„Duminică votul trebuie să fie anti-Ponta”

Elena Udrea şi ceilalţi lideri PMP au avut o întrunire la o vilă la Snagov unde au decis ce să recomande electortului. Şefa (în acte) PMP nu este iubitoare de Iohannis, dar nici nu l-ar vrea pe Ponta preşedinte.

„Sunt convinsă că acest electorat va vota cum ii cer valorile şi principiile statului de drept, cum ii cer valorile şi principiile care i-au cerut atunci când au votat cu mine. Rog alegătorii să vină la vot şi să decidă soarta României. Îi rog să vină şi să voteze pe 16 noiembrie. Îmi cunosc alegatorii, de aceea spun că votul de duminică trebuie să fie anti-Ponta”. Aşa au sunat concluziile întrunirii de la Snagov în declaraţiile Elenei Udrea. Un îndemn voalat nu la un vot pro-Iohannis, ci la unul anti-Ponta. De altfel, înainte de a „pune concluziile”, Udrea a mai spus: „am fost singurul candidat care s-a luptat cu PSD şi cu Victor Ponta. Macar 5% din ce a obţinut Klaus Iohannis în primul tur se datorează luptei pe care au dat-o Elena Udrea şi Traian Băsescu cu PSD (…) PMP s-a născut ca un partid anti-USL, este cel mai activ partid de opoziţie la PSD. Electoratul Elenei Udrea este cel mai anti-PSD şi mai anti-Ponta electorat. Ca o ironie, este mai anti-Ponta şi mai anti-PSD chiar decât electoratul ACL şi al candidatului ACL”. Evident sunt exagerări, şi acţiuni de campanie, pentru că Elena Udrea a început deja campania pentru localele şi parlamentarele din 2016.

Taberele s-au aliniat faţă în faţă

Practic acum se ştiu cum arată taberele înaintea finalei din 16 noiembrie. C.P.Tăriceanu, C.V.Tudor, Dan Diaconescu şi Teodor Meleşcanu s-au alăturat lui Victor Ponta, iar Monica Macovei şi Zsold Szilagyi şi-au îndemnat electoratul să voteze cu Iohannis, iar Elena Udrea să voteze anti-Ponta, care cam tot acelaşi lucru înseamnă. UDMR a lăsat electoratul propriu să voteze după cum îi dictează conştiinţa, chiar dacă liderul Uniunii i-a făcut o declaraţie de dragoste lui Ponta. Totuşi, sunt nişte diferenţe în ceea ce priveşte cele două tabere. La Ponta s-a mers pe negocieri şi pe ofertă. Lui Meleşcanu, Ponta i-a promis un post de consilier prezidenţial, lui Tăriceanu, postul de premier, iar lui Vadim şi Dan Diaconescu, unele surse politice susţin că au fost stimulaţi pecuniar. De cealaltă parte Iohannis nu a negociat, lăsându-i pe ceilalţi candidaţi să se exprime.

Rămâne acum de văzut câţi dintre alegătorii învinşilor din primul tur se vor conforma recomandărilor primite. În general, foarte mulţi dintre alegătorii candidaţilor care nu ajung în turul II nu agreează recomandările venite în urma unor negocieri, pentru că le creează sentimentul că nu sunt altceva decât o marfă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.