Evenimentele care ne-au marcat anul

Liviu Dragnea a reușit imposibilul: și-a dat jos propriul guvern printr-o moțiune de cenzură

Începutul de an a fost marcat de mișcările de stradă declanșate de adoptarea, în miez de noapte, a Ordonanței 13, care instituia un prag pentru abuzul în serviciu. Aceasta se ridicase ca urmare a dezvăluirilor privind existența unor imixtiuni în actul de justiție a ofițerilor Serviciului Român de Informații, care, în baza unor protocoale încheiate la nivel înalt, anchetau cot la cot cu procurorii DNA. Ulterior, ca urmare a presiunii străzii, OUG 13 a fost abrogată prin Ordonanța 14.

Scandalul a fost declanșat de acțiunile fostului ministru al Justiției Florin Iordache, poreclit în urma acestui eveniment „Altă întrebare“, pentru modul în care a refuzat să răspundă întrebărilor venite din partea presei. Ancheta declanșată de DNA pentru a se stabili modul în care a fost adoptată această ordonanță a fost stopată de Curtea Constituțională, care a stabilit că Direcția Națională Anticorupție nu poate ancheta modul în care sunt emise actele normative. Pe fondul acestui scandal, „el lider maximo“, Liviu Dragnea, a trecut la evaluarea guvernului Grindeanu. Cel care s-a ocupat de acest lucru a fost Darius Vâlcov. Pe scena politică au avut loc o serie de turbulențe. La comanda dată pe linie de partid de Liviu Dragnea, toți miniștrii și-au dat demisia în bloc. Unul singur făcuse acest gest cu mult timp înainte. Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: „Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume“, a scris el pe Facebook.

Prima moțiune de cenzură PSD contra PSD

Rămas fără miniștri și fără șeful Secretariatului General al Guvernului, Sorin Grindeanu preia mai multe portofolii și îl numește șef la SGG pe Victor Ponta. PSD, partidul care a câștigat detașat alegerile pe fondul unui absenteism masiv de la vot, se afla într-o situație nemaiîntâlnită din decembrie 1989. Partidul avea o mare problemă, după cum declara Liviu Dragnea. Guvernul pus în funcție de PSD refuza să plece de la conducere, iar partidul a inițiat în Parlament o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. În PSD deja se vedea cu ochiul liber că s-au creat mai multe tabere. La aproape 6 luni după alegeri, după ce a câștigat cu un scor categoric, cu sloganul „Îndrăznește să crezi în România“, partidul lui Liviu Dragnea a defilat la moțiunea împotriva propriului guvern cu noul său slogan: „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!“ de propriul premier. Fiecare tabără a încercat să-și atragă de partea sa cât mai multe voturi. UDMR a asigurat cvorumul, dar nu a votat moțiunea. Cei care au reușit să încline balanța în favoarea lui Liviu Dragnea au fost parlamentarii de la minorități.

Începutul sfârșitului pentru Binom

Tot la începutul anului, prim-adjunctul SRI Florian Coldea a fost schimbat din funcție și ulterior pensionat, pe fondul scandalului declanșat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță privind funcționarea Binomului și țintele acestuia.

Eșec al naționalei, nicio demisie!

Echipa națională de fotbal, condusă de neamțul Cristoph Daum, a întristat milioane de români prin necalificarea la Campionatul Mondial din Rusia din 2018. Este al cincilea Campionat Mondial pe care echipa națională de fotbal îl va urmări din fața televizorului.

Fără manuale în școli

Anul acesta, pentru prima dată după evenimentele din decembrie 1989, elevii din clasa a V-a au început școala fără manuale. Prins pe picior greșit, ministrul Liviu Pop, alias „Genunche“, a încercat să dreagă busuiocul și a decis tipărirea unui compendiu care să asigure elevilor materia necesară pentru prima lună de școală. Tot pentru prima dată în istoria învățământului gimnazial românesc, elevii de clasa a V-a au manual de sport.

Devastatoarea furie a naturii

O furtună extrem de violentă s-a abătut asupra vestului ţării. Scaune şi mese de la terasele din oraşe au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăţi din acoperişurile blocurilor au zburat, iar ţigle de pe Casa Armatei din Piaţa Libertăţii din Timişoara au căzut peste un tramvai care era în staţie, fiind semnalate şi sute de cazuri de arbori prăbuşiţi. Bilanţul autorităţilor privind efectele înregistrate în judeţele afectate de fenomenele meteorologice periculoase: 8 morţi şi 67 de răniţi. În urma furtunii, poarta de intrare în municipiul Timişoara a căzut peste un autoturism şi a ucis un tânăr de 24 de ani.

Numărul 1 WTA

Simona Halep a devenit numărul 1 WTA. La 26 de ani, cu aproape 400 de victorii în tenisul profesionist şi 15 titluri câştigate, este primul număr 1 mondial feminin dat de ţară noastră.

Scandalul vaccinurilor

Eforturile autorităților de a impune obligativitatea vaccinării par să nu fi dat roade, având în vedere numărul mare de îmbolnăviri care crește de la lună la lună. Scandalul lipsei vaccinurilor ROR a atins apogeul în luna aprilie, când serurile lipseau cu desăvârșire din cabinetele medicale și din farmacii, părinții care trebuiau să respecte schema de vaccinare a copiilor lor fiind nevoiți să le cumpere din alte țări, ca Bulgaria ori Ungaria. În luna iulie, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că din 2018 va intra în vigoare Legea vaccinării, dar și aceasta a stârnit mari controverse printre „antivacciniști“, pentru că părinții care refuză imunizarea copiilor ar putea fi trași la răspundere penală.

Criza imunoglobulinei

La începutul lunii decembrie, o femeie din Alba Iulia a murit cu zile pe patul de spital din cauza lipsei de imunoglobulină din România. Autoritățile fuseseră avertizate de această situație de mai multe luni, dar nu s-a luat nicio măsură. Imediat după tragedie, medicul Alexis Cochino anunța în lacrimi că un adolescent a încercat să se sinucidă din cauză că nu avea disponibil în spital tratamentul pentru boala sa. La puțin timp, Mihai Tudose l-a amenințat pe Bodog că dacă nu rezolvă situația, „poate să rămână acasă“. Aproape peste noapte, 900 de doze de imunoglobulină au intrat în țară, ministrul Bodog promițând alte 2.000 de doze în curând. Problema este că acestea sunt bune numai pentru tratarea anumitor bolnavi cu imunodeficiențe. Alte tipuri ale bolii au nevoie de medicamente diferite, astfel încât criza este departe de a fi rezolvată.

Salvarea vaccinurilor românești

Institutul „Cantacuzino“, producător de vaccinuri de peste 100 de ani și în declin din 2010, ajunge unitate militară și va fi condus cu „mână forte“. Prin hotărâre de Guvern, Institutul „Cantacuzino“ a devenit unitate militară în subordinea Ministerului Apărării.

Înzestrarea Armatei

Primele șase avioane F-16 modernizate în Portugalia au sosit în România. Guvernul a alocat 2% din PIB pentru Armată, lucru care a oferit posibilitatea achiziționării sistemelor de apărare Patriot. Prima tranșă a fost achitată în decembrie 2017. Ministerul Economiei și ROMARM, prin Uzina Mecanică București, și compania americană General Dynamics au semnat un memorandum de înțelegere. Cele două părți se angajează să colaboreze în perspectiva producerii și livrării de vehicule blindate Piranha 5 către Ministerul Apărării Naționale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub acuzare privind trecerea Insulei Belina din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Ulterior, tot pe numele lui a fost începută urmărirea penală și a fost instituit sechestru asigurător după ce OLAF a sesizat un caz de corupție prin societatea Tel Drum, iar bugetul UE ar fi fost țepuit cu 21 milioane euro.

Bulversarea contractelor de muncă ale tuturor angajaților

Guvernul a modificat Codul fiscal, iar modificările acestuia au bulversat lumea economică, investitorii străini, dar și angajații. Pentru prima dată după zeci de ani, toate contractele de muncă din România vor fi modificate radical. Potrivit noului Cod fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, în domeniul impozitării societăților, microîntreprinderile vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, dacă cifra de afaceri este între 500.000 euro și 1.000.000 euro. În ceea ce priveşte contribuțiile sociale obligatorii, modificările reduc cotele cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, precum și numărul contribuțiilor sociale de la 9 (angajat și angajator) la 3, după cum urmează: contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuția asigurătorie pentru muncă, suportată de angajator. A fost introdusă în schimb „contribuția asigurătorie pentru muncă“, în cotă de 2,25%, datorată de angajatori. În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.

 

Legile justiției s-au schimbat masiv în părțile esențiale

Modificările propuse de Tudorel Toader la legile justiției au primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, dar, chiar și așa, ministrul Justiției a depus la comisia special înființată aceste proiecte. Deși s-au declanșat scandaluri pe tema acestor modificări, alianța de guvernare a trecut prin Parlament, după bunul-plac, aceste schimbări.

Fără vize pentru Canada

De 1 la decembrie, cetățenii români beneficiază de posibilitatea de a călători în Canada fără vize, pentru șederi de maximum șase luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei/cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza oricărui pașaport românesc valabil.

ANI, fără obiectul muncii

Camera Deputaților a eliminat incompatibilitățile pentru miniștri, parlamentari, primari și prefecți în ceea ce priveşte afacerile. Li s-a permis astfel să fie acționari în societăți comerciale, iar Agenția Națională de Integritate a rămas fără obiectul muncii.

Iliescu, pus sub acuzare

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii militari în dosarul „Mineriada“, în care este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Întrebat de jurnalişti, la intrarea în sediul Parchetului General, dacă se consideră vinovat de ceea ce s-a întâmplat în iunie 1990, fostul şef de stat a răspuns: „Bineînţeles, nu“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eduard Pascu 109 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.