Evreul Zelenski nu înțelege Israelul

Ofensiva de PR (mai degrabă decât diplomatică) a președintelui Ucrainei este foarte eficientă. Volodimir Zelenski a vorbit, prin legătură video, în fața parlamentelor marilor puteri occidentale și a făcut-o jucând rolul lui Churchill în Parlamentul britanic, al lui Martin Luther King în Congresul SUA, amintind de Zidul Berlinului în Bundestag.

Duminică, când a vorbit în fața Knessetului, președintele cu origini evreiești al Ucrainei a început bine, însă a continuat foarte prost. Zelenski a citat-o pe Golda Meir, fostul premier al Israelului, născuta la Kiev. Golda Meir este un personaj despre care se discută mult în Ucraina în aceste zile și care este foarte admirată. ”Vrem să supraviețuim. Vecinii noștri vor să ne vadă morți. În aceste condiții, nu prea este loc de compromis”, a spus Zelenski în fața deputaților israelieni, citând-o pe Golda Meir. A început bine, pentru că toți israelienii, chiar și cei născuți după războiul de Yom Kippur, știu bine că țara lor a fost atacată de țări cu armate mari, care considerau că Israelul nu trebuie să existe. Când ucrainenii o citează pe Golda Meir, israelienii rezonează, înțeleg prin ce trece Ucraina, prin prisma experiențelor personale sau ale membrilor familiilor lor. În plus, Zelenski ar fi putut spune că Rusia s-a aliat cu Iranul în Siria, iar Iranul este dușmanul tradițional al Israelului. Si aceasta ar fi fost o continuare bună a discursului său.

Însă Zelenski a continuat prost – a vorbit despre Holocaust și despre cei 2.600 de ucraineni care sunt recunoscuți drepți între popoare, pentru că au salvat evrei de la moarte în timpul celui de al Doilea Război Mondial. ”Au salvat evrei. Popor al lui Israel, acum aveți și voi de făcut această alegere”,  spus Zelenski.

Lahav Harkov, editorialistă la Jerusalem Post, consideră că președintele Ucrainei a făcut o mare greșeală în discursul său. Ea scrie că Zelenski a vorbit despre Holocaust în cel mai sovietic mod cu putință. Sovieticii se concentrau pe evreii care au luptat în Armata Roșie și au avut aceeași soartă cu rușii; sovieticii vorbeau puțin despre scopul naziștilor, despre exterminarea evreilor. Acum, Zelenski a comparat situația Ucrainei cu Holocaustul, uitând însă că peste 80.000 de ucraineni s-au alăturat trupelor SS și Poliției Auxiliare Ucrainene, vânându-i pe evrei și dându-i pe mana germanilor naziști. „Nu se poate să rescrii istoria groaznică a Holocaustului”, a spus ministrul Comunicațiilor din Israel, după discursul lui Zelenski. ”Războiul este groaznic, însă comparatia cu ororile Holocaustului și cu Soluția Finală este revoltătoare”, a spus ministrul Yoaz Hendel. Un fost ministru din guvernul Netanyahu a spus că Zeelenski a fost la limita negării Holocaustului.

Premierul Naftali Bennett și ministrul de Externe Yair Lapid au transmis un mesaj destul de sec de susținere pentru Ucraina, după discursul lui Zelenski.

Nici solicitările făcute de Zelenski în fața Knessetului nu au fost calibrate corespunzător. Amintita editorialistă de la Jerusalem Post arată că nu este deloc realist ca președintele Ucrainei să solicite Israelului sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, câtă vreme acesta este eficient doar împotriva rachetelor puțin performante lansate de Hamas; în plus, Israelul, cu o suprafață mult mai mică decât a Ucrainei, abia de are suficiente baterii pentru a-și proteja propriul teritoriu. Apoi, este surprinzătoare și critica adusă de Zelenski încercărilor de mediere între Rusia și Ucraina făcute de premierul israelian Bennett, având în vedere că, începând din 2021, Zelenski însuși a insistat ca Israelul să încerce această mediere.

Ceva a funcționat prost în conceperea mesajului lui Zelenski pentru Israel. Suprinzător de prost chiar, dacă este să ne gândim la campania de PR ucraineană bine pusă la punct pe platformele de socializare, inclusiv un clip foarte vizionat in Israel, în care un soldat ucrainean poreclit „Sion”, arată că poartă în rucsac memoriile Goldei Meir și declară că este ”sionist și naționalist ucrainean”.

Sincopa lui Zelenski în fața Knessetului este pusă de unii analiști pe seama presiunilor din partea Americii. Se speculează în presa americană că președintele Biden l-a folosit pe Zelenski pentru a pune presiune pe Israel, pentru a se alătura sancțiunilor dure aplicate de Vest Rusiei. Surse de la Washington citate de Jerusalem Post infirmă acest lucru. Pe de altă parte, consilierul pentru securitate al lui Biden și alți oficiali l-au avertizat pe premierul Israelului că asumarea rolului de mediator în Ucraina l-ar expune unor riscuri diplomatice. Pe lângă milioanele de cetățeni israelieni de origine rusă, îngrijorarea mare a guvernului israelian se leagă de implicarea Rusiei în Siria, de modul în care Moscovca ar putea reacționa (inclusiv dând lumină verde pentru atacuri siriene în Înălțimile Golan sau opunându-se loviturilor chirurgicale frecvente ale Israelului în Siria), dacă susținerea israeliană pentru Ucraina ar depăși un anumit nivel.

Volodimir Zelenski a încercat să repare gafele din discursul său în fața Knessetului printr-o postare pe Telegram. ”Firește, Israelul are interesele sale, strategia sa pentru protejarea cetățenilor. Înțelegem asta. Premierul Bennett încearcă să găsească o cale pentru discuții și îi suntem recunoscători pentru asta. Suntem recunoscători pentru toate eforturile care, mai devreme sau mai târziu, vor duce la începerea discuțiilor cu Rusia, poate că la Ierusalim. Este locul potrivit pentru a căuta pacea. Dacă va fi cu putință”, a scris Zelenski. Practic, președintele Ucrainei a spus una în fața deputaților israelieni și alta în postarea sa pe Telegram. A fost ofensiv și critic în Knesset, iar apoi a făcut pasul înapoi și a plecat capul. „Fie l-au trădat instinctele, fie a avut parte de consiliere proastă”, scrie editorialista de la Jerusalem Post.

Sondajele de opinie din Israel arată o mare susținere pentru cauza ucraineană (76%), în timp ce doar 10% dintre israelieni îl susțin pe Vladimir Putin. Este puțin probabil ca greșelile lui Zelenski să fie taxate aspru în Israel. Golda Meri spunea: ”Dacă am avea de ales între a fi morți și venerați și a fi în viață cu o imagine proastă, am alege să fim în viață și cu o imagine proastă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.