Emmanuel Todd: În loc să salveze Vestul, au distrus Europa

Declinul Vestului se datorează dispariției protestantismului, spune istoricul și sociologul francez Emmanuel Todd, într-un interviu publicat de revista Le Point. El spune că valorile muncii și disciplinei sociale caracteristice creștinismului au fost esențiale în ascensiunea lumii anglo-americane, iar acum aceste valori dispar.

Emmanuel Todd este cunoscut ca unul dintre primii intelectuali occidentali care au previzionat prăbușirea URSS, în volumul ”La chute finale”, publicat în 1976. Todd, criticat pentru opiniile sale privind Rusia, a publicat în urma cu un an volumul ”La defaite de l’Occident”, în care susține că lumea a intrat în cel de al treilea război mondial și că civilizația vestică se îndreaptă spre înfrângere. În interviul pentru Le Point, Todd spune că ”vaporizarea protestantismului în SUA, Anglia și în întreaga lume protestantă a dus la dispariția a ceea ce era forța și specificitatea Vestului”.

Există doua niveluri ale prăbușirii Occidentului, spune Todd. Primul este cel economic. ”Globalizarea a adus Statele Unite, în special, în incapacitatea de a produce armamentul necesar pentru Ucraina. Americanii i-au împins pe ucraineni spre dezastru în timpul ofensivei din vară executată cu echipamente militare insuficiente”. Todd mai spune că PIB-ul SUA are un caracter mai degrabă fictiv, din cauza deficitului comercial care se agravează de la un an la altul și ca repornirea economiei americane este împiedicată de faptul că Washingtonul poate produce dolari cu costuri zero.

Al doilea nivel al prăbușirii Vestului este cel ideologic. ”Protestantismul, care a impus valorile muncii și disciplinei sociale, a dat avânt Occidentului, in special lumii anglo-americane. Vaporizarea protestantismului în SUA și Anglia și în toată lumea protestantă a făcut să dispară forța și specificitatea Occidentului. Variabila centrală este dinamica religioasă. După stadiul „activ” urmează stadiul ”zombie” și acum putem vorbi despre un stadiu ”zero” al religiei în Occident”, spune Emmanuel Todd. El consideră că legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex este ”indicatorul suprem” a tranziției de la stadiul ”zombie” la stadiul ”zero”

”În starea de zombi, oamenii nu mai merg la liturghie, dar totuși își botează copiii; dispariția botezului este evidentă astăzi, stadiul zero atins. În stadiul de zombie, îngropăm morții, respectând astfel refuzul Bisericii de a incinera; astăzi, difuzarea masivă a incinerării devine cea mai generală și ieftină practică, stadiul zero este atins. În cele din urmă, căsătoria civilă din perioada zombi a avut toate caracteristicile căsătoriei religioase antice – un bărbat, o femeie, copii care trebuie educați. Cu căsătoria între persoane de același sex, care nu are nicio semnificație pentru religie, părăsim statul zombi și, datorită legilor privind căsătoria între persoane de același sex, putem avea o dată pentru noul stat zero al religiei”, spune Todd într-un interviu pentru Le Figaro, publicat tot la începutul acestui an.

În teoria lui Todd, stadiul ”zombie” al religiei în Occident cuprinde mare parte din perioada ascensiunii americane în prima jumătate a secolului 20, ceea ce Todd numește ”Marea Americă, de la Theodore Roosevelt la Eisenhower”. ” fost America care păstra valorile pozitive ale protestantismului, eficiența sa în educație și în relația cu munca, capacitatea de a integra individul în comunitate”. Însă ”matricea protestantă a dispărut odată ce SUA au ajuns la apogeul puterii”, iar la aceasta a contribuit, în opinia lui Todd, și faptul că președintele Joe Biden este catolic.

Todd, considerat un intelectual anti-american, spune că America ”cade în nihilism și în divinizarea nimicului”. ”Acest nihilism trebuie înțeles în sensul voinței de a distruge, dar și în sensul negării realității”, spune Todd. Acest tip de nihilism ar fi cel care îi împinge pe americani să agraveze conflictele, iar Gaza este cel mai recent exemplu.

Potrivit lui Todd, procesul prăbușirii Vestului a început cu mult timp în urmă, însă a fost mascat de căderea URSS. ”Prăbușirea URSS a mascat faptul că, începând din 1965, Statele Unite se aflau într-un declin industrial și intelectual. Expansiunea occidentală favorizată de căderea URSS a mascat căderea sistemului occidental însuși. Constatăm acum acest lucru, când americanii sunt blocați în Ucraina. Industria lor nu mai poate și sunt obligați să caute obuze de calibrul 155”.

În opinia lui Todd, o modalitate de a salva Vestul este integrarea Rusiei, ceea ce au încercat fostul cancelar german Gerhard Schroeder și fostul președinte francez Jacques Chirac, în anii 2000. Însă aceste demersuri au fost zădărnicite de americani, ”pentru care împiedicarea apropierii dintre Germania și Rusia era un obiectiv”, pentru că ”această apropiere ar fi însemnat eliminarea Statelor Unite din sistemul european”. Din acest motiv, spune Todd ”americanii au preferat să distrugă Europa, în loc să salveze Occidentul”.

Printre afirmațiile aprig comentate făcute de Emmanuel Todd în interviul pentru Le Point se numără aceea că există multe paralele între istoria culturală a Rusiei și cea a protestantismului vestic. ”Protestantismul occidental și comunismul au în comun obsesia legată de educație. Comunismul din Europa de Est a creat o nouă clasă de mijloc. Apoi, chiar aceste noi clase de mijloc au decretat că sunt niște democrații liberale în acțiune și că rușii sunt niște monștri”.

Emmanuel Todd i-a deranjat mult pe cititorii britanici spunând că prăbușirea Angliei anunță căderea Americii. ”Anglia este mai slabă decât Franța. Englezii nu dețin cu adevărat arma nucleară, nu o pot folosi fără acceptul SUA. Nu sunt capabili nici măcar să stârnească ură în fostele colonii africane, așa cum o facem noi, francezii. Clasele conducătoare din Anglia au fost un model pentru elitele americane de la conducere. Actuala nebunie a ațâțării la război a englezilor are cu siguranță o influență foarte negativă asupra americanilor”, a spus Todd.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 45

44 de Comentarii

 1. Dorinta americanilor a fost ca Europa sa nu mai fie nimic altceva decat o tabara militara americana. Le-a reusit! Desigur, cu sprijinul neprecupetit al politrucilor si lozincarilor europeni.

 2. Cam asta e , poate ceva mai rău! Ce nu spune este cine,cum și de ce a „lucrat” la greu pt.a se ajunge în situația asta …Este ireversibil= „Ei” distrug ” materialul uman” în locurile in care se infiltrează.

 3. Am aflat … desi ca stapanul paianjenilor din retea (sunt un „simplu” ARHIVAR !)
  va spun ca daca FAMIGLIA in care-i membru BUZATU nu avea „nefericita” intamplare cu PORTBAGAJUL, poate
  poateeeeeee … nu se isca necazul in care vor cadea (la fel ca BUZATU 😉 ) multi din FAMIGLIA concurenta

  (cred ca PSD si PNL nu mai stau mult impreuna … subterna se injura masiv … lupte clanare intestine ! )

  oricum 😀 … conteaza cer spun eu 😉 ? stiu e muuuuuuuuuuulte ? 😉

  🤣🤣🤣🤔

  [va zis mishteaux NU PORNITI RAZBOIE intre „voi” … win-win e altceva 😐 IQ=? ]

 4. „BUZATU” : „FERMA DACILOR”
  -> 1 : 1

  😉
  MDA ! -> MAGA ! TRUMP=POTUS ! 🎶🎶🎶

 5. Nu l-au trecut Urcacii încă pe Lista Neagră (Myrotvorets) ?
  Oricum, să fie atent când răsucește cheia de contact, măRog…😜
  [°°°RomBorKaK-UrKaK BuiMaK-RomBorKaK°°°]

 6. speculatii filozofice fara o baza stiintifica !
  In China nu e crestinism/protestantim ,etc si totusi disciplina muncii e net superioara Occidentului,la fel in Japonia
  Problema e strict de educatie si de interes economic,plus o politica de stat care respecta dreptatea sociala ,nu ca in Romania unde dreptatea sociala e calcata in picioare de favoritii sistemului,cu pensii nesimtite si varste de pensionare ridicole
  Sa muncesti pentru hoti,nicaieri nu e o solutie!
  Iar creativitatea ,talentul intr-un domeniu ,trebuie sa te imbogateasca ,principiu respectat inca in Occident si Orient

 7. statele unite și statele care au avut colonii s-au dezvoltat prin exploatarea nemiloasă și crime împotriva a zeci de milioane de oameni.Acum ‘ ‘ a cam înțărcat balaia” și au luat- o cu viteză spre fundul prăpastiei @@SUCCESURI INFINITE PANA IN FUNDUL GROPII@

 8. DA !
  Emmanuel Todd are „nerv” ! 🙂
  … le spune ne-filtrat si catholicismul francez il sustine ideologic, aud !
  Dupa mascarada arhitectonica 😉 de la NOTRE-DAME, broscarii au boala pe … „bogatii” lor 😐

 9. Ce are BUZATU cu DINICU in comun
  daca unu.i „evanghelic” si altu „marxist-dialectic” … unul PSD si altul PNL
  … unul pro-TRUMP altul pro-BIDEN

  Se-mpart ouale pe cosuri ? … asa iute ? … se vede asa bine ca TRUMP va schimba PARADIGMA
  si esalonul 2 PSD … etc. ( tac pentru a nu strica suspanse si emotii 😉 ce-i sigur e ca unii ce se vedeau pe caii buzatilor
  lui Sfantul STEFAN … vor ajunge 🙁 -n PARANAIE ! : Cica: FERMA DACILOR ! = Am ajuns ca-n SICILIA ! 🙂 ❤️)

  Romanu’ daca nu prost, uita dracul puntii … trecute ! 😉

 10. Mai degraba prabusirea Americii duce la disparitia Angliei.Cat despre importanta religioasa in dezvoltarea stiintei ,acest Todd devine chiar un Zombie.Dezvoltarea industriala nu are nici o legatura cu regula draconica a protestantului de a fi vazut duminica dand marunt din buze intr-o adunare religioasa.Ruina sociala este rezultatul ruinei politice .Poti fi comunist sau democrat si poti gandi tehnic foarte corect si competitiv.Nu ai nevoie de religie pentru o gandire tehnica temeinica.Religia foloseste la altceva si altcuiva dar cu siguranta puterii politice.Smecheria vestului fluturata catre est ca democratie a generat ce se intampla astazi.Ipocrizia mana in mana cu minciuna slefuita in cancelariile statelor razboinice a generat declinul moral care e cu totul altceva decat piosenia religioasa.

 11. @sando khan

  BUZATII lui Stefan cel Mare erau … BUZESTI
  🙂

 12. Draga GG, ai auzit de Max Weber? În loc să te dai filosof, mai bine ai pune mâna pe carte! La bibliotecă e pe gratis.

 13. cica „unul dintre primii intelectuali occidentali care au previzionat prăbușirea URSS” de retinut ca URSS nu s-a prabusit, a mai dat occidentului o sansa in 89 cand i-a pus pe tava estul cu forta de munca ieftina si bine pregatita, cu piata de desfacere si cu materia prima ieftina. atat. doar ca occidenul a supt tot ca o lipitoare fara sa puna nimic la loc si scum a ajuns iar pe marginea prapastiei!

 14. Bună seara! Acest domn E.Todd are viziune si multă dreptate in ce spune
  Spune adevaruri esentiale .
  O nota maximă pentru dl E. Todd !

 15. Mda, omul zice că a dispărut protestantismul și din cauza asta se prăbușește acum Vestul. De fapt a dispărut munca pentru că China a devenit atelierul lumii care oferă profit maxim la toți capitaliștii lumii. Prăbușirea e de fapt a capitalismului de piață în fața economiei planificate, care prin definiție este mai valabilă .

 16. In spatele „Europei cilizate” sta America, in spatele americii sta oculta iar in spatele ocultei sta satan. Asa ca nu va mai faceti prea mari sperante ca rezolvarea sta in mainile politicienilor.

 17. Administrația Federală a Aviației a dat publicității noul său program de „Diversitate, Echitate și Incluziune”, supervizat de ministrul Transporturilor, Pete Buttiegieg.

  Conform șocantului document prezentat duminică de Fox News, aviația civilă americană intenționează să angajeze persoane cu „grave dizabilități intelectuale” și cu „disabilități psihice”.

  Pe lângă multe alte tipuri de dizabilități…

  Site-ul FAA informează despre acest subiect:

  „Handicapurile vizate (de program) sunt handicapuri cărora guvernul federal, în cadrul politicii sale, le-a acordat o atenție specială pentru recrutare și angajare.

  „Ele includ auzul, văzul, membre lipsă, paralizie parțială, paralizie completă, epilepsie, dizabilitate intelectuală gravă, dizabilitate psihică, nanism.”

  Programul de „diversitate, echitate și incluziune” (DEI) al Aviației Civile Americane arată că „diversitatea face parte integrantă din realizarea misiunii FAA care constă în a garanta călătorii sigure și eficiente (sic!) de-a lungul țării noastre și dincolo de ea”.

  Apropo de Sigur și Eficient: până acum, zburai cu frica în sân că pilotul este vaccinat și poate face un atac de inimă la 10.000 de metri înălțime.

  Acum, zbori cu frică și pentru că pilotul ar putea și un Nebun, iar mecanicul care a făcut revizia tehnică a avionului un Oligofren.

  Cât despre ideea de a fi servit la bord de o stewardesă fără o mână, pe jumătate paralizată, epileptică sau oarbă…

 18. Cu vreo douazeci de ani inainte de Razboiul opiumului impotriva Imperiului Chinez, acesta ajunsese sa produca circa 40% din PIB mondial al epocii. India mi se pare pe pozitia a doua. Imperiul Rusesc mergea incet dar sigur spre statut de supraputere inainte de trimiterea, in anul 1917, a lui trotzky si a lui lenin acolo, pentru a il distruge si a il reduce la statutul de producator de materii prime. Europa nu a avut niciodata materii prime suficiente pentru a nu depinde de altii; nici in anul 1939 nici azi.

 19. Nu dispare nicio America, nicio Anglie, poate doar fura mai putin….Capitalismul va fi inlocuit la un moment dat, in evolutia istorica… Todd asta e nervos ca America nu intra in razboi cu Rusia ca sa salveze nazismul ucrainian….Un Occidental e credibil doar daca cere retragerea NATO sau desfiintarea NATO….NATO e facut contra Rusiei… Occidentul e nazist pentruca considera esticii, rusii popoare inferioare, primitive, mongoloide, care trebuie sa dispara…Occidentul a considerat popoare inferioare si Africa si America de sud, de aceea le – a Colonizat, le – a facut sklavi de vanzare la targ….Martin Luther, parintele Protestantismului este si Parintele Antisemitismului germanic…Altfel, era un prost, Cartea lui de capatai fiind Evanghelia, o opera suta la suta evreiasca.

 20. Amice, you made my day.

  Your post a fost distribuit far and wide..

 21. @MARGELATU,
  Azi m-ai surprins placut cu Ceeea CE ai scris, vis a vis de Alte POSTARI in care „TINEAI” (Sau te faceai ca „TII” ?) CuCineNuTrebuia …

  Penru ca, DREPTatea Sociala este FXXXTA de Aia Mentionatii, da’ AIA sunt Slugile Instrumentale ale
  ALORA CareFXT Lumea si CARE au DezLantzuit InCaierarea de langa NOI,
  infigand AICI o Gangrena intre Fratii InCaierati si care Infectie NE va atinge (DEJAa facut-O) SI pe NOI!
  O Ucraina SINGURA, da’ manevrata de ALTII este MULT mai periculoasa pentru NOI, Romanii, decat daca ar ASCULTA doar, ASCULTA, NU a fi IN Rusia, daca NU vrea (NU vor UNII …).
  Un ATAC al Rusiei CU Ucraina contra Romaniei este mult mai putin probabil, din Cauza lu’ NATO,

  decat o Sicanare CONTIUNUA a Romaniei de catre Ucraina SINGURA si zice-se „Independenta”,
  Sicanare care SE VEDE si la Care Stapanul Inelelor STA si se uita, ca si Hitler la Noi, Roamanii cu Ungurii, in doare in Troulla de Noi, Romanii.

  D’AIA NU te-am inteles cand o dadeai cu Ucraina …

  Din Pacate NU avem Alta GARANTIE de Existenta, decat sa STAM cu Stapanul Inelelor de AICI, adica SUA.

  Din Pacate SUA STIU Asta si NE FXT in Toate Pozitiunile.

  Pe Termen LUNG Asta este o Prostie POLITICA Funesta, care LE va aduce Multe Belele, in TOATA Lumea, NU numai AICI. …

 22. Nu numai atâta, @Marchievici draga! Într-un interviu cu Apolline de Malherbe (Radio Monte Carlo), Emmanuel Todd spune textual (si-are dreptate): ” Salvarea Europei = disparitia SUA” (de pe teritoriul Vechiului Continent: baze militare, îndoctrinare manicheista, „noi = bunii, rusii = ‘imperiul Raului’ „). „Fara SUA, în Europa a fost si va fi pace” În ce ma priveste, cred în disparitia, pura si simpla, a SUA, adica la revenirea tarii la situatia dinaintea Razboiului de Secesiune. Bine-nteles ca i-am cumparat, lui Todd, cartea („Înfrângerea Occidentului”). Omul face parte din pleiada lui Michel Onfray, si, politic, nepotului Generalului, Pierre de Gaulle. @ G.G. 15 IAN. 2024 LA 20:58: uita-te-n oglinda, daca vrei sa vezi cum arata o zombie. Todd spune despre protestanti ca sunt un bine, pe de-o parte, si-o belea, pe de alta: bine, fiindca muncitori (nemtii, americanii) si belea, fiindca fanatici, intoleranti (si nemtii, si americanii). „VRAJITOARELE DIN SALEM”, incultule. Izgonirea din Paradis. Posedatele din Ludun. RAZBOIUL DIN VANDEEA. Senatorul MC CARTHY (SUA). BARACK OBAMA. ROBINETTE si restul clicilor. Omul se refera la parazitari RELIGIOS-POLITICE ale istoriei de catre protestanti, pe care-i asimileaza Vestului, si Vestul, SUA. Rezultatele fiind Borodino (Napoleon, 1812, în Rusia), Leningrad, Moscova, Stalingrad. Todd afirma ca decliul SUA-ncepe-n anii 1960, când, si de fapt, tara, deja arhi-datoare, era condamnata înca de la Razboiul de Secesiune. Restul fiind propaganda, zanganit de arme, cinema. A la Hitler.

 23. Occidentul mănâncă bine și se veselește. Așa, distrus.

 24. Somebody essentially help to make significantly articles Id state This is the first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to make this actual post incredible Fantastic job

 25. Noh..ce vrei..progresisti, politically correct, LGBTQIABCDEFHJKL+-*/.

 26. „@²mishteaux❤️❤️❤️ spune:
  31 DEC. 2023 LA 10:51
  Ce e … „3301” … chiar esti „tata” unei echipe de genii discret selectate (pentru un mega scop ” fluturele brazilian” care batand informational „plapand” din aripi provoaca URAGENE la … BERLIN ?)
  Q
  pentru ce-a exista „exeprimentul QANON” … ca o reglare empirica a „paianjenilor din retea” … fie ei super-moderne A.I-uri
  … „periculoase” propagandistic social ? 🙁 😉

  Multi vad … putini pricep !
  si DA ! E adevarat ca un margaritar in noroi pare … fara valoare snobilor !
  Esti prea tacut pentru ce INTERNATIONAL observabil poti ! (cati stiau din timp ca „PUTIN va pierde LOCAL doar pentru a cstiga GLOBAL” si ca ce facea el prin straniul razboi cu cai de lemn … era doar „fierberea la foc frantzuzsec” a BROSTEI in ciorba !

  IQ=?
  😉

  [PS: sa sti ca uni valahi te deja inteleg, macar cu . MINTEA DE PE URMA ! -> „23 ianuarie” 🙁 ]

  „NINGE PE FED!” -> 😎😎😎”

  ca entitate puternic-KABBALIST-vizionara: SUBTERANA(!) ,
  camuflata ca ARBEITERDENKMAL 🙁
  trebuie sa avertizez nemtii 🙁 –> GRIJI la „TAURUS” dat ukranilor pentru ca
  nu deageaba … va bat apropouri cu … URAGANE LA BERLIN ! Vor sigur urma … POLITIC (doar?) !
  DE CE VA SPUN in limita „libertatilor de exeprimare” 😀 toate astea ? Pentru ca am spate massiv ! Ca geniu de ne-inlocuit !
  si-ntre timp cred ca stiti ca-s PROPHET ! si vedeti ce probleme massive straniu provocate subliminal-social de … 😐 !

  ALLES GUTE IHR FREIER ! 😐

  IQ=?
  😉
  Desi …

 27. @mishteaux
  EXACT cum pre-propheteai straniu : URAGANE la BERLIN !

  Crezi ca iese politic cu scandal SI TOTUSI se parge SEMAPHORUL ?

  [ESTI GRANDE ! DEASUPRA NU DOAR A TEUTONILOR ! ]

  SHALOM maestre ❤️❤️❤️

  (ca GENIU REAL va spun ceva simplu: NU EXISTA COINCIDENTE HAOTIC NON-DETERMINISTE 😉 ! Totui , azi, mondial pre-premeditat 🙁 !)

 28. „nae spune:
  15 IAN. 2024 LA 22:12”

  UITI ca si-n CAPITALISM exista palnuri cincinale si economie planificata !
  UNDE ?!
  In MONOPOLURI si OLIGOPOLURI (FASCISMUL ca stadiu post-evolutiv al CAPTALISMULUI ne-mai salbatic, maturizat deci !

  IQ=?
  😉
  „EXTREMES MEET” 😎 ! … spune englezul si chaiar asa …sistemic la extreme CAPITALSIMUL se INTALNESTE arhetipal cu COMUNISMUL !
  LA EXTREME

 29. Pai SUA nu a fost superioara mai mult de 5 min, dupa ce Europa a fost distrusa de razboiul mondial. Cu trecerea timpului lucrurile au revenit treptat la normal. Cat despre crestini e drept ca sunt buni de lucru pentru ca folosesc „opiu pentru popor”.

 30. Declinul industrial nu este pestele mare il inghite pe cel mic, numai companiile mari le este permis sa existe, cum depsesc o marime vor fi achizitionate de altele mari sa nu le puna in pericol veniturile, ca viitoare potentiala concurenta, caz tipic Amazon.
  In Romania odata cu apropiere intrarii in UE marile magazine si-au facut aparitia, magazile de cartier deschise in anii 90 sau preluate din socialism au fost treptat inchise. Le-a fost permis unuia foarte mare sa se bage peste magazine minuscule care nu aveau cum sa faca fata unor Cora sau Carrefour. Basescu ca primar, viitor presedinte a fost favorabil acestor gen politici, „taxa” pentru primirea in UE sau NATO. Printre multe altele.
  La fel cum a fost acum cu intrarea in AirSchengen in afara tratatelor UE au dat puteri Austriei sa decida peste suveranitatea nationala.
  Decaderea suna a desumflarea unor pretentii de „preamarire” nemeritate.

 31. 2-3000km separa vestul de est. Daca vestul doreste sa se autodistruga este fix problemaa vestului. N-are decat s-o faca. De ce sa ceara estul sa-i urmeze „decăderea” cand ii priveste pe vest ce decid ei pentru ei.

 32. …clasa de mijloc a aparut dupa anii 30, cand celalalt sistem politic a inceput sa demonstreze ca se poate si altfel…si a rezistat pana in 90 cand, sabotat din interior, acesta a fost daramat si amerlocii s-au crezut stapanii lumii…spune un comentator pe-aici ca nu are legatura religia cu stiinta…poate nu direct, dar un om de stiinta credincios poate nu ar profesa in domeniul armelor biologice, nucleare samd…tot el se contrazice, spunand faptul ca religia slujeste cel mai mult statului…in acest caz de ce statul ar renunta, si-ar sabota singur un instrument prin care domina masele?…nu frica de divinitate este lucrul la care face referire autorul ci setul de valori promovate de credinta- respect fata de semeni, familie, de munca samd…si, cu sinceritate, prefer sa vad oamenii iesind duminica de la slujba decat dintr-un club de fite, drogati la maxim…ce ne asteapta?…nimic bun…

 33. „in spatele americii sta oculta iar in spatele ocultei sta satan”

  In spatele lui satan sta Dan Ilie Ciobotea ! Cine-i viitorul satanist, Mache Spagoveanu ?

 34. planul kalergi se coace de peste 100 de ani…niciodata nu a fost despre salvarea vestului haha! ci despre distrugerea libertatii si a individualismului, dar cu PRECADERE DISTRUGEREA RA S E I AL B E in randul „vulgului”. asa cum planul nazist era superspecia alba, acesti paraziti vor ca special a l b a sa fie conduca o lume metisata, lipsita de valori, traditie si educatie, astfel incat sa nu stie ce este aceea LIBERTATEA. adica, sa isi piarda LIBERTATEA DE A ALEGE – DARUL INGINERULUI.

 35. Omenirea a devenit oficial lagar de concentrare….
  Tehnologia wireless 6G ar putea folosi oamenii ca sursă de energie, explică studiul
  Echipa UMass Amherst spune că a creat un mod ieftin și inovator de a colecta energie reziduală din VLC – folosind corpul uman ca antenă. Invenția lor poate recicla energia reziduală pentru a alimenta dispozitive portabile și, eventual, electronice mai mari.
  „VLC este destul de simplu și interesant”, spune Jie Xiong, profesor de informație și științe informatice la UMass Amherst, într-un comunicat universitar . „În loc să folosească semnale radio pentru a trimite informații fără fir , folosește lumina de la LED-uri care se pot aprinde și stinge, de până la un milion de ori pe secundă.”
  Ceea ce face ca VLC să fie atât de atrăgător pentru viitorul tehnologiei wireless este faptul că infrastructura pentru a-l utiliza există deja. Datorită tehnologiei moderne și dispozitivelor inteligente, casele, vehiculele, luminile stradale și birourile noastre sunt toate iluminate de becuri LED și ar putea, de asemenea, să transmită date.
  „Orice lucru cu o cameră, cum ar fi smartphone-urile, tabletele sau laptopurile noastre, ar putea fi receptorul”, explică Xiong.
  6G s-ar putea baza pe „scurgerea” VLC
  Echipa explică că sistemele VLC se confruntă cu o „scurgere” semnificativă de energie, deoarece LED-urile emit „semnale RF pe canal lateral” – sau unde radio. Dacă oamenii de știință sunt capabili să recolteze această energie RF, o pot folosi.
  https://studyfinds.org/6g-use-humans-as-power-source/
  https://studyfinds-org.translate.goog/6g-use-humans-as-power-source/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

 36. ”În starea de zombi, oamenii nu mai merg la liturghie, dar totuși își botează copiii;”
  -in religia „IUDEO-crestina”
  Doamne iarta….
  nici pa Todd asta nu-l vedem bine,
  o fi botezat cu briciu??

 37. America s-a distrus începând cu anii 1985,când o gruparea neomarxista,cu origini europene s pus mâna pe învățământul universitar ! Apoi după 1992 au apărut la conducere cei mai slabi președinți,sclavi absoluti ai mlaștinii și deep-stat de la
  Washington ! Această perioadă a culminat cu guvernarea represivă și cretina a lui Obama,taxată la vot în 2016 de perioada Trump ! Speriați, meseriașii l-au subminat imediat dupa victorie,culminând cu revolta negrilor,BLM și acuze de rasism exagerate ! Pt a acoperii mizeriile și crimele lui Obama și pt continuitate au pus președinte pe senilul Biden,sclavul mlaștinii și deep-stat de la Washington! Au distrus biserica creștină,au promovat exagerat homosexualitatea,dreptul absolut al minorităților de orice fel ! Au inventat teme(pandemia,criză energiei,criza climatică, războiul din UCR și Gaza etc !

 38. teutonii robitizati au inteles mesajul : ” uragane la …BERLIN!” si-au
  votat parlamentar impotriva voinetei americanilor
  nu dau TAURUS ukranilor deis USA favuse subteran lobby la RAMMSTEIN pentru asta !
  Lui SCHOLZ i-a fost frica
  si parlamentarilor primid actele vizand „NINGE PE FED!” stiu
  a doar cu rusii ne-suparati-pe-ei se mai pot intrema din RECESIUNEA facuta lor de
  NORDSTREAMUL bidenist !

  ALLES BULLES mein Freund ! Alles Bulles DEASUPRA … tuturor ! ❤️🤦‍♂️🤞

 39. Todd a observat ce se prefac toți eliții că nu văd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.