Nu s-a mai întâmplat de 20 de ani – Euro a ajuns la paritate cu dolarul

Moneda euro a ajuns marţi la paritate cu dolarul american, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti pentru economia europeană, transmite AFP.

În jurul orei 11:50 GMT, un euro se tranzacţiona pentru un dolar, un nivel fără precedent după luna decembrie 2002, în condiţiile în care moneda americană s-a apreciat cu 14% de la începutul anului graţie faptului că investitorii consideră moneda americană drept o valoare tradiţională de refugiu în perioade de turbulenţe.

De mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe pieţele financiare din cauza războiului din Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.

Un curs de schimb mai mic al monedei euro face ca bunurile importate să devină mai scumpe, ceea ce pe cale de consecinţă alimentează şi mai mult inflaţia. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie.

Pe de altă parte, creşterea economică modestă lasă o marjă de manevră destul de redusă Băncii Centrale Europene pentru majorarea dobânzii de referinţă în zone euro.

Comisia Europeană îşi va reduce, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru acest an şi anul următor, dar în paralel îşi va majora previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului din Ucraina, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului. Tot în luna mai, inflaţia în zona euro a fost estimată la 6,1% pentru acest an, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie de 3,5%.

Executivul comunitar urmează să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Cu puțin timp în urmă, 8 role hârtie igienică se vindeau cu cca 11 lei. In prezent, același „brand” costă … 22 lei.
    Deci, de la 0.25 eurocenți, valoarea rolei a crescut la 0.50 eurocenți.
    Sunt convins că, nu peste mult timp, rola de hârtie igienică va ajunge la paritate cu euro / dolarul !!!

  2. „Economia” #progresista e invers din cauza „academicienilor repetenti” educati cu #hashtagul !
    Din acest articol reiese ca EURO s-a depreciat (adica „a scazut”) in raport cu USD… de fapt realitatea e cu totul altfel: USD S-A APRECIAT in raport cu EURO, pentru ca USD a CRESCUT in raport cu EURO… stiu, neavenitii ar spune ca e acelasi lucru, dar NU ESTE !

  3. ‘ Războiul ‘, o afacere înfloritoare / înfiorătoare. In topic : ‘Sri Lanka’ este posibilă oricând, oriunde.

  4. o sa ajungem sa facem economii in ruble dupa iarna asta progresista

  5. Dupa inteligentele sanctiuni aplicate Rusiei economia UE si euro se bazeaza pe indicatorul mondial economic fundamental: taie Putin gazele, nu taie Putin gazele, taie Putin gazele, nu taie Putin gazele, taie, nu taie…

  6. Buna gluma cu ” moneda euro afectată de riscul întreruperii livrărilor de gaze ruseşti pentru economia europeană”
    Frate,habar nu aveti de politici economice,dar rau de tot,va imbrobodesc toti!
    1.Dolarul a fost întărit de aversiunea la risc pe piețe, deoarece preocupările legate de inflația în creștere, problemele lanțului de aprovizionare, încetinirea creșterii și înăsprirea politicii monetare i-au determinat pe investitori spre activele tradiționale de „refugiu sigur”
    2.Paritatea dintre cele două valute a fost determinată și de divergența politicii monetare între băncile centrale. Rezerva Federală a S.U.A., la începutul acestei luni, a majorat ratele de referință la împrumuturi cu jumătate de punct procentual, cea de-a doua creștere din 2022, deoarece urmărește să controleze inflația aflata la un nivel maxim din ultimii 40 de ani.
    3.Biden a ridicat suprataxele( instituite de Tolomac Trump)pe marfurile chineze cu scopul de a reduce inflatia
    4.Banca Centrală Europeană, spre deosebire de Fed și Banca Angliei, nu a crescut încă ratele dobânzilor, în ciuda inflației record în zona euro
    5.Plus cresterea competitivitatii zonei euro,dar daca spun mai mult nu mai puteti retine
    4.

  7. @Economist Ernest Popa Mustafa: $, „refugiu sigur”? cu SUA având datorii interne si externe de peste 30 000 de trilioane de $? De când pâna când MONEDA UNEI TARI FALIMENTARE-i „un refugiu sigur”? Mai ales ca din ce-n ce mai multe contracte internationale nu se mai încheie-n $, datorita atitudinii SUA de-a-si investi moneda cu „statut diplomatic”. I-au conferit, adica, si-n mod abuziv, extrateritorialitate $lui, pentru a jena, sicana, alte economii mondiale! O asemenea MONEDA-PIRAT, „REFUGIU SIGUR”? SIGUR, în schimb, fiind faptul ca, daca închei contracte economice-n $, risti sa le cazi victima sanctiunilor (abuzive) americane!!!

  8. Prost să fi și tot îți dai seama că Idioții ce conduc noua URSS europene, făcătura birocratică UE, și-a luat un M în mufă de la yankei, euro ajungând la paritate cu dolarul, dar de fapt ambele ținute încă artificial la cote înalte, până ce intră pe piață moneda BRICS, odată cu noua Bancă a lor.
    La început credeam că doar planurile globaliste îi fac pe alde Ursula cu ai ei să accepte atât de ușor făcătura ucraineană, dar acum e clar că s-a mizat și pe neghiobia, prostia și lipsa de empatie europeană a decidenților UE , niște alogeni sadea , cel puțin în raport cu interesele europene , mai precis ale cetățenilor prinși fără voia lor în această birocratică formă despotică de conducere.
    Și astfel SUA au reușit să tragă în jos încă jumătate de miliard de oameni spre a-i aduce la nivelul jalnic în care se află ei, datori vânduți chinezilor și supuși la greu evreilor !

  9. in 2006 mi-am luat un Cielo la 8000 de euro,paritatea a fost de 3,6 lei/euro.In acelasi timp dolarul era undeva la 4,1 lei,urmand sa fie erodat de criza din 2008.Asa ca in articol se mananca bors cand se spune ca n-au mai fost la paritate din 2002.Oricul razboiul din Ucrainca ,creat de grupul Fuck UE,al complexului militar industrial al SUA isi arata roadele…….pica toate valutele,creste rubla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.