tara si o terorizeaza.

 24. Hai, Vladimire, ai toate ” cancerele „, ești ” mort ” , ești ” rău „:, dar …dă-le ceai rusesc : dimineața ,prânz,seara și …toată noaptea !!!

 25. @SALVAXMAR – tatae,esti spalt rau de tot pe creier, incit poti foarte usor sa ne spui ca afara este intuneric, cind de fapt este soare si lumina.

 26. Ce se intimpla in ucraina poate fi proba definitiva a unui om inteligent.Face diferenta dintre boschetari si oameni normali,dintre jigodii si educati,dintre scarbe care au trait degeaba si oameni de bun simti.si ma opresc.Este importanta perceptia adevarului in conduita de zi-cu-zi.

 27. @SALVAXMAR istetule, Romania e tara mea si nu vreu nici in Rusia si nici in Occident. Am cutreierat Europa in lung si in lat, dar nu m-as muta si nu as trai in nici o tara din vest sau din est, dar in mod sigur nu as vrea in SUA si Canda,

  Singurul loc in care as sta vreun an este Insula Milford in Parcul National, impreuna cu pasarea Kivi, care nu pote sa zboare. dar poate visa la inaltimea cerului.

 28. Unii își pun speranțe în MIDTERMS. A fost Obama președinte noi colonie. A venit Trump, tot colonie am rămas. Încă și mai jegos controlul, ambasadorul lui Trump chiar ne dădea sfaturi electorale. Despre articol, doamna pare că știe despre ce vorbește și este echilibrată în aprecieri.

 29. Mi-ați făcut un sfârșit de săptămâna minunat! Toate trâmbițele globaliste sunt in agonie. Nu agonie simplă, din aia cu clăbuci. Cap de listă p lPupinkurova&comp.

 30. Rusine sa va fie! Ne veți avea pe conștiința. Ne-ați băgat in disonanță cognitivă…

 31. Cel mai des auzim despre neoliberalism de la socialiștii supărați.
  Ucraina nu are nicio legătură cu neoliberalismului, dragă doamnă; este un stat profund mafiot, corupt în care o camarilă de stat (sau legături cu statul) controlează întreaga piață (este exact ca România după revoluție: încercați să deschideți o firmă fără să cotizați unde trebuie și vedeți cât de repede vă calcă…)
  Rusia nu arată niciun interes să ia estul Ucrainei; poate cel mult va permite republicilor actuale să administreze teritorii pe care urmează să le mai ocupe (să nu ne amăgim că Ucraina – chiar și cu arme occidentale – va putea rezista puterii armate rusești).
  Și cam atât am citit, pentru că articolul e plin de naivitățile propagandiste ale unei persoane de stânga, lipsită total de culoare.

 32. Doamna asta a spus foarte neutru „radicali”. In realitate sint pe bune nazisti care au terorizat rușii, opoziția si chiar au omorât oameni. Celebrul ziarist omorât a fost Oles Buzina, ucrainean, dar adept al aliantei cu Rusia.
  De asemenea, a evitat sa spuna ca maidanul s-a facut pe banii americanilor. Este un aspect foarte important.
  Dar orcum, bine ca a spus multe chestiuni despre care romanii nu știu nimic si nimeni nu spune in mass media românească.

 33. Tehnica folosita de sorosisti e simpla: Acapararea institutiilor de forta —> Furi votul (ai de partea ta procurorii si serviciile) —> Explici surpriza votului/alegerilor printr-o poveste gen „Oamenii s-au revoltat ca au stat la coada” sau „Din cauza serialului” in asa fel incat cetateanul sa zica : „uite ba prostii aia sunt de vina s-au pacalit” si nu „cum naiba a iesit ala aici s-a furat masiv!”. Ati vazut cum se repeta sceanariul cu surpriza si povestea ei?

 34. Cica teroristul George Bush ar fi spus: Ori esti cu noi, care suntem terorishti, ori eshti cu Al Queda pe care tot noi am creat-o shi finantzat-o. Treroristul George Bush a pierdut alegerile cashtigate de Gore cu 500 000 de voturi in plus. Asta fiind situatzia sondajele aratau clar ca nu poate fi vorba de re-alegere asha ca teroristul George Bush l-a pus pe partenerul terorist Bin Laden, prieten shi asociat in afaceri cu teroristul George Bush sa organizeze 9/11 cu colaborarea teroristului Richard Cheney pe atuci vice-preshedinte al SUA. S-a estimat corect ca dupa de vot pieri 3 000 de democratzi din New York cei ramashi in viatza vor vota ingrozitzi cu teroristul George Bush caci altfel patzesc shi ei ca cei 3 000. Controlorii de bagaje care au controlat terorishtii erau shi ei, coincidentza, musulmani shi exact cand au trecut avioanele tot coincidentza teroristul Richard Cheney a ordonat oprirea temporata a apararii anti-aeriene. Bin Ladin shi-a incasat banii de la Bush shi daca nu era Obama armata SUA il mai cauta shi azi prin Afgasnistan el fiind in Pakistan unde traia bine pe banii primitzi de la Bush. In bugetul teroristului Bush banii datzi lui Bin Laden sunt „cheltuieli in campania electorala”.

 35. Este trist ca Rushii din U-Kraina care nici nu au fost de acord cu maidanul sunt ucishi dar asta e logica razboiului. Ce altceva ar putea face Rushii cand nava lor Moskva a fost scufundata cu rakete tip Neptun produse la Kiev. Foarte posibil unii dintre muncitorii de la fabrica de rakete sunt Rushi si nu au fost de acord cu maidanul dar acum e razboi shi fabrica de rakete trebue distrusa shi muncitorii ucishi totzi fie ei Rushi sau U-Krainieni. Analog fabrica de tankuri din Harkov shi din nefericire aproape toata industria din U-Kraina produce acum doar pentru armata deci vor urma shi alte bombardamente shi altzi muncitori ucishi. Putzinii care vor supra-vietzui razboiului in curand termo-nuclear vor vedea ca de fapt Rushii ii iubesc shi ii vor ajuta sa decontamineze shi sa repare tzara dupa razboi.

 36. Un articol ce poate edifica/clarifica și o maimuță în ce privește situația reală din Ucraina pe cale de a deveni , cu micul Zidenel – Marele Israel, și totuși mai sunt câțiva pe aici care ori fac pe proștii/proastele, ori chiar sunt !
  Se pare că asemănarea dintre cei care au ajuns să conducă , nu numai UA, dar și RO explică situația jalnică, pe alocuri chiar tragică în care ne aflăm și noi și ei !
  Ca popoare, că ca 😉 elite, e exact invers.
  Deocamdată !

 37. Lumea/realitatea/imaginatia/Radio România/R3/tineret/1993/”mesajul altor civilizații”. No comment
  .

 38. Oare cine mai poate aproba, acest mesaj? Mai trăiește cineva dintre realizatorii acelei superbe emisiuni? Câtă muncă! Ce mult fals în ukra. A sesizat până și Elon.

 39. Ukraina e be bursa la Londra…de ce va mirati de ce se intimpla…resurse, gaz, petrol. ce draq mai au sint actiuni englezesti

 40. Urmaresc in occident emisiuni de analiza si dezbateri la care sunt invitati de obicei un rus (in legatura video sau in studio), echipa de bruiaj de la democrati sau alti latratori si o ceata de maimute urlatoare cu kurul galben-albastru. Chiar daca rusul reuseste sa termine o fraza, urmeaza harmalaia de contestatari.

  Teme principale de discutie:

  4. Rusii sunt criminali de razboi. „Democratia occidentala” nu-i lasa sa spuna ca globalistii sunt criminali si de pace. In primul rand cu otrava din vaccinuri netestate, apoi cu masurile aberante (in special interzicerea dreptului la munca pentru nevaccinati) care au dus la falimentul micilor intreprinzatori si moartea prin infometare a mii de italieni.
  5. Putin e bolnav sau chiar pe moarte pentru ca de 9 Mai a tinut o patura pe picioare; mersul leganat cu umarul stang care se balangane tradeaza o boala grava etc. In timp ce „frumosul erou” a castigat razboiul mediatic ordonand muribunzilor din Azovstal sa nu se predea, probabil mercenarii straini au cu ei si o pastila cu cianura.

  Mai vin in studiourile globaliste propagandisti cu tema religioasa. Un preot catolic (cum altfel) a spus o poveste cu doi preoti rusi care au avion personal, iar pentru ca unul dintre ei era beat, avionul s.a prabusit. Urmarea era sa spuna cine pilota cati pasageri erau si daca au murit, dar preotul cu smantana sub barba i-a lasat pe toti paf tragand concluzia ca intr-un banc sec: „iata de ce sunt in stare preotii ortodocsi!”.

  Mi-e sila!

 41. A zis cineva ca rusii sunt parshivi…Nooo sunt cei mai cinstiti oameni:
  -Romania a dus tezaurul in timpul primului razboi la rusi de buna credinta ca sa ni se spuna ca s-a pierdut…foarte cinstit
  -Dupa ocupatia Basarabiei in 40 le-a dat de inteles romanilor ca se pot retrage in Regat si i-a asteptat la Fantana Alba cu mitralierele…foarte cinstit
  -Ne-au adus in mod cinstit si corect comunismul si colhozul care au dus Romania pe ultimele locuri in Europa in 89
  -Foarte cinstit au aruncat in pushcarii (cu ajutorul cozilor de topor locale) toata elita politica si culturala a Romaniei care printre altele faurise Romania mare…Maniu, Mihalache.
  -Foarte cinstit ne-au spoliat in anii 50 petrolul granele chiar fabrici au fost demontate si duse in URSS fara sa plateasca un ban.
  -Cand americanii au vrut sa ne ajute dupa razboi prin planul Marshal Stalin ne-a interzis sa accesam fondurile ca sa nu scapam de sub laba rushilor…foarte cinstit
  Asta e cinstea lor dar se pare ca sunt oamenii scriu aici comentarii si chiar articole pe cateva copeici

 42. Un mic amănunt, O informație care a circulat și incitat spiritele.. Adică despre ”genocidul” de la Buchea, unde cică rusul care s-a retras ar fi omorât civili și alte finețuri,. Păi a fost acolo o comisie ONU care au studoat cazul.. și au afirmat că nu a fost nici un fel de genocid și de fapt e regia ukrană, ca multe altele, așa precum anterior afirmase și rusul.. Dar presa nu cere scuze, nu dezminte informația anterioară flasă,. DE CE ?? Trebuie să ții polulimea dezinformată in beznă și ură ??

 43. Boris UK l-a comparaat pe Allo!geniul Zelea cu Churchill. Adevar care nu a fost explicat. Eu cred ca rostul acestui razboi este o facatura, pentru a se crea o noua Cortina de Fier, cu scopul de a tzine imperiul rus la distantza asha cum a mai fost, convenient oligarhilor, spuma comunishtilor, de a exploata la blana bogatziile ruse, dar shi pe goimii rusnaci. Pina la urma oligarhii din vest cit shi est se vor intzelege, ca doar au aceiashi esentza Talmudiky, iar luptele continua atita timp cit vor fi omoritzi cit mai multzi creshtini, shi daca se poate citzi > ortodoxi care refuza spalarea de creirashe de catre Gloabeleshti. Marele Macel WW2 Pobeda a facut aceleashi crime cu creshtinii, care au fost minatzi spre comunism in zbor, datorita mirosului de salam cu Zoia, tinichele shi parvenitism parazitaar, samd. Deasemenea luptele continua pina se ajunge la noul hotar al Cortinei de Fier, cind Gloabeleshtii vor beli hotarele Ukrainei, care va suferii contractziile inevitabile ale distrugerilor provocate. Asta ca sa nu se mai emita pretentzii shi despagubiri de la fratzii lor mai mari, punindu-se punct shi la cei care mai au intentzia de a cere despagubiriile provocate de Rushii in WW2 shi chiar WW1,ex.Polonezii, poporul Alles!Bulles, samd. Jocurile se fac deasupra natziunilor implicate, care nu trebuie sa simta, exact ceea ce face shi Taxarea in toate tzarile. Altfel Boul lor de Aur va sucomba odata cu ei. Oricum Imperiul Rus nu va mai fi cea fost shi el, pentru ca securitatea lor amnintzata nu este Europa, ci Asia, care este shi va fi tavalugul Omennirii. Era corect de la inceput ca rushii sa fie aliatzi Occidentului, dar se pare ca Intelighentzia lor ca shi la noi a fost terminata la Canal, Gulag, lagare, etc…
  O zi buna.
  Con
  P.S. Procesul este controlat 100%, nu mai poate scapa de sub control (=sigurantza actorilor in lupta) shi dureaza mult pentru atingerea tuturor obiectivelor lor. Hitler a fost copil mic…Acum avem Covit=Cyclonel reinventat, samd.

 44. Au si ukrainienii o Iosefina Pascal. Sa le traiasca ca si a noastra !

 45. Etnicul ucrainean cu gena nazista care discrimineaza pe toti in tara lor inclusive pe romani ,Victorie pentru Rusia

 46. Iata o „parere” de la fata locului, alta decit propaganda Zelenski sau NATO/UE! De suferit are doar omul de rind, care si-a pierdut rude, proprietati, slujba, etc! De castigat au doar americanii! Asta nu inteleg unii romanii si majoritatea europenilor

 47. SCLAVA UCRAINA/SLAVA COCAINA

  „Nu vrem să salvăm ceva pentru cineva și să pierdem teritoriul pentru asta” – debitează actorașul evreu  Volodimir Zelenski pionul ocultei iudeomasonice globaliste neomarxiste si neofasciste : rothchild/soros/schwab

  Adica…ne spune pe fata, pe intelesul tuturor, pe evrei nu-i interesează numarul de morti, victimele, suferinta poporului jefuit si ocupat prin lovitura de stat de la Kiev din 2014…pe ei îi intereseaza teritoriul – adica noul Israel ! Adica exterminarea poporului crestin ucrainian pentru a face loc kazarilor noului Israel !

 48. In articolul original din the grey zone se spune ca popularitatea lui Zelensky scazuse la 31% inaintea razboiului. In articolul tradus de dl. Marchievici apare ca scazuse la 23%. Greseala sau manipulare?

 49. „Kremlin: „Toată lumea vrea să evite o ciocnire directă între Rusia și NATO. Rusia va fi pregătită să dea cel mai decisiv răspuns țărilor care se vor implica în războiul din Ucraina””

 50. @tibi1 Ce vrei să demonstrezi,ca rușii sunt răi si ucrainienii sunt buni? Toate relele pe care ni le-au făcut rușii au fost și cu participarea ucrainienilor. Pentru mine nu este nicio deosebire între cele două popoare, sunt la fel de rele, nimic nu mă face sa-i iubesc pe ucrainieni, si cu atât mai puțin pe zelenski, e mai dement si mai dictator decât putin, e o slugă.

 51. Despre Ukraina … si stema sa/cea din spatele presedintelui Zelinski (in engleza coat of arms of Ukraine) … https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Ukraine:
  The small coat of arms was officially adopted on 19 February 1992. The coat of arms of Ukraine is a blue shield with a gold trident. Officially referred to as the Emblem of the Royal State of Volodymyr the Great, or, colloquially, the tryzub (Ukrainian: Тризуб), the insignia derives from the seal-trident of Volodymyr, the first Grand Prince of Kyiv.
  Vladimir I Sviatoslavich (958 – 1015), also known as Vladimir the Great, was Prince of Novgorod, Grand Prince of Kiev, and ruler of Kievan Rus’ from 980 to 1015. Vladimir’s father was Prince Sviatoslav I of Kiev of the Rurikid dynasty. In Sweden, with the help of his relative Ladejarl Håkon Sigurdsson, ruler of Norway, he assembled a Varangian army and reconquered Novgorod from Yaropolk. By 980, Vladimir had consolidated the Rus realm from modern-day Belarus, Russia and Ukraine to the Baltic Sea and had solidified the frontiers against incursions of Bulgarians, Baltic tribes and Eastern nomads. Originally a follower of Slavic paganism, Vladimir converted to Christianity and Christianized the Kievan Rus’. He is thus also known as Saint Vladimir.
  The Rurik dynasty, was a noble lineage founded by the Varangian prince Rurik, who established himself in Novgorod around the year AD 862. The Rurikids were the ruling dynasty of Kievan Rus’ (after the conquest of Kiev by Oleg of Novgorod in 882), as well as the successor Rus’ principalities and Rus’ prince republics of Novgorod, Pskov, Vladimir-Suzdal, Ryazan, Smolensk, Galicia-Volhynia (after 1199), Chernigov, and the Grand Duchy of Moscow (from 1263).
  Adica, pe ROMANESTE, STEMA Ukrainei a fost ELABORATA si FOLOSITA de catre VIKINGI/(VAREGII cei RUSI ai lui Rurik), cei care au VENIT in Ukraina, de pe TARAMURILE cele RUSESTI din NOVGOROD.

 52. Despre Ukraina … si stema sa/cea din spatele presedintelui Zelinski:
  Stema a fost oficial adoptata in 19 februarie 1992. Stema reprezinta un trident (trizub). Si se refera la stema cea straveche a lui Vladimir cel Mare, primul Principe al Kievului.
  Vladimir I Sviatoslavich (958 – 1015 AD), a fost mai intai Principe al Rusiei Novgorodului si mai apoi si Principe al Rusiei Kievene. Provenea din Dinastia de VIKINGI/(VAREGI Rusi) ai lui Rurik. Din anul 980 AD, Vladimir a consolidat dinastia RUSA , din care provin si statele moderne ale Rusiei, Bielorusiei si Ucrainei. Vladimir a convertit, de la paganismul slav, la CRESTINISM si pe rusi, dar si pe ucrainieni si bielorusi.
  Dinastia Rurik reprezinta linia nobila a vikingilor cei varegi (rushi/rusi), care s-au stabilit si au infiintat orasul Novgorod (actual in Rusia) in anul 862 AD. Din anul 882 AD, vikingii cei varegi (rusii din dinastia lui Rurik) au cucerit si condus si Rusia cea Kieveana (Oleg al Novgorodului).

  Adica, pe ROMANESTE, STEMA Ukrainei a fost ELABORATA si FOLOSITA de catre VIKINGI/(VAREGII cei RUSI ai lui Rurik), cei care au VENIT in Ukraina, de pe TARAMURILE cele RUSESTI din NOVGOROD.

  DEH. … ISTORIA (cea straveche dar si cea noua) BAT-O VINA !!!

 53. Care sunt valorile ,,liberale”trambitate de alde CAcatzu Ce investitii ati facut ,ce a mers bine in timpul vostru?Nimic,nimic,nimic Totul a mers spre distrugere ,spre dezastru din cauza coruptiei incepand de sus de la tatucul lor ,dulapul.Jivinele astea incompetente nu se pricep la nimic Ce vrei?Sunt doar niste ,,pretioase ridicule” cu aere imputite in cap si multa prostie si rautate ,multa minciuna si rautate ,multa coruptie si rautate eI au ramas cu mintea unui copil de 14 ani naivi si puturosi.Presul lor le pune capac Este atat de rau incat ti-e frica sa nu ne bage in rahat si mai adanc Este atat de aerian incat nu stie pe ce lume traieste SIKTIR tuturor leprelor da dreapta care ati ruinat tara ,siktir in special acestor scarbosi cu vederi nazisto-globalist-lgtb iste !

 54. Cand erau „sovietici”ii fericeau pe cei pe care ii cotropeau cot la cot cu aceleasi „binefaceri”-nu tineau mortis sa lamureasca victimele care-i rus,care-i ucrainian;nici cand imparteau prada(tinuturi intregi,cu mii si mii de suflete),nici cand conduceau „mareata”URSS…

 55. Nu mi-am inchipuit ca ucrainienii sint atat de prosti sa-si dea viata pt interesele celor pt care Zelensky a privatizat Ucraina ! Putin le face un bine luand teritoriu ucrainean din mainile strainilor .

 56. Citind articolul înțelegi ce a pățit România ultimii 33 de ani. Metode zis revoluționare ușor diferite, folosirea unor mercenari sau patrioți naivi din Media pentru creerea conflictului între cei numiți retrograzi, comuniști, și ce ce se pretind atașați valorilor democratice. Finanțarea pentru început a unei fracțiuni din servicii să preia puterea, crearea unor organizații zis civice cu mediocrități din toate structurile statului și ale intelectualității ce se simt dintr-o dată reformatori, eșuarea statului prin coruperea justiției și infectarea parlamentului și a guvernului cu acoperiți. Finalitatea transformarea statelor în clone identice cu democrațiile sud americane. USA exportă aceeași democrație și are aceleași rezultate în toate țările în care răspândește de 75 de ani democrația.

 57. Zelensky asta …evreu (cu „soarele negru” pe batalionul inglidat militar in armata regulata)
  evreu incoace … evreu incolo

  ma intreb, stiind ca si Nuland e evreoaica …de ce-a fost asta, evreul Zelensky scos in shuturi
  dion KNEESSET la Jerusalem
  deunazi
  cand ca evreu get-be-get 🙂 le-a ceut evreilor lui din Israel ajutorul ???

  CEVA NU PUSHKA cu tactica recent anit-saudita si anti-evreiasca a EVREILOR_AMERICANI (cumva disensiuni interne din cauza unui premonit POGROM in deceniul asta, ceva din motive social-istoric-ECONOMICE de neinlaturat …CICLIC ?)

  De ce mi-e ca eu insumi evreu teama … ?
  MI_E TEAMA pentru ca … VIZIBIL: ANTISEMITISMUL in loc sa dispara sau sa se atenueze in ultima juma de secol ..REAPARE INTARIT !

  🙁 🙁 🙁

 58. @Mishteaux
  Cine ti-a zis ca exista ANTISMENITISM !
  Unde-ai mai auzit asta ?
  Cel putin in Romania e liniste pe tema !

  Nu te mai ingrozi, infrica aiurea pana nu auzi din GURI OFICIALE ca ANTISEMITISMUL in lume …se RE-RE-ACENTUEAZA !
  pana atunci …doar barefe ne-oficiale …= CONSPIRATII MARUNTE !

  Alteceva va fi …relativ la ANTISEMITISM …daca presa mondiala va publica mai-mult-decat-inainte articole si mai-des-decat-ininte articole pe TEMA ANTISEMITISMULUI
  atunci, DA!, ar fi bine sa-ti cauti …ascunzatori o vreme … pana trece, ca de-atatea ori in istorie …PRIMEJDIA
  !
  SHALOM ! ;*

 59. @mishteaux ( serios vorbind 🙁 )/Zelinsky e clona evreiasca adica khazar. Khazarii tragandu-se dintr-un trib de turciti care-si aveau regatul lor mic cam in mijlocul Ucrainei de astazi si care au trecut la religia mozaicana acum 1400 de ani. Khazarii se ocupau cu jaful vecinilor lor si al negustorilor ce treceau cu caravanele de marfuri prina aproprierea granitelor lor. Deci evreii adevarati sunt cei proveniti din cele 12 triburi pomenite in Vechiul Testament.

 60. @mishteaux ( serios vorbind ? )/Spune mai bine data la care se va apasa pe butonul rosu si va bubui prima ciupercuta tactica?

 61. Zice unul cu mintea prin călcâie și doar ceva mai sus doar pân-la… tibi1e 😉 :
  „Ne-au adus in mod cinstit si corect comunismul si colhozul care au dus Romania pe ultimele locuri in Europa in 89
  -Foarte cinstit au aruncat in pushcarii (cu ajutorul cozilor de topor locale) toata elita politica si culturala a Romaniei care printre altele faurise Romania mare…Maniu, Mihalache.”
  Da ! Dar ăia ce-i conduceau atunci pe ruși erau toți, dar absolut toți din neamul lui Zelinschi, Soroș și Scwab !
  „-Foarte cinstit ne-au spoliat in anii 50 petrolul granele chiar fabrici au fost demontate si duse in URSS fara sa plateasca un ban.”
  România în loc să fie declarată învingătoare în acest război, prin hotărârea altui de neam ales să distrugă Omenirea – bețivanul Churchill a fost obligată să plătească rușilor despăgubiri de război, dar după ce am achitat toată datoria și-au luat catrafusele și au plecat.
  „-Cand americanii au vrut sa ne ajute dupa razboi prin planul Marshal Stalin ne-a interzis sa accesam fondurile ca sa nu scapam de sub laba rushilor…foarte cinstit”
  Asta cu planul Marchall este o altă gogoriță, americanii nici n-aveau intenția să ajute România, ci la mica înțelegere cu Stalin au tot dat speranțe elitelor militare retrase în munți că vor veni să-i ajute, când de fapt vroiau ca să fie să lichidată ultima rezistență a bravului ( pe atunci !) Popor Român !
  Dacă tot vorbești de cinste, atunci : Fii cinstit !

 62. Un rabin evreu, nui-am reținut numele spunea clar că antisemitismul, e vrei, nu vrei, provocat chiar de ei ! Și sunt atât de multe exemple istorice , dar și actuale care confirmă spusele unui evreu cinstit .
  Uite că mai există….
  Credeți că dacă Ucraina avea în fruntea statului un ucrainean, get/beget, ar mai fi avut loc această înfruntare tragică, în care mor oameni nevinovați, în special creștini ortodocși și catolici, ucrainieni, dar și ruși ?
  Și pentru ce ? Pentru că nu se respectă un Tratat internațional , cel de la Minsk ce are girul ONU și este semnat de ambele state, dar acum ONU spune că dacă Ucraina, de fapt Zelinski, dar de fapt SUA, nu vor să-l respecte, n-au decât !
  În schimb rușii sunt obligați să respecte toate toanele criminale ale unui dezaxat, nu degeaba comparat cu churchill, care bea până se căk, din păcate nu doar pe el, ci și pe legile internaționale, când trăgea cu stiloul linii de demarcație care ne-au aruncat în labele URSSului criminal !
  N-am simpatizat până acum cu rușii, ba chiar tot neamul meu a suferit enorm de pe urma lor, dar am înțeles în sfârșit că nu rușii ca popor creștin ortodox ca și noi sunt vinovați, ci cei pe mâna cărora încăpuseră și ei , mai toți de teapa unora ca Zelenschi și ceilalți de care mi-e și scârbă să mai amintesc !
  Cui folosește acest conflict ? Ucrainienilor, nici măcar rușilor, ci celor ce conduc astăzi SUA.
  Tot spre dezastru până la urmă !

 63. „gelu spune:
  14 MAI 2022 LA 17:43
  @mishteaux ( serios vorbind ? )/Spune mai bine data la care se va apasa pe butonul rosu si va bubui prima ciupercuta tactica?”

  AS SPUNE ! 😐 Ca, „dintr-o intamplare” la Frankfurt, chiar stiu data exacta ! (e strecurata printre balivernele mele . „verzi-si-
  uscate” c-asa-i mishto)
  Dar nu spun pentru ca mi-am pierdut credibilitatea …
  cu predictia relativ la …Le Pen !
  (nu crezi ? 🙁 )

  😀

 64. @Radu Humor …te-as contrazice dar unde n-am argumente las pe altii …nu ma bag doar de dragul vorbi !

  mi se pare istoric corect si VERIFICABIL ce zici …
  alti poate ti-ar gasi, palavragios-irrational doar, un nod-in-papura …eu ca evreu (sincer) NU !

  😐

 65. Articol util scris de o ziarista care in sfarshit s-a trezit ( woke ) la realitate. Sper sa nu fie prea tarziu. Realitatea este ca Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA au vrut mereu sa extermine Rushii shi Romanii numitzi de ei „inferiori” de „rasa Latina”. Ei l-au inarmat pe Hitler in acest scop shi cand el a eshuat planul de exterminare a Rushilor a continuat folosind altzi pioni. Acum intzelegetzi cata dreptate a avut Stalin sa ocupe inclusiv Berlinul shi astfel sa-i tzina pe Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA departe de Rusia in imposibilitatea de a extermina poporul Rus cum il extermina acum. Evident Polonia, etc. aveau shi atunci dreptul cum au shi azi la un guvern democratic ales dar ce face acel guvern democratic ale al Poloniei azi. Creshte nivelul de trai al Polonezilor cum spera cei care l-au votat ? NU Guvernul democratic ales al Poloniei are doar obsesia de a extermina Rushii shi nici nu-i pasa ca in cursul exterminarii, nedorita de alegatorii Polonezi, va avea shi Polonia pierderi de loc putzine. Tot ce conteaza pentru guvernul Polonez este sa ucida Rushii, cat mai multzi posibil eventual pe totzi, shi pentru asta a interzis avortul caci se anticipeza ca razboiul va dura mult shi noi generatzii de soldatzi vor trebui sa compenseze pierderile. Gorbaciov a banuit ca asta e scopul real shi a cerut Germaniei unite cu acordul lui sa nu colaboreze la genocidul Rushilor ceea ce conducerea de atunci a Germaniei a acceptat shi apoi a demisionat. Sper sa intzelega in sfarshit shi Romanii cum a intzeles ziarista ce soarta le-au pregatit Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA shi cum dupa caderea previzibila a Rusiei exterminarea Romanilor va fi completata foarte repede.

 66. Ziarista e cica de etnie U-Krainiana etnie care nu exista. Chiar shi numele in limba Rusa „U-Kraina” se poate traduce in limba Engleza ca United Kingdom deci e clar chiar shi din nume ca nu e o etnie ci mai multe. Asha zis-a limba U-Krainiana este de fapt o Rusa cu multe gresheli gramaticale cauzate de secole de absentze de la scoala ale Rushilor din U-Kraina. Cneazul din Kiev l-a trimes pe frate-su la Vladimir pe atunci un orash la periferia Rusiei. in 1169 fratele vine de la Vladimir la Kiev, il ucide pe frate-su shi pleaca inapoi la Vladimir. Orashul Kiev nu shi-a revenit nici-o-data dupa razboiul dintre fratzi dar a ramas un orash Rusesc cum e shi azi fosta capitala a Rusiei.

 67. @Mishteaux/Incepand de astazi si pana in 24 Mai e probabil sa fie folosita prima ciupercuta tactica in Ucraina sau in afara ei. Rusii nu glumesc, ei merg dupa Profetiile unui Sfant de al lor de acum 200 de ani. Care a lasat tot ce ei trebuie sa faca ca sa invinga Oculta Mondiala. Asa ca va urma un razboi scurt cu ciupercute tactice si strategice impotriva tutor tarilor NATO si non NATO care vor intra pe fata in acest razboi contra lor. Stockholm, Helsinky, Riga, Warsovia, Gdanska, Gdinia sunt pe lista asta. Si lista-i lunga.

 68. CULMEA … STUPIZENIEI … in Ukraina:
  STUPIDUL (Zelinski) nu este STUPID destul … pana nu ESTE si FUDUL (isi face SELFIE avand pe fundal STEMA VAREGILOR cei RUSI, ai lui Rurik, CEI de la NOVGOROD si MOSCOVA) !!!
  De la acei INTEMEIETORI … din care se trage si tot taramul Kievean … dar si poporul cel ukran …

 69. Clar că are dreptate: Prea este izbitoare asemănarea cu ce s-a întâmplat la noi, după deraierea băsistă pe axa anglo-saxonă! Iar azi totul e bine, da, pt că și în noul regim johannus se contiuă politica anti-românească și antidemocratică! Gândiți-vă, la ultimele alegeri au decis abia 32 % din electorat cine să ia frâiele, iar dintre aceștia, 5% au gust etnici maghiari filo Ungaria! Alți străini au funcții în conducere, Cloacatilde la București, Frițul la Timișoara, unde știți cum batjocoresc populația locală! Ce mai, prost să fii să nu pricepi că ne-au făcut slugile lor!!!

 70. Chiar e o analiză foarte bună mulțumim! Atâta timp cât nu caută să justifice invazia brutală rusă, cred că e deosebit de util să cunoaștem toate aceste lucruri complexe, implicați fiind și noi vrând-nevrând în acest fiasco și văzând paralele serioase cu cele ce se întâmplă la noi în țară de atâția ani… Aș face totuși două remarci importante, Kievul a adoptat până la urmă o lege pentru autonomia Donbasului, mai de ochii lumii evident, ea însă nu a fost aplicată pentru că, ce să vezi, Ucraina nu mai controlează respectivele teritorii. Iar a doua este legată de modelul uman impus de separatiști și ruși în respectivele teritorii. Cine se interesează poate vedea că e chiar mai rău decât ceea ce citim în acest articol, un exemplu stupefiant fiind chiar fetișurile neonaziste și în general calitatea umană a liderilor cocoțați în vârful „republicilor populare”. Asta nu face decât să exacerbeze tragedia infinită a zonei, pe mulți locuitori al ei soarta i-a găsit refugiați la Kiev sau acum în Uniunea Europeană, ei simțind din plin pe pielea lor dezastrul adus de puterea militară rusă în regiune. Nici vorbă de soluții din partea respectivă, calitatea vieții în zonele ocupate este la minime absolute, de principii democratice nici nu încape vorba. În partea cealaltă, acestă „operațiune militară” îi scoate basma curată pe exponenții regimului naționalist/neoliberal și înrăutățește de fapt lucrurile, ba mai mult revalidează (în ochii naivilor) niște lideri occidentali grav compromiși și dă apă la moară unor apucături militariste pe care mai bine era să le fi abandonat. Prostie mai mare nu se putea, chiar când se trezea lumea din vrăjeală covid a venit Putin cu armele, le-a servit din plin celor care controlează dictatura globalistă, încât zici că au fost înțeleși. Foarte trist…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.