Există brand în politică?

Românul din Franța compară România cu Franța și vede că e mai bine acolo. Acolo, francezul compară Franța cu Anglia și zice că în Franța nu-i așa de bine ca acolo. Acolo, englezul se uită spre SUA… Ce valoare au aceste comparații?

Ipocrizia este următoarea: nouă, cel puțin, ne vine greu să recunoaștem că plecăm să lucrăm afară pentru că acolo sunt salarii care aici vor fi posibile abia peste multe decenii; nouă ne vine mai la îndemână să găsim un vinovat pentru plecarea noastră…

De ce căutăm noi un vinovat chiar și atunci când alegem să mergem unde ne poate fi mai bine? Chestie de mentalitate… Noi nu putem asuma responsabilitatea pentru ceea ce facem nici când alegem o situație mai bună… Nu, politicienii (unii) sunt de vină că noi am ales o situație mai bună…

Acum, 90% din românii de afară au spus că PSD-ul e de vină. N-a guvernat și PNL? N-a guvernat și fostul PDL, care e acum în PNL? Pare că nu.

Românul crede că e de dreapta și ține cu ăia care  zic că sunt dreapta. Contează doar ce scrie pe tricou, chiar dacă ăia cu tricoul măresc taxele, ceea ce e o măsură de stânga.

Nu doar ipocrizia ne caracterizează, ci și confuzia din lumea așa-ziselor doctrine. Oricum, nu contează. Microbiștii sunt microbiști și nu-și schimbă echipa de suflet, cum o schimbă jucătorii, de altfel…

Acum, în PSD a apărut ideea că ar trebui să le fi rușine pesediștilor de brand-ul lor… Că din cauza brand-ului nu mai vin microbiștii pesediști la meci…

Aceeași ipocrizie… Cui să-i treacă prin cap că vina o poartă liderii partidului. Care nu mai au capacitatea de a fi convingători nici când măresc pensiile…

Oare de ce? Ce vede electoratul și ei nu văd? Lipsa de calitate? Asta e greu de evaluat. Lipsa de empatie? Asta se simte ușor.

Au liberalii mai multă empatie față de alegătorii lor? Încă nu știm. Guvernul Orban n-a venit la putere prin alegeri.

Avem, cumva, o criză de încredere în partide? Dar o avem de când cu „PDL-PSD, aceeași mizerie”. Din pricina acestei atitudini a fost nevoie de un guvern tehnocrat. S-a stins flacăra acestui curent? Pare că da. Mulți au încredere în liberali acum, pentru că au încredere în Iohannis. Care n-a făcut decât să ațâțe ura anti-pesedistă.

După opinia mea, acesta este semnul cel mai clar al falimentului partidelor. La parlamentare nu vin 10 milioane de alegători. Ultima oară au fost doar 7 milioane.

În politică nu brand-ul vinde… marfa. Chiar dacă am avut unul (PDL) sacrificat de fostul său șef într-atât, încât le-a fost rușine de brand-ul lor chiar pedeliștilor.

Politica nu e comerț, întâi de toate. În pofida concepției multora… Chiar asta devalorizează partidele: faptul că se poartă ca niște societăți comerciale care au de vândut ceva.

 

Recomanda 1
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

2 Comentarii

  1. nu poţi să-i condamni pe cei mai mulţi români că au ales iar lozul necâştigător, poţi doar să te gândeşti că, de fapt, sunt aceiaşi care ieri i-au votat pe ceilalţi…

  2. E bine cand oameni simpli,din topor isi dau ca parerea astfel ca si prostimea, buchiseste cu CORAJ.
    Pesedeaua a jecmanit tzara prin 90 cu bancorex si altele ca NATIONALA mai avea in hazna 79 milioane de dolari,
    Dar si peleleu e de vina ca sedea si se uita.
    Toti elevii au venit la scoala cu paduchi dar si elevul curat e de vina ca i-a scuipat.
    Nimic mai jalnic in romania decat bosorogii comunisti.
    In schimb USERISTII STANGISTI, care vor fara proprietate individuala, ca tineri, par COOL.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.