Experţii FMI discută cu Isărescu

Delegaţia FMI a început azi seria discuţiilor oficiale în cadrul misiunii de evaluare. Şeful misiunii, Jeffrey Franks, s-a întâlnit acum o oră cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Discuţii preliminare au avut loc încă de ieri, când oficialul FMI a dialogat cu reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal.

Discuţiile de la BNR începute azi dimineaţă, continuă la această oră. România pare să-şi fi făcut temele de astă dată, mai puţin în privinţa arieratelor. Miza se mută acum mute în viitor, la noua înţelegeri de tip preventiv pe care ţara noastră o va încheia cu finanţatorii internaţionali.

Acordul de tip preventiv, pe sumă mult mai mică faţă de cea din actualul acord stand by şi care va putea fi trasă de România doar în caz de urgenţă, este menit să garanteze că ţara noastră nu se va abate de pe drumul reformelor structurale şi consolidării fiscale. Este de asemenea un acord menint să confere încredere României din perspectiva pieţelor financiare internaţionale.

Banii investitorilor sunt importanţi. Totuşi, România ar putea obţine bani nu doar prin împrumuturi din pieţele financiare ci şi din vânzarea societăţilor viabile la care statul deţine încă participaţii majoritare sau controlează total acţionariatul. Agenţia Mediafax citează surse apropiate negocierilor potrivit cărora sunt statul ar putea vinde total sau parţial CEC Bank, Tarom sau Poşta Română. Alţi bani ar putea veni din vânzare pe bursă a unor pachete minoritare pe care statul le deţine la Romgaz, Transgaz sau Transelectrica. Contextul politic în care survine evaluarea finanţatorilor internaţionali este destul de complicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.