Europa Sud – Estică s-a strâns în jurul Transgaz ca să pună la cale Coridorul Vertical de Gaze

Șefii sistemelor de transport gaze din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Grecia, cu observatori din Ucraina și R. Moldova, s-au strâns la București, la inițiativa Transgaz, pentru a discuta despre operaționalizarea Coridorului Vertical de Gaze, un proiect multi-stat care ar trebui să aducă GNL-ul descărcat în terminalele grecești în sus, către țări din estul și sud-estul Europei, arată un comunicat al companiei românești. Chiar în aceste zile, se pregătesc decizii de investiții majore, în ceea ce privește operaționalizarea terminalelor Alexandroupolis și Revithousa, unde vor descărca metanierele cu GNL din America, Qatar și alți mari producători ai lumii.Din Grecia vor porni conducte care pot aduce gazulîn Bulgaria, România, apoi mai departe, către Ungaria și Slovacia. Pe altă rută, acest gaze pot aproviziona Ucraina și Republica Moldova, tranzitând chiar pe la noi , prin țară.

La inițiativa SNTGN Transgaz SA, a avut loc astăzi, la București, întâlnirea Operatorilor de Transport și Sistem gaze naturale semnatari ai Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical – Transgaz S.A., DESFA S.A., Gastrade S.A, Bulgartransgaz EAD, ICGB AD, FGSZ Ltd și cu statut de observator, Eustream S.A., Gas TSO of Ukraine și Vestmoldtransgaz din Republica Moldova…. Agenda întâlnirii a cuprins analiza stadiului cooperării din cadrul Memorandumului de Înțelegere (MoU) pe Coridorul Vertical, în configurarea rutelor de transport gaze naturale și a etapelor ce trebuie parcurse pentru ca acest coridor să devină operațional și includerea între semnatarii MoU, a Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova). Noul MoU privind Coridorul Vertical care se va semna la Atena, în marja reuniunii la nivel înalt a CESEC, va contribui la configurarea fluxului de gaze provenite din terminalele GNL, de la Revithoussa și Alexandropoulis precum și din celelalte terminale GNL din Grecia care acum se află în faza de luare a deciziei finale de investiție”, potrivit comunicatului.

România ar putea juca un rol-cheie în cadrul acestui Coridor Vertical întrucât se află chiar în centrul potențialei piețe pentru gazul descărcat în Grecia. Având și conexiuni prin conducte cu toți vecinii, poate juca, prin Transgaz, rolul de placă turnată în circulația gazului în regiune. Pentru că fiecare tranzit de gaze este tarifat separat, acest lucru ar putea aduce venituri consistente pentru țara noastră.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Nu mai victorii ne pandesc la fiecare pas. Rezultatul : numai 35% din locuintele din Romania sunt racordate la gazele naturale. Procentul este inselator, cuprinde si aglomerarile urbane. Raportat la resursele de gaze ale Romaniei, simpla comparatie cu Ungaria – 95% locuinte cu gaze, arata unde suntem, unde ne-au dus cleptocratia tradatoare care s-a cocotat la conducerea tarii si sprijinitorii ei, justitia cumparata si servisurile tradatoare .

  2. Romania nu mai are resurse, aia care au organizat ’89 le au luat pe gratis

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.