Fără cetățenie germană pentru atitudini antisemite

Războiul din Gaza precipită o serie de decizii în politica internă în Germania. Pe 6 decembrie, landul Saxonia-Anhalt a anunțat că toți rezidenții care vor să obțină cetățenia germană vor fi obligați să dea o declarație în scris prin care ”recunosc dreptul de a exista al Israelului și condamnă acțiunile îndreptate împotriva Statului Israel”. Ministrul de Interne din Saxonia-Anhalt a cerut și celorlalte landuri să adopte reguli similare. Decretul introduce interdicția acordării cetățeniei germane celor care au avut atitudini antisemite sau antidemocratice.

Decretul din acest land vine în contextul în care Bundestagul se pregătește să dezbată o nouă lege a naturalizării, menită să grăbească procedura de obținere a cetățeniei germane și chiar să permită dubla cetățenie. În noiembrie, deputații germani au decis să oprească dezbaterile, din cauză că războiul din Gaza a dus la o inflamare a atitudinilor antisemite în țară, ceea ce a făcut dificilă relaxarea regulilor pentru obținerea cetățeniei germane. Dezbaterile se vor relua în luna decembrie. ”Cu siguranță, noua lege va avea câteva mențiuni despre antisemitism, despre situațiile în care cetățenia nu va putea fi obținută nu pe doar din cauza violenței sau a încălcării legii, ci și dacă există informații despre atitudini antisemite”, a spus Helge Lindh, deputată în parlamentul federal. Nu este însă limpede dacă legea federală va merge atât de departe precum cea din Saxonia-Anhalt, cu o declarație separată privind recunoașterea dreptului Israelului de a exista ca stat. Aceeași deputată spune că decretul din landul cu procina este ”o evoluție ciudată”, pentru că ”legea cetățeniei este lege federală. Nu are sens să existe legi diferite ale cetățeniei în landuri”.

Inițiativa din Saxonia-Anhalt a provocat în presa germană o dezbatere în care se amintește de declarația făcuta de Angela Merkel în Knesset, în 2008: ”Holocaustul îi umple pe germani de rușine”. Este amintită și declarația actualului cancelar Olaf Scholz făcută în ziua atacurilor Hamas: ”Securitatea Israelului este interesul național al Germaniei”. Analistul politic Carlo Marsala a declarat pentru Deutsche Welle că asemenea afirmații ”duc chestiunile politice și de moralitate la nivel constituțional”.

Într-un articol publicat de UnHerd, ziarista germană Katja Hoyer scrie că este puțin probabil ca semnarea unei declarații prin care se recunoaște dreptul Israelului la existență va duce la rezultatele dorite. ”Spre exemplu, când am obținut cetățenia britanică am fost întrebată dacă am comis genocid sau crime de război. Este puțin probabil ca cineva să răspundă cu ”da” la asemenea întrebări, chiar dacă ar fi vinovat cu adevărat. Așa vor face și cei din Saxonia-Anhalt”.

În plus, guvernul german nu reușește să-i convingă nici pe cei care au deja cetățenie germană că poziția Berlinului față de Israel este cea mai bună. Un sondaj recent arată că majoritatea germanilor sunt de acord ca țara lor să aibă o relație specială cu Israelul, însă două treimi dintre ei nu cred că Germania ar trebui să aibă o responsabilitate specială pentru soarta Israelului. Nu este vorba despre un sentiment anti-Israel, spune Renate Kochet, de la Allensbach-Institut, ci despre tendința publicului de a nu se lăsa atras într-un conflict, lucru valabil și în războaiele de până acum.

Responsabilitatea Germaniei față de Israel este greu de exprimat doar în cuvinte (…) Puțini germani au avut contacte directe cu Israelul și israelienii. Pentru ei, ideea că soarta acestui stat este intrinsec legată de cea a Germaniei este una pur academică, un concept teoretic irelevant pe fondul crizelor economice prin care trece Germania. Dacă Germania chiar vrea să transforme în interes național soarta comunităților evreiești și a Israelului, atunci ar trebui să definească exact ce înseamnă asta și abia apoi guvernul să vorbească despre asta. Relevanța istoriei relației Germania-Israel nu este ceva ce poate fi evocat prin legi sau retorică”, scrie Katja Hoyer.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

32 de Comentarii

 1. correct tinand cont de numarul arabilor si semitilor non-iudei din Germnaia !
  Total de acord … cumvatrebuie sa se asigure linistea social a Ukrainei plina se semiti asyrieni , si din tarile eliberate de NATO+USA veniti taman de aceea ca imigranti in Deutschland ! 🙂

  PS: Anti-sionist nu inseamna anti-semit sau anti-evreu … vezi chiar evreii anti-sionisti din NY❤️

 2. Dar poți fi cetățean german dacă ai atitudini antigermane sau român cu atitudini antiromânești?

 3. Nu cred ca se va putea face pt. ca este neconstitutional.Dreptul pt. libertatea de exprimare face parte din regulile de democratie si nu pot fi schimbate .Fiecare cetatean este liber sa creada in ce vrea si nu poate fi restrictionat sau obligat sa creada in ceva care este constrins sau obligat sa o faca.

 4. Dacă nu or reușit cu pașaportul verde pentru vaccinați să umilească populația acum încearcă să- i reducă la tăcere.Încet își dau planurile pe față noii dictatori .

 5. „@Postăkel Gudurău spune:
  07 SEPT. 2022 LA 14:09
  Genialul Mishteaux spune ca ABSOLUT
  tot ce vedem azi (chiar si DECOMPESAREA „cresterii preturilor” la energie in UE ” DA ” Chiar si asta!)
  NU e decat o masca INFLATIONARA care ascunde prostimii
  TAXA pe averea ei
  pentru recuperarea pe cheltuiala ei a MEGA CRIZEI capitaliste (observata si teoretizata de Marx in societatea umana istorica) !

  Doar daca ai un IQ>145 intelegi ce spune Mishteaux !

  Tot balciul actual cu energia scumpa , razboiul din Ukra , sanctiunile la rusi
  NU SUNT (conform actelor ULTRA SECRETE … la care are acces , le-ar putea si publica daca ar fi SINUCIGAS 🙂 … mishteaux !)

  TINE MINTE ASTA ! Poate … ca de atatea ori …te vei intoarce peste ani „CU MINTEA DE PE URMA” la cele zise aici !
  PROSTIMEA trebuie manipulat in asa fel incat ca e pentru binele ei ce se intampla 😀 !
  NU E ! E pentru binele celor carora le sunt datoare BANCILE
  NATIONALE ale LUMII!

  SHALOM !
  IQ=?
  😉

  TOTUL E MASCARADA …cu scopul de-a prostii prostimea lumii … pentru a nu vedea realul s-a crede NARATIVUL! mai multe nu spun pentru ca oricum nu-s inteles … ACUM ! (chiar si criza MONETARA! asta í-am preziso lui C.M. in 2020 🙂 ) .
  OK !
  hai sa ne intoarcem dupa cele zise la BANCURILE NOASTRE ! Peste ani vom rade la cele de mai sus ! 🙂”

  🤐07 SEPT. 2022 LA 14:09😎

 6. Fiecare cetatean este liber la el acasa, si in Romania, propaganda publica legionara este fapta penala, adica puscarie. SIEmion a dat socoteala la ambasada Izdrael si la Departamentul de Stat SUA pentru propagandisti legionari in partidul AUR ! Ma mir ca nu spui ca si Hamas-ul este o organizatie patriotica suverana.

 7. „mishteaux spune:
  07 SEPT. 2022 LA 18:47

  inca ceva inainte de-a pleca-n concediu !
  Faza cu BLUE AIR a fost o buna distragere , o buna MASKIROVKA de la … „vizita” a … masajul marelui blond prin „cine” 😉

  [@Ileana Rollason ..intelegi ? Ce vreau sa zic ? IQ=? ]
  Astea zise doar ca sa nu se-nteleaga cine pot fi 😉 … (sunt mic nu stiu nimic ! in intreaga UE , ca integrator de informatii pe „supercomputerul” … etc etc etc”
  ___________
  😀 Faza cu BLUE AIR a fost o buna distragere … 😀

  REPET:

  [@Ileana Rollason ..intelegi ? Ce vreau sa zic ? IQ=? ]

 8. Este ordin American, se aplica, nu se discuta….Germania este tara ocupata militar de SUA…. Nu e o Tara Suverana decat pe hartie….Exista Act oficial secret care spune asta…

 9. „your true master spune:
  16 AUG. 2021 LA 13:04
  inca ceva … GERMANIA-si va foc la valiza la vot !
  Cu parere de rau si deloc dezinvolt o spun:

  – E deja stabilit ca nu dujmanii 😀 Rusiei vor castiga … e stabilit de varfurile economice ale teutonilor ! USA si-a pieut dretul de VETO in BUNDESTAG !
  mare atentie … verzii nu vor face nimic ci vor avea un SCANDAL ultra-massiv 😀 😀 😀
  exact 3 saptamani inainte de alegeri ! REMEMBER THIS, LATER !

  :*”

  ❤️😎16 AUG. 2021 LA 13:04😎❤️

  „NINGE PE FED!” 🙁

 10. In conditiile in care, Israelul haituieste cu bombe locuitorii din Gaza.
  Hamas e rau, prin urmare Israelul bun.

  Intre timp in SUA, Camera Reprezentantilor declară „antisionismul este antisemitism”, deci interzis la criticat orice actiuni ale lui Nentanyahu.

 11. Mai important este ca in 2024 Rusia va deveni prima putere economica a Europei dupa PIB pe locuitor raportat la puterea de cumparare….PIB – PCC este indicatorul principal al bunastarii, masoara cel mai obiectiv activitatea unei tarii…..In plan global clasamentul PIB – PPC in 2023 este …China, SUA, India, Japonia, Germania, Rusia, etc.

 12. „Germania este tara ocupata militar de SUA”

  Germania nu si-a pierdut suveranitatea exact pe cauza de nazism ? Ma mir ca nu aplaudati suveranitatea Rusiei in Ukraina asa cum aplaudati acum suveranitatea Ukrainei in Basarabia de Sud. Maine-poimaine aplaudati autonomia in Transilvania a unei minoritati minuscule in referendumul efectuat.

 13. Elena Lupescu era amanta lui Carol al II lea si era evreica….Pentru ca a facut numai mizerii si 252 de adolescenti au fost asasinati in 1939 pentru ca deranjau amanta si regele corupt si degenerat asta inseamna ca romanii sunt antisemiti??!! sau mai exact sunt impotriva promiscuitatii??? Cum poate maretul popor evreu sa aiba ceva in comun cu o prostituata ca Elena Lupescu??? Coditianule sa indraznesti sa ma cenzurezi!!! Am prieteni evrei, profesori evrei, si m-am saturat de mizeria asta de minciuna ca romanii ar fi antievrei!! Nu suntem!! Semiti sunt si palestienieni! Nu suntem antisemiti! Nu suntem antiamericani! Nu suntem antirusi! Suntem impotriva coruptiei, suntem impotriva crimei, suntem impotriva minciunii!!!

 14. Mai, nea IQ, lasa – ne cu Votul…Nu se stabileste nimic la Vot…pentruca un vot se poate rasturna prin intelegeri pe sub masa…..Votul e pentru Poolime….Crezi ca Hitler a castigat prin Vot? Zau, e pacat de IQ – ul tau !! …SUA are drept de VETO in Bundestag stabilit prin Pact semnat imediat dupa WW2…Biden l – a chemat pe Szolz la Casa Alba ca sa ii arate Pactul… A doua zi Szolz a devenit miel bun de tait de Pasti…Puterea Americano – Sionista nu poate fi contestata…Nici Putin nu o contesta cu tot Arsenalul lui nuclear…

 15. @axon -> CORRECT ! 🙂
  asta nu insemna ca TURMA nu poate fi … manipulata de genii rau voite 🙁 !
  CREZI ?
  (inca ceva …’l crezi pe mishteuax PROST ? )

 16. @ Paulian Ionescu Despre ce democratie vorbesti? Aia utopica care nu se poate face pe aceasta planeta pentru ca mereu marile puteri or sa interfere cum vor ele or sa spuna cine e democrat cine nu, cine trebuie sa aiba dosar la procuratura si cine intra in puscarie?

 17. @ misteaux…Daca il cred pe misteaux prost?.. Vaaaai, cum as indrazni?. E simpatic.

 18. @ Tomlin…Cred ca Germania si – a pierdut Suveranitatea pe motiv de infrangere in razboi. Japonia la fel….si tot relativ la SUA…URSS a redat Suveranitatea Germaniei in 1990…desi URSS a fost infinit mai pagubita de Nazism decat a fost SUA….Relativ la Ucraina…Ea nu este Suverana fata de Rusia pentruca Ucraina dupa 1991 nu a respectat principiul Autodeterminarii….care spune ca Suveranitatea nu poate fi folosita contra Rusiei. Ori Ucraina a folosit – o contra Rusiei prin Aducerea Armatei americane si cererea de a intra in NATO, inamic oficial al Moscovei….Minoritatea maghiara din Harcov poate obtine autonomia dar NU poate obtine independenta si separarea de Romania pentru ca ar incalca principiul Autodeterminarii care spune ca ii trebuie si acordul Romaniei….La fel a stat situatia Basarabiei la 1918 cand fara acordul Miscivei nu putea sa se se separe. Romania a anexat prin forta Basarabia la 1918.

 19. Fake Democracy spune:
  08 dec. 2023 la 22:35 ——-Eu am spus ca aceste reguli fac parte din programele de democratie ale tarilor unde scriptic sint considerate tari democrate ,libere ,idependente si suverane.Ce vedem cu totii este exact ce spuneti si D-vs. cam in felul asta inteleg mai marii conducatori democratia.

 20. @ Fake democracy…Ai dreptate. Democratia este muuult mai utopica decat Comunismul….Orice tara democratica poate fi falimentata simlu de FMI, de exemplu…Orice tara democrata NU rezista economic daca nu este sub tutela….Toate tarile democrate au rezistat numai prin ajutor American. SUA tipareste bani si poate ajuta o tara dar numai daca are nevoie de ea pentru Propaganda, cazul Coreeii de Sud… De Argentina SUA nu au avut nevoie, ca in America de sud nu a fost Comunism. Prin urmare Argentina democrata se prabuseste…

 21. Atitudinea ‘’politic corecta’’ pe care trebuie sa o avem restrânge din ce în ce mai mult noțiunea de democrație pe care o avem de la greci. Pana la urma devine o dictatură a aleșilor majorității asupra tuturor prin legile scrise și nescrise prin care ne conduc. Ce va rămâne până la urmă din libertatea de opinie dacă trebuie să nu ți-o exprimi ca să obții ceva la care ai dreptul? Democrația începe să semene cu proverbul ‘’tăcerea e de aur’’. Lista lucrurilor despre care trebuie sa vorbești numai de bine sau deloc devine din ce în ce mai lunga.

 22. Degeaba daca nu ii si vaccineaza, ii tatueaza pe frunte cu „slava ucraina” , daca nu scrie o carte despre dictatorul de Putin si daca nu jura ca urasc de moarte toti rusii de la Tolstoi incoace. Bineinteles ca toate aceste „valori europene” nu isi vor avea sensul daca nu isi schimba si sexul.

 23. Legea nu este completa, pentru ca nu contzine termenii cei cu atitudine antiromaneasca, macar in Germania care zice ca a devenit democratica decand cu Stalin. Asta macar acolo unde este motorul Europei, pentru ca la noi acasa cei cu atitudiine antiromaneasca, ca sa nu punem la socoteala pe cei care au aplicat legi antinatzionale, nu se pune, pentru ca am devenit colonia khazara a lor=stat in stat=stat parale bune numai pentru unii=stat care are manuale HO, samd. Acum cu semitzii se nashte o mare intrebare=cei haia antisemitism=ka kand semitzi sunt nu numai cei ce se jelesc cu HO, doar numai ei!, ci sunt shi verishorii lor din zona, cu care se bat mai ceva ca altceva=Abel vs.Cain=dinte pentru dinte, nu-i asha? Miroase a virusare a Omenirii, cu trasnaile khazare a bolshevicilor de pe vremea lui Pomponel Lenin, ka kare acum este ca la Cominternism cu raspandirea Revolutziei Legionarilor Roshii in toata lumea. Dar se pare ca USD tiparit la nesfarshit, chiar daca Boul de Haur e in agonie, sunt suficientzi inca pentru a corupe tot ce este autentic, fiind inca prezentatzi ca Mass haia doar libidinoshii shi gretzoshii=robyii de pe moshia lui Rothschild, a baronului Bubyko. Planeta se topeshte la propriu nu nummai de acum cu razboaiele khazare: Raz belitzii kahazari Zelea=Legionarul Verde vs. Putin=Legionarul Roshu galbejitul, sau operatziunea de pedepsire din Gaza are conotatzii mai de soi decat cele intamplate cu armata romana la Odesa=maceluri ce intrec marele macel Pobeda de ucidere a creshtinilor in WW2=kacialama de Poker Mondial cu invingatorii stabilitzi din start prin tratate secrete la Teheran, Yalta…Probabil Malta este la fel, ca numai binne sa le fie doar lor. Planeta nu are nevoie de tratate de astea=virusuri, altfel viatza dispare…
  O zi buna.
  Con

 24. Paulian Ionescu Mergi in Rusia ,acolo ai cele mai multe drepturi.Teleaca,libertatea ta se termina acolo unde o ingradesti pe a altuia.

 25. Germania e o tara ocupata de evrei asa cum e si Ucraina, Romania, USSA, Anglia, Franta, Italia, Olanda, Belgia, Spania, Suedia…..
  TREZEŞTE-TE ! Ridică-te împotriva alogenilor paraziţi iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc şi ne gonesc din țara noastră aducând în loc arabi, negri, asiatici, distrug copii, viitorul ţării, prin lgbt, desfrâu, droguri! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital ! Aruncă-l la gunoi, foloseşte numai banii numerar şi cere urgent revenirea la moneda fizică din aur ! Trezeşte-te ! Ridică-te!
  Trezeste-te!

 26. exita lege. exista Constitutie. in fiecare tara. nu trebuie decat aplicata. tot ceea ce se intampla este o actiune de dezbinare, pentru ca omenirea sa se pozitioneze de o parte sau alta la genocid. la genocidul mondial care se petreace ACUM. „razboaie”, „vaccinare”, „infometare”, „crize financiare” etc.. totul este pentru a dezbina omenirea. pentru a anihila GANDIREA SI LIBERUL ARBITRU. TREZITI-VA!

 27. Axoane Trateaza-te!
  Ce tot boscorodesti tu acolo despre „anexarea ilegala” a Badarabiei de catre Romania?!
  Acest tinut a ajuns prin forta evenimentelor istorice sub puterea Imperiului Otoman.
  Prin forta si viclenie(vezi cum a obtinut Rusia intregul teritoriu dintre Prut si Nistru, negociatorul din partea otomanilor, un grec parca, si-a pierdet capul pentru ca s-a lasat tras pe sfoara de catre rusi) a trecut apoi sub puterea Imperiului Rus, cel care s-a grabit sa deporteze populatia autohtona ca fiind „turci”,ca doar acest teritoriu era luat de la turci, nu de la altcineva(haha)!
  In 1918, elitele din Basarabia si Bucovina au hotarat ceva ce tie nu- ti place.
  Dar asta a fost!
  Indiferent cat de indreptatita a fost unirea acestui teritoriu cu Romania, in mod sigur „anexarea ilegala” a acestuia de catre rusi nu a fost!
  Rusii au bagat in tolba tot ceea ce au prins sub pretextul ce ei au drept de la Dumnezeu sa fie ocrotitorii crestinilor.Phaaah!
  Te laudai mai acum cateva zile ca esti patriot(de nu mai poti)roman.
  Dar nu faci altceva decat sa-ti speli zoaiele caracterului spurcat pe-aici(poate si prin alte parti sub alt nume).
  Sa fii patriot inseamna cu totul altceva!
  Rusine!

 28. Ăstora n-are cine le spune că eu nu-l detest pe Soroș , pentru că-i evreu, ci pentru tot ceea ce a făcut și face ?
  De altfel și Bibi a interzis în Israel toate urganizațiile lui și ce, asta înseamnă că-i antisemit ?
  Sau alt exemplu : milioanele de evrei catre ieșeau zilnic în stardă cerându-i lui Bibi nu doar să plece de la guvernare, ci unii chiar cerându-i capul, sunt antisemiți ?
  Cât despre ce se întâmplă în Germania, acolo se încearcă o evitare a creșterii, pe bună dreptate a antisemitismului raportat la cei care conduc de fapt SUA și care țin Germania captivă pentru o vină care nu le aparține actualilor germani, ci poate generațiilor anterioare.
  Și spun poate, pentru că există dovezi că Hitler era nu numai prin obârșie evreu, dar a fost și înarmat de gangsterii evreimii acelor vremuri, ca și Hamasul de astăzi și folosit nu pentru purificarea rasei germane, cum insinuează unii, ci chiar pentru purificarea evreilor, căci datorită faptului că ei se căsătoreau între ei, uneori până la verișori nu doar de gradul doi, dar și de gradul unu, apăruseră o mulțime de malformații congenitale care băteau prea tare la ochi și atunci Hitler a făcut purificarea necesară, deoarece în acele lagăre n-au ajuns somități evreiești, ci bieți bătuți de soartă a căror handicap nu dădea bine viziunii generale de popor ales, cum încă se mai consideră și astăzi unii dintre ei.

 29. II……
  După ce s-a pornit de la niște cifre astronomice ( șase milioane de victime) pentru a se acorda despăgubiri pe măsură în special din partea Germaniei ( și credeți că nemții uită asta 😎 ? ), dar și noi plătim de ne spetim, fără să primim în schimb nimic pentru distrugerea întregii elite românești de către cei veniți pe tancurile sovietice să implementeze prin jaf, crimă și teroare , comunismul- visul lor de aur, acum încearcă să oprească din fașă, amenințând din nou cu represiuni de tot felul, în timp ce ei continuă în fâșia ce-a mai rămas din Palestina un holocaust început încă din 1948, fără să-i tragă nimeni măcar la răspundere, dacă nu ca Vlad Țepeș !
  Cum să nu respecți nici măcar dispozițiile ONU dacă te consideri democrat, nu STAT în statul globalist !?

 30. Ce are antisemitismul cu Israelul ? De ce daca critic Israelul sunt antisemit ? E indusa fraudulos o echivalenta .

 31. Nemtii vor sa continue genocidiul palestinienilor, de sia nu permit ca Netanyshu sa fie criticat. In special vor sa continue genocidiul copiilor palestinienilor. De fapt practica genocidiului e sportul preferat al nemtilor, de aia au facut patru genocidii: unul cu rusi, altul cu evrei, altul cu ucrainieni si altul cu polonezi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.