Economia Chinei, un nou fenomen îngrijorător

China înregistrează cel mai mare declin al vârstei forței de munca. Populația cu vârste între 16 și 59 de ani s-a redus cu aproape 5 milioane în 2015, față de o scădere cu 3,71 de milioane în 2014. Acum numărul este de 911 milioane. Estimările ONU arată că în 2030, populația cu vârste trecute de 65 de ani va crește cu 85% față de numărul actual. Se va ajunge la 243 de milioane, față de 131 de milioane.

Grav este că acest fenomen are loc în paralel cu reducerea creșterii economice a Chinei care a bulversat bursele chineze, cu repercusiuni în întrega lume. Analiștii se tem că în China s-ar putea repeta scenariul din Japonia anilor 1990, al unei așa-zise ”generații pierdute”, al tinerilor care ajung mult mai săraci decât cei în vârstă și mult mai puțin inovatori, cu stagnare economică pe termen lung, din care țara nu și-a revenit complet nici acum.

Desigur, tendința demografică din China duce la reducerea somajului, însă costul forței de muncă crește si astfel se reduce marele atu al economiei bazate încă pe export a Chinei. Pentru că au fost atrase în China de costul redus al mâinii de lucru, acum 54% din companiile americane prezente aici spun că salariile mari sunt cea mai mare dificultate cu care se confruntă, scrie Ther Wall Street Journal. Este prețul pe care China îl plătește pentru politica unui singur copil. Nu lipsesc nici protestele, fapt rareori întâlnit până acum în țara cu regim autoritar. În decembrie 2015 au fost 422 de incidente legate de protestele prin care se cereau salarii mai mari.

Autoritățile de la Beijing spun că au situația sub control, că au permis familiilor să aiba acum doi copii și că bazinul forței de muncă se va repopula. Însă sondajele arată că tinerii chinezi nu doresc doi copii în această perioadă – costurile ar fi prea mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.