După scandalul NSA, SUA și UE bat din nou palma pentru schimbul de informații

Comisia Europeană și Statele Unite stabilesc ultimele detalii ale unui acord comercial de schimb de informații care a fost renegociat după dezvăluirile făcute în urmă cu doi ani de Edward Snowden, când a fost devoalat modul în care serviciile secrete americane recurgeau la interceptarea în masă a comunicațiilor europenilor, transmite Reuters.

Acordul inițial a fost încheiat în 2000, iar în 2013 Comisia Europeană a cerut revizuirea lui, după scandalul NSA.

Bruxellesul a cerut garanții părții americane că datele cetățenilor europeni colectate de serviciile SUA se vor limita la cele necesare pentru asigurarea securității nationale. Acordul cu pricina facilitează în acest moment activitatea a 4.000 de companii din Europa și SUA.

Noul acord impune condiții mai dure companiilor americane care transferă informații unor terți, pentru că Bruxelles-ul este îngrijorat că acestea pot să fenteze regimul european al protecției informațiilor transmițând datele unor companii care nu sunt obligate să respecte legislația UE în domeniu.

Noul acord va permite SUA și UE sa monitorizeze aplicarea prevederilor, inclusiv modul in care sunt respectate noile limitări impuse autorităților americane pentru accesarea informațiilor.

În iunie, președintele Barack Obama a semnat o lege care reformează sistemul de supraveghere a comunicațiilor în SUA și a declarat că dorește sa extindă aplicarea unor măsuri de protecție a datelor de care se bucură americanii și la cetățenii străini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.