Ecaterina Andronescu, contrazisă de fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa

Fostul ministru PSD al Educaţiei, Valentin Popa, îl contrazice pe actualul ministru PSD al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a propus introducerea a patru tipuri de Bacalureat. În opinia domnului Popa, „Bacalaureatul, aşa cum se desfăşoară acum, este în regulă”. Într-un interviu acordat Intermedia TV Suceava, fostul ministru al Educaţiei spune că nu este de acord nici cu propunerile referitoare la Bacalaureat cuprinse în proiectul prezidenţial „România educată”: „Eu am văzut la doamna ministru, într-adevăr, această propunere cu patru variante de Bacalaureat, am văzut şi în proiectul « România educată », lansat de preşedintele României, două scenarii. Unul dintre aceste scenarii prevede două tipuri de Bacalaureat. Nu sunt adeptul pentru a avea două tipuri de diplome şi nu sunt nici adeptul în a limita cariera viitoare a unui absolvent de liceu. Pentru că în clipa în care ai un Bacalaureat de un anumit tip, după cum aţi văzut în viziune, poţi urma numai un anumit traseu. (…) În momentul de faţă, Bacalureatul nu este chiar unic, ca să fim sinceri, pentru că proba de matematică, de exemplu, nu este unică în toate liceele. E stabilită funcţie de câte ore de matematică ai făcut, iar numărul de ore de matematică, funcţie de profil, acest număr este diferit. (…) În final avem aceeaşi diplomă care dă dreptul absolventului să urmeze orice şi, bineînţeles, lasă în responsabilitatea universităţilor să selecteze aceşti absolvenţi de liceu”.

Pe 29 martie 2019, cu ocazia lansării proiectului „Educaţia ne uneşte” în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din București, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat: „Oricare din aceste formule de Bacalaureat pot fi alese, dar cel care are un Bac vocațional se duce să facă studii superioare în domeniul respectiv, de exemplu”. Valentin Popa, care în prezent este rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, spune că introducerea a patru tipuri de Bacalureat „va restrînge grupul ţintă pentru fiecare facultate”, adică zona de unde universităţile îşi vor putea recruta studenţii s-ar micşora considerabil.

Cele patru tipuri de examen de final de liceu propuse de Ecaterina Andronescu sunt Bacalaureatul pentru studiile de științe, Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste, Bacalaureatul pentru studiile vocaționale şi Bacalaureatul profesional. În interviul televizat, Valentin Popa a explicat de ce nu este de acord cu Bacalureatul profesional: „Nu înţeleg de ce ar trebui să existe acea diplomă, pentru că putem să furnizăm absolventului certificatul de calificare. Nu înţeleg de ce trebuie neapărat o hârtie care să ateste că e un fel de Bacalaureat mult mai simplu, când acelaşi lucru poate fi făcut cu un certificat de calificare. Dar, în această privinţă, sigur că sunt nişte condiţii de aliniere la sistemul european şi este posibil să trebuiască să existe o formă de tip Bacalureat şi pentru acest caz. A da un examen de certificare sau un examen de Bacalureat simplu numit Bacalaureat profesional mi se pare la fel”. Întrebat dacă mai ştie ca în vreo ţară din Europa să existe patru tipuri de Bacalaureat, fostul ministru al Educaţiei a declarat: „Nu cunosc aşa ceva”.

Inginerul Valentin Popa s-a arătat mirat că matematica ar urma să fie probă de examen doar la un singur tip de Bacalureat, cu toate că şi Ecaterina Andronescu este de formaţie inginer. Domnul Popa crede că doamna Andronescu a fost convinsă de argumentele echipei sale, cu toate că el nu ar putea găsi asemenea argumente, pentru că matematica, la fel ca şi fizica, „îţi ordonează mintea”.

Ecaterina Andronescu a ajuns la conducerea Ministerului Educaţiei după ce Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministru la sfârşitul lui septembrie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 757 Articole
Author

6 Comentarii

  1. In domeniul It este un mare haos…Sunt salariati in domeniul IT care au terminat teologie drept sau medicina…Nu are niciun fel de relevanta faptul ca ai terminat un liceu cu profil real sauuman iar facultatea nici atat…Atunci care mai este scopul existentei facultailor cu profil IT si a specializarilor de tip Calculatoare…pe piata muncii este relevanta certificarea si nu diploma de studii…de ce ? SE CER FOARTE BUNI CUNOSCATORI AI UNOR PRODUSE COMERCIALE SI OAMENI CU PREGATIRE superioara in teologie etc sau fara studii superioare care au IT ul ca hobby si fac bani din asta? De ce sa urmeze un licean cu profil uman o facultate de inginerie particulara pe care o termina cum poate ? Este bine pentru acest copil sa ia o certificare OCP si este mai bine platit pe piata muncii ca un absolvent de automatica ce nu o are… este bine asta? Asta ne dorim ? … posesori de certificari pe versiuni de produse comerciale care se substituie pe piata muncii absolventilor de profil It?…este doar un exemplu unde trebuie facut ordine…asa cum absolventul de automatica nu devine chirurg…sau procuror doar pentru ca a descoperit ca i place anatomia sau domeniul juridic…

  2. Bacalaureatul ar trebui sa fie acelasi pentru toti absolventii: romana, matematica, lb. straina si utilizarea calculatorului. Altfel, in timpul liceului, unii iau la matematica note de 5 sau 6 din ingaduinta profesorilor, dau bacul la romana si la alta disciplina convenabila, urmeaza apoi dreptul , istoria sau filologia etc, iar dup-aia se inscriu in partide si vor sa fie sau chiar ajung ministri.

  3. Nici Abramburica nici Abramburoiu Johannis nu au cultura pedagogică și instituțională să decidă asemenea lucruri. Este trist că tinerii români ajung pe asemenea mâini. Mai bine s-ar duce amândoi la plimbare, de mână. Popa nu merită atenție. Restul este nevoie și competență, dar nu la aceștia.

  4. Cum se poate ca un analfabet ca popa sa o contrazica pe abramburica ?

  5. Domnul Popa uita ca din cauza ingustimii gândirii sale pedagogice, rămân fără bacalaureat o mulțime de absolvenți de liceu, care vor sa se angajeze, dar care vor fi mereu primii restructurati din cauza ca nu au absolvit și bacalaureatul.
    Acei țineri vor avea familii, va fi o tragedie sa fie mereu primii pe lista celor disponibilizați.
    Elitele intelectuale se descurca, nu pentru ei se gavdesc mai multe tipuri de bacalaureat.
    Cat despre cei mediocri la învățătura și care nu au nici o înclinație către un domeniu de studiu… Ce atâta grija l-a cuprins pe domnul Popa, ca nu ar putea accede toți la învățământul superior?
    A devenit obligatorie facultatea, sau este o chestiune de orgoliu?

  6. Luați-vă abramburica și duceți-o departe de ;Minister,în Africa. Androneasca a mai distrus sistemul de învățămînt. Chiar așa , ditamai partidele n-au oameni creativi să-i propună ca ministru al Învățămîntului și apelează tot la vechiturile comuniste ca Cati?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.