După Val Vâlcu, Oreste şi I.T. Morar, a ieșit la bătaie şi Marius Ghilezan

„Provocaţi de activiştii din solda lui Soros, hipsterii au reuşit după opt zile de protest să radicalizeze opinia publică românească în favoarea susţinerii Proiectului Roşia Montană”, scrie jurnalistul Marius Ghilezan în „Evenimentul zilei”.

„După ce Sociopol, o instituţie de cercetare socială, dădea, la 1 septembrie 2013, un scor de 68% în favoarea începerii exploatării aurifere, iată că după opt zile de marşuri ale ecologiştilor prin oraşele ţării procentul celor favorabili a ajuns la 79%, conform studiului efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI).

Mai exact, la întrebarea „Decizia privind proiectul Roşia Montană va fi luată în Parlament, prin dezbatere publică. Dvs personal sunteţi de acord sau împotriva acestei modalităţi de decizie?”, 79% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord, 9% s-au arătat împotrivă, iar 13% din eşantionul total s-au arătat indecişi.
De asemenea, sondajul mai arată că 67% dintre români sunt în favoarea investiţiilor care creează locuri de muncă în minerit, chiar dacă apar proteste ecologice.

Opţiunea românilor pentru locuri de muncă este evidenţiată şi de o altă întrebare, la care peste jumătate dintre cei chestionaţi au răspuns că ar alege investiţii care creează locuri de muncă, indiferent de domeniul de activitate.

Studiul a fost efectuat în perioada 6-7 septembrie, pe 1100 de respondenţi, având o eroare tolerată de 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Paradigma protestelor se desfăşoară pe aceeaşi planşă din 1990 încoace. Pe vremea când nu ştiam că Marian Munteanu este un apropiat al lui Virgil Măgureanu, pentru care a şi făurit o mişcare politică, neolegionară, credeam că participând la manifestaţia maraton din Piaţa Universităţiii vom da jos comunismul. În realitatea, în naivitatea noastră, spoream antipatia majorităţiii românilor faţă de idealurile noastre antitotalitare. Târziu am aflat că şi Tiananmen a fost organizat tot de serviciile secrete pentru a antagoniza societatea cu rebelii.

De 23 de ani asistăm la aceleaşi chituri de revoluţie, în care doar actorii sunt diferiţi. Să nu le spunem pe şleau fraieri. Poate un pic naivi şi cu mai multă cocă decât minte.

Aşa înţeleg de ce tinerii rebeli cu anticapitalismul în dinţi şi praf în nări mărşăluiesc liber prin culoarele create de Jandarmerie. Pentru mine totul este limpede: voi pierdeţi timpul pe străzi, iar păpuşarii anonimi, lesne de identificat, îşi sporesc averile prin jocurile de bursă.

Îi înţeleg pe cei naivi pentru că şi eu mi-am consumat naivitatea. E normal ca la 20-30 de ani să-ţi faci un ideal. E trist ca la 40 să nu-ţi dai seama că eşti doar un jucător pe o planşă desenată de alţii.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.