Este prea scump ca Germania să cucerească România

Ambasadorul german la Bucureşti, Andreas Von Mettenheim a declarat, duminică, la la Pro TV, că, diplomatilor germani li s-ar parea frumos ca Autostrada Soarelui sa nu se opreasca in camp, ci pe litoral, ca este un semn rau ca investitiile germane in Romania au scazut si ca guvernul are o datorie de 140 de milioane de euiro fata de firmele germane. Republica Moldova ar putea adera la UE peste 10-20 de ani, a mai declarat Mettenheim.

Întrebat cum se simte ca cetăţean din Germania într-o ţară în care există o lipsă de autostrăzi, ambasadorul a spus: „Pot să mă descurc cu asta. Nu trebuie să ajung într-o oră de aici la Braşov. Dar este o problemă pentru industrie”, relatează Mediafax.

Ambasadorul a menţionat explicit cazul firmei Mercedes, care nu a investit în România acum câţiva ani, pentru că infrastructura în transport nu era suficient de bună”.

„Eu, personal merg cu mare plăcere pe drumul naţional, dar firmele au nevoi logistice. Şi dacă aceste cerinţe logistice sunt satisfăcute este frumos, iar mai tinerilor mei colegi de la ambasadă, cărora le place să meargă la Marea Neagră la sfârşit de săptămână, li s-ar părea foarte frumos dacă autostrada spre

Constanţa ar ajunge până pe litoral”, a explicat diplomatul pentru Pro TV, potrivit Mediafax.

Diplomatul a spus că îi plac românii şi, în general, România. „Ce nu-mi place, unde mă lovesc un pic cu mentalitatea mea germană de mentalitatea română, este o anumită spontaneitate care îmi e străină şi la care eu, obişnuit cu lucruri mult mai bine planificate trebuie să mă adaptez”, a completat el.

Pe de altă parte, în contextul în care i s-a citit comentariul unui cititor care a spus că ar fi bine ca România să fie cucerită şi condusă de Germania, ambasadorul a deplâns absenţa unei conştiinţe de sine a oamenilor în România, aflaţi în aşteptarea unor soluţii din exterior.

„Răspunsul german este că e mult prea scump să cucerim România.(…) Ceea ce mă nelinişteşte este ce am văzut de mai multe ori aici, lipsa conştiinţei de sine a unora dintre partenerii de discuţie, care aşteaptă mereu soluţiile din afară. (…) Bineînţeles că preluarea unei ţări de către o alta nu poate fi soluţia. Soluţia este să găsiţi voi înşivă soluţiile pentru ţara voastră şi să cooperăm în Europa”, a comentat ambasadorul german.

Mettenheim a declarat că investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi în acest an, dar şi că statul român are de plătit firmelor germane din România datorii de aproximativ 140 de milioane de euro. „Bineînţeles, ideea nu este ca doar firmele germane să-şi primească banii înapoi. Trebuie ca toţi investitorii să-şi primească banii înapoi. Iar acest lucru nu este important doar pentru firmele respective, este important pentru reputaţia României în străinătate”, a explicat ambasadorul german.

„În anul acesta, într-adevăr, investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi. Nu este un semn prea bun”, a spus el, precizând că investitoriin aşteaptă ca momentul în care „criza va da în România semne de slăbiciuni”. Pe de altă parte, diplomatul german a spus că în opinia sa există pericolul ca, în cazul unei reveniri economice, românii să creadă că nu mai este nevoie să facă economii.

Vorbind despre politica externă a ţării noastre, von Mettenheim a declarat ca „România are o poziţie geostrategică-cheie în această parte a lumii – care nu ne aparţine – şi acţionează cu simţ de răspundere în relaţiile cu ţările vecine.” „Vrem să sprijinim această atitudine, care să ducă la o mai bună înţelegere a acestei părţi a lumii”, a explicat Andreas von Mettenheim. El a recunoscut că în trecut Germania „a cam neglijat” România din acest punct de vedere, al politicii externe, dar a precizat că anul acesta a „redescoperit-o”.

Întrebat dacă vede posibilă o viitoare unire a R. Moldova cu România, după modelul celor două Germanii, Andreas von Mettenheim a subliniat că cele două situaţii nu sunt comparabile, iar „lucrurile sunt mai o complicate”. El a sugerat că răspunsul posibil ar putea veni prin integrarea R. Moldova în UE, fie că acest lucru se va întâmpla după 10 sau 20 de ani. Aderarea R. Moldova nu este însă deocamdată pe ordinea de zi, a precizat Andreas von Mettenheim. Ambasadorul a spus că Berlinul priveşte pozitiv evoluţiile pe plan intern din R. Moldova şi a adăugat că speră ca situaţia să se păstreze şi după alegerile din 28 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.