
Din călătoria mea la Oradea am rămas în urmă cu un articol cu care sunt dator. Și pentru oraș, și pentru cititori. Între cei cîțiva orădeni pe care i-am cunoscut în cele două zile petrecute la Oradea se află și o doamnă dinamică și distinsă, coborîtă parcă din albumele despre lumea civilizată și aristocratică, plină de farmec și tact și, în același timp, cu o vocație de organizator cum nu am întîlnit în prea multe locuri din țară. Este vorba de doamna Angela Lupșea, director executiv la Fundația „Oradea Heritage”.
Doamna Angela Lupșea este „executivul” acestei fundații dedicată promovării unor valori ale orașului, un fel de responabil cu punerea în valoare a unor valori arhitecturale ale județului Bihor. Vrînd-nevrînd îmi fuge gîndul și la București și la Cluj, unde o asemenea grijă este înghițită de zeci de alte preocupări și priorități sau care generează situații exact pe dos. La Cluj, „patrioții” au muncit din greu la minimalizarea unor monumente românești, în vreme ce la București, proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri a fost tîrît de Gabriela Firea în procese și scandaluri. La Oradea, doamna Lupșea și-a asumat domeniul privind punerea în valoare a unor monumente istorice, emblematice pentru oraș, preluarea cheilor de la Casa Davas-La Roche și Templul francmasoneriei Oradea. Doamna Lupșea a preluat cele două clădiri ale orașului, goale și fără măreția de altădată. Primăria Oradea a inclus clădirile într-un program de finanțare pe fonduri europene și, astăzi, Oradea are, pe lîngă alte monumente, două obiective unice. Un muzeu al francmasoneriei, clădire ridicată în 1901 de doi arhitecți maghiari cunoscuți mai ales în Transilvania (Balint Zoltan și Jambor Lajos) exact cu scopul de a fi sediul Lojii masonice din oraș.
Doamna Lupea a adunat de peste tot obiecte, fotografii și îmbrăcăminte din colecțiile lojilor masonice din Oradea și din Transilvania și, într-o perioadă destul de scurtă, a deschis acest muzeu neobișnuit. Oradea are astfel primul Templu al francmasoneriei din țara noastră, un loc care atrage curioși și călători, mai ales tineri. Templul Francmasoneriei îi ajută să decripteze o mare parte din misterele care înconjoară acest ordin despre care unii vorbesc numai în șoaptă.
Am însoțit copiii unei școli care în cadrul săptămînii „Școala altfel” se întîlneau pentru prima dată cu universul masonic. Fără inhibiție și teamă, ba uneori cu umor, elevii au trecut prin Sala Pașilor pierduți, prin Cabinetul de reflecție, prin Biroul maestrului Lojii și au admirat faimoasele costume cu șorțuri și obiecte de cult. Au pus întrebări, au primit răspunsuri, au făcut fotografii și „gata”! Foarte repede au înțeles despre ce este vorba și au plecat spre alt muzeu al orașului.
Tot doamna Lupșea este responsabilă de evenimentele din Casa Darvas-La Roche. Și aceasta face parte dintr-un program discret de atragere a călătorilor. Ce poate face un călător în Oradea în două-trei zile? Dar într-o săptămână? Primarul Florin Birta zicea că, fără obiective și fără tentații, turistul pleacă repede și nu se mai întoarce. „Noi ne-am gîndit să-i propunem mai multe decât poate cuprinde în cîteva zile și să-i oferim argumente să se întoarcă”.
Casa Darvas-La Roche este ca o cutie cu minuni. O deschizi și de fiecare data arată altfel. Zilnic se petrece altceva, uneori dimineața se ține o conferință, seara, o recepție sau cu totul altceva. Este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale (restaurate pe fonduri europene) și conservări de curent Art Nouveau din România, amenajat tematic și pentru expoziții, pentru reuniuni de doamne sau evenimente profesionale, cu exponate semnificative, alese cu mare gust. În fapt, Casa Darvas-La Roche este singurul muzeu de Art Nouveau din România. Casa a aparținut unui industriaș evreu, Imre Darvas, finanțat în afacerile sale cu lemn de baronul elvețian Alfred La Roche. Cu anii, casa a ajuns într-o stare nemeritată pentru frumusețea ei și a fost achizitionată de Primăria Municipiului Oradea de la succesori și data în grija Fundației ”Oradea Heritage”. Adică pe mîna doamnei Lupșea care, împreună cu echipa sa, au adus-o la starea și la importanța de acum. Cîteva ore în casa Darvas-La Roche înseamnă o întîlnire aproape duioasă cu lumea anilor 1900 și o lecție despre Art Nouveau. Mi-a plăcut profesiunea de credință exprimată simplu:
–”Noi nu vindem un bilet de vizitare, noi oferim o experință celui care vine în casă. Vizitatorii noștri sunt transpuși în lumea începutului de secol, ambianță, rafinament pînă la mirosul creat în camere. Noi valorificăm din plin noul trend al expozițiilor imersive”, spunea doamna Lupșea.
Pe lîngă Turnul Primăriei și cele două sinagogi (Sinagogă Neologă Sion și Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein), sunt tot în grija Fundației. Oradea prezintă pe lîngă faimoasa Cetate, restaurată și plină deja de viață, și un Muzeul Țării Crișurilor dar și unul dedicat lui Iosif Vulcan. Palatul Baroc recent restaurat este și el o altă atracție turistică, chiar lîngă gara centrală.
La Oradea mai mult ca oriunde funcționează o politică a restaurării și a integrării monumentelor istorice și arhitecturale în viața orașului.
Cred că, în zilele noastre, Oradea reprezintă un răspuns calm și inteligent la chestiuni care țin de identitate, de etnie, de istorie și de conviețuire într-un oraș cu adevărat european.
Eugen Ovidiu Chirovici, născut în 1964, la Făgăraș, într-o familie mixtă, româno-germano-maghiară.
Economist, istoric, pictor, poet, scriitor. Are multe carti traduse in mai multe tari dintre care Cartea oglinzilor (The Book of Mirrors) tradusa in 39 de limbi, Cartea secretelor (Blad Blood)…
Mare Maestru al organizației francmasonice Marea Lojă Națională din România între 2003 și 2010.
Daca el nu stie cum este cu francmasoneria, atunci cine?
Despre MUNICIPIUL Bucuresti … Capitala GETO-DACIEI a lui Burebista/(80-44 BC) sub numele de Argedava, atestat ducumentar sub acest nume/1459, Cetatea de Scaun a Țarii Românesti/1480, Capitala Țării Românești/1659, Capitala României/din 1859 …
Rezultatele cercetărilor arheologice atestă că teritoriul pe care se află Bucureștiul a fost locuit neîntrerupt încă din epoca paleolitică (așchii tăioase din cremene si silex descoperite pe malul Lacului Fundeni, Pantelimon, Mihai-Vodă și Radu-Vodă). Au fost scoase la iveală numeroase așezări neolitice din perioada culturii Dudești s-au descoperit urme la Dudești, pe malul Lacului Cernica, pe malul Lacului Fundeni. Din perioada culturii Boian s-au găsit urme la Glina, Dudești, Cățelu, Bucureștii-Noi, Giulești, Dealul Spirei, Pantelimon. La Cernica s-a găsit una din cele mai mari necropole din Europa din perioada Boian. Din perioada culturii Gumelnița s-au găsit așezări la Glina, Jilava, Măgurele ș.a. S-au descoperit urme din cultura Tei (a doua etapă a bronzului) precum securi de bronz, cuțite, vârfuri de săgeți, din epoca fierului, care coincide și cu începutul culturii geto-dacilor. Urme ale unei locuiri îndelungate s-au găsit sub mănăstirea Mihai-Vodă. Descoperirile din secolul al IV-lea confirmă coexistența în zona Capitalei a unor populații dacice și faptul că existau relații cu romanii. Din secolele VI-VII s-au descoperit pe malurile Colentinei și Dâmboviței unelte casnice, ceramică. În secolele X-XIV urme de așezări s-au găsit pe malurile tuturor apelor din zonă, ceramică fină, monezi, urme ale culturii Dridu La Pipera, în Bucureștii Noi, în Piața de Flori, la Crângași și la Giuleștii-Sârbi au fost descoperite așezări ale populației vechi românești din secolele X-XI, iar în pădurea Pantelimon, pe malul Lacului Tei, așezări din secolele XII-XIV.
Daca copii n-au fost dusi si la catedrala greco-catolica, arsa in incendiu acum citiva ani, n-au vazut nimic(romanesc)!!
Oradea … ATESTATA in Repertoriul Arheologic Naţional (33 de situri arheologice). Spicuiri de situri stravechi si stratificate:
26573.46 Aşezarea paleolitică de la Oradea – Dealul Viilor – Podgoria. Aşezare Paleolitic.
26573.07 Aşezarea neolitică de la Oradea – Parcul Petofi. Aşezare Neolitic timpuriu (6100-5500 B.C, Starčevo – Criş).
26573.03 Situl arheologic de la Oradea – Sere. Aşezare Epoca bronzului timpuriu (Nir/Sanislău), Epoca bronzului mijlociu (Otomani), Hallstatt timpuriu (Gáva), La Tène (geto-dacică / B2-C2), Epoca romană (sec. II-III), Epoca postromană (sec. V-VI), Epoca medievală timpurie (sec. XI-XII).
26573.13 Situl arheologic de la Oradea- Salca- Gheţărie. Aşezare Epoca neolitică (Oradea Salca – Herpaly), Eneolitic (Tisa), Epoca bronzului timpuriu (Coţofeni), Hallstatt, Epoca daco-romană (sec. III-IV), Epoca medievală timpurie (sec. VIII – XIX).
26573.06 Aşezarea geto-dacică de la Oradea – Dealul Viilor. Aşezare La Tène (sec. I BC – I AD, geto-dacică).
Cum o fi cum n-o fi, Oradea are un aer de Bratislava, curată și aranjată, nu se compară cu interminabilele șantiere ale Aradului, cu căsoaiele cu pene negre ale jerpelitei Timișoare, cu abandonata Devă, cu Craiova prăfuită, încremenită-n timp sau mizerabilul București.Că s-o fi îndrăgostit dl.Nistorescu de respectiva doamnă, asta e altă treabă dar vă recomand un city break la Oradea, unde mai pui că băile termale nu sunt departe.Ungurii de aici știu f.bine românește, sunt oameni de treabă, calmi și primitori.Lăsați-vă copitele dacice acasă, istoria e care e dar e-n trecut așa că uitați-vă la ce aveți politic la București și comparați cu Budapesta , treceți peste episodul 1921 cu opinca pe parlamentul maghiar și mergeți acolo pentru că merită.Și vb vine, nu vă cere nimeni buletinul pe la vamă.
PE NOI, cei STRAVECHI de pe acest TARAM, NU NE-A INTERESAT ‘Istoriografia universala consemnata’ CI DOAR MODALITATEA in care NOI NE-AM NUMIT pe CONDUCATORII nostri cei AUTOHTONI si PAMANTENI (sub numele de BASILEI, PRINCIPI, DOMNI) !
SILUIREA ISTORIEI UNIVERSALE ‘e o OPERATIUNE TIPIC STRAINEASCA’, de tip NEromânească si ANTIromânească !
OPERATIUNE TIPIC STRAINEASCA … DE SILUIRE si MISTIFICARE a ISTORIEI noastre STRAVECHI si AUTOHTONE/cea PAMANTEANA a ROMÂNIEI !
PE NOI, cei STRAVECHI de pe acest TARAM, NU NE-A INTERESAT ‘Istoriografia universala consemnata’ CI DOAR MODALITATEA in care NOI NE-AM NUMIT pe CONDUCATORII nostri cei AUTOHTONI si PAMANTENI (sub numele de BASILEI, PRINCIPI, DOMNI) !
SILUIREA ISTORIEI UNIVERSALE si a ROMÂNIEI ‘e o OPERATIUNE TIPIC STRAINEASCA’, de tip NEromânească si ANTIromânească !
OPERATIUNE TIPIC STRAINEASCA … DE SILUIRE si MISTIFICARE a ISTORIEI noastre STRAVECHI si AUTOHTONE/cea PAMANTEANA a ROMÂNIEI !
Care Ungarie intre 1541-1686 ?
Pașalâcul Buda (cunoscut și ca Eyaletul, Vilaietul ori Provincia Budin / Buda; în limbile turcă otomană: Eyâlet-i Budin, turca modernă: Budin Eyaleti, maghiară: Budai vilajet, sârbă: Будимски вилајет Budimski vilajet, croată: Budimski vilajet) a fost o unitate administrativă a Imperiului Otoman în Europa Centrală și Balcani. A fost format pe teritoriile pe care Imperiul Otoman le-a cucerit (intre 1541-1686) de la Regatul medieval al Ungariei și Despotatul Serbiei. Capitala provinciei a fost orașul Budin (Buda).
In perioada dintre 1541-1686 a existat Imperiul Habsburgic si cele trei TARI ROMÂNESTI (Țara Românească, Moldova si Transilvania)/unite de catre Mihai Viteazul, domnul Țării Românești între 1593-1600 !
Ungaria DISPARAND practic (ca un simplu PASALAC Otoman) de pe harta Europei acelor timpuri !
Cat de putin cunosc unii ISTORIA acestui TARAM stravechi …
Asa precum Burebista/(80-44 BC) si Tiamarcos/(40 BC-10 AD) au fost numiti BASILEI de catre POPORUL nostru cel STRAVECHI si PAMANTEAN de GETO-DACI …
Asa si conducatorii nostri din epoca medievala timpurie s-au numit PRINCIPI si DUCI (dupa titulatura de PRINCIPAT a Imperiului Roman de la anii 250 AD) (precum Ducele Ramunch din țara Valahilor/Țara Românească mentionat in epoca lui Attila/450 AD, precum si Ducii Glad, Gelu si Menumorut/mentionati in Gesta in epoca anilor 903 AD) …
Asa si conducatorii nostri din epoca medievala tarzie s-au numit DOMNI si DOMNITORI (titulatura ABSOLUT de tip AUTOHTONA si ORIGINALA a CONDUCATORILOR nostri de INSPIRATIE de la numele de DOMINAT a Imperiului Roman de dupa anii 275 AD) (precum domnii si domnitorii din Țara Românească/dupa anii 1310, din Moldova/dupa anii 1350, precum si din România/de dupa anul 1859).
Doar foarte tarziu, post anii 1400 AD, conducatorii nostri au fost numiti in alte moduri de catre UNELE popoare STRAINE de acest TARAM stravechi (si conform propriilor lor titulaturi) !
DEH … ce sa ne facem daca neamul nostru GETO-DACIC s-a nascut ca POPOR (traco-getic) si ca LIMBA (traco-getica) pe TARAMUL cel Balcanic … locuit si de catre GRECI, cei care ne-au cunoscut si mentionat PRIMII (dpv. documentar Herodot/450 BC, Tucidide/420 BC), numele CONDUCATORILOR nostri cei PAMANTENI cu numele NOSTRU cel STRAVECHI de BASILEI de tip PIE din Epoca Bronzului/3000 BC si IE din Epoca Fierului/1500 BC) !
Asa precum Burebista si Tiamarcos au fost numiti BASILEI de catre POPORUL nostru cel STRAVECHI si PAMANTEAN de GETO-DACI …
Asa si conducatorii nostri din epoca medievala timpurie s-au numit PRINCIPI si DUCI (dupa titulatura de PRINCIPAT a Imperiului Roman de la anii 250 AD) (precum Ducele Ramunch din țara Valahilor/Țara Românească mentionat in epoca lui Attila/450 AD, precum si Ducii Glad, Gelu si Menumorut/mentionati in Gesta in epoca anilor 903 AD) …
Asa si conducatorii nostri din epoca medievala tarzie s-au numit DOMNI si DOMNITORI (titulatura ABSOLUT de tip AUTOHTONA si ORIGINALA a CONDUCATORILOR nostri de INSPIRATIE de la numele de DOMINAT a Imperiului Roman de dupa anii 275 AD) (precum domnii si domnitorii din Țara Românească/dupa anii 1310, din Moldova/dupa anii 1350, precum si din România/de dupa anul 1859).
Doar foarte tarziu, post anii 1400 AD, conducatorii nostri au fost numiti in alte moduri de catre UNELE popoare STRAINE de acest TARAM stravechi (si conform propriilor lor titulaturi) !
DEH … ce sa ne facem daca neamul nostru GETO-DACIC s-a nascut ca POPOR (traco-getic) si ca LIMBA (traco-getica) pe TARAMUL cel Balcanic … locuit si de catre GRECI, cei care ne-au cunoscut si mentionat PRIMII (dpv. documentar Herodot/450 BC, Tucidide/420 BC), numele CONDUCATORILOR nostri cei PAMANTENI cu numele NOSTRU cel STRAVECHI de BASILEI de tip PIE din Epoca Bronzului/3000 BC si IE din Epoca Fierului/1500 BC) !
Cu o ora de Istorie pe saptamana la scoala vorbim de musonerie la Oradea ?
@ „george”, 12 ian. 2024 la 10:26
N-a existat nici un „Viteazul”, papagalule! A existat „dăcît” o SLUGĂ (bitangu’ unui grec, născut la Tîrgu’-dă-Floci – fost pe Dunăre lîngă Feteștii regățenești – impostor care se revendica ca fiu ne-legitim a’ lu’ Pătrașcu-vodă) angajată – după ce A CERȘIT MILĂ, ANI ÎN ȘIR – de Curtea de Habsburg ca să conducă o OASTE DE MERCENARI plătită tot de Curtea de Habsburg ca să intervină în războiul civil (religios) din Transilvania AL UNGURILOR!
Oastea slugii a cîștigat la Šallembriχ (zis Șelimbăr) doar pentru că SECUII CATOLICI au trecut de partea oastei Curții de Habsburg CATOLICE!
Nu ne interesează „Unse se afla acum statuia lui Mihai Viteazul din Oradea”! Sper s-o dea la topit, dacă nu vreți s-o cumpărați voi, regățenii șovini impotenți care nici măcar o astfel de statuie nu aveți!
…”statuile altora, mult mai putini insemnati in istorie”? Nagyvárad a fost oraș maghiar și așa va rămîne.
„Gyorgyi Basta”? …condotierul se numea Djordje („George”) Basta, era ALBANEZ din minoritatea migrată în Italia în urma invadării Albaniei, pe-atunci creștine, de Imperiul Otoman musulman!
N.C.
tot ciclotimic,tot:
acum plange ca Fefeleaga!
Oradea este mentionata pentru prima data in 1113 Ccetatea era loc de conviețuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componenței etnice de astăzi a Oradei: români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni și turci.
La 12 octombrie 1918 în casa dr. Aurel Lazăr a fost redactată o declarație care a proclamat dreptul românilor transilvăneni la autodeterminare. La 3 noiembrie s-a constituit Comitetul Național Român, compus din Aurel Lazăr (președinte), Roman Ciorogariu, Coriolan Pop, Iacob Radu, etc. Tot acum se înființează Consiliul Militar Român. La 1 decembrie 1918, un număr mare de delegați ai județului Bihor participă la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, într-o dorință unanimă de a consfinți Marea Unire cu Regatul României.
În 30 august 1940, în urma celui de al doilea Dictat de la Viena, România a trebuit să cedeze Ungariei o parte din teritoriul Transilvaniei, teritoriu în care intra și Oradea. Imediat au început relocări masive ale celor două comunități, română și maghiară.
Persecuția antisemită s-a întețit treptat și mai ales după ocuparea Ungariei de către Germania.
La 30 aprilie 1944, secretarul de stat Endre László, dispune mutarea tuturor evreilor din Oradea și împrejurimi 33 000
După ce evreii au fost jefuiți de absolut toate bunurile lor, între 23 mai – 27 iunie 1944, a avut loc operațiunea de deportare a populației evreiești în lagărele de exterminare hitleriste.
La 12 octombrie 1944 a avut loc atacul decisiv asupra Oradei; trupele ungare și germane s-au retras din oraș, lăsând în urmă doar grupuri mici, cu misiunea de a distruge clădirile mai importante. Ocuparea orașului s-a făcut de către trupele sovietice și române.
Începând cu 2 mai 1990, prin hotărâre de guvern, ia ființă Universitatea Tehnică din Oradea, fiind actualmente unul dintre cele mai însemnate centre universitare din zona de vest a țării.
răamâne Oradea.
@coti, pt. cine lucrezi?
Oraşul Oradea este atestat documentar de la 1113 ca reşedinţă episcopală catolică.
Principele Gabriel Bethlem pentru a reface ţara distrusă de război, acordă privilegii pentru străini, inclusiv pentru evreii din Ardeal, cu drept de stabilire în aşezări împrejmuite, libertatea negoţului, religiei, libera circulaţie în ţară (1623).
În timpul stăpânirii otomane (1660-1692) evreii au desfăşurat un intens negoţ. Primul jude evreu al cărui nume s-a păstrat este Brod Samu (1788).
În urma reformelor introduse de împăratul Iosif al II-lea (1785), cea mai mare parte a evreilor stabiliţi în Bihor proveneau din apus, din Moravia şi Cehia şi numai foarte puţini au sosit din Polonia.
Tradiţia evreiască cerea încă din vechime ca membrii săi să aibă parte de educaţie, să ştie să scrie şi să citească.
Iosif al II-lea le-a permis să se ocupe de agricultură, să practice meserii, să ridice fabrici. Evreilor li s-a permis frecventarea şcolilor superioare şi chiar a universităţilor de stat.
Evreimea din Oradea şi-a adus contribuţia şi la lupta de eliberare din 1848. Revoluţia odată înfrântă, guvernul vienez ia o serie de măsuri împotriva evreilor, considerând că au sprijinit revoluţia.
In 1867 se realizează dualismul austro-ungar. Parlamentul ungar a anunţat la Oradea la 16 ianuarie 1868, emanciparea evreilor.
Din 1870 incepe perioada de dezvoltare nemaiîntâlnită a oraşului care dintr-un târg ajunge unul din cele mai importante oraşe ale ţării, centru comercial, industrial şi cultural. Se introduc în oraş cele mai moderne facilităţi, telefon, iluminat stradal, apă curentă, canalizare şi toate acestea si cu contribuţia întreprinzătorilor evrei care au studiile necesare, spiritul de iniţiativă şi un puternic sentiment de patriotism local.
Sinagoga ortodoxa din Oradea, 1890, una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară.
Cum tot spun, Cpt core/Core e un ceausist resovietizat monstruos mai ales cand isi zice „Istorie” CITAND DIN ALTII, cum altfel, atunci cand nu citeaza din wiki, fara sa posede cunostinte in acest domeniu brizant, SOCIETATILE SECRETE!!!
Deci, repet, OHRANA era de peste un deceniu sub controlul ILTERNATIONALISTILOR marxisti narodnicizati si bolsevizati de Lenin,
„rusul”, vorba unui tembel de pe forum, Lenin care era de fapt o corcitura nipono-chinezeasco-calmuca!!! Seful OHRANA cand s-a organizat DIVERSIUNEA „Protocoalelor Sionului” taman culturnicul prolet Peskov, alias Maxim Gorki, care in corespondenta lui Lenin era numit „MAMA” ca sa-i trimita „BANI”, intrucat MILIARDARUL in toate valutele mondiale, Lenin, poza in „sarantoc”, sumele cerute INDICAND NUMARUL ASASINATELOR COMISE in POGROMURI si in ATENTATE sau REBELIUNI…
Bre, Ceausescu a fost mason?
Sau cavaler sau cu alte functii sioniste sau catolice??
cRED CA UN PIC ACEST domn pierde din echilibru. Oare dumnealui nu citeste comentariile ori se pune bine cu masonii, cu viitorul. Sa faca la el in Turmas, un templu masonic si ce mai vrea, dar noua romanilor sa ne dea pace…