FBI are succes în presă, nu și în justiție

FBI

Ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA începe să fie în pericol, pe măsură ce se mută de pe prima pagină a ziarelor anti-Trump în sala de judecată. Începută în urmă cu doi ani, pe finalul administrației Obama, ancheta FBI a reușit să paralizeze în bună măsură administrația Trump, însă nu a reușit să aducă dovezile clare că între echipa președintelui Donald Trump și Kremlin a existat o legătură, dovezi care să poată duce la inițierea procedurii de impeachment împotriva actualului președinte.

Procurorii conduși de fostul director FBI Robert Mueller au reușit până în acest moment să obțină demisia și inculparea primului consilier pentru Securitate al președintelui, Michael Flynn, arestarea fostului șef de campanie Paul Manafort (însă într-un dosar ce nu are legătură cu alegerile prezidențiale din 2016, ci cu mai vechile sale legături cu regimul prorus Ianukovici din Ucraina) și punerea sub acuzare a 13 cetățeni ruși apropiați de Kremlin și a avocatului personal al președintelui Trump, Michael Cohen. Ei bine, până și aceste reușite atent mediatizate de presa de mainstream din SUA sunt puse acum sub semnul întrebării de către judecători.

Semne de întrebare în cazul Flynn

În cursul lunii februarie, un judecător a cerut ca FBI să pună la dispoziția lui Michael Flynn, fost șef al spionajului militar american, probele obținute în timpul anchetei care ar putea ajuta la exonerarea sa, așa cum prevăd legile americane în vigoare. De la această solicitare a justiției și până la apariția opiniilor cum că Flynn nu și-a recunoscut vina de a-i fi mințit pe procurorii FBI datorită existenței un probe evidente nu a fost decât un pas.

„De ce ar fi vrut judecătorul aceste probe odată ce Flynn a pledat vinovat. Trebuie să aibă un motiv să creadă că Flynn a pledat astfel din alte motive decât vinovăția, spune judecătorul Andrew Napolitano, citat de Fox News. Citând cazuri precedente, presa americană sugerează că Flynn a pledat vinovat pentru a reduce costurile uriașe ale apărării. De altfel, fostul consilier de la Casa Albă a apelat la donații și a scos la vânzare o casă de circa un milion de dolari din apropierea capitalei SUA.

Procurorii nu pot avea „putere deplină

Și cazul Manafort s-a lovit de un hop de procedură, după ce judecătorii au cerut FBI ordinul Procurorului General prin care a fost autorizată această investigație. În cazul în care acest ordin nu există, întreg cazul poate fi închis. În plus, judecătorii au apreciat că procurorii FBI nu ar trebui să aibă „puterea deplină de a-l acuza pe Manafort într-un dosar care nu are legătură cu presupusa complicitate dintre campania lui Trump și Rusia. Or, după cum observă judecătorii, rechizitoriul FBI nu menționează nici cetățeni ruși, nici bănci din Rusia, nici plăți făcute de ruși lui Manafort.

Rușii acuzați se apără în justiție

Nu în ultimul rând, FBI are parte de o surpriză în dosarul celor 13 cetățeni ruși și 3 firme din Rusia – oligarhul Evghenii Prigojin și mai mulți angajați la firmele sale IT, acuzați că au influențat alegerile din SUA. Firma rusă Concord Management and Consulting, patronată de Prigojin și suspectată că a finanțat Institutul pentru Cercetarea Internetului, „ferma de troli a Moscovei a decis să se apere în fața acuzațiilor FBI. „Concord poate să-i oblige pe procurorii FBI să arate cum a fost întreprinsă investigația, scrie publicația Politico, iar ezitarea cu care a reacționat FBI poate întări opiniile că acest dosar a fost deschis mai degrabă din rațiuni de PR.

Criză la FBI

FBI este în criză. Și este mai grav decât credeți“, se intitulează un amplu articol publicat de Time. Agenții FBI și conducerea agenției au jucat un rol major și deloc în acord cu principiile democratice în alegerile din 2016. Cu doar câteva săptămâni înainte de vot, FBI a redeschis o anchetă împotriva lui Hillary Clinton. Aceeași conducere FBI a pornit apoi „vânătoare de vrăjitoare împotriva administrației Trump. Dacă echipa lui Robert Mueller nu va aduce dovezile privind complicitatea dintre campania lui Trump și Rusia, credibilitatea FBI va fi grav afectată. Un sondaj din aprilie 2018 arată o scădere cu 10% a numărului americanilor care consideră că FBI își îndeplinește misiunea corect și o creștere similara a numărului celor care cred că FBI acționează deliberat împotriva administrației Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

    • Absolut! Asa a fost intordeauna in istorie …doar ca acum nu mai luam de ma Istambul sau Moscova…
      Suntem „campul tactic” in care se fac tot felul de experimente, cu ajutorul cozilor de topor bastinase…

  1. Nu numai în cazul lui Paul Manafort, @Caline, ci si-n al lui Michael Flynn, FBI-ul (institutie serioasa, parol, mon sher!), a confundat, în buna linie brzezinskista, Rusia cu … Ucraina, „aliata SUA” (vezi Nuland si senatorul Mc Cain, la propriu bolnav de cancer al creierului, în piata Maidan, prima împartindu-i sandvisuri nucleului de „protestanti” si neo-nazisti, si înarmati): Michael Flynn a facut, si el, lobby-ing tot pentru UCRAINA (Poroscenko). Or fi ei, ucrainienii, „micii rusi”, ori americanii de dus de nas … geografic, ca tot nu se uita pe harta, si ucrainienii or mai fi si contribuit la campania electorala a Hitlericii, dar nici chiar asa … dreptate infinita mai avea Trump, ousider-ul, sa denunte „fake news” … !

  2. Lui cib: Pai, n-ai observat ca, la noi, LUMINA VINE DE LA APUS?!
    Lasand gluma deoparte, ceea ce face la noi DNA-ul si ce s-a facut la alegerile din 2014, sunt COPII FIDELE ale celor petrecute in USA. Firesc, din moment ce cladirea DNA colcaie de agenti FBI, iar aia ii invata pe ai nostri ceea ce au fost pusi si ei sa faca acasa la ei.Nu intamplator este atat de laudata si premiata de americani Lulutza-este foarte ascultatoare si buna executanta a ordinelor.

    • Aha, vrei sa zici ca toti coruptii nostri sunt curati ca lacrima. Si atunci de unde au ei averiele alea uriase, pentru ca din comunism in capitalism au intrat saraci rupti in cur si nici n-au revolutionat vreun domeniu ca sa le curga banii pe seama inventiilor lor bine primite de piata?

  3. E plin orice forum on line din Romania de trolii muscali,dar cine le ia in serios postarile,unele doar interjectii,altele idioate gata!Sa crezi ca alegatorii americani au fost influentati de postarile fesebistilor,e prea de tot!

    • Eu nu stiu unde vezi tu troli muscali pe forumurile romanesti,poate ceea ce se scrie prin articole nu este chiar adevarat si daca ai o parere opusa esti automat categorizat ca troll? Cei 13 „rusi” au influentat categoric alegerile prin cele cateva opinii pe FB,mai mult de jumatate au votat cu Trump,m-au pacalit si pe mine.Articolul este corect, chiar daca insuficient cu amanunte,astfel vedeti cam cum functioneaza (selectiv) legea prin USA.Mai raman unele amanunte „minore” de care nu mai auziti nimic:infiltrarea in serverurile democratilor,dosarul Steel,furturile de voturi de la Sanders,milioanele din valizele lui Clinton si nu mai continui.Asta este America pe care voi o admirati.

  4. Si iata ca pana la urma acel si numai acel adevar, iese la iveala.
    Va mai aduceti aminte (de asemenea) acel hollywood supraexcitat care rezona aproape sexual cu mictiunile diurne ale acelei individe numita hilarry, aproape ultimul „sapiens” (nu „sapiens sapiens”) care ar putut fi propus pentru o functie de inalta demnitate si implicit responsabilitate care este aceea de presedinte al americii?
    Nu ma gandesc la implicatii fiindca, de scarba, as putea face blocaj ancestral.
    Fbi-ul dupa 10 ani de obama (primul sclav ajuns presedinte si care nici nu s-a nascut pe vreun teriroriu american si care a primit la alegere si nemeritat premiul Nobel) a incercat din rasputeri sa ajute la crearea marelui nimic, existent, vituos si cat mai aproape de golul fizic lasat de el in politica americii.
    Sori, dar cred ca a venit momentul sa dati socoteala, toti, in corpore, ca sunteti media, hollywood sau politruci, e momentul adevarului si al pedepsei.
    Si ca simplu cetatean, as vrea sa primiti cat mai mult din nelibertatea pe care noi o primim de la voi in fiecare zi..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.