FACIAS şi-a deschis o reprezentanţă la Bruxelles

Forţele civice împotriva regimului Băsescu primesc întăriri. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a deschis o reprezentanţă la Bruxelles. Ea va fi o nouă redută de luptă împotriva încălcărilor drepturilor omului de către regimul Băsescu. Ar fi fost bine dacă această reprezentanţă a FACIAS în inima administrativă a Uniunii Europene s-ar fi deschis înainte de declanşarea procedurilor pentru referendumul de demitere a marinarului. Practic, FACIAS se apropie şi mai mult de instituţiile europene la ele acasă, încercând să ofere o altă versiune decât cea prezentată de gruparea infracţională din jurul lui Traian Băsescu pe la Comisia Europeană sau Parlamentul European. Reprezentanţa FACIAS la Bruxelles va fi coordonată de tânărul avocat Florin Mihuţ, care are specializări în drept european şi în drepturile omului.

Pasul făcut de FACIAS prin deschiderea unui birou la Bruxelles este unul strategic. El survine după ce, în timpul campaniei de dinaintea şi din timpul referendumului, forţele civice (nu doar cele politice), cele care s-au luptat împotriva regimului băsescian, au constatat că au pierduseră bătălia informaţională. Copleşite de o maşinărie extrem de eficentă a manipulării şi dezinformării (SIE, ICR, reprezentanţe diplomatice, agenţi plătiţi în presa străină), puţinele organizaţii non-guvernamentale care combăteau abuzurile şi ilegalităţile comise de guvernările portocalii nu au reuşit să constituie o contrapondere semnificativă în războiul comunicatelor şi declaraţiilor către şi dinspre Bruxelles. Mobilizarea civică împotriva regimului autoritarist al lui Băsescu era prezentată drept anarhie sau lovitură de stat, iar oficialii europeni de rang înalt – în cel mai bun caz – cunoşteau prea puţin despre suferinţa unui popor ale cărui drepturi democratice erau încălcate cu cinism de o creatură grobiană care monopolizase toate pârghiile statului. Această situaţie nu se va mai reperat, promite directorul executiv al FACIAS, Oana Florea. Ea consideră că, prin lobby-ul cetăţenesc făcut direct din Bruxelles, organizaţia pe care o conduce va reuşi să ofere instituţiilor europene informaţii şi rapoarte despre adevărata faţă a regimului Băsescu în privinţa încălcării drepturilor omului. „Noi transmitem scrisori, petiţii către Parlamentul European, trimitem informări către comisarii europeni, dar, fiind departe de instituţiile europene, am considerat că nu este suficient să trimitem un email sau un fax. Tocmai de aceea a fost imperios necesară deschiderea acestei reprezentanţe FACIAS la Bruxelles. Domnul avocat Florin Mihuţ se va putea deplasa personal şi poate avea întâlniri directe cu reprezentanţi ai instituţiilor europene. El va putea astfel susţine personal cererile fundaţiei noastre în faţa acestora”, ne-a declarat directorul executiv FACIAS, Oana Florea.

La rândul său, avocatul Florin Mihuţ consideră că misiunea FACIAS la Bruxelles este să scurtcircuiteze tentativele pionilor politici ai regimului oranj de a mai deforma realitatea despre România în ochii şi documentele oficialilor de la Bruxelles: „Vrem o bună reprezentare la nivel instituţional a intereselor României şi o mai bună comunicare a situaţiei din România. Vrem să eliminăm toate dezinformările practicate până acum la Bruxelles, toate informaţiile trunchiate şi toate imaginile deformate care sosesc dinspre personaje politice din România către instituţiile europene”.

Această campanie de informare despre drepturile cetăţenilor din România ar fi doar o primă ţintă a activităţii FACIAS la Bruxelles. A doua ţine de reprezentarea intereselor cetăţeanului român, care nu şi-a găsit dreptatea pe lângă instanţele de judecată din România, şi care vrea să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernele Boc şi MRU nu au garantat proprietatea, aşa cum scrie la Constituţie. Ele au fost incapabile, şi de aceea şi sancţionate de justiţia europeană, să explice de ce reclamanţilor nu li s-au oferit compensaţii juste în raport cu proprietăţile care le-au fost confiscate. Pe masa CEDO se află sute de dosare legate de retrocedări sau despăgubiri în cazul caselor naţionalizate. CEDO a constatat şocată că din aproape şaptezeci de mii de dosare înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, doar în cazul a douăzeci de mii de dosare era emis titlul de plată, iar plata efectivă era făcută doar pentru patru mii de dosare. Pe de altă parte, CEDO a constatat că Fondul Proprietatea nu este încă funcţional. În hotărârea-pilot a CEDO se precizează că, odată ce decizia rămâne definitivă, statul român are 18 luni ca să remedieze problemele. Din cauza tergiversării acestei problema în ultimii trei ani, cetăţenii români trebuie să plătească din buzunarul lor despăgubirile cerute de CEDO statului român, stat condus ani de zile de vandalii oranj. “Problema caselor naţionalizate rămâne într-o dezbatere continuă. Spre deosebire de ţările din fostul bloc comunist, noi un am reuşit să o rezolvăm. În ultimii ani, s-a observat o indiferenţă total a statului român faţă de această problemă. A fost dată în 2011 decizia-pilot a CEDO pentru România. Statului român i s-au dat 18 luni să îşi regularizeze legislaţia în ceea ce priveşte retrocedările, dar nu s-a făcut nimic. Ca să nu intrăm în infringement (chemarea statului român în faţa Curţii Europene de Justiţie) pentru neglijenţa fostelor guvernări, actualul executiv a fost nevoit să ceară o nouă prelungire, până în primăvara anului viitor, pentru a reglementa această situaţie. Personal, nu sunt deloc optimistă, având în vedere că sunt alegeri, şi autorităţilor le mai rămân doar două-trei luni să rezolve situaţia”, a precizat Oana Florea.

Românii care sunt rezidenţi în Belgia sau care deţin şi cetăţenie belgiană vor beneficia de consiliere juridică gratuită la reprezentanţa FACIAS de la Bruxelles. Explicaţia o dă din nou avocatul Florin Mihuţ. El spune că, în coordonare cu centrala FACIAS din Bucureşti, reprezentanţa din Bruxelles va încerca să soluţioneze probleme juridice pe care rezidenţi români în Belgia sau deţinătorii de dublă cetăţenie belgo-română le pot avea în România: probleme legate de retrocedări de case naţionalizate sau alte tipuri de proprietăţi.“Fără această pasarelă care se creează în acest moment între Bucureşti şi Bruxelles, aceşti cetăţeni un ar fi putut probabil să şi le rezolve. Pentru că unii, prin complicaţiile pe care le introduc în cauzele lor, vor ca ei să se lase păgubaşi, să nu îşi mai recupereze bunurile, casele, drepturile pecuniare de la statul român. Aceşti cetăţeni romţni din Belgia trebuie să ştie că, începând de astăzi, se pot adresa direct reprezentanţei FACIAS de la Bruxelles.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.